Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Θέμα: Πορτογαλία Του μαθητή: Γκριμπογιάννη Γιώργου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαλάμου Κωνσταντίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Θέμα: Πορτογαλία Του μαθητή: Γκριμπογιάννη Γιώργου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαλάμου Κωνσταντίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Θέμα: Πορτογαλία Του μαθητή: Γκριμπογιάννη Γιώργου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαλάμου Κωνσταντίνα

2 Γενικές Πληροφορίες Πρωτεύουσα: Λισαβόνα Συνολική Έκταση: 92.090 km 2 Μήκος Συνόρων: 1.214 km Μήκος Ακτογραμμής: 1.793 km Πληθυσμός (απογραφή 2011): 10.561.614 Πυκνότητα Πληθυσμού: 112,7 κατ./km 2 Πολίτευμα: Ημιπροεδρική δημοκρατία Επίσημη Γλώσσα: Πορτογαλικά

3 Λισαβόνα Η Λισαβόνα εκτός από πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, είναι και η μεγαλύτερη πόλη της. Έχει έκταση 84,8 km² και πληθυσμό 545.245 κατοίκους.

4 Ημιπροεδρική Δημοκρατία Η Ημιπροεδρική Δημοκρατία ή και Ημιπροεδρικό σύστημα είναι ένας τύπος Προεδρικής δημοκρατίας. Στα ημιπροεδρικά συστήματα υπάρχει και πρόεδρος και πρωθυπουργός. Το κοινοβούλιο κατέχει τη νομοθετική εξουσία, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο είτε να έχει πιο λίγες αρμοδιότητες από τον Πρωθυπουργό. Στα συντάγματα των χωρών αυτών όμως αναφέρεται ως πολίτευμα είτε η Προεδρική είτε η Προεδρευομένη Δημοκρατία

5 Μορφολογία Εδάφους Η Πορτογαλία αποτελείται κυρίως από βαθύπεδα και μόνο το 11,6% της επιφάνειας της χώρας έχει υψόμετρο πάνω από 700 μ. Ο ποταμός Τάγος, που ρέει από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, χωρίζει τη χώρα σε δύο τμήματα. Στη νότια Πορτογαλία το ανάγλυφο είναι ομαλό, με πεδιάδες, πλατιές λεκάνες ποταμών, λίγους λόφους και μόνο μια οροσειρά με υψόμετρο πάνω από 1.000 μ. Στη βόρεια Πορτογαλία το 90% του εδάφους έχει ύψος πάνω από 400 μ. με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα οροπέδια που τέμνονται από βαθιές κοιλάδες.

6 Διάσημα Αξιοθέατα Πύργος Μπελέμ Oceanarium Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου

7 Πύργος Μπελέμ Πύργος Μπελέμ ή Πύργος του Αγίου Vincent, είναι ένας πύργος που βρίσκεται στην αστική κοινότητα της Santa Maria de Belém στο δήμο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία. Είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO,λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στις Πορτογαλικές θαλάσσιες ανακαλύψεις της εποχής την Εποχή των Ανακαλύψεων. Ο πύργος χτίστηκε από το βασιλιά Ιωάννη Β’ στις αρχές του 16 ου αιώνα για μέρος ενός αμυντικού συστήματος στις εκβολές του ποταμού Τάγου.

8 Oceanarium Εγκαινιάστηκε το 1998 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου. Η εντυπωσιακή κατασκευή του από πέτρα και γυαλί παρουσιάζει τέσσερα ενυδρεία που αντιπροσωπεύουν το πλούσιο οικοσύστημα από τον Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό και Ανταρκτικό ωκεανό αντίστοιχα. Στο κέντρο δεσπόζει μία γιγάντια δεξαμενή 5 εκατομμυρίων λίτρων, η οποία απεικονίζει όλους τους ωκεανούς σαν έναν.

9 Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου Είναι το πιο ιστορικό κέντρο της πόλης, το Κάστρο, μπορείτε να δείτε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Αν και έπεσε θύμα του σεισμού του 1755, εξακολουθεί να εκδηλώνει την παλιά του αίγλη ως μία ισχυρά οχυρωμένη πόλη με τις πρώτες υποδομές του να χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Στο εσωτερικό του κτιρίου θα βρει κανείς εκτός από μια μεγάλη επέκταση των τειχών και 18 πύργους, μια σειρά από κανόνια, μία εξαίρετη ποικιλία εκθεμάτων για την ιστορία της Λισαβόνας και ένα πάρκο με σιντριβάνι

10 Ιστορία Η χώρα στην αρχαιότητα αναφερόταν ως Λουζιτανία και οι ελληνικές πηγές ανέφεραν τους κατοίκους ως Βακκαιούς, Καλλαικούς, Ουετονούς και Καρπετανούς. Επίσης οι κάτοικοι αναφέρονταν και ως Λουσιτανοί. Όταν επικράτησαν οι Καλλαικοί, η χώρα ονομάστηκε Καλλαικία. Τα παράλια της χώρας είχαν αποικισθεί από τους Φοίνικες και τους Καρχηδόνιους. Η χώρα κατακτήθηκε ύστερα από σκληρή αντίσταση, από τους Ρωμαίους, που την κράτησαν στην κατοχή τους περίπου 500 χρόνια. Οι Ρωμαίοι την ονόμασαν «Επαρχία Λουσιτανίας».

11 Χαρακτηριστικά Πορτογαλικά πιάτα Bacalhau (παστός μπακαλιάρος) Camarão (γαρίδες) Pastel de Nata

12 Bacalhau (παστός μπακαλιάρος) Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια σταθερά στην πορτογαλική κουζίνα, τόσο μάλιστα, που λέγεται ότι υπάρχει μία διαφορετική συνταγή για μπακαλιάρο για κάθε μέρα του χρόνου. Ο παστός μπακαλιάρος κι όχι ο φρέσκος προτιμάται στην Πορτογαλία. Το αλάτισμα αποτελούσε τον παραδοσιακό τρόπο για να διατηρηθούν τα τρόφιμα για πολύ καιρό. Ο μπακαλιάρος είναι ένα εύκολο ψάρι, ταιριάζει με πολλές γεύσεις, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο πορτογαλικό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

13 Camarão (γαρίδες) Βρασμένες, τηγανητές, καθαρισμένες ή με το κεφάλι, οι γαρίδες είναι πάντα μια σταθερή επιλογή στην πορτογαλική κουζίνα. Μαγειρεύονται συχνά τηγανητές με λίγες πιπεριές piri-piri και ψημένες στα κάρβουνα.

14 Pastel de Nata Είναι σίγουρα το αγαπημένο γλυκό των Πορτογάλων. Είναι ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση. Βρίσκονται σε όλες τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία της χώρας. Η ζύμη τους είναι συνήθως τραγανή σφολιάτα, ενώ η γέμιση κρεμώδης και γλυκιά.

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Θέμα: Πορτογαλία Του μαθητή: Γκριμπογιάννη Γιώργου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαλάμου Κωνσταντίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google