Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχεδιασμός και διαχείριση ιστοσελίδας ανοιχτών μαθημάτων: opencourses.aua.gr Φοιτητής: Kωνσταντάς Πέτρος Α.Μ.: Δ15263 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχεδιασμός και διαχείριση ιστοσελίδας ανοιχτών μαθημάτων: opencourses.aua.gr Φοιτητής: Kωνσταντάς Πέτρος Α.Μ.: Δ15263 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχεδιασμός και διαχείριση ιστοσελίδας ανοιχτών μαθημάτων: opencourses.aua.gr Φοιτητής: Kωνσταντάς Πέτρος Α.Μ.: Δ15263 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης

2 Τι περιλαμβάνει το site: Ανοικτά μαθήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α) για ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Γ.Π.Α και όχι μόνο, χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η εγγραφή τους σε αυτά. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εκτός από σημειώσεις, βιντεοπαρουσίασεις (video lectures) και ακουστικό υλικό (podcasts). Iστολόγιο (Blog) με θέματα γεωπονικά, περιβάλλοντος, επιστήμης και τεχνολογίας όπως επίσης νέα και ανακοινώσεις του πανεπιστημίου. Τόποι δημόσιων συζητήσεων (chat rooms/forums) για κάθε τμήμα του πανεπιστημίου. Δημοσκοπήσεις για θέματα ακαδημαϊκά και γενικού ενδιαφέροντος. Φόρμα επικοινωνίας Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των διδασκόντων για μαθήματα και οπτικό- ακουστικό υλικό που επιθυμούν να ενταχθεί στο site.

3 Σχεδιασμός του ιστότοπου (1/3): H ιστοσελίδα opencourses.aua.gr αναπτύχθηκε σε ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό ιστολογίου (γραμμένο σε PHP και MySQL) το WordPress. Το WordPress ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα για blogs, αλλά από τότε έχει εξελιχθεί σε μια πλήρη πλατφόρμα CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου) με πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα συμπεριλαμβανομένης μιας φιλικής προς το χρήστη ροής εργασίας, μιας πλούσιας αρχιτεκτονικής plugin, και ενός προηγμένου templating συστήματος για την εύκολη δημιουργία και διαχείρηση ενός ιστότοπου. Το WordPress έχει δυνατότητα ενσωματωμένης διαχείρισης συνδέσμων οι οποίοι είναι φιλικοί προς τις μηχανές αναζήτησης, δυνατότητα ανάθεσης πολλαπλών κατηγοριών και υποκατηγοριών στα άρθρα, και υποστήριξη για ετικέτες στα άρθρα και τις σελίδες. Συμπεριλαμβάνονται επίσης αυτόματα φίλτρα, τα οποία παρέχουν μορφοποίηση του κειμένου. Tα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του WordPress είναι τα πάνω από 26.000 διαθέσιμα plugins που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στην λειτουργικότητα και τον σχεδιασμό των site καθώς και τα ποικίλα και πολυάριθμα themes που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στο site την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δομή για τις εκάστοτε ανάγκες των χρηστών.

4 Σχεδιασμός του ιστότοπου (2/3): Ως βάση δεδομένων του site χρησιμοποιείτε η ΜySQL. Η MySQL είναι ένα σύστημα διαχείρισης σχεσιακής βάση ανοικτού κώδικα όπως λέγεται που χρησιμοποιεί τη Structured Query Language (SQL), την πιο γνωστή γλώσσα για την προσθήκη, την πρόσβαση και την επεξεργασία δεδομένων σε μία Βάση Δεδομένων. Επειδή είναι ανοικτού κώδικα (open source), οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει την MySQL και να τη διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες του σύμφωνα πάντα με τη γενική άδεια που υπάρχει. Η MySQL είναι γνωστή κυρίως για την ταχύτητα, την αξιοπιστία, και την ευελιξία που παρέχει καθώς μετρά περισσότερες από 11 εκατομμύρια εγκαταστάσεις και χρησιμοποιείται σε κάποιες από τις πιο διαδεδομένες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το Flickr, το YouTube, η Wikipedia, το Google, το Facebook και το Twitter.

5 Σχεδιασμός του ιστότοπου (3/3): Το site χρησιμοποιεί το theme “Grand-College” το οποίο είναι προσανατολισμένο για σχολεία, πανεπιστήμια, κολλέγια και επιχειρήσεις καθώς διαθέτει πληθώρα ευέλικτων και λειτουργικών χαρακτηριστικών και εργαλείων που διευκολύνουν διεργασίες που αφορούν την εκπαίδευση και την γρήγορη ανάκτηση πληροφοριών.

6 Σχεδιασμός του ιστότοπου WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του

7 Κύρια πεδία του WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site που χρησιμοποιήθηκαν (1/8) Από την κεντρική σελίδα του Dashboard παρέχεται η πρόσβαση για τον έλεγχο, τη διαχείριση και τη διαμόρφωση του περιεχομένου του δικτυακού τόπου. At a Glance: παρέχει μια σύνοψη του αριθμού των μηνυμάτων, των σελίδων και των σχολίων για το site. Activity: Εμφανίζει της πρόσφατες δημοσιεύσεις και τα πιο πρόσφατα σχόλια και επιτρέπει τη διαχείριση τους. Quick Draft: Επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία ενός σχεδίου δημοσίευσης (draft). WordPress Ειδήσεις: Δίνει τα τελευταία νέα και τις ανακοινώσεις από το επίσημο site του WordPress.

8 Κύρια πεδία του WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site που χρησιμοποιήθηκαν (2/8) Posts: Στο πεδίο αυτό παρουσιάζονται οι δημοσιεύσεις που έχουν δημιουργηθεί και παρουσιάζονται στο site σύμφωνα με την χρονολογική σειρά που καταχωρήθηκαν ενώ εμφανίζονται και η κατηγορία και ο συντάκτης της συγκεκριμένης δημοσίευσης.

9 Κύρια πεδία του WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site που χρησιμοποιήθηκαν (3/8) Posts-Add new : Στο υπομενού αυτό γίνεται η δημιουργία μιας νέας δημοσίευσης που περιλαμβάνει τον τίτλο της, την περιοχή επεξεργασίας του κειμένου, το κουμπί επισκόπησης,την προσθήκη της σε μία η περισσότερες κατηγορίες δημοσίευσης,την αποθήκευση και δημοσίευση της κ.α.

10 Σχεδιασμός του ιστότοπου WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site (4/8) Pages: Στο πεδίο αυτό εμφανίζονται οι αποθηκευμένες ή δημοσιοποιημένες σελίδες, που περιέχουν το υλικό και της πληροφορίες που μορφοποιούν και διαμορφώνουν τον δικτυακό τόπο ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη και σχεδιάζονται παρόμοια με το πεδίο των post.

11 Σχεδιασμός του ιστότοπου WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site (5/8) TablePress: Στο πεδίο αυτού του plugin γίνεται η δημιουργία και η διαχείριση των πινάκων του site που αφορούν τα μαθήματα του πανεπιστημίου και παρουσιάζουν τις πληροφορίες των μαθημάτων καθώς και το αντίστοιχο υλικό (σημειώσεις, βιντεοπαρουσιάσεις, ακουστικό υλικό)που τα συνοδεύει.

12 Κύρια πεδία του WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site που χρησιμοποιήθηκαν (6/8) Media: Στο πεδίο αυτό ανεβαίνει υλικό όπως εικόνες, βίντεο, ηχογραφήσεις και αρχεία διαφόρων μορφών που χρησιμοποιούνται στο site για τις εκάστοτε ανάγκες διαμόρφωσης περιεχομένου των σελίδων και των δημοσιεύσεων. Η οθόνη της βιβλιοθήκης πολυμέσων (media library) επιτρέπει την επεξεργασία, την προβολή και τη διαγράφη των πολυμέσων αυτών.

13 Κύρια πεδία του WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site που χρησιμοποιήθηκαν (7/8) Grand College : Στο πεδίο Grand College γίνεται η διαχείριση του θέματος του ιστότοπου όπως και η διαμόρφωση των χρωμάτων, της μορφής και του μεγέθους γραμματοσειρών της μορφής εμφάνισης της κεντρικής σελίδας και διάφορων άλλων χαρακτηριστικών.

14 Κύρια πεδία του WordPress Dashboard- Ταμπλό διαχείρισης του site που χρησιμοποιήθηκαν (8/8) Appearance: Στο υπομενού του πεδίου αυτού δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του θέματος του site (Τhemes), διαμόρφωσης ορισμένων χαρακτηριστικών του (Customize), σχεδίασης των κύριων και δευτερευόντων επιλογών της αρχικής σελίδας (Μenus),εισαγωγής περιεχομένου και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στις πλαϊνές μπάρες-sidebars και η διαχείριση του κώδικα όλων των στοιχείων του ιστότοπου (Editor).

15 WordPress Plugins Ως plugin, ορίζεται ένα σύστημα στοιχείων κάποιου λογισμικού που προσθέτει ιδιαίτερες δυνατότητες σε ένα μεγαλύτερο λογισμικό. Τα plugin δηλαδή είναι εξειδικευμένες μορφές αυτού που αποκαλείται addon. Οι διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές υποστηρίζουν plugins για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι παρακάτω: η δυνατότητα άλλων προγραμματιστών να προγραμματίσουν επιπλέον δυνατότητες κάποιας εφαρμογής η υποστήριξη εύκολης πρόσθεσης νέων χαρακτηριστικών τη μείωση του μεγέθους του πυρήνα μιας εφαρμογής ο διαχωρισμός του πηγαίου κώδικα από της εφαρμογή σε περίπτωση ασύμβατων αδειών Στο WordPress τα Plugins αποτελούν πολύτιμα εργαλεία που επεκτείνουν τη λειτουργικότητα των site και προσφέρουν προσαρμοσμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, έτσι ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να προσαρμόσει το site τους στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

16 Plugins που χρησιμοποιήθηκαν (1/4): Table Press : Επιτρέπει τη δημιουργία και τη διαχείριση πινάκων σε posts και pages, χωρίς να απαιτείται χωρίς να απαιτείτε εξειδικευμένη γνώση κώδικα HTML, και προσθέτει πολύτιμες λειτουργίες στο site και τους επισκέπτες του. To συγκεκριμένο plugin χρησιμοποιήθηκε στο site για τη δημιουργία πινάκων λίστας μαθημάτων και πληροφορίες αυτών και πινάκων λίστας του υλικού για τα μαθήματα (παρουσιάσεις, βιντεοπαρουσιάσεις, podcasts) όπως φαίνεται παρακάτω.

17 Plugins που χρησιμοποιήθηκαν (2/4): bbPress: Παρέχει τη δυνατότητα για τη δημιουργία και διαχείριση και από τους διαχειριστές αλλά και από τους επισκέπτες του site πολλαπλών περιοχών συζητήσεων (forums) και διαχείρισης δεδομένων για το site. Στο opencourses.aua.gr το bbpress χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία forum για κάθε τμήμα του Γ.Π.Α. ξεχωριστά και παρέχει την ελευθερία στους φοιτητές ή επισκέπτες του site να δημιουργήσουν το θέμα συζήτησης που τους ενδιαφέρει και να ανταλλάξουν τις απόψεις, τις ιδέες ή το υλικό τους με τους άμεσα ενδιαφερόμενους του συγκεκριμένου θέματος.

18 Plugins που χρησιμοποιήθηκαν (3/4): Quick Chat: Υποστηρίζει άμεσες δημόσιες συνομιλίες σε δωμάτια συνομιλιών (chat rooms), ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των χρηστών, φιλτράρισμα λέξεων και άλλα. Στο opencourses.aua.gr το Quick Chat παρέχει δωμάτια συνομιλίας για κάθε τμήμα του Γ.Π.Α. ξεχωριστά.

19 Plugins που χρησιμοποιήθηκαν (4/4): Social Polls by OpinionStage: To συγκεκριμένο plugin επιτρέπει τη δημιουργία δημοσκοπήσεων και παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δημοσκόπηση, να έχουν μια γρήγορη και ξεκάθαρη ματιά στις γνώμες και τις απόψεις των συμμετεχόντων για ένα συγκεκριμένο θέμα και να μοιραστούν τα αποτελέσματα με διάφορα social media (facebook, twitter, google+). Στο opencourses.aua.gr το plug-in αυτό δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες για δημοσκοπήσεις με θέματα ακαδημαϊκού περιεχομένου αλλά και γενικού ενδιαφέροντος.

20 Λοιπά plugin: Akismet Auto thick box plus Flamingo Contact Form 7


Κατέβασμα ppt "Σχεδιασμός και διαχείριση ιστοσελίδας ανοιχτών μαθημάτων: opencourses.aua.gr Φοιτητής: Kωνσταντάς Πέτρος Α.Μ.: Δ15263 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google