Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΙ. ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Είναι η εισαγωγή διαλύματος στο έντερο από το ορθό με καθετήρα (σωλήνα αερίων) ή ρύγχος. ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ Είναι η πρόκληση περισταλτισμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΙ. ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Είναι η εισαγωγή διαλύματος στο έντερο από το ορθό με καθετήρα (σωλήνα αερίων) ή ρύγχος. ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ Είναι η πρόκληση περισταλτισμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΙ

2 ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Είναι η εισαγωγή διαλύματος στο έντερο από το ορθό με καθετήρα (σωλήνα αερίων) ή ρύγχος. ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ Είναι η πρόκληση περισταλτισμού του εντέρου και η διευκόλυνση της αποβολής του περιεχομένου του. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Δυσκοιλιότητα Προεγχειριτικά Πριν από ενδοσκοπήσεις Πριν και μετά από βαριούχο υποκλυσμό.

3 ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΙ Στο Παχύ Έντερο: απορροφάται νερό, ιόντα νατρίου, μονοσακχαρίτες λιπαρά οξέα. Περιεχόμενο: του παχέος εντέρου αποβάλλεται με την αφόδευση με την μορφή κοπράνων. Χρώμα: το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Το χρώμα επηρεάζεται από τις τροφές (σπανάκι) & τα φάρμακα (σίδηρος-μαύρα, Βάριο- λευκά). Οσμή: οφείλεται στην επίδραση των βακτηριδίων επι των τροφών στο λεπτό έντερο.

4 Αίμα: στην επιφάνεια των κοπράνω ν, αίμα προέρχεται από αιμορροΐδες, μικροτραυματισμούς στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, Ελκώδη κολίτιδα ή Καρκίνο του ορθού. Κενώσεις: αναμεμιγμένες με αίμα, χρώματος μαύρου-μέλαινα, δηλώνουν αιμορραγία του ανωτέρου τμήματος του πεπτικού σωλήνα. Λευκά: κόπρανα στοκώδη φανερώνουν έλλειψη χολής (απόφραξη χοληφόρου πόρου, ή λήψη Βαρίου). Δυσκοιλιότητα: μπορεί να προκληθεί από το είδος της δίαιτας, φάρμακα, καθιστική ζωή, stress.

5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ετοιμασία διαλύματος βάσει ιατρικής οδηγίας Αποφεύγονται ο μαλακοί καθετήρες Ο καθετήρας εισάγεται 8-10 εκ. Προσοχή όταν υπάρχουν αιμορροΐδες Προσοχή στις γυναίκες να μην εισαχθεί στον κόλπο. Το ύψος του ειδικού δοχείου εξαρτάται από την εντολή (υψηλός ή χαμηλός υποκλυσμός). Απομακρύνοντας την σκωραμίδα, ελέγχουμε το χρώμα, σύσταση, οσμή, ποσόν, ενημέρωση του φύλλου νοσηλείας.

6 ΤΥΠΟΙ ΥΠΟΚΛΥΣΜΩΝ Είδος διαλύματος Αλατούχο διάλυμα Σαπωνούχο διάλυμα Φυσιολογικός ορός Λάδι κοινό ή παραφινέλαιο Χαμόμηλο Διάλυμα φωσφορικού νατρίου Διάλυμα με φάρμακα Κορτιζονούχο διάλυμα Διάλυμα βαρίου Ετοιμασία 1 λίτρο νερό, 15-20 γρ. αλάτι φαγητού 1 lt νερό, 5 ml πράσινο σαπούνι (38 ο C) 500-1000 ml φυσ/κό ορό 150-200 γρ. ελαιόλαδο ή παραφινέλαιο 500-1000 γρ. χαμόμηλο Έτοιμο διάλυμα Fleet enema 30 γρ. θειικού μαγνησίου, 60 γρ. γλυκερίνης, 90 ml ζεστό νερό Kayexalate (απομάκρυσνη καλίου) Νεομυκίνη (μείωση βακτηρίων) Έτοιμο διάλυμα Σε ακτινολογικό εργαστήριο

7 ΣΚΟΠΟΣ Καθαρτικός Για τη δυσφορία από τα αέρια Θεραπευτικός Διαγνωστικός

8 ΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Αριστερή πλάγια θέση Ο ασθενής έχει λυγίσει τα γόνατά του και τα έχει φέρει προς την κοιλιά του Θερμοκρασία διαλύματος: 39 ο C Το πολύ κρύο διάλυμα δεν συγκρατείται Το ζεστό διάλυμα πρέπει να ενσταλαχθεί αργά για να αποφευχθεί η δυσφορία και ο πόνος.

9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΡΥΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟ

10 Σε ενσφήνωση κοπράνων προηγείται ελαιώδης υποκλυσμός (120 – 180 ml) θερμό λάδι. Έπεται 2-3 h μετά καθαρτικός υποκλυσμός. Εκπαίδευση στην ακράτεια βασίζεται : τακτική αφόδευση κατάλληλη δίαιτα επαρκή υγρά επαρκής άσκηση ανάπαυση

11 ΚΑΘΑΡΤΙΚΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ ΥΛΙΚΟ Δίσκος καλυμένος με τετράγωνο με: Ειδικό δοχείο με προέκταση και ρύγχος (ιριγκατέρ) Διάλυμα σύμφωνα με ιατρική οδηγία Καθετήρες ορθού 2 (σωλήνες αερίων) Τετράγωνο αδιάβροχο Βαζελίνη Νεφροειδές Γάντια μίας χρήσεως Χαρτοβάμβακο Στατό

12 ΚΑΘΑΡΤΙΚΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Ενημερώνουμε τον ασθενή Βάζουμε παραβάν. Κρεμούμε το ειδικό δοχείο σε 45 εκ. ύψος στο στατό. Αφαιρούμε τα επιπλέον μαξιλάρια Χαλαρώνουμε και αφαιρούμε το κάλυμμα, την 1 κουβέρτα. Αφαιρούμε το εσώρουχο ή την πιζάμα. Αναδιπλώνουμε από την πλευρά μας το σεντόνι και την κουβέρτα προς την κοιλιά του ασθενούς. Τοποθετούμε τετράγωνο αδιάβροχο.

13 Ζητάμε να λυγίσει τα πόδια του. Εφαρμόζουμε στο ειδικό δοχείο ένα σωλήνα αερίων. Επαλείφουμε το άκρο του με βαζελίνη. Ανοίγουμε την στρόφιγγα του ιριγκατέρ που έχει μέσα το διάλυμα και αφαιρούμε τον αέρα. Απομακρύνουμε τον ένα γλουτό από τον άλλο με χαρτοβάμβακο. Πιάνουμε τον καθετήρα σε απόσταση 7-10 εκ. από το άκρο και τον περνάμε στο ορθό. Ανοίγουμε την στρόφιγγα, και αδειάζουμε το περιεχόμενο προσέχοντας να μην μπει αέρας. Κλείνουμε, αφαιρούμε, σκουπίζουμε τον σωλήνα. Τοπική καθαριότητα σε κλινήρη ασθενή. Ενημέρωση δελτίου.

14 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΩΛΗΝΑ ΑΕΡΙΩΝ Για την αποβολή αερίων ΥΛΙΚΟ ΔΙΣΚΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΕΡΙΩΝ 2 (ανάλογο νούμερο) ΒΑΖΕΛΙΝΗ ΤΟΛΥΠΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΑΝΤΙΑ μιας χρήσης ΧΑΡΤΟΒΑΜΒΑΚΟ σε μπώλ ΝΕΦΡΟΕΙΔΕΣ ή χάρτινη σακούλα ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ – Αδιάβροχο ΕΥΡΥΣΤΟΜΟ ΔΟΧΕΙΟ ή ΟΥΡΟΔΟΧΕΙΟ ή ΟΥΡΟΣΥΛΕΚΤΗΣ

15 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΩΛΗΝΑ ΑΕΡΙΩΝ Τυμπανισμός κοιλίας Ενημερώνουμε τον ασθενή Ετοιμάζουμε τον δίσκο και τον φέρνουμε κοντά στον ασθενή Βάζουμε παραβάν Αφαιρούμε την πιζάμα Δίνουμε πλάγια θέση Τοποθετούμε τετράγωνο – αδιάβροχο Ζητάμε να λυγίσει τα πόδια του

16 Τοποθετούμε το δοχείο πάνω στο τετράγωνο με το στόμιο προς την έδρα του αρρώστου. Ανοίγουμε το σακουλάκι του σωλήνα από πίσω και βγάζουμε τον σωλήνα. Επαλείφουμε με βαζελίνη το άκρο του με βαμβάκι. Απομακρύνουμε με χαρτοβάμβακο τον ένα γλουτό από τον άλλο και εισάγουμε το πρόσθιο άκρο 7-10 εκ. ενώ το άλλο άκρο το έχουμε βάλει μέσα στο δοχείο όπου μπορεί να έχουμε νερό. Αφήνουμε 10΄ λεπτά επαναλαμβάνουμε μετά από 2-3 ώρες Αφαιρούμε και σκουπίζουμε

17 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΥΛΙΚΑ ΥΠΟΘΕΤΟ, ΒΑΖΕΛΙΝΗ σε σωληνάριο Γάντια μιας χρήσεως Νεφροειδές ή χάρτινη σακούλα Χαρτοβάμβακο ΥΠΟΘΕΤΟ Φαρμακευτικό σκοπό (ιλίγγους) Κένωση του Εντέρου

18 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥ Ενημερώνουμε τον ασθενή Δίνουμε θέση αφού βάλουμε παραβάν Ανασηκώνουμε τα σκεπάσματα, τοποθετούμε τετράγωνο Φοράμε τα γάντια Ανοίγουμε το υπόθετο, βάζουμε βαζελίνη Με το άλλο χέρι παίρνουμε χαρτοβάμβακο Απομακρύνουμε τον έναν γλουτό από τον άλλο Περνάμε το υπόθετο στο ορθό σπρώχνοντας με τον δείκτη Αφαιρούμε το τετράγωνο Βγάζουμε τα γάντια Τακτοποιούμε τον ασθενή και το υλικό.


Κατέβασμα ppt "ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΙ. ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Είναι η εισαγωγή διαλύματος στο έντερο από το ορθό με καθετήρα (σωλήνα αερίων) ή ρύγχος. ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ Είναι η πρόκληση περισταλτισμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google