Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΣπυριδων Ζυγομαλάς Τροποποιήθηκε πριν 8 χρόνια
1
Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e
3
Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά συμπαγής, συγκολλητική πρωτείνη
4
2.Κτηνοτροφή - καρπός, θρεπτικός αλλά δύσπεπτος - άχυρο υστερεί ως προς το κριθάρι /βρώμη) 3. Βιομηχανικές χρήσεις (στελέχη) (κυτταρίνη, λιγνίνη) πολτός
5
Αναπαραγωγική ανάπτυξη Διαμόρφωση του στάχυ (Διαφοροποίηση του μεριστώματος) - εαρινοποίηση * Αριθμός ανθέων / σταχύδιο - επάρκεια νερού – θρεπτικών στοιχείων Γέμισμα σπόρων - επάρκεια νερού -συνθήκες περιβάλλοντος (Θ 0, άνεμος)
6
Καθορισμός των τελικών αποδόσεων -συνιστώσες της τελικής απόδοσης- Y= D. N. n. W D πυκνότητα φυτείας (αριθμός φυτών /τετρ.μέτρο) N γόνιμα στελέχη / φυτό n καρποί / στάχυ W μέσο βάρος καρπού [ διάρκεια γεμίσματος* ]
7
Τάσεις βελτίωσης Επιθυμητά χαρακτηριστικά Αποδοτικότητα Ποιότητα …… …… % πρωτεϊνη (γλουτένη) συμπαγής πρωτεϊνη Πρωιμότητα Αντοχή στο πλάγιασμα Αντοχή στις ασθένειες / εχθρούς Αντοχή στις καταπονήσεις του περιβάλλοντος
8
Νάνες /ημινανες ποικιλίες Norin-10
9
Αξιόλογες ιδιότητες των νάνων / ημινάνων ποικιλιών Χαμηλό ύψος (αντοχή στο πλάγιασμα) Αυξημένο αδέλφωμα Αυξημένη σχέση ριζών / βλαστό Αποδοτικότητα Αντοχή στις ασθένειες
10
Hordeum vulgare – Κριθάρι
11
Hordeum vulgare var. distichum var. hestastichum
15
Σκοπός καλλιέργειας 1. Παραγωγή καρπού - αλεύρι στη βιομηχανία τροφίμων - κτηνοτροφή ( % πρωτεϊνη) - Βυνοζυθοποιϊα
16
2. Παραγωγή βιομάζας Βόσκηση Παραγωγή σανού
17
3. Λειτουργικό προϊόν (νιφάδες δημητριακών )
18
Βυνοζυθοποιϊα
19
1. Βυνοποίηση διαβροχή καρπών (45-65 ω. στους 12-16 0 C) βλάστηση 5- 7 ημ. 18 0 C διακοπή του φυτρώματος δίοδος θερμού / ξηρού αέρα για 48-72 ω. μετατροπή αμύλου σε σάκχαρα
20
* Ιδιαίτερη απαίτηση για ομοιόμορφη και υψηλή βλαστητική ικανότητα
21
2. Ζυθοποιϊα Πολτοποίηση της βύνης Ολοκλήρωση της υδρόλυσης του αμύλου - διαβροχή του πολτού σε 63-67 0 C - διήθηση Βρασμός του διηθήματος + (λυκίσκος) ψύξη -//- Ζύμωση Saccharomyces
22
μετρατροπή σακχάρων σε αλκοόλη
24
Επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά της κριθής για βυνοζυθοποιϊα Βλαστική ικανότητα Αλευρώδες ενδοσπέρμιο Χαμηλή % πρωτεϊνης στο καρπό ανταγωνιστική των υδατανθράκων Μεγάλο μέγεθος καρπών
25
2. Παραγωγή βιομάζας Βόσκηση Παραγωγή σανού
27
Ποιοτικά χαρακτηριστικά για βιομάζα έντονο αδέλφωμα ικανότητα αναβλάστησης λεία άγανα υψηλή % σε πρωτεϊνη αναβάθμιση της βιολογικής αξίας της πρωτεϊνης
28
Avena sativa – βρώμη Απαιτητική σε νερό
29
Μορφολογία
32
Χρήσεις 1.Καρπός ( % λυσίνη & λίπη & θειαμίνη) 2. Βιομάζα (κτηνοτροφή) Ποικιλίες ταχείας ανάπτυξης για χειμερινή βοσκή
33
Επιθυμητά χαρακτηριστικά -για βελτιωτικούς σκοπούς- Αυξημένη παραγωγικότητα Πρωϊμότητα Μείωση του τινάγματος καρπών Μείωση του ύψους Αντοχή στο ψύχος
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.