Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ

2 Επισκόπηση: Εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης των ασθενών Μέθοδοι για τη σωστή διατροφική αξιολόγηση των ασθενών Επιτυχημένη διάγνωση του υποσιτισμού Στρατηγικές σίτισης

3 Εκτίμηση της Διατροφικής Κατάστασης-Στόχοι Εντοπισμός ατόμων που χρειάζονται άμεση διατροφική υποστήριξη Βελτίωση ή διατήρηση της διατροφικής τους κατάστασης Κάλυψη των διατροφικών τους ελλείψεων και βελτίωση της υγείας τους

4 Εκτίμηση Θρεπτικής Κατάστασης - Μέθοδοι Λήψη Ιστορικού: οικογενειακή κατάσταση, οικονομική κατάσταση, χρόνιες παθήσεις, παθήσεις του πεπτικού, αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες, στοματική υγεία, όρεξη για κατανάλωση τροφής, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πρόσφατες μεταβολές του βάρους Φυσική Εξέταση: δέρμα, μαλλιά, μάτια, στόμα, καρδιά, περίνεο – πρωκτός, άκρα (π.χ. οιδήματα), κοιλιά (π.χ. ηπατομεγαλία)

5 Εκτίμηση Θρεπτικής Κατάστασης - Μέθοδοι Ανθρωπομετρική εξέταση: βάρος, ύψος, πάχος δερματικής πτυχής, περιφέρεια των μυών του βραχίονα Εργαστηριακές Εξετάσεις: λόγος κρεατινίνη/ύψος, εξετάσεις για αναιμία (έλλειψη σιδήρου-φολικού -βιταμίνης Β 12 ), έλεγχος πρωτεϊνών (αλβουμίνη, τρανσφερίνη, προαλβουμίνη, κτλ.), ανοσολογικός έλεγχος, αποβολή ούρων 24ώρου

6  15-60% νοσηλευόμενων ασθενών  Αυξημένες επιπλοκές, διάρκεια νοσηλείας, βραδύτερη ανάρρωση, κόστος νοσηλείας  Διατροφική παρέμβαση 2 ημέρες νωρίτερα μείωση της νοσηλεία κατά 1 ημέρα & εξοικονόμηση $1000/χρόνο (μέσο αμερικανικό νοσοκομείο) Συνεπώς...... Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη είναι αναγκαία ως μέρος της συνολικής ιατρικής περίθαλψης Υποσιτισμός

7 Διάγνωση Υποσιτισμού Σωματικό βάρος Γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. έμετο, διάρροιες) Καταστάσεις stress (π.χ. διαβητικός ασθενής με πνευμονία, ασθενής με περιτονίτιδα)

8 Φυσική Εξέταση-Διάγνωση υποσιτισμού Απώλεια υποδόριου λίπους, απώλεια μυϊκής μάζας, οίδημα σφυρών, οίδημα στην οσφυϊκή χώρα, ασκίτης

9 Ανίχνευση Διατροφικού Κινδύνου Στοιχεία ασθενή (τμήμα, ημερομηνία, επώνυμο, όνομα, φύλο: Α/Θ, ημερομηνία γέννησης, βάρος, ύψος) Α) Είναι ο ασθενής σε διατροφικό κίνδυνο; (Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)= kg/m 2 ) Β) Έχασε ο ασθενής ακούσια βάρος τους τελευταίους 3 μήνες; Γ) Πρόσληψη τροφής - μειώθηκε τον τελευταίο μήνα πριν την εισαγωγή; Δ) Παρουσία στρεσογόνου παράγοντα / σοβαρότητα της ασθένειας; Στις παραπάνω ερωτήσεις η κάθε απάντηση βαθμολογείται από το 0 μέχρι το 2. Το άθροισμα των βαθμών μας δείχνει αν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης και σε τι βαθμό (π.χ. συνολική βαθμολογία 3-4: επανεξέταση σε 1 εβδομάδα).

10 Εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης Περιλαμβάνει :  Φυσική εξέταση  Κλινική συνέντευξη 5 σημείων Υποκειμενική Σφαιρική Εκτίμηση

11 Υποκειμενική Σφαιρική Εκτίμηση (Detsky et al.) Αλλαγή σωματικού βάρους Συνολική απώλεια τους προηγούμενους 6 μήνες (ποσοστό % και σε Kg) Αλλαγή τις τελευταίες 2 εβδομάδες (αύξηση, μείωση, καμία αλλαγή) Αλλαγή στη διαιτητική πρόσληψη (καμία αλλαγή, αλλαγή, τύπος αλλαγής – π.χ. υδρική δίαιτα, ανεπαρκής στερεά σίτιση) Γαστρεντερικά συμπτώματα για >2 εβδομάδες (κανένα, ναυτία, έμετοι, διάρροια, ανορεξία) Λειτουργική ικανότητα (καμία δυσλειτουργία, δυσλειτουργία, τύπος δυσλειτουργίας – π.χ. εργασιακές δυσχέρειες, περιπατητικός, κλινήρης) Ασθένεια και η σχέση της με τις διατροφικές απαιτήσεις (αρχική διάγνωση, μεταβολική απαίτηση (στρες: υψηλό, μέτριο, χαμηλό) Φυσική Εξέταση και Κλίμακα SGA

12  Δίαιτα από το στόμα  Δίαιτα από το στόμα + συμπλήρωμα εντερικής διατροφής  Εντερική διατροφή  Παρεντερική διατροφή Στρατηγικές σίτισης

13 o Εντερική διατροφή: πλεονεκτήματα, επιπλοκές, κόστος o Παρεντερική διατροφή: κόστος, εύχρηστη o Παρεντερική διατροφή μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας εντερικής πρόσβασης ή λειτουργίας (Αμερικανική Ένωση Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, ASPEN) Εντερική-Παρεντερική διατροφή

14 Αναβολικές, καταβολικές, υπερμεταβολικές καταστάσεις : Σήψη ή τραύμα Δυσλειτουργία εντερικού σωλήνα Νεφρική δυσλειτουργία Υπερκαπνία Υπεργλυκαιμία Ειδικές καταστάσεις

15 1 η φάση (48 πρώτες ώρες)  Εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης  Ταξινόμηση βαθμού καταβολισμού  Αιμοδυναμική σταθεροποίηση  Σταθεροποίηση επιπέδων σακχάρου και ηλεκτρολυτών  Επίτευξη πρόσβασης για την εφαρμογή της διαιτητικής θεραπείας  Έναρξη χορήγησης θρεπτικών συστατικών Φάσεις διαιτητικής θεραπείας

16 2 η φάση (2 η -5 η ημέρα)  Σταθεροποίηση βάρους  Βελτίωση ισοζυγίου αζώτου  Διατήρηση επιπέδων γλυκαιμίας και ηλεκτρολυτών  Διατήρηση αιμοδυναμικής κατάστασης Φάσεις διαιτητικής θεραπείας

17 3 η φάση (>6 η ημέρα)  Επίτευξη θετικού ισοζυγίου αζώτου  Αύξηση βάρους  Διατήρηση κατάλληλων επιπέδων γλυκαιμίας και ηλεκτρολυτών  Διατήρηση σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης Φάσεις διαιτητικής θεραπείας


Κατέβασμα ppt "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google