Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Είναι: Ομάδες ψυχιατρικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από διαταραχές των γνωστικών διαδικασιών, της συμπεριφοράς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Είναι: Ομάδες ψυχιατρικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από διαταραχές των γνωστικών διαδικασιών, της συμπεριφοράς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

2 Είναι: Ομάδες ψυχιατρικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από διαταραχές των γνωστικών διαδικασιών, της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων. Είναι μια χρόνια νόσος που βλάπτει τη λειτουργικότητα ή την ικανότητα διατήρησης ενός αναμενόμενου επιπέδου λειτουργικότητας.

3 Είναι επίσης  μια σύμπλοκη νοσολογική οντότητα,  η οποία στη βάση της χαρακτηρίζεται από μια ουσιαστική (πυρηνική) μεταβολή της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, που εκφράζεται  με μια σειρά διαταραχών της σκέψης, της αντίληψης, του συναισθήματος, της βούλησης και της συμπεριφοράς

4 Αποτελεί τη βασίλισσα των ψυχώσεων  Και πέρα από την ποικίλλουσα συμπτωματολογία της ενδιαφέρουσα είναι η  Διαχρονικότητα και  Η οικουμενικότητά της

5  Η σχιζοφρένια προκαλεί διαστρεβλωμένες και παράξενες σκέψεις, αντιλήψεις, συγκινήσεις, μετακινήσεις, και συμπεριφορά.  Για δεκαετίες, η σχιζοφρένια θεωρήθηκε, ως μια επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη ασθένεια που προκαλεί άγρια και βίαια ξεσπάσματα.  Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι οι πάσχοντες από σχιζοφρένια έπρεπε να κλειδωθούν μακριά από την κοινωνία και να κλειστούν σε ίδρυμα.  Μόνο πρόσφατα υπάρχει η τάση να μάθει και να εκπαιδευτεί η κοινότητα ότι η σχιζοφρένεια έχει πολλά διαφορετικά συμπτώματα και ότι είναι μια ασθένεια που τα φάρμακα μπορούν να ελέγξουν.

6  Χάρη στην αυξανόμενη αποτελεσματικότητα των νεώτερων αντιψυχωτικών φαρμάκων, πολλοί ασθενείς με σχιζοφρένια ζουν επιτυχώς στην κοινότητα.

7  Η σχιζοφρένια συνήθως εντοπίζεται στην πρόσφατη εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής.  Σπάνια εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.  Η μέγιστη επίπτωση της έναρξης της νόσου είναι 15 έως 25 ετών για τους άνδρες και 25 έως 35 ετών για τις γυναίκες.

8  ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ  Η μακροπρόθεσμη κλινική εικόνα, όχι πάντα, περιλαμβάνει την προοδευτική επιδείνωση. Η κλινική εικόνα ποικίλλει.  Έναρξη  Η έναρξη μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή, αλλά οι περισσότεροι πάσχοντες αργά και βαθμιαία αρχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα όπως κοινωνική απόσυρση, ασυνήθιστη συμπεριφορά, απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο ή για την εργασία, και παραμελημένη υγιεινή.

9  Η διάγνωση της σχιζοφρένιας συνήθως γίνεται όταν αρχίζει η εμφάνιση πιο ενεργών θετικών συμπτωμάτων  όπως παραισθήσεις, και διαταραγμένη σκέψη.  Ανεξάρτητα από το πότε και το πώς η ασθένεια αρχίζει και τον τύπο σχιζοφρένιας, οι επιπτώσεις για τους περισσότερους ασιενείς και τις οικογένειές τους είναι ουσιαστικές και διαρκούν.

10  Το πότε και πώς η ασθένεια αναπτύσσεται φαίνεται να επηρεάζει την έκβαση.  Η ηλικία της έναρξης εμφανίζεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο πόσο καλά ο ασθενής εξελίσσεται.  Εκείνοι που αναπτύσσουν την ασθένεια, νωρίτερα παρουσιάζουν χειρότερη έκβαση από εκείνους που την αναπτύσσουν αργότερα.  Οι νεώτεροι ασθενείς εμφανίζουν μια χειρότερη ρύθμιση της νόσου και μια μεγαλύτερη γνωστική εξασθένιση από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

11  Τα συμπτώματα της σχιζοφρένιας διαιρούνται σε δύο σημαντικές κατηγορίες:  θετικά ή σκληρά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν τις, παραισθήσεις, και τη συνολικά αποδιοργανωμένη σκέψη, ομιλία, και συμπεριφορά,  και αρνητικά ή μαλακά συμπτώματα όπως το επίπεδο συναίσθημα, έλλειψη της επιθυμίας, κοινωνική απόσυρση ή και ταλαιπωρία.  Τα φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τα θετικά συμπτώματα, αλλά συχνά τα αρνητικά συμπτώματα εμμένουν και μετά τη μείωση των θετικών συμπτωμάτων.  Αυτό εμποδίζει την αποκατάσταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας.

12  Η σχιζοφρένια έχει επιπτώσεις στις διαδικασίες σκέψης και το περιεχόμενο, την αντίληψη, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, και την κοινωνική λειτουργία  εντούτοις, έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε άτομο.  Ο νοσηλευτής δεν πρέπει να θεωρεί πως όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο θα έχουν τις ίδιες ικανότητες ή περιορισμούς.

13  Παραδείγματος χάριν, ο νοσηλευτής μπορεί να φροντίσει έναν ασθενή σε μια οξεία κατάσταση : Ο ασθενής μπορεί να εμφανιστεί φοβισμένος, να ακούει φωνές (παραισθήσεις), να μην έχει καμία οπτική επαφή, και να μουρμουρίζει συνεχώς.  Ο νοσηλευτής στην περίπτωση αυτή θα εξέταζε τα θετικά ή ψυχωτικά συμπτώματα της νόσου.  Ένας άλλος νοσηλευτής μπορεί να αντιμετωπίσει έναν ασθενή με σχιζοφρένια σε κοινοτικό περιβάλλον που δεν βιώνει ψυχωτικά συμπτώματα: αυτός ο ασθενής στερείται την ενέργεια για τους καθημερινούς του στόχους και έχει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης (αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένιας).  Αν και οι δύο ασθενείς έχουν την ίδια ιατρική διάγνωση, η μέθοδος και οι παρεμβάσεις που κάθε νοσηλευτής υιοθετεί είναι πολύ διαφορετικές.

14 ΙΣΤΟΡΙΚΟ  Ο νοσηλευτής αποσπά αρχικά τις πληροφορίες για το προηγούμενο ιστορικό του ασθενούς με σχιζοφρένια για να συγκεντρώσει τα δεδομένα.  Υποβάλλει τις ερωτήσεις για το πώς ο ασθενής λειτούργησε πριν η κρίση αναπτυχθεί  όπως "πώς ξοδεύετε το χρόνο σας συνήθως;" και "μπορείτε να περιγράψετε τι κάνετε κάθε ημέρα;"

15  Ο νοσηλευτής αξιολογεί την ηλικία της έναρξης της σχιζοφρένιας, ξέροντας ότι οι χειρότερες εκβάσεις συνδέονται με μια πιο νεαρή ηλικία έναρξης.  Η εκμάθηση του προηγούμενου ιστορικού του ασθενούς, των εισαγωγών σε νοσοκομείο και της απάντησης στην εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι επίσης σημαντική.  Ο νοσηλευτής αξιολογεί επίσης τον ασθενή για τις προηγούμενες προσπάθειες αυτοκτονίας.  10% όλων των ανθρώπων με σχιζοφρένεια διαπράττουν τελικά αυτοκτονία.  Ο νοσηλευτής μπορεί να ρωτήσει, "έχετε ποτέ αποπειραθεί να αυτοκτονήσετε" ή "έχετε ακούσει ποτέ φωνές να σας λένε να κάνετε κακό στον εαυτό σας;"

16  Παρομοίως, είναι σημαντικό να αποσπαστούν οι πληροφορίες για οποιαδήποτε ιστορικό βίας ή επιθετικότητας επειδή ένα ιστορικό επιθετικής συμπεριφοράς είναι ισχυρός προάγγελος της μελλοντικής επιθετικότητας.  Ο νοσηλευτής μπορεί να ρωτήσει "Τι κάνεις εάν είσαι νευριασμένος, εξαγριωμένος ή φοβισμένος;«  Ο νοσηλευτής αξιολογεί εάν ο ασθενής έχει χρησιμοποιήσει τα τρέχοντα συστήματα υποστήριξης κάνοντας στον ασθενή μεταξύ άλλων τις ακόλουθες ερωτήσεις:  Έχεις επαφή με την οικογένεια ή τους φίλους;

17  συμμετέχει ο ασθενής σε προγραμματισμένες ομάδες ή ραντεβού θεραπευτικά;  φαίνεται ο ασθενής να ξεμένει από χρήματα ;  Έχουν αλλάξει οι συνθήκες διαβίωσης του ασθενούς πρόσφατα;  Τελικά ο νοσηλευτής αξιολογεί την αντίληψη του ασθενούς για την τρέχουσα κατάστασή του —δηλαδή ποιά πιστεύει ότι είναι σημαντικά γεγονότα ή παράγοντες άγχους.  Ο νοσηλευτής μπορεί να συγκεντρώσει τέτοιες πληροφορίες με την ερώτηση,  "τι θεωρείτε ως σημαντικό πρόβλημα τώρα;" ή "τι εσείς χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τώρα;"

18 ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ  Η εμφάνιση μπορεί να ποικίλει μεταξύ των διαφορετικών ασθενών με σχιζοφρένια.  Μερικοί εμφανίζονται κανονικοί από την άποψη ότι μπορούν να ντυθούν κατάλληλα, να κάθονται σε μια καρέκλα απέναντι στο νοσηλευτή χωρίς να εμφανίζουν καμία παράξενη ή ασυνήθιστη στάση ή χειρονομία.  Άλλοι εμφανίζουν περίεργη ή παράξενη συμπεριφορά.  Μπορούν να εμφανιστούν ατημέλητοι και αχτένιστοι χωρίς την προφανή ανησυχία για την υγιεινή τους, ή μπορούν να φορούν παράξενα ή ακατάλληλα ρούχα (παραδείγματος χάριν, ένα βαρύ παλτό σε ζεστό καιρό).

19  Η γενική κινητική συμπεριφορά μπορεί επίσης να εμφανιστεί περίεργη.  Ο ασθενής μπορεί να είναι ανήσυχος και ανίκανος να καθίσει ή να εμφανιστεί ακίνητος (κατατονία).  Μπορεί επίσης να εμφανίσει άσκοπες χειρονομίες (στερεότυπη συμπεριφορά) και περίεργες εκφράσεις του προσώπου όπως μορφασμούς.  Ο ασθενής μπορεί να επαναλαμβάνει τις κινήσεις και τις χειρονομίες κάποιου που παρατηρεί (ηχοπραξία).  Η φλύαρη ομιλία είναι πιθανό να συνοδεύει αυτές τις συμπεριφορές.

20  Επίσης ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ψυχοκινητική καθυστέρηση (μια γενική επιβράδυνση όλων των κινήσεων).  Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να είναι σχεδόν ακίνητος, τυλιγμένος σαν μια σφαίρα (εμβρυϊκή θέση).  Οι ασθενείς με τον κατατονικό τύπο σχιζοφρένιας μπορούν να εμφανίσουν την κέρινη ευκαμψία: διατηρούν οποιαδήποτε θέση στην οποία τοποθετούνται, ακόμα κι αν η θέση είναι άβολη.

21  Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει μια ασυνήθιστη λεκτική συμπεριφορά.  Χαρακτηριστικά είναι η σαλάτα λέξεων (ανακατεμένες λέξεις και φράσεις που είναι χωρίς νόημα) και η ηχολαλία (επανάληψη ή μίμηση αυτού που κάποιος άλλος λέει).  Η ομιλία μπορεί να επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί στο ποσοστό και την ένταση. O ασθενής μπορεί να μιλάει με ψιθύρους ή μπορεί να μιλάει δυνατά ή να φωνάζει.

22 Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ  Οι ασθενείς εμφανίζουν διάφορες διαταραχές στη διάθεση, όπως επίπεδο συναίσθημα ή άμβλυνση συναισθήματος.  Η χαρακτηριστική του προσώπου έκφραση συχνά περιγράφεται ως μάσκα.  Η έκφραση μπορεί επίσης να περιγραφεί ως ανόητη, που συνοδεύεται από γέλιο χωρίς προφανή λόγο.  Ο ασθενής μπορεί επίσης να εμφανίσει μια συναισθηματική αντίδραση άσχετη με την κατάσταση που την προκαλεί. Παραδείγματος χάριν, ο ασθενής μπορεί να γελάσει και να χαμογελάσει περιγράφοντας το θάνατο ενός οικογενειακού μέλους.

23  Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κατάθλιψη χωρίς καμία ευχαρίστηση ή χαρά στη ζωή (α ν ηδονία)  Μπορεί επίσης να παρουσιάσει το αίσθημα της, παντοδυναμίας και της γνώσης των πάντων..

24 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  Η σχιζοφρένια συχνά αναφέρεται ως διαταραχή της σκέψης επειδή αυτό είναι το αρχικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.  οι διαδικασίες σκέψης γίνονται διαταραγμένες, και η συνοχή των σκέψεων και της επεξεργασίας πληροφοριών αποδιοργανώνονται.

25  Μπορεί ο νοσηλευτής να αξιολογήσει το περιεχόμενο της σκέψης αξιολογώντας τι ο ασθενής λέει πραγματικά.  Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορούν ξαφνικά να σταματήσουν στη μέση μιας πρότασης και να παραμείνουν σιωπηλοί για αρκετά δευτερόλεπτα ως 1 λεπτό (σταμάτημα σκέψης).  Μπορούν επίσης να δηλώσουν ότι θεωρούν ότι άλλοι μπορούν να ακούσουν τις σκέψεις τους (μετάδοση σκέψης)  ότι άλλοι παίρνουν τις σκέψεις τους  ή ότι άλλοι τοποθετούν τις σκέψεις στο μυαλό τους χωρίς τη θέλησή τους (εισαγωγή σκέψεων).

26 Παραλήρημα  Οι ασθενείς με σχιζοφρένια εμφανίζουν συνήθως παραλήρημα (σταθερές, ψεύτικες πεποιθήσεις χωρίς να σχετίζονται με τη πραγματικότητα) στην ψυχωτική φάση της ασθένειας.  Ένα κοινό χαρακτηριστικό του παραληρήματος των σχιζοφρενών είναι η βεβαιότητα με την οποία ο ασθενής διατηρεί αυτές τις πεποιθήσεις.  Επειδή ο ασθενής πιστεύει στο παραλήρημα, είναι αναμενόμενο να ενεργήσει αναλόγως.

27  Καταδιωκτικό/ παρανοϊκό παραλήρημα περιλαμβάνει την πεποίθηση του ασθενούς ότι "άλλοι" προγραμματίζουν να τον βλάψουν ή τον κατασκοπεύουν, τον ακολουθούν, τον γελοιοποιούν.  Μερικές φορές ο ασθενής δεν μπορεί να καθορίσει ποιοι αυτοί οι "άλλοι" είναι.  Το μεγαλοπρεπές παραλήρημα χαρακτηρίζεται από την αξίωση του ασθενούς στην ύπαρξη σχέσεων με τους διάσημους ανθρώπους ή τις προσωπικότητες,  ή την πεποίθηση του ασθενούς ότι είναι διάσημος ή ικανός για μεγάλους άθλους.

28  Το θρησκευτικό παραλήρημα στρέφεται συχνά γύρω από το δεύτερο ερχομό του Χριστού ή ενός άλλου σημαντικού θρησκευτικού προσώπου ή προφήτη.  Το αναφερόμενο παραλήρημα ή οι ιδέες της αναφοράς περιλαμβάνουν την πεποίθηση του ασθενούς ότι οι τηλεοπτικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις, η μουσική, ή τα άρθρα εφημερίδων έχουν ειδικό νόημα για αυτόν.

29 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  Η κρίση είναι συχνά εξασθενισμένη στον ασθενή με σχιζοφρένια.  Κατά περιόδους, η έλλειψη κρίσης είναι τόσο μεγάλη που οι πελάτες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για ασφάλεια και προστασία.

30 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ  Η επιδείνωση της έννοιας του εαυτού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη σχιζοφρένια.  Η φράση "απώλεια των ορίων εγώ" περιγράφει την έλλειψη στον ασθενή μιας σαφούς αίσθησης για το σώμα και το μυαλό.  Αυτή η έλλειψη ορίων του εγώ αποδεικνύεται από την αποπροσωποίηση, την αποπραγματοποίηση (τα περιβαλλοντικά αντικείμενα γίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα, ή φαίνονται άγνωστα), και τις ιδέες της αναφοράς.

31  Οι ασθενείς μπορούν να θεωρήσουν ότι μπερδεύονται με ένα άλλο πρόσωπο ή αντικείμενο, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα μέρη του σώματος ως δικά τους, ή μπορεί να μην αναγνωρίζουν εάν είναι αρσενικοί ή θηλυκοί.  Αυτές οι δυσκολίες είναι η πηγή πολλών παράξενων συμπεριφορών όπως δημόσιο γδύσιμο ή αυνανισμός, η ομιλία σε τρίτο πρόσωπο, ή η προσκόλληση στα αντικείμενα και στο περιβάλλον.  Η διαστρέβλωση εικόνας σώματος μπορεί επίσης να υπάρχει.

32 ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ  Η κοινωνική απομόνωση είναι επικρατούσα στους ασθενείς με σχιζοφρένεια εν μέρει ως αποτέλεσμα των θετικών συμπτωμάτων όπως το παραλήρημα, οι παραισθήσεις, και η απώλεια ορίων του εγώ.  Η σχέση με τους άλλους είναι δύσκολη όταν η έννοια- του εαυτού για κάποιο άτομο δεν είναι σαφής.  Οι ασθενείς έχουν επίσης προβλήματα με την εμπιστοσύνη και την οικειότητα, τα οποία παρεμποδίζουν τη δυνατότητα για ικανοποιητικές σχέσεις.

33  Ο χαμηλός αυτοσεβασμός, ένα από τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένιας, περιπλέκει περαιτέρω τη δυνατότητα του ασθενούς να αλληλεπιδράσει με άλλα άτομα και το περιβάλλον.  Αυτοί οι ασθενείς στερούνται την εμπιστοσύνη, αισθάνονται παράξενοι ή διαφορετικοί από άλλους ανθρώπους, και δεν θεωρούν ότι είναι σημαντικοί.  Το αποτέλεσμα είναι αποφυγή των άλλων ανθρώπων.

34  Οι ασθενείς μπορεί επίσης να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τις αισθήσεις όπως η πείνα ή η δίψα, και η σίτιση μπορεί να είναι ανεπαρκής.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον υποσιτισμό και τη δυσκοιλιότητα.  Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια των αντιψυχωτικών φαρμάκων, περιπλέκοντας το πρόβλημα.  Η παράνοια ή οι υπερβολικοί φόβοι ότι τα τρόφιμα και τα υγρά έχουν δηλητηριαστεί είναι συνήθης.  Εάν ο ασθενής είναι ταραγμένος και παρουσιάζει ακαθησία, μπορεί να είναι ανίκανος να καθίσει αρκετό καιρό για να φάει.

35  Περιστασιακά οι ασθενείς αναπτύσσουν την πολυδιψία (υπερβολική λήψη ύδατος), το οποίο οδηγεί στη δηλητηρίαση ύδατος.  Τα επίπεδα νατρίου μπορούν να γίνουν επικίνδυνα χαμηλά.  Η Πολυδιψία συνήθως εμφανίζεται στους ασθενείς που είχαν τη σοβαρή και επίμονη σχιζοφρένεια για πολλά έτη.

36  Τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά.  Οι παραισθήσεις μπορούν να υποκινήσουν τους ασθενείς με συνέπεια την αϋπνία.  Άλλοτε, οι πελάτες είναι καχύποπτοι και θεωρούν ότι το κακό θα έρθει εάν κοιμηθούν.  Επίσης, ο ασθενής δεν μπορεί να αντιληφθεί σωστά ή να αναγνωρίσει την κούραση.

37 Ανάλυση στοιχείων  Ο νοσηλευτής πρέπει να αναλύσει τα στοιχεία αξιολόγησης για τους ασθενείς με σχιζοφρένια για να καθορίσει τις προτεραιότητες και να οργανώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο φροντίδας  Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, ούτε είναι πιθανό κάποιος ασθενής να έχει όλα τα προβλήματα που μπορούν να συνοδεύσουν τη σχιζοφρένια.  Τα επίπεδα οικογενειακής υποστήριξης και οι διαθέσιμες υπηρεσίες επίσης θα ποικίλουν και αυτά επηρεάζουν την έκβαση του ασθενούς.

38 .Οι νοσηλευτικές διαγνώσεις NANDA που βασίζονται στην αξιολόγηση των ψυχωτικών συμπτωμάτων ή τ ων θετικ ών συμπτ ω μ ά τ ων είναι οι ακόλουθες:  κίνδυνος για κατευθυνόμενη βία  κίνδυνος για αυτοκτονία  διαταραγμένες διαδικασίες σκέψης  διαταραγμένη αισθητήρια αντίληψη  διαταραγμένη ταυτότητα  εξασθενημένη λεκτική επικοινωνία

39  Οι νοσηλευτικές διαγνώσεις NANDA που βασίζονται στην αξιολόγηση των αρνητικών συμπτωμάτων και των λειτουργικών δυνατοτήτων περιλαμβάνουν τα εξής:  ελλείμματα αυτοφροντίδας  κοινωνική απομόνωση  ανεπαρκής δραστηριότητα  ανεπαρκής διατήρηση υγείας  ανεπαρκής διαχείριση θεραπευτικής αγωγής

40  Είναι πιθανό ότι ο ασθενής με ένα οξύ, ψυχωτικό σχιζοφρενικό επεισόδιο να αντιμετωπιστεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.  Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η εστίαση της προσοχής είναι στραμμένη στις διαδικασίες σκέψης του ασθενούς και στην αίσθηση που έχει για την πραγματικότητα, καθώς επίσης και στην εξασφάλιση ασφάλειας.  Τότε είναι επίσης κατάλληλος χρόνος να αξιολογηθούν οι πόροι, να γίνουν οι παραπομπές, και να αρχίσει ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του ασθενούς και για την επιστροφή στην κοινότητα.

41 Παρέμβαση ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ  Η ασφάλεια και για τον ασθενή και για τον νοσηλευτή αποτελεί προτεραιότητα.  Ο ασθενής μπορεί να είναι παρανοϊκός και καχύποπτος προς τον νοσηλευτή και το περιβάλλον και μπορεί να αισθανθεί φόβο και απειλή.  Αν και η συμπεριφορά του ασθενούς φοβίζει το νοσηλευτή, ο ασθενής επίσης αισθάνεται ανασφαλής και μπορεί να θεωρήσει ότι κινδυνεύει.  Επομένως ο νοσηλευτής πρέπει να πλησιάσει τον ασθενή με έναν μη απειλητικό τρόπο.

42  Η ύπαρξη απαιτήσεων ή η αυταρχική προσέγγιση θα αυξήσει τους φόβους του ασθενούς.  Η παροχή στον ασθενή του άφθονου προσωπικού χώρου ενισχύει συνήθως την αίσθηση ασφάλειας  Ένας έντρομος ή ταραγμένος ασθενής θα μπορούσε να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους.  Ο νοσηλευτής πρέπει να παρατηρήσει τον τρόπο που προκαλείται η ταραχή ή η κλιμάκωση της συμπεριφοράς.  και να οργανώσει τις παρεμβάσεις για να προστατεύσει τον ασθενή, τον εαυτό του, και άλλους στο περιβάλλον.  Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, μεταφορά του ασθενή σε ένα ήρεμο, λιγότερο απειλητικό περιβάλλον και, σε ακραίες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας την απομόνωση ή τους περιορισμούς.

43 ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ  Η καθιέρωση της εμπιστοσύνης μεταξύ του ασθενούς και του νοσηλευτή βοηθά επίσης στο να μετριαστούν οι φόβοι του ασθενούς.  Αρχικά ο ασθενής μπορεί να ανεχτεί μόνο 5 ή 10 λεπτά επαφής.  Η καθιέρωση μιας θεραπευτικής σχέσης χρειάζεται χρόνο, και ο νοσηλευτής πρέπει να είναι υπομονετικός. Ο νοσηλευτής παρέχει εξηγήσεις που είναι σαφείς, άμεσες, και εύκολο να κατανοηθούν.  Η επαφή των ματιών δεν πρέπει να είναι επίμονη και η στάση του σώματος ενδείκνυται να είναι χαλαρή. Οι εκφράσεις του προσώπου πρέπει να μεταβιβάζουν το γνήσιο ενδιαφέρον για τον ασθενή.

44  Η επικοινωνία με τους ασθενείς που παρουσιάζουν ψυχωτικά συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολη.  Ο νοσηλευτής προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που ο ασθενής λέει, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο εάν ο ασθενής έχει παραισθήσεις, αποσύρεται από την πραγματικότητα, ή παραμένει αμίλητος.  Ο νοσηλευτής είναι σημαντικό να διατηρήσει τη μη λεκτική επικοινωνία με τον ασθενή, ειδικά όταν η λεκτική επικοινωνία δεν είναι επιτυχής.  Η παρουσία του νοσηλευτή είναι μια επαφή με την πραγματικότητα για τον ασθενή και μπορεί επίσης να δείξει το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του νοσηλευτή για τον ασθενή.

45  Οι ασθενείς που αφήνονται μόνοι για μεγάλες περιόδους αποσύρονται πιο βαθιά στη ψύχωσή τους και η συχνή επαφή και ο χρόνος που ξοδεύονται με τον ασθενή είναι σημαντικ ά ακόμα κι αν ο νοσηλευτής δεν είναι βέβαιος ότι ο ασθενής αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει την παρουσία του.  Ο ασθενής που παρουσιάζει παραλήρημα δεν μπορεί να πειστεί ότι είναι ψεύτικο ή αναληθές και επηρεάζεται σημαντικά η συμπεριφορά του.  Παραδείγματος χάριν, εάν το παραλήρημα του ασθενούς είναι ότι δηλητηριάζεται, θα είναι ύποπτος, δύσπιστος, και πιθανώς θα ανθίσταται στη λήψη των φαρμάκων.

46  Ο νοσηλευτής πρέπει να αποφύγει ανοιχτά το παραλήρημα ή τη διαφωνία με τον ασθενή.  Είναι η ευθύνη του νοσηλευτή να παρουσιάσει και να διατηρήσει την πραγματικότητα με απλές δηλώσεις όπως  " δεν έχω δει κανένα στοιχείο για αυτό" (παρουσιάζοντας την πραγματικότητα) ή "δε φαίνεται έτσι σε μένα " (αμφιβολία ).  Δεδομένου ότι τα αντιψυχωτικά φάρμακα αρχίζουν να έχουν μια θεραπευτική επίδραση, θα είναι δυνατό στη συνέχεια για το νοσηλευτή να συζητήσει τις παραληρητικές ιδέες με τον ασθενή και να προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους το παραλήρημα παρεμποδίζει την καθημερινή ζωή του ασθενούς.

47  Ο νοσηλευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ασθενή να ελαχιστοποιήσει τα αποτελέσματα του παραληρήματος.  Οι τεχνικές απόσπασης της προσοχής, όπως το άκουσμα μουσικής, το να βλέπει τηλεόραση, το γράψιμο ή η συνομιλία με φίλους, είναι χρήσιμες.  Η άμεση δράση, όπως η συμμετοχή σε συζήτηση και η αδιαφορία για το παραλήρημα, μπορεί να είναι ευεργετικά επίσης.

48  Για να παρέμβει ο νοσηλευτής όταν ο ασθενής βιώνει τις ψευδαισθήσεις απαιτείται να εστιάσει σε αυτό που είναι πραγματικό και να βοηθήσει μετατοπίζοντας την απάντηση του ασθενούς προς την πραγματικότητα.  Αρχικά ο νοσηλευτής πρέπει να καθορίσει τι ο ασθενής αντιλαμβάνεται — δηλαδή τι οι φωνές λένε ή τι ο ασθενής βλέπει. Με τον τρόπο αυτό θα κατανοήσει τη φύση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ασθενούς.  Στις ψευδαισθήσεις εντολής, ο ασθενής ακούει φωνές που του λένε να κάνει κάτι, συχνά για να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.  Για αυτόν τον λόγο, ο νοσηλευτής πρέπει να αποσπάσει μια περιγραφή του περιεχομένου της ψευδαίσθησης έτσι ώστε με τη φροντίδα να μπορεί να πάρει τις προφυλάξεις για να προστατεύσει τον ασθενή και τους άλλους ανάλογα με τις ανάγκες.

49  Ο νοσηλευτής μπορεί να πει, "δεν ακούω καμία φωνή, εσείς τι ακούτε; " (παρουσιάζοντας τη πραγματικότητα/επιδιώκοντας τη διευκρίνιση).  Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει το νοσηλευτή να καταλάβει πώς να ανακουφίσει τους φόβους ή την παράνοια του ασθενούς.  Παραδείγματος χάριν, ο ασθενής μπορεί να βλέπει φαντάσματα ή τέρατα, και ο νοσηλευτής θα μπορούσε να πει: "Δεν βλέπω τίποτα, αλλά πρέπει να είστε φοβισμένος….. Είστε ασφαλείς εδώ στο νοσοκομείο " (παρουσιάζοντας τη πραγματικότητα/μεταφράζοντας τα συναισθήματα).  Αυτό αναγνωρίζει το φόβο του ασθενούς αλλά και τον καθησυχάζει ότι κανένα κακό δεν θα του συμβεί.

50  Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να συνεργαστεί με τον ασθενή για να προσδιορίσει ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να προηγηθούν ή να προκαλέσουν τις ακουστικές ψευδαισθήσεις  Η ένταση των ψευδαισθήσεων συσχετίζεται συχνά με τα επίπεδα ανησυχίας επομένως, ο έλεγχος και η προσπάθεια παρέμβασης για τη μείωση των επιπέδων ανησυχίας μπορούν να μειώσουν την έντασή τους.  Οι ασθενείς που αναγνωρίζουν ότι ορισμένες καταστάσεις ή πρότυπα της σκέψης προηγούνται της έναρξης των φωνών μπορούν τελικά να είναι σε θέση να διαχειριστούν ή να ελέγξουν τις ψευδαισθήσεις και να ρυθμίζουν ή να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες καταστάσεις.

51  Μια ομάδα επινόησε τη στρατηγική να έχουν οι ασθενείς ένα κινητό τηλέφωνο (απομίμηση ή πραγματικό) για να αντιμετωπίζουν τις φωνές όταν είναι σε δημόσιους χώρους.

52  Οι ασθενείς με σχιζοφρένια δοκιμάζουν συχνά μια απώλεια ορίων του εγώ, η οποία δημιουργεί δυσκολίες για τους ίδιους και τους άλλους στο περιβάλλον και την κοινότητα.  Οι ενδεχομένως περίεργες ή παράξενες συμπεριφορές περιλαμβάνουν την αφή άλλων χωρίς προειδοποίηση, την παρείσφρηση στο ζωτικό χώρο άλλων, την ομιλία ή το χάδι των άψυχων αντικειμένων, και συμμετοχή σε κοινωνικά ακατάλληλες συμπεριφορές όπως γδύσιμο, αυνανισμός, ή ο ύρηση μπροστά στους άλλους.

53  Η προστασία του ασθενούς είναι μια αρχική παρέμβαση και περιλαμβάνει την προστασία του ασθενούς από την αντίδραση αυτών που αντιμετωπίζουν τον ασθενή στις παρεισφρήσεις και την κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά.  Ο επαναπροσανατολισμός του ασθενούς μακριά από τις καταστάσεις ή τους άλλους μπορεί να διακόψει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και να κρατήσει τον ασθενή από τις περαιτέρω παρεισφρητικές συμπεριφορές.  Ο νοσηλευτής πρέπει επίσης να προσπαθήσει να προστατεύσει το δικαίωμα του ασθενούς στη μυστικότητα και αξιοπρέπεια.  Το να πάρουμε τον ασθενή στο δωμάτιό του/της ή σε μια ήρεμη περιοχή με λιγότερη κίνηση και λιγότερους ανθρώπους συχνά βοηθάει.

54  Παραδείγματος χάριν εάν ο ασθενής είναι μπροστά σε άλλους, ο νοσηλευτής μπορεί να πει, "Πάμε στο δωμάτιό σας και μπορείτε να φορέσετε τα ενδύματά σας" (ενθάρρυνση της συνεργασίας/επαναπροσανατολισμός της κατάλληλης δραστηριότητας).  Εάν ο ασθενής κάνει λεκτικές δηλώσεις σε άλλους, ο νοσηλευτής μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να πάει για έναν περίπατο ή σε μια άλλη περιοχή για να ακούσει μουσική.  Ο νοσηλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει την κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά.  Αυτό σημαίνει πραγματικές δηλώσεις χωρίς επίπληξη και χωρίς να μιλάει στον ασθενή σαν να είναι παιδί..

55  Μερικές συμπεριφορές μπορούν να είναι τόσο δυσάρεστες ή απειλητικές που οι άλλοι να αντιδρούν, φωνάζοντας ή προσπαθώντας να γελοιοποιήσουν, ή ακόμα να επιτεθούν στον ασθενή.  Αν και η παροχή φυσικής προστασίας για τον ασθενή είναι το πρώτο μέλημα του νοσηλευτή,  η βοήθεια άλλων που επηρεάζονται από τη συμπεριφορά του ασθενούς είναι επίσης σημαντική.

56  Ο νοσηλευτής καθησυχάζει την οικογένεια του ασθενούς ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι μέρος της ασθένειας του και δεν κατευθύνονται προς αυτούς.  Τέτοιες καταστάσεις δίνουν μια ευκαιρία να εκπαιδευτούν τα μέλη της οικογένειας για τη σχιζοφρένεια και να ελαττωθούν τα συναισθήματα ενοχής, ντροπής, ή η αίσθηση ευθύνης.

57 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ  1. Εξηγήστε τις διαδικασίες, και προσπαθήστε να είστε βέβαιος ότι ο ασθενής καταλαβαίνει τις διαδικασίες.  Γιατί : Όταν ο ασθενής αποκτά τη γνώση των διαδικασιών, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθεί εξαπατημένος από το προσωπικό.  2. Δώστε τη θετική ανατροφοδότηση για τις επιτυχίες του ασθενούς.  Γιατί: Η θετική ανατροφοδότηση ενισχύει την αίσθηση ευημερίας του ασθενούς και βοηθά να κάνει την πραγματικότητα μια θετικότερη κατάσταση γι αυτόν.

58  Αναγνωρίστε τις αυταπάτες του ασθενούς ως την αντίληψή του για το περιβάλλον.  Γιατί: Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι περιβαλλοντικές αντιλήψεις του ασθενούς για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα που δοκιμάζει.  Αρχικά, μη διαφωνήσετε με τον ασθενή ή μην προσπαθήστε να τον πείσετε ότι οι αυταπάτες είναι ψεύτικες ή πλασματικές.  Γιατί: Το λογικό επιχείρημα δεν διαλύει τις απατηλές ιδέες και μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης.

59  Αλληλεπιδράστε με τον ασθενή βάσει των πραγματικών καταστάσεων, μην επιμείνετε στο απατηλό υλικό.  Γιατί: Η αλληλεπίδραση για την πραγματικότητα βοηθάει τον ασθενή. .Ενθαρρύνεται τον ασθενή στις ένα προς ένα δραστηριότητες πρώτα, έπειτα δραστηριότητες στις μικρές ομάδες, και βαθμιαία δραστηριότητες στις μεγαλύτερες ομάδες.  Γιατί: Ο ασθενής που είναι δύσπιστος μπορεί καλύτερα να επικοινωνήσει με ένα άτομο αρχικά. Η βαθμιαία εισαγωγή άλλων όταν μπορεί ο ασθενής να το ανεχτεί, είναι λιγότερο απειλητική

60  Αναγνωρίστε και υποστηρίξτε τις ολοκληρωμένες δραστηριότητες ή προσπάθειες του ασθενούς (δραστηριότητες ή προγράμματα που ολοκληρώνονται, ευθύνες που εκπληρώνονται, αλληλεπιδράσεις που αρχίζουν).  Γιατί: Η αναγνώριση των ολοκληρώσεων μπορεί να ελαττώσει την ανησυχία του ασθενούς και την ανάγκη για τις αυταπάτες ως πηγή αυτοσεβασμού.  Παρουσιάστε ενσυναίσθηση σχετικά με τα συναισθήματα του ασθενούς, καθησυχάστε τον ασθενή για την παρουσία και την αποδοχής σας  Γιατί: Οι αυταπάτες του ασθενούς μπορεί να είναι επώδυνες. Η ενσυναίσθηση μεταβιβάζει την αποδοχή σας ως προς τον ασθενή και τη φροντίδα και το ενδιαφέρον σας.

61  Να μην κρίνετε ή να κοροϊδεύετε ή να κάνετε αστεία για τις πεποιθήσεις του ασθενούς.  Γιατί: Οι αυταπάτες και τα συναισθήματα του ασθενούς δεν είναι αστείες για αυτόν. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ότι απορρίπτεται από σας ή να αισθανθεί ασήμαντος εάν τον προσεγγίζετε με χιούμορ.  Μην πείτε ποτέ στον ασθενή ότι δέχεστε τις αυταπάτες ως πραγματικότητα  Γιατί: Θα ενισχύατε την αυταπάτη (έτσι, και την ασθένεια του ασθενούς) εάν δείχνατε ότι την πιστεύετε.

62  Άμεσα αμφιβάλετε σχετικά με τις αυταπάτες μόλις ο ασθενής φαίνεται έτοιμος να το δεχτεί, (π.χ., "το βρίσκω δύσκολο να το πιστέψω.") Μην διαφωνήσετε με τον ασθενή, αλλά παρουσιάστε έναν πραγματικό απολογισμό ανάλογα με την κατάσταση όπως τη βλέπετε.  Γιατί: Δεδομένου ότι ο ασθενής αρχίζει να σας εμπιστεύεται, μπορεί να γίνει πρόθυμος να αμφιβάλει για την αυταπάτη εάν εκφράζετε την αμφιβολία σας.  Προσπαθήστε να συζητήσετε τις απατηλές σκέψεις ως πρόβλημα στη ζωή του ασθενούς. Ρωτήστε τον ασθενή εάν μπορεί να δει ότι οι αυταπάτες παρεμποδίζουν τη ζωή του/,  Γιατί: Η συζήτηση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις αυταπάτες είναι μια εστίαση στο παρόν και στην πραγματικότητα.

63 Διδασκαλία Αυτοφροντίδας και κατάλληλη διατροφή  Σ ε οποι α δήποτε μορφή αυτοφροντίδας, ο νοσηλευτής παρέχει βοήθεια εφ' όσον απαιτείται, έπειτα βαθμιαία βοηθάει στην προαγωγή τη ς ανεξαρτησία ς του ασθενούς μόλις ο ασθενής είναι ικανός.  Λόγω της απάθειας ή έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ασθένειας, η κακή προσωπική υγιεινή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ψυχωτικά συμπτώματα καθώς επίσης και για όλους τους ασθενείς με σχιζοφρένια.

64  Ο νοσηλευτής πρέπει να μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή μέσω των αναγκαίων βημάτων για το λούσιμο, το ντύσιμο, και άλλες δραστηριότητες αυτοφροντίδας.  Ο νοσηλευτής δίνει τις κατευθύνσεις με λίγες, σαφείς δηλώσεις για να ενισχύσει τη δυνατότητα του ασθενούς να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του.  Ο νοσηλευτής επιτρέπει άφθονο χρόνο για τον καλλωπισμό και την εκτέλεση της υγιεινής και δεν προσπαθεί να πιέσει τον ασθενή χρονικά.  Κατ' αυτό τον τρόπο, ο νοσηλευτής ενθαρρύνει τον ασθενή για να γίνει πιο ανεξάρτητος εάν είναι δυνατόν — δηλαδή όταν είναι καλύτερα προσανατολισμένος στην πραγματικότητα και πιο ικανός να έχει τη συγκέντρωση και την προσοχή που απαιτούνται για αυτούς τους στόχους.

65  Ο ασθενής είναι πιο πιθανό να εκτελέσει τους στόχους της υγιεινής και του καλλωπισμού εάν γίνονται ένα μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.  Η καθιέρωση μιας δομής με τον ασθενή που ενσωματώνει τις προτιμήσεις του έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για επιτυχία, από το να περιμένουμε να αποφασίσει ο ασθενής για τους στόχους υγιεινής.  Παραδείγματος χάριν, ο ασθενής μπορεί να προτιμ ήσει να λουστεί τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή όταν σηκώνεται το πρωί. Ο νοσηλευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή για να ενσωματώσει αυτό το σχέδιο στην καθημερινή του ρουτίνα, που οδηγεί αυτό να γίνε ι μια συνήθεια.

66  Η επαρκής διατροφή και τα υγρά είναι ουσιαστικά για τη φυσική και συναισθηματική ευημερία του ασθενούς. Η αξιολόγηση με προσοχή των προτύπων διατροφής και των προτιμήσεων κατανάλωσης του ασθενούς επιτρέπει στο νοσηλευτή να καθορίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια.  Όταν ο ασθενής είναι στην κοινότητα, και άλλοι παράγοντες εκτός από την ασθένεια μπορούν να συμβάλουν στην ανεπαρκή θρεπτική πρόσληψη.  Για παραδείγματα η έλλειψη χρημάτων για να αγοράσουν τρόφιμα, η έλλειψη γνώσης για μια θρεπτική διατροφή, ή οι περιορισμένες δυνατότητες να προετοιμαστούν τα τρόφιμα.  Μια λεπτομερής αξιολόγηση των λειτουργικών δυνατοτήτων του ασθενούς για την κοινοτική διαβίωση θα βοηθήσει το νοσηλευτή για να προγραμματίσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

67  Διδασκαλία Κοινωνικών Δεξιοτήτων.  Οι ασθενείς μπορεί να απομονωθούν από τους άλλους για ποικίλους λόγους.  Η παράξενη συμπεριφορά ή οι δηλώσεις του ασθενούς που είναι απατηλές ή ψευδαισθητικές, μπορούν να φοβίσουν ή να στενοχωρήσουν την οικογένεια ή τα μέλη της κοινότητας.  Οι ασθενείς που είναι ύποπτοι ή δύσπιστοι μπορούν να αποφύγουν την επαφή με άλλους.  Άλλες φορές, ασθενείς μπορεί να στερούνται τις κοινωνικές δεξιότητες συνομιλίας που πρέπει να κάνουν και να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους άλλους..

68  Ο νοσηλευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω της εκπαίδευσης, της διαμόρφωσης ρόλου, και της πρακτικής.  Ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των θεμάτων που ταιριάζουν για συζήτηση με το νοσηλευτή και εκείνων που είναι κατάλληλα για να αρχίσει μια συνομιλία σε ένα λεωφορείο.  Ο νοσηλευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να μάθει τα ουδέτερα κοινωνικά θέματα που είναι απαραίτητα σε οποιαδήποτε συνομιλία, όπως ο καιρός ή τα τοπικά γεγονότα.  Ο ασθενής μπορεί επίσης να ωφεληθεί από την εκμάθηση ότι πρέπει να μοιραστεί ορισμένες λεπτομέρειες της ασθένειάς του, όπως το περιεχόμενο των αυταπατών ή των παραισθήσεων μόνο με άτομο που παρέχει φροντίδα

69  Διαχείριση φαρμάκων.  Η διατήρηση της θεραπευτικής αγωγής είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχή έκβαση για τους ασθενείς με σχιζοφρένια.  Η μη λήψη φαρμάκων είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για την επανάληψη των ψυχωτικών συμπτωμάτων και την εισαγωγής σε νοσοκομείο  Οι ασθενείς που αποκρίνονται καλά και διατηρούν την αντιψυχωτική θεραπευτική αγωγή φαρμάκων μπορούν να οδηγηθούν σε σχετικά κανονικές ζωές  Εκείνοι που δεν αποκρίνονται καλά στη λήψη αντιψυχωτικών φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπίσουν μια ζωή με συνεχείς απατηλές ιδέες και ψευδαισθήσεις, με αρνητικά συμπτώματα της νόσου, και συνεχή εξασθένιση.  Πολλοί ασθενείς βρίσκονται κάπου μεταξύ αυτών των δύο άκρων.

70  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θεραπευτική αγωγή φαρμάκων.  Ο νοσηλευτής πρέπει να καθορίσει τα εμπόδια στη συμμόρφωση για κάθε ασθενή.  Μερικές φορές οι ασθενείς σκοπεύουν να πάρουν τα φάρμακά τους όπως ορίζονται αλλά έχουν δυσκολία να θυμηθούν πότε και εάν το έκαναν. Μπορεί να δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα στερεότυπο πρόγραμμα για τα φάρμακα.  Διάφορες μέθοδοι είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους ασθενείς να θυμηθούν πότε να πάρουν τα φάρμακα. Για παράδειγμα ένα κουτί χαπιών με διαχωριστικά για τις ημέρες της εβδομάδας και τις ώρες της ημέρας.

71  Οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρακτικά εμπόδια στη συμμόρφωση φαρμάκων  όπως τα ανεπαρκή χρήματα για να αγοράσουν τα ακριβά φάρμακα, την έλλειψη μεταφοράς ή τη γνώση για το πώς να λάβουν τις συνταγές, ή την ικανότητα να προγραμματίσουν και να πάρουν τις νέες συνταγές.  Οι ασθενείς μπορούν συνήθως να υπερνικήσουν όλα αυτά τα εμπόδια μόλις προσδιοριστούν.

72  Μερικές φορές οι ασθενείς αποφασίζουν να μειώσουν ή να σταματήσουν τα φάρμακά τους λόγω ανησυχίας ή ενοχλητικών παρενεργειών.  Οι παρεμβάσεις, όπως η κατανάλωση μιας κατάλληλης διατροφής και η κατανάλωση αρκετών υγρών, η χρησιμοποίηση ενός τρόπου για να αποφύγουν τη δυσκοιλιότητα, μπορούν να βοηθήσουν να ελέγξουν μερικές από αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες  Μερικές παρενέργειες, όπως το ξηρό στόμα και η θολωμένη όραση, εξαφανίζονται με το χρόνο ή με τις χαμηλότερες δόσεις του φαρμάκου.

73  Μερικές παρενέργειες, όπως εκείνες που έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία, είναι ενοχλητικές για τον ασθενή, κάνουν τον ασθενή να ντρέπεται, και ο ασθενής μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις παρενέργειες μόνο εάν ο νοσηλευτής ερευνά άμεσα για αυτές. Αυτό μπορεί να απαιτήσει τη λήψη έναν διαφορετικού τύπου αντιψυχωτικών φαρμάκων.  Μερικές φορές ένας ασθενής διακόπτει τα φάρμακα επειδή τα αντιπαθεί ή θεωρεί ότι δεν τα χρειάζεται.

74  Ο πελάτης μπορεί να ήταν πρόθυμος να πάρει τα φάρμακα κατά τη βίωση των ψυχωτικών συμπτωμάτων αλλά μπορεί να θεωρήσει ότι το φάρμακο είναι περιττό όταν αισθάνεται καλά.  Με την άρνηση να ληφθούν τα φάρμακα, ο ασθενής μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη ή τη δριμύτητα της σχιζοφρένιας. Αυτά τα ζητήματα της μη συμμόρφωσης είναι δυσκολότερο να επιλυθούν.  Ο νοσηλευτής μπορεί να διδάξει τον ασθενή για τη σχιζοφρένια, τη φύση της χρόνιας ασθένειας, και τη σημασία των φαρμάκων στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την παρεμπόδιση της υποτροπής. Παραδείγματος χάριν, ο νοσηλευτής θα μπορούσε να πει, " αυτό το φάρμακο σας βοηθά να σκεφτείτε πιο καθαρά " ή " η λήψη αυτού του φαρμάκου θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ότι θα ακούσετε τις ενοχλητικές φωνές στο μυαλό σας πάλι."

75  Αξιολόγηση  Ο νοσηλευτής πρέπει να εξετάσει την αξιολόγηση του σχεδίου φροντίδας στα πλαίσια κάθε ασθενούς και οικογένειας.  Η τρέχουσα αξιολόγηση παρέχει τα στοιχεία για να καθορίσει εάν οι μεμονωμένες εκβάσεις του ασθενούς επιτεύχθηκαν.  Η αντίληψη του ασθενούς για την επιτυχία της παρέμβασης παίζει επίσης έναν ρόλο στην αξιολόγηση.  Ακόμα κι αν όλες οι εκβάσεις επιτυγχάνονται, ο νοσηλευτής πρέπει να ρωτήσει εάν ο ασθενής είναι άνετος ή ικανοποιημένος με την ποιότητα της ζωής του.  Υπό μια έννοια, η αξιολόγηση της θεραπείας της σχιζοφρένιας είναι βασισμένη στα εξής: 

76  Έχουν εξαφανιστεί τα ψυχωτικά συμπτώματα του ασθενούς ; Αν όχι, μπορεί ο ασθενής να πραγματοποιήσει δική του καθημερινή ζωή παρά την εμμονή σε μερικά ψυχωτικά συμπτώματα;  Καταλαβαίνει ο ασθενής τη θεραπευτική αγωγή φαρμάκων;  Κατέχει ο ασθενής τις απαραίτητες λειτουργικές ικανότητες για την κοινοτική διαβίωση;  Είναι οι κοινοτικοί πόροι επαρκείς να βοηθήσουν τον ασθενή να ζήσει επιτυχώς στην κοινότητα;

77  Υπάρχει ένα ικανοποιητικό σχέδιο παρακολούθησης ή σχέδιο κρίσης σε ισχύ για να εξεταστεί η υποτροπή των συμπτωμάτων ή οι δυσκολίες που συναντιούνται στην κοινότητα;  Έχουν ο ασθενής και η οικογένεια επαρκή γνώση για τη σχιζοφρένια;

78 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ:ΑΝΤΙΨΥΧΩΤΙΚΑ  Πιείτε ελεύθερα υγρά και φάτε τη χωρίς- ζάχαρη σκληρή καραμέλα για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα στόματος.  Αποφύγετε τα θερμιδικώς φορτωμένα ποτά και την κανονική καραμέλα επειδή προάγουν την οδοντική τερηδόνα, συμβάλλουν στην απόκτηση βάρους.

79  Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτραπεί ή να ανακουφιστεί με την αυξημένη λήψη του ύδατος,τη διαμόρφωση των τροφίμων στη διατροφή και με την άσκηση.  Χρήση αντιηλιακών για να αποτραπούν βλάβες από την έκθεση στον ήλιο. Αποφύγετε τις μεγάλες χρονικές περιόδους στον ήλιο, και χρησιμοποιείστε τον προστατευτικό ιματισμό.  Η Φωτο ευαισθησία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καείτε εύκολα.  Η ανόρθωση αργά από μια καθιστή η ξαπλωμένη θέση θα αποτρέψει τις πτώσεις από την ορθοστατική υπόταση ή τον ίλιγγο λόγω μιας πτώσης στην πίεση αίματος. Περιμένετε έως ότου υποχωρήσει οποιοσδήποτε ίλιγγος προτού να περπατήσετε.

80  Ελέγξτε το ποσοστό υπνηλίας ή απόσυρσης που βιώνετε. Αποφύγετε να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο ή άλλες ενδεχομένως επικίνδυνες δραστηριότητες μέχρι το χρόνο απόκρισής σας και έως ότου τα αντανακλαστικά σας να φαίνονται κανονικά.  Εάν ξεχνάτε μια δόση του αντιψυχωτικού φαρμάκου, πάρτε την άμεσα. Εάν πέρασαν πάνω από 4 παραλείψετε την ξεχασμένη δόση.

81  Εάν έχετε δυσκολία να θυμηθείτε το φάρμακό σας, χρησιμοποιήστε ένα διάγραμμα για να καταγράψετε τις δόσεις όταν τις λαμβάνετε.

82 Σε κοινοτικό επίπεδο ΠΡΟΣΟΧΗ  Οι ασθενείς με σχιζοφρένια δεν νοσηλεύονται πλέον για μεγάλες περιόδους.  Η περισσότερη φροντίδα για να ζήσει στην κοινότητα, παρέχεται από την οικογένεια και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες.  Οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν με τα μέλη της οικογένειας, ανεξάρτητα, ή σε ένα πρόγραμμα όπως ένα προστατευμένο διαμέρισμα όπου μπορούν να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες εκτός νοσοκομείου.  Ενσωμάτωση των ασθενών στην κοινωνία.

83  Τα κοινοτικά προγράμματα φροντίδας έχουν παρουσιάσει επιτυχία στη μείωση του ποσοστού εισαγωγών σε νοσοκομεία με τη διαχείριση των συμπτωμάτων και των φαρμάκων, βοηθώντας τους ασθενείς με τις κοινωνικές, ψυχαγωγικές, και επαγγελματικές ανάγκες και παρέχοντας την υποστήριξη στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.  Ο νοσηλευτής ψυχικής υγείας είναι μέλος της πολλαπλών ειδικοτήτων ομάδας που συνεργάζεται με τους ασθενείς στα κοινοτικά προγράμματα, που εστιάζουν στη διαχείριση των φαρμάκων και των παρενεργειών χρησιμοποιώντας την ολιστική προσέγγιση για την ενσωμάτωση των ασθενών στην κοινωνία.

84 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ  Η συνεργασία με τους σχιζοφρενικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιάσει πολλές προκλήσεις για το νοσηλευτή.  Η καχύποπτη ή παρανοϊκή συμπεριφορά εκ μέρους του ασθενούς μπορεί να κάνει το νοσηλευτή να αισθανθεί ότι δεν δείχνει εμπιστοσύνη αντάξια ή ότι η ακεραιότητά του δοκιμάζεται.  Ο νοσηλευτής πρέπει να αναγνωρίσει αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς ως τμήμα της ασθένειας και να μην ερμηνεύσει ή να μην αποκριθεί σε αυτόν ως προσωπική προσβολή.

85  Η λήψη των δηλώσεων ή της συμπεριφοράς του ασθενούς ως προσωπική κατηγορία αναγκάζει μόνο το νοσηλευτή να αποκριθεί αμυντικά, κάτι που οδηγεί σε δυσκολία καθιέρωσης μιας θεραπευτικής σχέσης.  Ο νοσηλευτής μπορεί επίσης να φοβηθεί πραγματικά ή να απειληθεί εάν η συμπεριφορά του ασθενούς είναι εχθρική ή επιθετική.  Ο νοσηλευτής πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα συναισθήματα και να λάβει τα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του/.  Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η συνομιλία με τον ασθενή σε ένα κοινόχρηστο χώρο και όχι σε μια απομονωμένη περιοχή ή η παρουσία ενός επί πλέον ατόμου από το προσωπικό.

86  Εάν ο νοσηλευτής προσποιείται ότι είναι άφοβος, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί το φόβο και να αισθανθεί λιγότερο ασφαλής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσει τον προσωπικό του έλεγχο.  Όπως με πολλές χρόνιες ασθένειες, ο νοσηλευτής μπορεί να αισθανθεί θυμό εάν ο ασθενής δεν ακολουθεί τη θεραπευτική αγωγή, αποτυγχάνει να είναι συνεπής στα ραντεβού, ή παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες υποτροπές.  Ο νοσηλευτής μπορεί να αισθανθεί ότι κάνει μια σκληρή εργασία, ότι έχει αναλωθεί άδικα ή ότι η κατάσταση είναι ανώφελη ή μάταιη.  Είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του ασθενούς, να τον βοηθάει να την αντιμετωπίσει και να νοιώθει ικανοποίηση από τις μικρές βελτιώσεις όποτε και όταν προκύπτουν.


Κατέβασμα ppt "ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Είναι: Ομάδες ψυχιατρικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από διαταραχές των γνωστικών διαδικασιών, της συμπεριφοράς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google