ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
2.7 Χημική αντίδραση.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Τα μέρη του μικροσκοπίου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ.
Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
Διδακτική Ενότητα «Ένζυμα»
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/ Δ.Σ.) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία.
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επίδραση οξέων σε μέταλλα
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
Μια ενδεικτική χρήση του Multilog στη Βιολογία.  Το H 2 O 2 είναι τοξικό για τους περισσότερους οργανισμούς.  Μπορεί να καταστρέψει ενζυματικά πολλούς.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γυμνασίου
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Καλλιέργεια βακτηρίων
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτικών κυττάρων και χλωροπλαστών Άσκηση 4 εργαστηριακού οδηγού Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Βιολογία Γ.Παιδείας.
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
11η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ανίχνευση του ενζύμου καταλάση στα ζωικά και φυτικά κύτταρα και παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του Γ΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3 Ενότητα 3.1 Σελ. 66-68 Ερώτηση 4 Σελ. 69

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ & ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΣ Το ένζυμο καταλάση περιέχεται στα ζωικά κύτταρα και καταλύει τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) που παράγεται μέσα στα κύτταρα και είναι τοξικό για αυτά Συσκευασίες – Υλικά Δοκιμαστικοί σωλήνες, Νυστέρι, Λαβίδα, Διηθητικό χαρτί. Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο), Συκώτι.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΣ Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι συκωτιού και το βάζουμε μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα Προσθέτουμε  οξυζενέ, παρατηρούμε  μαζική έκλυση φυσαλίδων που οδηγούν σε αφρισμό Μπορούμε να συλλέξουμε και να αποδείξουμε ότι παράγεται αέριο με το να πωματίσουμε καλά με πώμα το δοκιμαστικό σωλήνα με αποτέλεσμα το αέριο που παράγεται να εκτοξεύει το πώμα ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Επιπρόσθετα αποδεικνύεται ότι το αέριο που παράγεται είναι οξυγόνο γιατί όταν πλησιάσουμε μια μισοσβυσμένη παρασχίδα ξύλου κοντά στα χείλη του δοκιμαστικού σωλήνα αναφλέγεται ζωηρά

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ Το ένζυμο καταλάση περιέχεται στα φυτικά κύτταρα και καταλύει τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) που παράγεται μέσα στα κύτταρα και είναι τοξικό για αυτά Συσκευασίες – Υλικά Τρυβλία petri, Νυστέρι, Λαβίδα, Αντικειμενοφόρο πλάκα, Καληπτρίδα, Μικροσκόπιο, Διηθητικό χαρτί. Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο), Πιπεριές, Πατάτα.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ Στην πιπεριά Κόβουμε με ένα νυστέρι ένα μικρό κομμάτι από τη φλούδα της πιπεριάς και την τοποθετούμε σε ένα τρυβλίο Petri Αποδεικνύεται ότι και τα φυτικά κύτταρα περιέχουν καταλάση ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κόβουμε επιφανειακά την πιπεριά και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξυζενέ στην εσωτερική της επιφάνεια

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ Στην πατάτα Κόβουμε μία  λεπτή  φέτα πατάτας με ένα νυστέρι Τοποθετούμε τη λεπτή φέτα πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα και προσθέτουμε λίγο οξυζενέ. Παρατηρούμε τη δημιουργία φυσαλίδων ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Καλύπτουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο τη δημιουργία των φυσαλίδων καλύτερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ H δομή κάθε ενζύμου, όπως και κάθε πρωτεΐνης είναι καθοριστική για τη λειτουργικότητα του. Το ίδιο σημαντικό είναι και η διατήρηση αυτής της δομής. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παράγοντας επηρεάσει τη δομή ενός ενζύμου θα μεταβάλει και τη δραστικότητα του Συσκευασίες – Υλικά Τρυβλία petri, Νυστέρι, Λαβίδα, Ποτύρι ζέσεως, Γκαζάκι, Διηθητικό χαρτί. Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο), Υδροχλωρικό οξύ, Συκώτι, Πιπεριές, Πατάτα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι συκωτιού και το βράζουμε για λίγα λεπτά και μια φλούδα πιπεριάς που τη ζεματάμε για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τα βάζουμε σε τρυβλία Petri Προσθέτουμε οξυζενέ, παρατηρούμε  μηδενική έκλυση φυσαλίδων που δεν οδηγούν σε αφρισμό ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η έκθεση των ζωικών και φυτικών κυττάρων σε υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η λειτουργικότητα του ενζύμου καταλάση Το συκώτι είναι προτιμότερο να το αφήσουμε να βράσει περισσότερη ώρα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ pH Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι συκωτιού και φλούδα πιπεριάς και στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα σε τρυβλία Petri που περιέχουν υδροχλωρικό οξύ Προσθέτουμε οξυζενέ, παρατηρούμε  μηδενική έκλυση φυσαλίδων που δεν οδηγούν σε αφρισμό ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η έκθεση των ζωικών και φυτικών κυττάρων σε όξινο περιβάλλον είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η λειτουργικότητα του ενζύμου καταλάση Το συκώτι είναι προτιμότερο να μην έχει την διαφανή μεμβράνη και να κόβουμε μια λεπτή φέτα