Από νευρώνα σε νευρώνα: η σύναψη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – Ι Το Κυκλοφορικό Σύστημα
Advertisements

9ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Νευρικό σύστημα.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ
Βίκυ Καψή Λήδα Κωστή Α2 γυμνασίου
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – Ι Το Κυκλοφορικό Σύστημα
Φάρμακα και Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ)
Αγωνιστές-Ανταγωνιστές
Συμπεριφορά και όρεξη. Stress Κατά τη διάρκεια του stress: Η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη αυξάνονται απότομα Η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη αυξάνονται απότομα.
Νευροδιαβιβαστές και συνάψεις
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ PARKINSON
ΟΠΙΟΕΙΔΗ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Οπιοειδή αναλγητικά και ανταγωνιστές
Αδρενεργικοί Ανταγωνιστές
Θεραπεία Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων του ΚΝΣ
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 3/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μυϊκή συστολή καλείται η ικανότητα των μυικών κυττάρων να μικραίνουν το μήκος τους και μετά να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι.
Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά
Computational Systems & Human Mind Research Unit Ανθρώπινος Εγκέφαλος & Υπολογιστές.
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρισμός Διαφάνειες και κείμενα από: P Davidovic: Physics in Biology and Medicine Χ. Τσέρτος (Πανεπ. Κύπρου)
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Αυτόνομο Νευρικό σύστημα
Πειράματα των Katz και Miledi την δεκαετία του 1960 στη γιγαντιαία σύναψη του καλαμαριού. Miledi, Woods Hole, 1955.
Χολινεργικοί Αγωνιστές
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
Από νευρώνα σε νευρώνα: η σύναψη
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 4/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
Λίλα Τσάλτα και Ηλίας Αγγελόπουλος
Νευροδιαβιβαστές και συμπεριφορά Σχιζοφρένεια και ψυχώσεις
Οι νευρώνες Αποτελούν τα βασικά κύτταρα του νευρικού συστήματος Έχουν κυτταρικό σώμα που περιλαμβάνει τον πυρήνα Επικοινωνούν με τα άλλα κύτταρα.
Έτσι είναι ένα νευρικό κύτταρο
Έλεγχος της κίνησης του Σώματος
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΥΩΝ
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 6/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
Νευροβιολογία της λήψης τροφής
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 3/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 9/ Π.Παπαζαφείρη
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 14/ Π.Παπαζαφείρη
ΝΕΥΡΩΝΑΣ.
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Εντομοκτόνα – Μηχανισμοί Δράσης
Διακυτταρική επικοινωνία
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 9/ Π.Παπαζαφείρη
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 5-6/ Π.Παπαζαφείρη
Έλεγχος της κίνησης του Σώματος
ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ.
ΝΕΥΡΩΝΑΣ.
ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ.
ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ.
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ/αποκλειστεσ ΤΩΝ Β-ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ α-1 αδρενεργικων υποδοχεων
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΥΩΝ
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 3 Σπύρος Ευθυμιόπουλος
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 4 Σπύρος Ευθυμιόπουλος
...things we need to know Σύναψη είναι η λειτουργική σύνδεση μεταξύ των νευρώνων -συναπτικό κενό (synaptic cleft), Οι νευρώνες μεταδίδουν σήματα, λαμβάνουν.
ΣΥΝΑΨΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Από νευρώνα σε νευρώνα: η σύναψη Cajal (οι νευρώνες χωρίζονται με χάσμα) προσυναπτικός/μετασυναπτικός νευρώνας Sherrington 1906 (εμπειρικά: κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει εκεί): πειράματα με σκύλους – τσίμπιμα, κάμψη, έκταση, και με αποκομένο τον εγκέφαλο η εκδήλωση του αντανακλαστικού καθυστερεί (συναπτική καθυστέρηση) πολλαπλά, μικρά ερεθίσματα χωρισμένα χωρικά και χρονικά αθροίζονται όταν μια ομάδα μυών διεγείρεται, μια άλλη χαλαρώνει Eccles 1964: ρεύμα στους άξονες – καταγραφή στο μετασυναπτικό νευρώνα. Προκαλείται διεγερτικό/ανασταλτικό μετασυναπτικό δυναμικό (τοπική εκπόλωση/υπερπόλωση) το οποίο όμως δεν προκαλεί πάντα ΔΕ. Απέδειξε πειραματικά την άθροιση στο χώρο και το χρόνο. αν υπερβούμε το κατώφλι, έχουμε πρόκληση ΔΕ η θέση της σύναψης (π.χ. κοντά στον εκφυτικό κώνο) παίζει ρόλο η διαδικασία της απαρτίωσης (ολοκλήρωσης) διεγερτική/ανασταλτική σύναψη διπλή αναστολή (αναστέλλω αυτόν που αναστέλει) τροποποίηση του αυθόρμητου ρυθμού πυροδότησης (Hz>0!) στο αντανακλαστικό του σκύλου, ο ενδιάμεσος νευρώνας διεγείρει τον κινητικό νευρώνα του καμπτήρα και αναστέλλει τον κινητικό νευρώνα του εκτείνοντος μυός (στέλνει και στα άλλα πόδια) ΔΜΣΔ: ανοίγουν κανάλια νατρίου ΑΜΣΔ: ανοίγουν κανάλια καλίου ή χλωρίου (Cl- έρχεται μέσα)

Άθροιση στο χρόνο

Άθροιση στο χώρο

Οι χημικές διεργασίες στη σύναψη Elliot 1905 (στη σκιά του Sherrington): η απευθείας διοχέτευση επινεφρίνης (ορμόνη) επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, χαλαρώνει τους μύες του στομαχιού και διαστέλλει την κόρη των οφθαλμών (όπως ακριβώς η διέγερση νεύρων του ΣΝΣ) τα όνειρα του Loewi (1920): διέγειρε ηλεκτρικά το πνευμονογαστρικό νεύρο ενός βατράχου προκαλώντας μείωση στο ρυθμό της καρδιάς – συνέλεξε υγρό – το μετέφερε σε άλλο βάτραχο – και αυτή η καρδιά μείωσε το ρυθμό της. Το ίδιο και με αύξηση του καρδιακού ρυθμού. όχι απλή «συνέχιση» του ηλεκτρικού σήματος στη σύναψη, μετατροπή σε χημικό σήμα η χημεία του εγκεφάλου σαν ένας άλλος τρόπος κωδικοποίησης της συμπεριφοράς, ένας κόσμος αλλιώτικος από τον ηλεκτρικό υπάρχουν και ηλεκτρικές συνάψεις (gap junctions) οι οποίες είναι μεν πιο γρήγορες αλλά δεν προσφέρουν τόσο καλό έλεγχο στον τρόπο επηρεασμού του μετασυναπτικού νευρώνα όπως οι χημικές Γεγονότα: σύνθεση νευροδιαβιβαστών/νευροτροποποιητών από το νευρώνα με ουσίες που παίρνει από το αίμα – δημιουργία συναπτικών κυστιδίων. Κάθε νευρώνας έχει μια περιορισμένη γκάμα νευροδιαβιβαστών σαν OUTPUT (παλιός νόμος του Dale: 1-1), ενώ δέχεται αρκετούς περισσότερους σαν INPUT. μεταφορά τους στις απολήξεις του νευράξονα (ώρες/μέρες) απελευθέρωσή τους από ένα ΔΕ (λόγω του ότι αυτό προκαλεί εισροή ασβεστίου στη προσυναπτική απόληξη) δέσμευση σε υποδοχείς και επηρεασμός του μετασυναπτικού νευρώνα αποδέσμευση από τους υποδοχείς / πιθανή απενεργοποίηση (γιατί;) μερική επαναπρόσληψη από τον προσυναπτικό νευρώνα

Το αποτέλεσμα που θα έχει ένας νευροδιαβιβαστής δεν είναι πάντα το ίδιο αλλά εξαρτάται και από το είδος του υποδοχέα του μετασυναπτικού νευρώνα (υπάρχουν διάφοροι για κάθε νευροδιαβιβαστή)

ΣΥΝΑΨΗ

ΔΟΜΗ ΣΥΝΑΨΗΣ

ΔΟΜΗ ΣΥΝΑΨΗΣ

GABA: ανασταλτική δράση Ακετυλοχολίνη: διεγερτική δράση (νικοτινικές συνάψεις)

Μεταβολοτρόπος (vs. Ιονοτρόπος) σύναψη

προσυναπτικοί υποδοχείς

Συνάψεις, φάρμακα και συμπεριφορά «καλές» και «κακές» ουσίες ανταγωνιστές/αγωνιστές, χημική συγγένεια (υποδοχέας) επηρεάζεται κάποιο στάδιο της νευροδιαβίβασης διεγερτικές ουσίες αμφεταμίνη, κοκαΐνη (ενίσχυση ντοπαμίνης εμποδίζοντας την επαναπρόσληψη) καφεΐνη (διαστέλει τα αγγεία, εμποδίζει την (προσυναπτική) αναστολή απελευθέρωσης γλουταμινικού οξέως από την αδενοσύνη) νικοτίνη (διέγερση χολινεργικών υποδοχέων) οποιούχα: μορφίνη, ηρωίνη, μεθαδόνη (ειδικοί υποδοχείς για ενδορφίνες οι οποίες ανακαλύφθηκαν έτσι) μαριχουάνα (ειδικοί υποδοχείς για ανταμίδιο) παραισθησιγόνες ουσίες (διέγερση υποδοχέα σεροτονίνης) οινόπνευμα (μεταξύ άλλων ενισχύει τη δράση του GABA)