Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
27 Νοέμβρη 2002.
Advertisements

Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Η Μεγάλη Έκρηξη, αστέρες μεγάλης μάζας, και το Λαύριο Η κοσμική προέλευση του αργύρου και του μολύβδου Η Μεγάλη Έκρηξη - αρχή του Σύμπαντος Εσείς και τα.
Εισαγωγή στην Σύγχρονη Κοσμολογία.
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΠΛΑΝΩΝ
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Η γένεση και ο «θάνατος» των αστέρων Λουκάς Βλάχος
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Διημερίδα Αστροφυσικής
Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2013 Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία.
Σκοτεινή Ύλη.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Alexander Friedmann ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
Ενότητα Α3: Ομοιότητα και διαστατική ανάλυση
Διάλεξη 6 Η μετρική του χωροχρόνου Βοηθητικό Υλικό Liddle A1.1 σελ , A2.1 σελ Πρόβλημα A2.1 απο Liddle.
Διάλεξη 18 Πυρηνοσύνθεση ΙΙ Βοηθητικό Υλικό: Ryden κεφ. 10.3, 10.4, 10.5 Προβλήματα: Ryden, 10.2, 10.5.
Διάλεξη 22 Πληθωριστικό Σύμπαν: Λύση στα Προβλήματα Επιπεδότητας, Ορίζοντα και Μονοπόλων Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ Ryden κεφ
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 14 Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle Κεφ Προβλήματα: Liddle 9.1, 9.2, 10.1, 10.2.
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Διάλεξη 19 Οι θερμοκρασιακές διαταραχές του CMB Βοηθητικό Υλικό: Liddle A5.4 Ryden κεφ. 9.4, 9.5.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Αξιολόγηση Επενδύσεων
Διάλεξη 11: Ανώτερης τάξης σχήματα στη μόνιμη συναγωγή
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
Διάλεξη 15: O αλγόριθμος SIMPLE
Διάλεξη 9 , η Κοσμολογική Σταθερά
H καμπύλη περιστροφής του γαλαξία μας
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
11 Ο Γαλαξίας μας.
Διάλεξη 7 Απλά Κοσμολογικά Μοντέλα
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΘΕΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΡΕΥΣΤΟΥ Οι θερμικές.
IMF vs SFR Πόσα μικρά και πόσα μεγάλα αστέρια γεννιούνται? Και πόσα μέσα σε ένα έτος?
ΑΥΤΟΣΥΝΕΠΗ ΜΟΝΤΕΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΟΡΟ ΠΥΚΝΗΣ ΥΛΗΣ
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι Βοηθητικό Υλικό: Liddle Κεφ. 5, σελ. 39-42, Κεφ. 6, σελ. 45-49. Προβλήματα 5.5, 6.1

Έτσι βρίσκουμε και τις χρονικές εξελίξεις ρm(t) και ρr(t) . Σύνοψη Διάλεξης 7 Από την εξίσωση ρευστού προκύπτει η εξέλιξη των πυκνοτήτων ύλης ρm(a) και ακτινοβολίας ρr(a) με τον παραγοντα κλίμακας a. Από την εξίσωση Friedmann μπορούμε να βρούμε τις αντίστοιχες μορφές εξέλιξης για το a(t). Έτσι βρίσκουμε και τις χρονικές εξελίξεις ρm(t) και ρr(t) . ακτινοβολία ύλη

Αριθμητική πυκνότητα σωματίων Ο αριθμός σωματίων διατηρείται αν οι αλληλεπιδράσεις τους είναι αμελητέες ή αν βρίσκονται σε θερμοδυναμική ισορροπία: Ρυθμός παραγωγής σωματίων=ρυθμός καταστροφής σωματίων πχ εξαυλωση ηλεκτρονίων-ποζιτρονίωνφωτόνια φωτόνιαδημιουργία ζευγών ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων Αν ο αριθμός σωματίων διατηρείται, η αριθμητική πυκνότητα τους μειώνεται σαν n 1/a3 Για μη-σχετικιστική ύλη, η ενέργεια κάθε σωματίου E μένει σταθερή c2=n x E 1/a3 Για ακτινοβολία (λ α), η ενέργεια κάθε σωματίου μειώνεται σαν E 1/a και c2=n x E1/a4

Εξέλιξη με καμπυλότητα (k0) Μπορεί να σταματήσει η διαστολή του Σύμπαντος; Αν k<0 (ανοικτό Σύμπαν) η διαστολή δεν σταματά ποτέ. Όταν αυξάνεται το α (διαστολή), ο όρος της καμπυλότητας μειώνεται πιο αργά σε σχέση με τους όρους πυκνότητας της ύλης και της ακτινοβολίας. Αργά ή γρήγορα η καμπυλότητα θα κυριαρχήσει. Τότε και η διαστολή συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό (ελεύθερη διαστολή).

Εξέλιξη με καμπυλότητα (k0) Log t Log a Οι τρεις εκδοχές του μέλλοντος σε Σύμπαν με ακτινοβολία, ύλη και καμπυλότητα. Όπως θα δουμε σύντομα, το Σύμπαν έχει ένα ακόμα συστατικό: την Σκοτεινή Ενέργεια.

Παρατηρησιακές παράμετροι του Σύμπαντος Μπορούμε να λύσουμε το σύστημα εξισώσεων Friedmann+ρευστό αλλά χρειαζόμαστε συνοριακές (αρχικές) συνθήκες. Την παρούσα τιμή του H(t0): H0 Γνωρίζουμε όμως ότι: cz=H0d Η μέτρηση της z είναι εύκολη, αλλά η μέτρηση των αποστάσεων d είναι πολύ δύσκολη. Παραλλακτική μέθοδος : Η παλαιότερη μέθοδος, δουλεύει για αποστάσεις μέχρι 1kpc (Απόσταση Ηλίου μέχρι το κέντρο του Γαλαξία ~ 8.5 kpc)

Παρατηρησιακές παράμετροι του Σύμπαντος Για μεγαλύτερες αποστάσεις: Κανονικά Κηρία Κηφίδες: Λαμπερά μεταβλητά άστρα με σχέση περιόδου-φωτεινότητας. ΣΥΝΤΑΓΗ: Α. Μετράμε την περίοδο ενός κηφίδα (cepheid) σε ένα γαλαξία και βρίσκουμε την απόλυτη φωτεινότητά του L (εκπεμπόμενη ισχύ). Β. Μετράμε την ροή ακτινοβολίας f (ένταση) . Γ. Υπολογίζουμε την απόσταση d από την σχέση f=L/(4d2)

Παρατηρησιακές παράμετροι του Σύμπαντος ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Πως θα κανονικοποιήσουμε την σχέση περιόδου-φωτεινότητας των Κηφίδων; Χρειαζόμαστε πολλούς κηφίδες γνωστής απόστασης με μεγάλο εύρος φωτεινοτήτων. Δεν έχουμε αρκετούς κοντινούς κηφίδες στην περιοχή αποστάσεων που δουλεύει η παραλλακτική μέθοδος. ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Βρίσκουμε ένα κοντινό σύστημα π.χ. το μεγάλο νέφος του Μαγγελάνου (LMC). Μετράμε την απόστασή του με άλλη τεχνική. Βρίσκουμε όλους τους Κηφίδες του LMC, υπολογίζουμε τις φωτεινότητές τους από τις ροές ακτινοβολίας και την απόσταση και βρίσκουμε την σχέση περιόδου-φωτεινότητας αφού μετρήσουμε την περίοδο. Έτσι βρίσκουμε σχετικές αποστάσεις. Το σφάλμα στην μέτρηση της απόστασης του LMC μεταδίδεται στις μετρήσεις απόστασης που κάνουμε με αυτή την μέθοδο προς άλλους γαλαξίες.

Παρατηρησιακές παράμετροι του Σύμπαντος Το πρόβλημα της κανονικοποποίησης αποστάσεων των Κηφίδων έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά προσφατα με το Hubble Space Telescope Key project: που μέτρησε H0=100 h km/s/Mpc, h=0.720.08 Η αβεβαιότητα στην παράμετρο h μεταδίδεται σε όλες τις μετρήσεις αποστάσεων και μέσω αυτών, στους περισσότερους κοσμολογικούς υπολογισμούς. Αργότερα θα δούμε ότι μετρήσεις του Κοσμικού Υποβάθρου Ακτινοβολίας (CMB) παρέχουν πιο ακριβή μέτρηση του h.

Η παράμετρος πυκνότητας Ω0 Για δεδομένη τιμή του H, υπάρχει μια τιμή της πυκνότητας που αντιστοιχεί σε επίπεδο Σύμπαν, k=0. Αυτή είναι η κρίσιμη πυκνότητα: Η ρc αλλάζει με το χρόνο αφού και η H αλλάζει Χρησιμοποιώντας την παρούσα τιμή του H βρίσκουμε: Φαίνεται πολύ μικρή τιμή! Είναι όμως; Ας την ξαναγράψουμε με μορφή Ηλιακών μαζών ανα Mpc3: Τώρα δεν είναι και πολύ μικρή, είναι περίπου ένας γαλαξίας ανα κυβικό Mpc, κοντα στην πραγματική πυκνότητα γαλαξιών. Η πραγματική πυκνότητα του Σύμπαντος δεν απέχει περισσσότερο από μια τάξη μεγέθους από την κρίσημη πυκνότητα ρc.

Η παράμετρος πυκνότητας Ω0 Η παράμετρος πυκνότητας: Η Ω είναι συνάρτηση του χρόνου, αφού και η  και η c είναι χρονικά εξαρτόμενες. Η εξίσωση Friedmann γράφεται: Για =1, k=0, και αφου το k είναι σταθερό, =1 παραμένει γιa κάθε t. Αυτό είναι ένα Σύμπαν κρίσιμης πυκνότητας. Μπορούμε ακόμα να ορίσουμε Ωmat,Ωrad, Ωk=-k/(a2H2). Από τον ορισμό του Ωk η εξ. Friedmann γράφεται Ω+Ωk=1

Η παράμετρος επιβράδυνσης q0 Η παράμετρος επιβράδυνσης ποσοτικοποιεί την επιβράδυνση της διαστολής του Σύμπαντος. Ανάπτυγμα Taylor του παράγοντα κλίμακας a(t): Διαιρούμε με το a(t0): Η παράμετρος επιβράδυνσης q0 Μεγαλύτερο q0 σημαίνει μεγαλύτερη επιβράδυνση

Η παράμετρος επιβράδυνσης q0 Παράμετρος Επιβράδυνσης Απλούστερη περίπτωση: Σύμπαν χωρίς πίεση, p=0 Χρησιμοποιώντας την εξίσωση επιτάχυνσης και την κρίσιμη πυκνότητα παίρνουμε: ΕΚΠΛΗΞΗ: Παρατηρήσεις μακρινών υπερκαινοφανών αστέρων (supernovae) δείχνουν ότι q0<0 Η διαστολή επιταχύνεται !!! Γιατί;;; Περισσότερα στην επόμενη διάλεξη.

Σύνοψη k<0 k=0 k>0 Εξέλιξη του Σύμπαντος με καμπυλότητα Log t Log a Εξέλιξη του Σύμπαντος με καμπυλότητα Παρατηρήσιμες παράμετροι του Σύμπαντος: Παράμετρος πυκνότητας: Κρίσιμη πυκνότητα Παράμετρος επιβράδυνσης: Για Σύμπαν όπου κυριαρχεί η Ύλη: