Cryptands: Synthesis, Properties, Uses Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Χημείας Μπαγάκη Ανθή 6/5/2015.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
Advertisements

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Μια πρόταση παρουσίασης με το PowerPoint
Ηλεκτρολύτες ιοντικά υδατικά διαλύματα.
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Ν Α Φ Θ Λ Ε Ι Ο Δρ. Ι.Γ.Καράλη©.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Ηλεκτρολύτες.
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
ορισμός των οξέων και των βάσεων από τους Brønsted-Lowry
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Η σχέση που συνδέει την Κa οξέος και την Κb της συζυγούς βάσης
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Χημικός δεσμός Ιοντικός δεσμός.
Oι βάσεις.
ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Νίκος Πετράκης Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Χημείας Ηράκλειο 2002.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
3.2 ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Οργανικές Αντιδράσεις 1/4
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το νερό αποτελεί το 60 % του ανθρώπινου σώματος.  Το νερό αποτελεί τον διαλύτη για την πραγματοποίηση πλήθους.
8. ΣΥΜΠΛΟΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Οι συμλοκομετρικές ογκομετρήσεις βασίζονται στο σχηματισμό συμπλόκων ενώσεων, με ελάχιστες εφαρμογές μέχρι το 1945, που.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 3: Ηλεκτρολύτες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Στρατηγικές κατάλυσης. ΕΝΖΥΜΑ Βιολογικοί καταλύτες: επιταχύνουν κατά πολύ (> 10 6 ) τη ταχύτητα των βιοχημικών αντιδράσεων χωρίς να.
Cryptands Αργυρώ Μοσχονά ΑΜ:868 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Γενική Χημεία Χημικοί Δεσμοί Δρ. Αθ. Μανούρας.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Ka . Kb = Kw ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Χ η μ ι κ ο ί Δ ε σ μ ο ί Το μόριο του Η2 Λιόντος Ιωάννης e e p p Lio.
Υποατομικά σωματίδια - Ιόντα
Σχετική ατομική και μοριακή μάζα
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Ηλεκτρονικά Φαινόμενα
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
Δομή του άνθρακα 6C : 1s2 2s2 2px12py12pz
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
Τεχνική των Υπερήχων Είναι ΠΟΜΑ Κυρίως σε νερά αλλά και απόβλητα
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Ενδομοριακές δυνάμεις Είναι οι δυνάμεις που συγκρατούν τα άτομα στα μόρια και στα πολυατομικά ιόντα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Cryptands: Synthesis, Properties, Uses Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Χημείας Μπαγάκη Ανθή 6/5/2015

Μία μακροκυκλική ένωση είναι, όπως ορίζεται από την IUPAC, «ένα κυκλικό μακρομόριο ή ένα μακρομοριακό κυκλικό τμήμα ενός μορίου». Στη χημική βιβλιογραφία, οι μακροκυκλικές ενώσεις περιλαμβάνουν διάφορα μόρια που περιέχουν δακτυλίους από 8 ή περισσότερα άτομα ή 12 ή περισσότερα άτομα. Σε γενικές γραμμές, οι χημικοί συντονισμού ορίζουν ένα μακροκυκλικό πιο αυστηρά ως ένα κυκλικό μόριο με τρία ή περισσότερα πιθανά άτομα δότη που μπορεί να συντονίζονται προς ένα μεταλλικό κέντρο.

Τα cryptands είναι μοριακές οντότητες, οι οποίες αποτελούνται από τη συναρμολόγηση κυκλικών ή πολυκυκλικών θέσεων δέσμευσης που συγκρατούνται μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς. Καθορίζουν μία μοριακή κοιλότητα με τέτοιο τρόπο που να δεσμεύει (και επομένως να κρύβει στην κοιλότητα), μία άλλη μοριακή οντότητα, τον επισκέπτη [(guest), μπορεί να είναι ανιόν, κατιόν ή ουδέτερο μόριο], πολύ ισχυρότερα από ότι θα έκαναν τα μέρη της διάταξης ξεχωριστά. Το προϊόν προσθήκης που προκύπτει λέγεται cryptate. Ο όρος περιορίζεται σε κυκλικές και πολυκυκλικές μοριακές οντότητες. Τα cryptands χρησιμοποιούνται στη σύνθεση άλλων μορίων και έχουν σημαντικό βιολογικό ρόλο.

N[CH2CH2OCH2CH2OCH2CH2]3N IUPAC: 1,10-diaza-4,7,13,16,21,24-hexaoxabicyclo[8.8.8]hexacosane ή [2.2.2] cryptand

2 τρόποι High dilution technique High pressure technique

Το πρώτο cryptand παρασκευάστηκε το 1968 από τον Lehn και τους συναδέλφους του Αρκετά χρονοβόρα σύνθεση πολλών βημάτων Απαίτηση ενός κρίσιμου βήματος αναγωγής του μακροκυκλικού διαμιδίου Σύνθεση με αντίδραση 2, 3, ή 5 μορίων που προέρχονται από δύο διαφορετικές εναρκτήριες ενώσεις. Στο στάδιο κυκλοσυμπύκνωσης, τα μόρια αντιδρούν σε αναλογίες 1: 1, 2: 1, ή 3: 2 για να σχηματίσουν 2, 4, ή 6 νέα ομόλογα Αρχικές ενώσεις: διαζα-στέμματα με ελεύθερες ΝΗ λειτουργικές ομάδες, Ν-μεθυλιωμένα διαζα-στέμματα, γραμμικά διαζα-στέμματα με μία λειτουργική ομάδα όπως αμίνη, υδροξύλιο στο άκρο του κάθε γραμμικού υποκαταστάτη, tripoids (τρις-functionalized αμίνες) ή γραμμικές ενώσεις

Σύνθεση με 1:1 κυκλοσυμπύκνωση Σύνθεση με 2:1 κυκλοσυμπύκνωση Σύνθεση με 3:2 κυκλοσυμπύκνωση

Newkome and coworkers

Kulstad και Malmsten

Pietraszkiewicz and coworkers

Πίεση Μη θερμικό μέσο για την διεξαγωγή αντιδράσεων Επιτάχυνση ρυθμού αντίδρασης Αλλαγές στην ισορροπία της αντίδρασης

 High – pressure double – quaternization

High – dilution Vs High – pressure double quaternization techique: 15% Vs 87%

Ευκολότερη και με μεγαλύτερες αποδόσεις μέθοδος

Η τρισδιάστατη εσωτερική κοιλότητα ενός cryptand παρέχει μια θέση πρόσδεσης για "φυλοξενούμενα" ιόντα (guest ions). Το συγκρότημα μεταξύ του φιλοξενούμενου κατιόντος και του cryptand ονομάζεται cryptate. Τα cryptands σχηματίζουν σύμπλοκα με πολλά «σκληρά κατιόντα" συμπεριλαμβανομένων των ΝΗ 4 +, λανθανιδών, αλκαλικών μετάλλων, και μετάλλων αλκαλικών γαιών. Σε αντίθεση με τους τυπικούς αιθέρες στέμματα, τα cryptands δεσμεύουν τα φιλοξενούμενα ιόντα χρησιμοποιώντας τόσο τα άζωτα όσο και τα οξυγόνα δότες. Ο τρισδιάστατος τρόπος ενθυλάκωσης τους, παρέχει κάποια επιλεκτικότητα μεγέθους, επιτρέποντας τις διακρίσεις μεταξύ των κατιόντων αλκαλίων (π.χ. Na + έναντι του Κ + ).

Προσφέρουν πολύ καλύτερη εκλεκτικότητα και δύναμη (αντοχή) σύνδεσης, σχετικά με άλλα συμπλεκτικά μέσα για αλκαλιμέταλλα (π.χ. αιθέρες στέμματα) Είναι σε θέση να εξάγουν, τα υπό φυσιολογικές συνθήκες αδιάλυτα άλατα, σε οργανικούς διαλύτες Αυξάνουν την αντιδραστικότητα των ανιόντων σε άλατα, δεδομένου ότι διασπούν αποτελεσματικά ζεύγη ιόντων Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύτες μεταφοράς φάσης (phase transfer catalysts ή PTC), μεταφέροντας ιόντα από τη μία φάση στην άλλη

Είναι μια ειδική μορφή της ετερογενούς κατάλυσης Διευκολύνει τη μετανάστευση ενός αντιδραστηρίου από μία φάση σε μία άλλη φάση, όπου λαμβάνει χώρα αντίδραση Τα ιονικά αντιδραστήρια είναι συχνά διαλυτά σε μία υδατική φάση αλλά αδιάλυτα σε μία οργανική φάση απουσία καταλύτη μεταφοράς φάσεως Οι καταλύτες λειτουργούν σαν ένα απορρυπαντικό για διαλυτοποίηση των αλάτων στην οργανική φάση

Ταχύτερες αντιδράσεις Υψηλότερες μετατροπές ή αποδόσεις Παραγωγή λιγότερων παραπροϊόντων Εξάλειψη της ανάγκης για δαπανηρούς ή επικίνδυνους διαλύτες που θα διαλύσουν όλα τα αντιδραστήρια σε μία φάση Εξάλειψη της ανάγκης για δαπανηρές πρώτες ύλες Ελαχιστοποίηση των προβλημάτων αποβλήτων Δεν περιορίζεται μόνο σε συστήματα με υδρόφιλα και υδρόφοβα αντιδραστήρια. Χρησιμοποιείται και σε αντιδράσεις υγρού/στερεού και υγρού/αερίου, καθώς ένα ή περισσότερα από τα αντιδραστήρια μεταφέρονται σε μια δεύτερη φάση η οποία περιέχει και τα δύο αντιδρώντα.

το ανόργανο αντιδραστήριο, δεν χρειάζεται πλέον να διαλυθεί σε νερό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ξηρό στερεό κατάλυση μεταφοράς φάσης υγρών - στερεών ως εταίρος για την κατάλυση μεταφοράς φάσης υγρών - υγρών. μεταφορά οποιουδήποτε είδους (και όχι μόνο των ανιόντων) από τη μία φάση στην άλλη