ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το «Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του.
Advertisements

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Οι μεγάλες Δυνάμεις απέναντι στον Ελληνικό Αγώνα - Φιλελληνισμός
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤ΄2 ΤΑΞΗ.
Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ.
Νεοελληνικός Διαφωτισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
 Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Τα Σύμβολα της Ενωμένης Ευρώπης
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
Ρήγας Βελεστινλής.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
25η Μαρτίου.
Ο ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΑΡΓΥΡΩ Π. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑ στο Βελεστίνο Θεσσαλίας(αρχαιότητα Φερές) Γιος εμπόρου Μπήκε στην υπηρεσία των Φαναριωτών Μετανάστευσε.
ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ.
Αναγέννηση Τον 15ο και 16ο αιώνα στον ευρωπαϊκό χώρο εκδηλώνεται ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό συγχρόνως κίνημα : η Αναγέννηση. Κατά την προετοιμασία.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
37. Ένα περιστατικό από τη δράση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Ο Ρήγας Βελεστινλής ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο συγγραφικό ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ.
Ευγένιος Βούλγαρης ΘΕ 6: Ορθοδοξία - Διαφωτισμός - Νέος Ελληνισμός Φώτης Έξαρχος Β ’1.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Οι δάσκαλοι του Γένους κεφ.7. Οι δάσκαλοι του γένους Ονομάζονται οι μορφωμένοι Έλληνες που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας συνέβαλαν με την διδασκαλία.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Λεωνίδας Κραλίδης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός- Α΄.  Αρχή Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού: 17ος αιώνας Γαλλική Επανάσταση, πραγμάτωση των ιδεών Διαφωτισμού. Αστική τάξη:
BENETIA KAI BYZANTIO Η Βενετία των Ελλήνων.
Ελληνισμος και χριστιανισμοσ
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Ευρωπαϊκή Ιστορία 6 συνάντηση (28/3/2017)
Η αναγεννησιακή παιδεία
16/11/ η συνάντηση Η ελληνική Επανάσταση ( )
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΓΕΣΤΗΣ.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ..
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Επιφανείς Έλληνες της Τεργέστης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ιωάννης Κωλέττης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Το κίνημα των Ναζαρηνών
Το συνέδριο της Βιέννης
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
3. Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης.
Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
Νεοελληνικός Διαφωτισμός
«Ξύπνα, ταράζου, μη φοβού, Χαίρε Παρθένε, χαίρε! Ο Κύριός μου είναι με σε, Ελλάς, ανάστα, χαίρε!» Γιορτή της Πατρίδας…
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Οι δάσκαλοι του Γένους ήταν μορφωμένοι Έλληνες που κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δίδασκαν σε σχολεία τα Ελληνό- πουλα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Αρκετοί από τους δασκάλους του Γένους ήταν ή έγιναν αργότερα κληρικοί Αρκετοί από τους δασκάλους του Γένους ήταν ή έγιναν αργότερα κληρικοί. Κάποιοι σπούδασαν στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ενώ άλλοι στα Ιόνια νησιά, στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ρώμη, Βενετία ..)

Δίδασκαν σε ναούς, σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους. Δίδασκαν σε ναούς, σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους.

Έγραφαν βιβλία που τα τύπωναν με τη βοήθεια της Εκκλησίας, των Φαναριωτών και πλούσιων εμπόρων. Επίσης έγραφαν επιστολές και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Με το έργο τους βοήθησαν: Με το έργο τους βοήθησαν: Στην ίδρυση σχολείων, Στην τόνωση της ελληνικής παιδείας, Στην ιδεολογική προετοιμασία της επανάστασης του 1821 και Στην ανάπτυξη του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ Οι ιδέες και τα κηρύγματα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού κυριαρχούσαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι νέες φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες έφτασαν γρήγορα και στην Ελληνική Χερσόνησο, δυναμώνοντας την επαναστατική διάθεση των υπόδουλων Ελλήνων. Η πνευματική αυτή δραστηριότητα ονομάστηκε Νεοελληνικός Διαφωτισμός.

Μεγάλες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ήταν: Μεγάλες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ήταν: ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΑΖΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Το 1806 εκδόθηκε στην Ιταλία η «Ελληνική Νομαρχία», ένα έργο αγνώστου συγγραφέα αφιερωμένο στον Ρήγα Βελεστινλή. Στο σημαντικό αυτό κείμενο του Νεοελληνικού διαφωτισμού καταδικάζεται η «αναρχία» και η «Μοναρχία» και προβάλλεται ως ιδανική διοίκηση η «Νομαρχία», δηλαδή το πολίτευμα όπου εξουσιάζουν οι νόμοι.

Ξεχωριστή προσωπικότητα αποτελεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος συνδύαζε το πνεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Παιδείας με τη Θρησκευτική πίστη και την ηθική συνείδηση. Ήταν Λόγιος μοναχός του Αγίου Όρους, ιεροκήρυκας και μάρτυρας. Το κήρυγμά του έβρισκε μεγάλη απήχηση στον υπόδουλο ελληνικό πληθυσμό της υπαίθρου, όπου περιόδευσε για να αναχαιτίσει τους εξισλαμισμούς, ιδρύοντας σχολεία.

Το συγγραφικό και το εκδοτικό του έργο είναι μεγάλο. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ (1757-1797) Το συγγραφικό και το εκδοτικό του έργο είναι μεγάλο. Εξέδωσε γαλλικά μυθιστορήματα μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα, ένα βιβλίο φυσικής για σχολική χρήση, έναν τεράστιο χάρτη της Ελλάδας, την περίφημη ¨Χάρτα της Ελλάδα», μία εικόνα του μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά άλλα. Ο Θούριος ήταν ένας φλογερός επαναστατικός ύμνος που συγκίνησε πολλούς νέους της εποχής και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ

Ο Κοραής θεωρούσε ότι η παιδεία Ο Κοραής θεωρούσε ότι η παιδεία και ο φωτισμός των υπόδουλων Ελλήνων ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει η απελευθέρωση. Υποστήριζε όμως, ότι για το σκοπό αυτό ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί η σωστή μέθοδος διδασκαλίας και μια ελληνική γλώσσα, πιο απλή από την αρχαία. Οι απόψεις του αυτές επηρέασαν πολλούς δασκάλους, που ζητούσαν τη συμβουλή του. Ειδικά στο θέμα της γλώσσας, υποστήριζε ότι πρέπει να καθιερωθεί μια ελληνική γλώσσα που θα στηρίζεται στην καθομιλουμένη γλώσσα της εποχής, χωρίς ξένες λέξεις και ιδιωματικές εκφράσεις. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ