ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ
Advertisements

γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Βιοτεχνολογία.
Ποιότητας - Αλλοίωσης των συντηρούμενων υπό ψύξη τροφίμων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Π ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ A’ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Pseudomonas aeruginosa
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Χρώση ενδοσπορίων Dr ΣτΕλιοΣ ΛογοθΕτηΣ.
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕPΓΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ PSEUDOMONAS SAVASTANOI subsp.SAVASTANOI.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.Sc., Ph.D
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Μεταβολισμός του Μυός και Απόδοση στα σπριντ
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
H ελευθέρωση της ενέργειας
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
Παραγωγή βιο υδρογόνου
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙ)

Ταυτοποίηση μικροοργανισμών Βιοχημικό προφίλ (π.χ API) Ανίχνευση με μέθοδο ανοσοδοκιμασίας (π.χ ELISA) Μέθοδοι γενετικής (DNA) Μικροβιολογικές Μέθοδοι Ταυτοποίηση μικροοργανισμών

Analytical Profile Index (API) Αποτελεί ένα προτυποποιημένο σύστημα ταυτοποίησης (κιτ), στο οποίο πραγματοποιείται ένα πλήθος βιοχημικών εξετάσεων υπό καθορισμένες συνθήκες (αερόβια /αναερόβια). Όταν προστεθεί o μικροοργανισμός που πρόκειται να ταυτοποιηθεί, ανάλογα με τα ένζυμα που διαθέτει μεταβολίζει τα υποστρώματα (σάκχαρα ή άλλα εξειδικευμένα υποστρώματα) που αποτελούν την μοναδική πηγή άνθρακα Μετά από επώαση η θετική αντίδραση ελέγχεται με παρατήρηση της αύξησης της θολερότητας ή των χρωματικών αλλαγών.

Ταυτοποίηση Με βάση τις αρνητικές/θετικές αντιδράσεις δημιουργείται το βιοχημικό προφίλ του μικροοργανισμού Η ταυτοποίηση γίνεται με αναφορά στον κατάλογο των Αναλυτικών Προφίλ ή με κατάλληλο λογισμικό.

Πλεονεκτήματα (API) Ταχεία Μέθοδος Ταυτοποίησης Πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης εφαρμογής αερόβιων ή αναερόβιων συνθηκών Υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης παραγωγής αερίων από τους μικροοργανισμούς

Περιορισμοί του συστήματος API Υψηλό κόστος του κιτ Ο μ.ο που πρόκειται να ταυτοποιηθεί πρέπει να βρίσκεται πάντα σε καθαρή καλλιέργεια

Πολλά διαφορετικά συστήματα API Εντεροβακτήρια API 20E Ζύμες API 20 CAUX Βακτήρια του γαλακτικού οξέως API 50 CHL Λιστέρια κτλ

Χαρακτηριστικές Εφαρμογές API API® Gram negative Identification API 20E – Species/subspecies identification of Enterobacteriaceae and group/species identification of non-fermenting Gram negative bacteria API Rapid 20E – 4-hour identification of Enterobacteriaceae API 20NE – 24 to 48-hour identification of Gram negative non-Enterobacteriaceae API Campy – 24-hour identification of Campylobacter species

API® Gram positive Identification API Staph – Overnight identification of clinical staphylococci and micrococci API 20 Strep – 4 or 24-hour identification of streptococci and enterococci API Coryne – 24-hour identification of Corynebacteria and coryne-like organisms API Listeria – 24-hour identification of all Listeria species

Βασικές προϋποθέσεις για τον επιτυχή προσδιορισμό του βιοχημικού προφίλ Άσηπτες Συνθήκες Ο μικροοργανισμός να βρίσκεται σε καθαρή καλλιέργεια Ο μικροοργανισμός να βρίσκεται σε λογαριθμική φάση Επαρκής ποσότητα μ.ο κατά τον εμβολιασμό

Το σύστημα API 20E (Ταυτοποίηση στελεχών βακτηρίων της οικογένειας Enterobacteriaceae) 20 μικροσωλήνες που περιέχουν 20 αφυδατωμένα υποστρώματα. Πραγματοποιούνται όμως 21 βιοχημικές δοκιμασίες (στο υπόστρωμα «γλυκόζη» (GLU )γίνονται δύο δοκιμασίες

Προετοιμασία για εμβολιασμό καλλιέργειας στο σύστημα API Ενοφθαλμισμός καθαρής καλλιέργειας σε αποστειρωμένο νερό Ανάδευση στο vortex 5 mL Αποστειρωμένο πεπτονούχο νερό

Εμβολιάζονται όλες οι κυψελίδες με αποστειρωμένη πιπέττα Pasteur με προσοχή αποφεύγοντας τη δημιουργία φυσαλίδων

Δημιουργία αερόβιων και αναερόβιων συνθηκών …….. …………… Αερόβιες συνθήκες Αναερόβιες συνθήκες ….. Γεμίζουμε τις κυψελίδες CIT, VP, GEL μέχρι τέλος όγκου Γεμίζουμε τις κυψελίδες ADH, LDC, ODC, H2S ,URE και καλύπτουμε με παραφινέλαιο για να εξασφαλίσουμε αναερόβιες συνθήκες

Προστίθεται αποστειρωμένο νερό στις κυψελίδες της θήκης της ταινίας (εξασφάλιση σχετικής υγρασίας, για την αποφυγή εξάτμισης του υλικού). Η ταινία τοποθετείται προσεκτικά στη θήκη της και επωάζεται στους 30ºC. Εκτίμηση αποτελεσμάτων: Γίνεται μετά από 24 και 48 ώρες.

Προετοιμασία ταινίας Api 20 E (video) http://www.microbelibrary.org/images/shoe b/api20.html

Ταυτοποίηση Εντεροβακτηριοειδών Σύστημα API 20Ε Τα αποτελέσματα καταγράφονται μετά από επώαση της ταινίας API στους 37ο C για 24-48h και παρατήρηση των χρωματικών αλλαγών. Σε ορισμένα υποστρώματα, πρέπει να γίνει προσθήκη αντιδραστηρίων για να φανεί η χρωματική αλλαγή.

Σύστημα ΑPI 20C AUX για ΖΥΜΕΣ Τεστ μεταβολισμού 19 σακχάρων και 1 control Καθαρή καλλιέργεια ζύμης Μεταφορά μίας αποικίας στο API C Medium ωστε να δημιουργηθεί εναιώρημα με θολερότητα ίση με 2 McFarland Εμβολιασμός όλων των κυψελίδων του API Επώαση στους 29ο C για 48-72 h Ελεγχος θετικής αντίδρασης: κάθε κυψελίδα που έχει θολερότητα μεγαλύτερη από την κυψελίδα ελέγχου (control) δείχνει θετική αντίδραση

Σύστημα ΑPI 20C AUX για ΖΥΜΕΣ

Σύστημα ΑPI 20C AUX για ΖΥΜΕΣ Ταυτοποίηση: Candida Cryptococcus Geotrichum Pichia Rhodotorula Saccharomyces Sporobolomyces Stephanoascus Trichosporon Kloeckera Kodamaea

Σύστημα API 50 CHL για Βακτήρια του γαλακτικού οξέως (LAB) Έλεγχος ζύμωσης 49 υδατανθράκων σε οξέα και 1 control Καθαρή καλλιέργεια LAB σε MRS broth Μεταφορά σταγόνων από το broth στο API CΗL Medium ωστε να δημιουργηθεί εναιώρημα με θολερότητα ίση με 2 McFarland Εμβολιασμός όλων των κυψελίδων του API- και δημιουργία αναερόβιων συνθηκών με παραφινέλαιο Επώαση στους 29ο C για 48 h

Σύστημα API 50 CHL για Βακτήρια του γαλακτικού οξέως (LAB)

Ελεγχος θετικής αντίδρασης για σύστημα API 50 CHL για Βακτήρια του γαλακτικού οξέως (LAB) Θετική αντίδραση αντιστοιχεί σε οξίνιση που αποκαλύπτεται μέσω της αλλαγής του δείκτη (ιώδες της βρομοκρεσόλης) που περιέχεται στο υλικό σε κίτρινο χρώμα Για την εξέταση εσκουλίνης (σωληνάριο Νο 25) η θετική αντίδραση αντιστοιχεί σε αλλαγή από πορφυρό χρώμα σε μαύρο. ι

Σύστημα API 50 CHL για Βακτήρια του γαλακτικού οξέως (LAB) Lactobacillus Lactococcus Leuconostoc Pediococcus Streptococcus Weissella Και άλλα