ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

Μαρίνα Ν. Δεσποτίδου Χημικός, Μ. Sc. Υποψήφιος Διδάκτορας Ε. Μ. Π
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιοτεχνολογία.
ΑΓΩΓΙΜΟΜΕΤΡΙΑ ΠροσδιορισμΟς της σταθερΑς ταχΥτητας της σαπωνοποΙησης οξικοΥ αιθυλεστΕρα.
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Απομόνωση DNA Mια πλήρης σειρά όλης της γενετικής πληροφορίας ενός ιού ή ενός κυττάρου αποτελεί το γονιδίωμα. Στα σωματικά κύτταρα ενός ευκαρυωτικού οργανισμού.
Αγγελική Φωτεινοπούλου
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠHΡΕΑΖΟΥΝ ΡΟΛΟΪ ΙΩΔΙΟΥ Μάντζιου Μαρία χημικός.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
΄Ασκηση 10  Έμμορφα συστατικά του αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Λευκά αιμοσφαίρια Λευκοκυτταρικός τύπος  Αιμόλυση των ερυθροκυττάρων  Αιματολογικές παράμετροι.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
Ασκήσεις Έμμορφα συστατικά του αίματος
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Απομόνωση και ταυτοποίηση A. Φωτεινοπούλου, Α. Μαρμάρη
Αγγελική Φωτεινοπούλου
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Ανοσοποιητικού Συστήματος
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ρ. Τσιτσιλώνη, Π. Παπαζαφείρη
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Ανοσοποιητικού Συστήματος
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
Ασκήσεις Έμμορφα συστατικά του αίματος
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Ασκήσεις Έμμορφα συστατικά του αίματος
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 2 ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ

Όταν ένας μικροοργανισμός βρεθεί σ’ ένα θρεπτικό υλικό κατάλληλο για την ανάπτυξή του: Ο μικροοργανισμός πολλαπλασιάζεται: αύξηση της κυτταρικής μάζας. βιοσύνθεση των κυτταρικών συστατικών Ο μικροοργανισμός παράλληλα, παράγει ορισμένες ενώσεις (μεταβολίτες), που συσσωρεύονται στο θρεπτικό μέσο. Οι ενώσεις αυτές, μετά το τέλος της καλλιέργειας μπορούν να απομονωθούν, να καθαρισθούν και να συμπυκνωθούν. ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μικροβιακή Δραστηριότητα: Η μικροβιακή δραστηριότητα μπορεί να μετρηθεί: με μέτρηση της αύξησης του αριθμού των κυττάρων με μέτρηση μιας παραμέτρου του μέσου ανάπτυξης που μεταβάλλεται.

Μελέτη της μικροβιακής δραστηριότητας μ.ο σε Βιοαντιδραστήρα Μελέτη της μικροβιακής δραστηριότητας μ.ο σε Βιοαντιδραστήρα Ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός Παραγωγή μεταβολιτών Καθορισμός βέλτιστων συνθηκών

Βιοαντιδραστήρας

Μικροβιακή κινητική: μελέτη εξέλιξης μίας μικροβιακής καλλιέργειας Για την μελέτη της εξέλιξης μιας μικροβιακής καλλιέργειας πραγματοποιείται μια καλλιέργεια σε ένα κλειστό σύστημα ζύμωσης (batch) Επειτα από τον εμβολιασμό, παρακολουθείται η ανάπτυξη μέχρι την εξάντληση των θρεπτικών υλικών του υποστρώματος. Οι διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, και κυρίως η θερμοκρασία, διατηρούνται σταθεροί και ευνοϊκοί για τον προς μελέτη μικροοργανισμό.

Μικροβιακή κινητική: σχεδιασμός Καμπύλης ανάπτυξης

6 φάσεις στη καμπύλη ανάπτυξης: Φάση Προσαρμογής Φάση Εκκίνησης Εκθετική Φάση (ή Λογαριθμική, LOG phase) Φάση Επιβράδυνσης Φάση Στασιμότητας Φάση Θανάτου ΦΑΣΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ (LAG PHASE) ΦΑΣΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

μ=ειδική ταχύτητα πολλαπλασιασμού Εκφράζει την αύξηση της βιομάζας (dx) στην μεταβολή του χρόνου (dt) ανά μονάδα βιομάζας (1/x) δηλαδή μ=(1/x)(dx/dt) Εκφράζεται σε h-1

μ Λογαριθμική φάση Χ2=αριθμός κυττάρων στον χρόνο t2 η τιμή μ λαμβάνει την μέγιστη τιμή της (μ = μ max), η τιμή του χρόνου διπλασιασμού td γίνεται ελαχίστη Ισχύει td=0,693/μ Ισχύει επίσης: μ LnX2-LnX1 t2-t1 Χ2=αριθμός κυττάρων στον χρόνο t2 X1=αριθμός κυττάρων στον χρόνο t1

Μικροοργανισμός Τº C μmax (h –1) Χρόνος διπλασιασμού (td) Aspergillus niger 30 0,20 3.46 Aspergillus nidulans 20 25 37 0,090 0,148 0,215 0,360 7,42 4,68 3,23 1,96

Παραγωγή μεταβολιτών

Μέθοδοι εκτίμησης ενός μικροβιακού πληθυσμού (και μελέτης της μικροβιακής εξέλιξης) Άμεσες μέθοδοι. Μέτρηση στο μικροσκόπιο Μέτρηση έπειτα από καλλιέργεια Ηλεκτρονική μέτρηση Προσδιορισμός του ξηρού βάρους Μέτρηση οπτικής πυκνότητας Έμμεσες μέθοδοι Μέτρηση προιόντων (μεταβολιτών) Μέτρηση υποστρώματος (πχ γλυκόζη)

Μέτρηση έπειτα από καλλιέργεια: Είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται περισσότερο στη κλασσική μικροβιολογία τροφίμων παρά στη βιοτεχνολογία. Είναι μέθοδος ακριβείας διότι μετρώνται μόνο τα ζωντανά κύτταρα, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι απαιτεί τουλάχιστον 24 ώρες για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.   Ηλεκτρονική μέτρηση: Εφαρμόζεται κυρίως σε εναιωρήματα ζυμών, με δυνατότητα τόσο της μέτρησης του αριθμού των κυττάρων όσο και του προσδιορισμού του μεγέθους τους.

Μέθοδοι για την εκτίμηση μικροβιακής ανάπτυξης σε βιοαντιδραστήρα: Πρέπει να δίνουν πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα: Οπτική πυκνότητα Μικροσκόπιο Ξηρό βάρος Μέτρηση κατανάλωσης υποστρώματος

Μέτρηση στο μικροσκόπιο Η τεχνική αυτή παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα όπως η απλότητα και η ταχύτητα της μέτρηση. Συνίσταται στη χρησιμοποίηση ειδικών αντικειμενοφόρων πλακών (κυψελλίδες NEUBAUER) που έχουν μια χαραγή ορισμένου όγκου (συνήθως 0.1mm3) στην οποία προστίθεται το δείγμα. Η χαραγή αποτελείται από 25 μεγάλα τετράγωνα που το καθένα χωρίζεται σε 16 μικρότερα.

Μέτρηση στο μικροσκόπιο Μετρώντας τα κύτταρα στα μεγάλα τετράγωνα υπολογίζεται ο αριθμός των κυττάρων (ζυμών ή βακτηρίων ανά mL καλλιέργειας), σύμφωνα με το τύπο: Σ= 0,25x106xΝxΧ όπου: Σ : αριθμός κυττάρων / mL N : ο μέσος όρος κυττάρων σε 3 μεγάλα τετράγωνα Χ : η αραίωση του αρχικού δείγματος

Προσδιορισμός του ξηρού βάρους: Απομάκρυνση της βιομάζας, με φυγοκέντρηση ή διήθηση υπό κενό, από ένα ορισμένο όγκο του βιοαντιδραστήρα (π.χ.1L). Η βιομάζα συγκρατείται από ένα μεμβρανικό φίλτρο (μικροβιοκρατές, με διάμετρο πόρων 0,45μ) H βιομάζα στη συνέχεια ξηραίνεται μέχρι σταθερού βάρους και ζυγίζεται. Η μέθοδος αυτή δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα, δεν μπορεί να γίνει όμως διάκριση μεταξύ νεκρής ή ζωντανής βιομάζας.

Μέτρηση οπτικής πυκνότητας: Στηρίζεται στο γεγονός ότι η οπτική πυκνότητα (OD=optical density) ενός διαλύματος είναι ανάλογη προς το συνολικό αριθμό των εναιωρούμενων σωματιδίων του . Μετράται σε φασματοφωτόμετρο η απορρόφηση του μικροβιακού εναιωρήματος στα 540 nm. Η οπτική πυκνότητα είναι ανάλογη του μικροβιακού φορτίου Είναι η πιο ταχεία μέθοδος, όμως και μ’ αυτή τη μέθοδο δεν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ νεκρής και ζωντανής βιομάζας

Μέτρηση οπτικής πυκνότητας

Ποσοτικός προσδιορισμός γλυκόζης: (Μέθοδος KOLΤHOFF)   Σε κωνική φιάλη 250 mL βάζετε 25 mL από το διάλυμα, (πρέπει να περιέχει 0.05 - 0.08 g γλυκόζης) προστίθενται 20 mL ιώδιο 0.1Ν και 5 mL NaOH 0.5Ν. Η κωνική τίθεται στο σκοτάδι για 15 min. Στη συνέχεια το διάλυμα οξυνίζεται με 5mL H2SO4 5N και ογκομετρείται η περίσσεια του ιωδίου με Na2S2O3 0.1Ν προσθέτοντας 2-3 σταγόνες αμύλου. Παράλληλα εκτελείται λευκός προσδιορισμός με 25 mL νερού. Η διαφορά μεταξύ των δύο ογκομετρήσεων αντιστοιχεί στη ποσότητα διαλύματος 0.1 Ν ιωδίου που καταναλώθηκε από το δείγμα (1mL ιωδίου 0.1Ν αντιστοιχεί σε 0.0091 g γλυκόζης).

Ποσοτικός προσδιορισμός γλυκόζης: (Μέθοδος KOLΤHOFF)    S(g/lt)=(Vτ-Vδειγμ.)*0.0091*40*A S(g/lt):τελική συγκέντρωση γλυκόζης Vτ-Vδειγμ :Η διαφορά μεταξύ των δύο ογκομετρήσεων αντιστοιχεί στη ποσότητα διαλύματος 0.1 Ν ιωδίου που καταναλώθηκε από το δείγμα (1mL ιωδίου 0.1Ν αντιστοιχεί σε 0.0091 g γλυκόζης). A:αραιωση δειγματος

Πειραματικό μέρος Σκοπός της άσκησης αυτής είναι: η παρακολούθηση της εξέλιξης μιας μικροβιακής καλλιέργειας Saccharomyces cerevisiae η μέτρηση της μικροβιακής δραστηριότητας μετά από επώαση στους 30ο C σε διαφορετικούς χρόνους (0, 6, 12,18 h) Η χάραξη της καμπύλης ανάπτυξης του μικροοργανισμού

Πειραματικό μέρος Κάθε τμήμα σπουδαστών χωρίζεται σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της μια κωνική φιάλη των 500 mL με 200 mL υγρού θρεπτικού υποστρώματος ως ένα κλειστό σύστημα ζύμωσης (batch) Στο μέσο αυτό θα έχει ήδη αναπτυχθεί ο μικροοργανισμός στους 30C σε διαφορετικούς χρόνους επώασης 0, 6, 12, και 18 ώρες. Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί ένας διαφορετικός χρόνος ζύμωσης.

Αραιώσεις δειγμάτων Ομάδα Χρόνος Ζύμωσης (h) Ξηρό βάρος Α 50mL ----- Ξηρό βάρος Οπτική πυκνότητα Newbauer Kolthoff Α 50mL ----- 1/200 Β 6 1/50 Γ 12 50mL+50mLΗ2Ο 1/10 ---- Δ 18 50mL + 50mLΗ2Ο ---