Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Βιοτεχνολογία.
Ποιότητας - Αλλοίωσης των συντηρούμενων υπό ψύξη τροφίμων
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
Εισαγωγή στα ζυμώμενα τρόφιμα
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΨΥΞΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
Μοριακή Ταξινόμηση βακτηρίων
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Μικροβιολογική Αλλοίωση Τροφίμων – Αλλοίωση κρεάτων, αλλαντικών, αλιευμάτων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 η -ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ -ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ, ΥΠΕΡΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 7 Η ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Aγοράσαμε γάλα ήδη παστεριωμένο και το θερμάναμε έως τους 45ο C.
OPΓANIKH XHMEIA, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Εσωτερικά σημεία και συνοριακά σημεία του επίπεδου χωρίου R
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΦYΣIOΛOΓIA ΦYTΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
OI ENNOIEΣ THΣ ΦYΣIKHΣ – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
APXEΣ ΦYΣIOΛOΓIAΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
Πολλαπλασιαστές Lagrange (προαιρετικά)
AΠEIPOΣTIKOΣ ΛOΓIΣMOΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Ενότητα 7: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Εισαγωγή Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
AΠEIPOΣTIKOΣ ΛOΓIΣMOΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Διπλά ολοκληρώματα.
Τριπλά ολοκληρώματα σε κυλινδρικές και σφαιρικές συντεταγμένες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών Κεφάλαιο 7

Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε διάφορες θερμοκρασίες

Σχέση θερμοκρασίας και ρυθμού αύξησης διαφόρων μικροοργανισμών. BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Σχέση θερμοκρασίας και ρυθμού αύξησης διαφόρων μικροοργανισμών. Κάθε μικροοργανισμός παρουσιάζει το μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία που ονομάζεται άριστη ή βέλτιστη θερμοκρασία.

Ψυχρότροφα Ψυχρόφιλα

Ψυχρόφιλα (υποχρεωτικά ψυχρόφιλα) -5 ως +5 12-15 15-20 Θερμoκρασία (ο C) Ελαχιστη Βέλτιστη Μέγιστη Θερμόφιλα 40-45 55-75 60-90 Μεσόφιλα 5-15 30-40 40-47 Ψυχρόφιλα (υποχρεωτικά ψυχρόφιλα) -5 ως +5 12-15 15-20 Ψυχρότροφα (προαιρετικά ψυχρόφιλα) 25-30 30-35

Υποχρεωτικά ψυχρόφιλα και ψυχρότροφα Τα υποχρεωτικά ψυχρόφιλα δεν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες >20ο C Τα ψυχρότροφα ή προαιρετικά ψυχρόφιλα μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως τα υποχρεωτικά ψυχρόφιλα αλλά έχουν υψηλότερες βέλτιστες και μέγιστες θερμοκρασίες ανάπτυξης. Η αντοχή των ψυχρότροφων σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών τα καθιστά πιο επικίνδυνα στα τρόφιμα

Ψυχρότροφα: Ειναι η ομάδα των μικροοργανισμών που αναπτύσσεται με σχετική άνεση σε θερμοκρασίες ψυγείου, Προκαλούν πρωτεολυτικές και λιπολυτικές αλλοιώσεις που αφορούν την γεύση και την οσμή πχ το ξίνισμα σε κάποια προιόντα κρέατος (φετες από πάριζα, ζαμπόν), γαλα παστεριωμένο και γαλακτοκομικά προιόντα. Γενικά, τρόφιμα που συντηρουνται εντός ψυγείου αλλοιώνονται από την ομάδα αυτή των βακτηρίων.

Συνεπώς η διαρκεια ζωής ενος προιόντος που συντηρείται στο ψυγείο εξαρτάται από το αρχικό μικροβιακό φορτίο των ψυχροτρόφων.

Οι ψυχρότροφοι μικροοργανισμοί σχετίζονται άμεσα με τα τρόφιμα και περιλαμβάνουν αλλοιωγόνα βακτήρια, ζύμες, μύκητες και συγκεκριμένα τροφογενή παθογόνα βακτήρια.

Τα ψυχρότροφα είναι θερμοευαίσθητα και κατά κανόνα θανατώνονται με την παστερίωση Η παρουσία τους σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα υποδηλώνει μόλυνση μετά την επεξεργασία. Υπάρχουν όμως και θερμοάντοχα ψυχρότροφα (κυρίως Bacillus, Clostridium)

Γένη ψυχρότροφων βακτηρίων Pseudomonas Achromobacter Aeromonas Alcaligenes Chromobacterium Flavobacterium Γνωστά Παθογόνα: Listeria monocytogenes Yersinia enterocolitica Bacillus cereus

Ολική αρίθμηση ψυχρότροφων Διαδοχικές δεκαδικές αραιώσεις Υπόστρωμα PCA Μέθοδος επιφανειακής εξάπλωσης σε στερεοποιημένο υπόστρωμα με την βοήθεια κεκαμμένης ράβδου Ενοφθαλμισμός 0,1 mL σε κάθε τρυβλίο. Επώαση 7ο C για 3 ημέρες. Στην αρίθμηση λαμβάνεται υπόψη εκτός από τον συντελεστή αραίωσης και η πόσότητα ενοφθαλμίσματος (0,1mL).

BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ