ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2004-2005 Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 8η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Αριθμητική Ανάλυση ΙΙ Ακαδημαϊκό Έτος η Εβδομάδα
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ
Ομάδα Γ. Ο υπολογιστής ως επιστημονικό εργαλείο. Ακρότατα συνάρτησης FindMinimum[x Cos[x],{x,2}] { ,{x  }} Plot[x Cos[x],{x,0,20}] FindMinimum[{x.
Μια Μπεϋζιανή Μέθοδος για την Επαγωγή Πιθανοτικών Δικτύων από Δεδομένα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ B. Μεγαλοοικονόμου, Χ. Μακρής.
Μια μέθοδος κατασκευής fractal επιφανειών παρεμβολής και εφαρμογή αυτών στην επεξεργασία εικόνων Το πρόβλημα Μας δίνεται μια εικόνα και θέλουμε να την.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Πεπερασμένων Διαφορών
Αριθμητική Ανάλυση - Μεταπτυχιακού Ακαδημαϊκού Έτους Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ.
Εισαγωγικές Έννοιες Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο.
Αριθμητική Ανάλυση ΙΙ Ακαδημαϊκό Έτος η Εβδομάδα
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 5) 1 Τυχαία συνάρτηση Μία τυχαία συνάρτηση (ΤΣ) είναι ένας κανόνας με τον οποίο σε κάθε αποτέλεσμα ζ.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
Αριθμητικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Θεωρία & Λογισμικό Τμήμα Πληροφορικής - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ι. Η. Λαγαρής.
3 Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν α φ ο ρ ά ς κ α ι χ ρ ό ν ο υ
Αριθμητική Ανάλυση Μεταπτυχιακού 6η Ε Β Δ Ο Μ Α Δ Α Ακαδημαϊκό Έτος Τετάρτη 26, Νοεμβρίου 2008 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ.
Όνομα: G3MU05 όνομα καθηγητή: C.V. τμήμα: Γ3 έτος:2014.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Μάθημα:Μαθηματικά Καθηγητής:CV Τμήμα:Γ’3 Έτος:2014.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2013 Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία.
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΡΟΗΣ
Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις ΙΙ
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αναδρομικός.
Μέθοδος Πεπερασμένων Στοιχείων
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 3 Η Σημασιολογία των Γλωσσών Προγραμματισμού Προπτυχιακό.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 4) 1 Από κοινού κατανομή πολλών ΤΜ Ορίζεται ως από κοινού συνάρτηση κατανομής F(x 1, …, x n ) n τυχαίων.
3 Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν α φ ο ρ ά ς κ α ι χ ρ ό ν ο υ
Πως μπορεί κανείς να λύσει προβλήματα με τη βοήθεια της Mathematica Πρόβλημα 10 α : Κλίση καμπύλης Πρόβλημα 10 β : Εμβαδόν καμπύλης Ομάδα Δ. Λύνοντας Προβλήματα.
ΑΛΓΕΒΡΟ - ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Διδακτορική διατριβή Σταύρος Δ. Βολογιαννίδης URL:
1 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος Σάββατο, 20 Ιουνίου η Εβδομάδα ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ.
Μελέτη Δ.Ε. με χρήση του Mathematica
Εξισώσεις Παρατηρήσεων στα Τοπογραφικά Δίκτυα
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Μετασχηματισμός Fourier
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :G5TA15-16 ΜΑΘΗΜΑ : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: CV ΕΤΟΣ :
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες-Ορισμοί Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
. 8η Διάλεξη Παρεμβολή Hermite
Κεφάλαιο 8 Μέθοδοι ανάλυσης κυκλωμάτων
Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
F(x,y,y΄, y΄΄, y΄΄΄,y΄΄΄΄, …, y(n)) = 0
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
Διάλεξη 2: Περιγραφή αριθμητικών μεθόδων
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ Αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος
Διάλεξη 9: Συναγωγή και διάχυση (συνέχεια)
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Διάλεξη 6: Εξίσωση διάχυσης (συνέχεια)
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ Αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
F(x,y(x),y΄(x), y΄΄(x), y΄΄΄(x), …, y(n)(x)) = 0
Μη Γραμμικός Προγραμματισμός
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος Πέμπτη, 25 Ιουνίου η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η Μέθοδος των Πεπερασμένων Στοιχείων (Π.Σ.) (Finite Elements Method – F.E.M.) ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Με χρήση φυσικών συντεταγμένων

Γ. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ – ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το βασικό εργαλείο λειτουργίας των μεθόδων των Πεπερασμένων Στοιχείων (Π.Σ.) αποτελεί το θεώρημα «ισοδυναμίας» κατά το οποίο η λύση της διαφορικής εξίσωσης: που πληροί τις συνοριακές συνθήκες: με και n x, n y τα διευθύνοντα συνημίτονα της καθέτου προς το σύνορο με κατεύθυνση προς τα έξω, είναι εκείνη που καθιστά το συναρτησιακό: ακρότατο, υπό τη συνοδεύουσα βασική συνθήκη (2). Το αποτέλεσμα είναι ότι η η μέθοδος των Π.Σ. να συστηματοποιεί τη διαδικασία υπολογισμού της συναρτήσεως που καθιστά ακρότατο το συναρτησιακό (4), που το θέτει στη μορφή:

οπότε, εύκολα αποδεικνύεται ότι το ακρότατο επιτυγχάνεται στη λύση του γραμμικού συστήματος: και η όλη προσπάθεια της μεθόδου είναι με χρήση πινάκωυν, υπολογιστικών κυττάρων, να τυποποιεί τον τρόπο σύνθεσης των πινάκων,που συναποτελούν τον πίνακα των συντελεστών Α, καθώς και του σταθερού διανύσματος όπως επίσης και τον καθορισμό του βελτίστου τρόπου ευρέσεως της λύσεως του (5). Παράδειγμα : Πιο συγκεκριμένα, όμως, θα ανατρέξουμε στο παράδειγμα που δόθηκε στην εισαγωγή του μαθήματος, δηλαδή στην αριθμητική επίλυση του Δ.Σ.: και θα θεωρήσουμε ως πάχη διαμέρισης h=1/4, όπως επίσης και γραμμική προσέγγιση σε κάθε ένα στοιχείο, σ (i ),i=1,2,3 και 4, που δημιουργούνται. Έτσι, βάσει του (4), θα σχηματίσουμε το συναρτησιακό:

που λόγω της διαμέρισης που υποθέσαμε θα αναλυθεί στην : για τα 4 στοιχεία που προκύπτουν σ (1), σ (2), σ (3), και σ (4). Εξάλλου, τα κομβικά σημεία του πεδίου ορισμού με τις αντίστοιχες τιμές της συναρτήσεως λύσεως που αναζητούμε θα είναι τα u 0, u 1, u 2, u 3 και u 4, εκ των οποίων τα u 0 και u 4 είναι συνοριακά με, γνωστές τιμές, που δίδονται στην (6). Επίσης, η συναρτησιακή μορφή,της γραμμικής προσέγγισης, που υποθέσαμε θα δίδεται, ως γνωστόν στο στοιχείο (i,j) από την: με τις βασικές συναρτήσεις N i και N j να δίδονται από τις: και να ικανοποιούν το δ του Kronecker N i (x j ) = N j (x i ) = δ ij,οπότε η (8)γράφεται:

Για την διευκόλυνση του υπολογισμού των ολοκληρωμάτων της (7) εισάγουμε φυσικές συντεταγμένες (αδιάστατες) λ 1 και λ 2, τις: όπου L το μήκος των στοιχείων και S η απόσταση του x από τον αρχικό κόμβο i. Λόγω της (8), η (6.1) γράφεται για κάθε στοιχείο σ: και ο υπολογισμός των ολοκληρωμάτων διευκολύνεται εάν γίνει χρήση της(9.1): Τέλος, από την (7), λόγω της (6), είναι προφανές ότι ο υπολογισμός των εμφανιζομένων ολοκληρωμάτων από τους οποίους θα εξαχθεί η μορφή του συστήματος (5) είναι τα:

που εάν αξιοποιηθεί από την Ανάλυση ο ακόλουθος κανόνας ολοκλήρωσης: (με Γ(x) τη γνωστή συνάρτηση Γάμμα), που για τις φυσικές συντεταγμένες (10), η (13) γίνεται: Έτσι, από την (6) είναι σαφές ότι τα αναγκαία ολοκληρώματα για το πρόβλημα (5), θα είναι τα ακόλουθα: που για τη συνάρτηση (11) και για το γενικό στοιχείο σ (i) γράφονται διαδοχικά συναρτήσει των κομβικών τιμών της προσεγγιστικής συνάρτισης u :

Έτσι, τελικά, για το παράδειγμά μας, από την (6) θα έχουμε: ενώ από τις (15) θα έχουμε ως συμβολή του σ (i) στοιχείου στο γραμμικό σύστημα την (για L=1/4): Έτσι, από την (16) που στην ουσία αποτελεί το υπολογιστικό κύτταρο του στοιχείου, μπορούμε να συνθέσουμε την συναρτησιακή σχέση, που είναι: που γράφεται στην μορφή της βασικής σχέσεως (4.1):

Αλλά, γνωρίζουμε ότι το ακρότατο της συνάρτησης Ι (λόγω της (5)) θα ικανοποιεί το σύστημα οπότε, από τη (17) λαμβάνουμε τελικά το:

Στο (18) πρέπει να ενσωματώσουμε τις συνοριακές συνθήκες (6), που σημαίνει να απαλείψουμε τις αντίστοιχες εξισώσεις (την πρώτη και την τελευταία) μαζί και τις αντίστοιχες στήλες, αφού λάβουμε υπόψη την (6), οπότε έχουμε το τριδιαγώνιο σύστημα: η λύση του οποίου μας δίδει τις τιμές: Από τα παραπάνω είναι σαφής η πορεία βάσει της οποίας η λύση ενός διαφορικού συστήματος μετατρέπεται με τη βοήθεια του βασικού θεωρήματος ισοδυναμίας σε πρόβλημα ελαχιστοποίησης ενός κατάλληλου συναρτησιακού, που στη συνέχεια ανάγεται σε επίλυση ενός γραμμικού συστήματος εξισώσεων με αγνώστους τις τιμές της λύσεως του διαφορικού συστήματος στα κομβικά σημεία, που είναι οι κορυφές των στοιχείων (Elements), στα οποία έχει διαμεριστεί το πεδίο ορισμού του διαφορικού συστήματος.

Τέλος, η παραγωγή του συστήματος των γραμμικών εξισώσεων που προαναφέρθηκε, απαιτεί συστηματική διεργασία των διαφόρων μαθηματικών εκφράσεων που εμπλέκονται για τις διάφορες περιπτώσεις προσεγγιζόντων συναρτήσεων, από την οποία θα προσδιοριστούν οι μερικοί βασικοί πίνακες των στοιχείων- υπολογιστικά κύτταρα, που θα αποτελέσουν τα δομικά υλικά με την βοήθεια των οποίων θα κτισθεί ο πίνακας των αγνώστων και το σταθερό διάνυσμα του τελικού συστήματος, που στο προηγούμενο παράδειγμα ήταν οι εκφράσεις (15) των βασικών ολοκληρωμάτων με τις οποίες κτίσθηκε η έκφραση (17) του βασικού συναρτησιακού Ι. Κοντολογίς, πέντε (5) είναι τα βασικά βήματα εφαρμογής των Π.Σ., τα: 1. Διαμέριση του πεδίου ορισμού σε στοιχεία με συγκεκριμένη αρίθμηση των σχετικών κόμβων (όπου ζητείται η τιμή της λύσεως). 2. Καθορισμός της προσεγγίζουσας συνάρτησης, που ορίζει και την τάξη της προσέγγισης (γραμμική, κλπ.) και έκφραση των παραμέτρων της συναρτήσει των κομβικών τιμών της λύσεως. Κάθε στοιχείο έχει και τη δική του συγκεκριμένη μορφή της προσεγγίζουσας συνάρτησης. 3. Ανάπτυξη του αλγεβρικού συστήματος που θα προκύψει. 4. Επίλυση του συστήματος 5. Υπολογισμός διαφόρων στοιχείων της λύσεως που ενδιαφέρουν.