Επιστημονικός Υπολογισμός Ι Πρώτο Εργαστήριο Εισαγωγή στο matlab 15 Οκτωβρίου 2010 Γιώργος Δρακόπουλος ΤΜΗΥΠ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασικές έννοιες αλγορίθμων
Advertisements

Προγραμματισμός Ι (αποφύγετέ τον!) 3) Διακοπτόμενος βρόχος: (αποφύγετέ τον!) float energy;......while(TRUE){drink_water(); if(energy
Βασικές Συναρτήσεις Πινάκων
Προγραμματισμός Ι Προτάσεις ελέγχου ροής Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης είναι ο ακολουθιακός: δύο ή περισσότερες προτάσεις βρίσκονται διατεταγμένες.
ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή στους Η/Υ Πίνακες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΙΝΑΚΩΝ
Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές
Εκκίνηση του MATLAB.
Ομάδα Γ. Ο υπολογιστής ως επιστημονικό εργαλείο. Ακρότατα συνάρτησης FindMinimum[x Cos[x],{x,2}] { ,{x  }} Plot[x Cos[x],{x,0,20}] FindMinimum[{x.
Μάθημα 2 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ ΙΙ
MATrix LABoratory Εισαγωγή στο MatLab
Εισαγωγή στο MATLAB.
Προγραμματισμός PASCAL Πληροφορική Γ' Λυκείου μέρος γ
ΠΠΜ 221: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών ΙI
Προγραμματισμός στο ΜatLab
Νευρωνικά Δίκτυα Εργαστήριο Εικόνας, Βίντεο και Πολυμέσων
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία 7 Νοεμβρίου 2008 Στυλιανή Πετρούδη ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
Η ΓΛΩΣΣΑ C ΜΑΘΗΜΑ 2.
Υποθετικός τελεστής Ο υποθετικός τελεστής (?:) αποτελείται από δύο σύμβολα. Ανήκει στην κατηγορία των τελεστών που αποτελούνται από συνδυασμό συμβόλων.
Microsoft Excel 4.4 Τύποι και Συναρτήσεις
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισαγωγή στη Java II.
ΗΥ302 Διδακτική της Πληροφορικής Η γλώσσα προγραμματισμού LOGO Writer Ομάδα Εργασία: Αλεβίζου Βασιλική (Α.Μ.:1029) Κοφφινά Ιωάννα (Α.Μ.:1035) Τριανταφυλλίδου.
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
2-1 Ανάλυση Αλγορίθμων Αλγόριθμος Πεπερασμένο σύνολο εντολών που, όταν εκτελεστούν, επιτυγχάνουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα –Δεδομένα εισόδου και εξόδου.
Ενότητα Α.4. Δομημένος Προγραμματισμός
Eντολες Επαναληψης - Βροχοι (repetition and loops)
Επικοινωνία Ανθρώπου Μηχανής HTML CGI JAVASCRIPT Κουμπούλης Χρήστος Α.Μ. 921 Χαλαβαζής Βασίλης Α.Μ. 988.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
Η Δομή Επανάληψης οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες… Η παρουσίαση της εντολής Μέχρις_ότου είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 4 Σημασιολογία μιας Απλής Προστακτικής Γλώσσας Προπτυχιακό.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Διδάσκοντες:Στάθης Ζάχος Νίκος Παπασπύρου
ΗΥ150 – ΠρογραμματισμόςΚώστας Παναγιωτάκης ΗΥ-150 Προγραμματισμός Αναδρομή (1/2)
ΗΥ150 – ΠρογραμματισμόςΚώστας Παναγιωτάκης ΗΥ-150 Προγραμματισμός Συναρτήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τι είναι αλγόριθμος
HY100 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Αντώνιος Σαββίδης, Χρήστος.
Επιστημονικός Υπολογισμός Ι Τρίτο Εργαστήριο Αραιά Μητρεία 22 Δεκεμβρίου 2010.
ΘΠ06 - Μεταγλωττιστές Ενδιάμεσος Κώδικας – Μεταφραστικά Σχήματα.
ΕΠΛ 231 – Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι 4-1 Στην ενότητα αυτή θα μελετηθεί η χρήση στοιβών στις εξής εφαρμογές: Αναδρομικές συναρτήσεις Ισοζυγισμός Παρενθέσεων.
Επιστημονικός Υπολογισμός Ι
Βασικά στοιχεία της Java
ΗΥ150 – ΠρογραμματισμόςΚώστας Παναγιωτάκης ΗΥ-150 Προγραμματισμός Τύποι Μεταβλητών Τελεστές Βασική Είσοδος/Έξοδος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Προγραμματισμός ΗΥ Ενότητα 2: Συναρτήσεις Εισόδου ⁄ Εξόδου. Διδάσκων: Ηλίας Κ Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βασικές έννοιες προγραμματισμού Κεφάλαιο 7 ο. Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ «Εισαγωγή στον οντοκεντρικό προγραμματισμό (βασική εισαγωγή στο περιβάλλον εργασίας)» Ρουσσάκης Ιωάννης, ΤΕΙ Κρήτης,
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΕΣ -ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
Εισαγωγή στην Python.
Τεχνολογία και Προγραμματισμός Υπολογιστών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Βρόχος Do … Loop Σκοπός Μαθήματος Χρήση Do… Loop για την εκτέλεση μιας ομάδας εντολών μέχρι να εκπληρωθεί μια συγκεκριμένη συνθήκη.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Εφαρμογές Υπολογιστών
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ
Επιστημονικός Υπολογισμός Ι
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
ΔΟΜΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ(if-else, switch) και Λογικοί τελεστές / παραστάσεις
MATLAB A MATrix LABoratoty
Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια
Οι διάφορες εκδοχές της
β’ εξάμηνο – εργαστήριο
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
Τελεστές και ή όχι Για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων
Εντολές και δομές αλγορίθμου
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Προγραμματισμός & Εφαρμογές Η/Υ (Θ)
Λήψη Αποφάσεων και Συναρτήσεις Ελέγχου
UNIT 1 Τα Πρώτα Προγράμματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιστημονικός Υπολογισμός Ι Πρώτο Εργαστήριο Εισαγωγή στο matlab 15 Οκτωβρίου 2010 Γιώργος Δρακόπουλος ΤΜΗΥΠ

Το matlab εν τάχει Ολοκληρωμένο περιβάλλον επίλυσης προβλημάτων. Εστιάζει σε αριθμητικούς υπολογισμούς. Όλα τα μαθηματικά αντικείμενα θεωρούνται μητρεία. Μετρά αισίως 35 έτη ζωής.

Έτοιμες συναρτήσεις – Αριθμητικές πράξεις Συνηθισμένες αριθμητικές πράξεις. Ύψωση σε δύναμη μέσω της ^ ή της pow(er). Υποστηρίζονται αρνητικοί και κλασματικοί εκθέτες. Απόλυτη τιμή πραγματικού αριθμού ή μέτρο μιγαδικού αριθμού με την abs. Εκτέλεση εντολής από το τοπικό λειτουργικό σύστημα με το !

Έτοιμες συναρτήσεις – Βασικές συναρτήσεις Εκθετική συνάρτηση με την exp. Τριγωνομετρικές συναρτήσεις με τις sin (ημίτονο), cos (συνημίτονο), και tan (εφαπτομένη). Αντίστροφες τριγωνομετρικές συναρ- τήσεις με τις asin, acos, και atan. Συνέλιξη και αποσυνέλιξη με τις conv και deconv.

Έτοιμες συναρτήσεις – Λογικές πράξεις Σύνταξη παρόμοια με εκείνη της C. Τελεστές μερικής αξιολόγησης (partial evaluation) || (λογική διάζευξη) και && (λογική σύζευξη) μεταξύ βαθμωτών ή μεταξύ μητρείων. Υπάρχουν οι αντίστοιχες συναρτήσεις or και and. Τελεστές μεταξύ bit (bitwsie) | και &.

Έτοιμες συναρτήσεις – Διανύσματα Ι Νόρμα διανύσματος με την norm. Υποστηρίζονται όλες οι γνωστές νόρμες (1, 2, ∞). Μέγιστο/ελάχιστο με το max/min. Αναστροφή με ‘ (συζυγής ανάστροφος για μιγαδικά διανύσματα). Αναστροφή με.’ (απλός ανάστροφος για μιγαδικά διανύσματα). Εσωτερικό γινόμενο με dot.

Έτοιμες συναρτήσεις – Διανύσματα ΙΙ Διάνυσμα γραμμή >> x = [ ] Διάνυσμα στήλη >> y = [ 1 ; 0 ; 0 ; 1 ]

Έτοιμες συναρτήσεις – Διανύσματα ΙΙΙ Εσωτερικά αποθηκεύονται κατά στήλες όπως και στην C. Δεικτοδότηση μέσω των ( ). -x(i) γενικά για κάθε διάνυσμα. -x(i,1) για διάνυσμα στήλη. -x(1,i) για διάνυσμα γραμμή. Η δεικτοδότηση ξεκινά από το 1 και όχι από το 0 όπως στην C.

Έτοιμες συναρτήσεις – Μητρεία Ι eye και zeros για το ταυτοτικό μητρείο. Αντιστροφή μητρείου με την inv και τον \ Η inv υπολογίζει το αντίστροφο μητρείο. Ο \ χρησιμεύει για την επίλυση συστημάτων και είναι γενικός επιλυτής. Η έκφραση A \ eye παράγει μια (καλή) προσέγγιση του αντιστρόφου του Α.

Έτοιμες συναρτήσεις – Μητρεία ΙΙ Η δήλωση ενός μητρείου είναι συνδυασμός των δηλώσεων ενός διανύσματος γραμμής κι ενός στήλης >> Μ = [ 1 0 ; 0 1 ] Σε ένα μητρείο δηλώνεται πρώτα η πρώτη γραμμή του, ύστερα η δεύτερη κ.ο.κ.

Προγραμματισμός σε matlab – Γενικά Σύνταξη η οποία ομοιάζει με εκείνη της C σε μεγάλο βαθμό. Αποθήκευση σε αρχεία σεναρίου (script files) με την κατάληξη.m Κάθε τέτοιο αρχείο περιέχει τουλάχιστον μία συνάρτηση (function). Η συνάρτηση δηλώνεται με την λέξη-κλειδί function. Υπάρχουν ορίσματα εισοδου και εξόδου.

Προγραμματισμός σε matlab – Βρόχοι I Βρόχος for -Χρησιμοποιεί έναν μετρητή για να εκτελέσει έναν προκαθορισμένο αριθμό επαναλήψεων. -for i = a:step:b - -end Ο κώδικας θα εκτελεστεί floor((b-a)/step) φορές. Επιτρέπεται και αντίστροφη μέτρηση.

Προγραμματισμός σε matlab – Βρόχοι ΙΙ Βρόχος while -Χρησιμοποιεί μια συνθήκη για την εκτέλεση των επαναλήψεων. -while - -end Όσο αληθεύει η συνθήκη εκτελείται ο κώδικας. Έξοδος από τους βρόχους με break ή continue ανάλογα με την περίσταση

Προγραμματισμός σε matlab – Πρόταση if if elseif... elseif else end

Προγραμματισμός σε matlab – Πρόταση switch switch case... case otherwise end

Προγραμματισμός σε matlab – Εκτύπωση κειμένου Κατά σύμβαση το matlab τυπώνει το αποτέλεσμα κάθε πράξεως και το αποθηκεύει στην μεταβλητή ans. Η χρήση του ; εκτελεί μια πράξη σιωπηλά. Εκτύπωση δεδομένων μέσω της fprintf και αλφαριθμητικών μέσω της disp. Σχόλια με το %

Προγραμματισμός σε matlab – Γραφικές παραστάσεις Συνάρτηση plot - Η γενική συνάρτηση δημιουργίας γραφικών παραστάσεων του matlab. Συνάρτηση semilogy -Χρησιμοποιείται όταν στα δεδομένα υπάρχει διαφορά στην τάξη μεγέθους.

Προγραμματισμός σε matlab – Προσοχή Προτιμάτε τον κειμενογράφο του matlab. Είναι φιλικός προς τον χρήστη και επιτρέπει την εύκολη διόρθωση του κώδικα. Για να συνεχίστε κώδικα από μια γραμμή στην άλλη χρησιμοποιείστε τον τελεστή... Το matlab δεν κάνει έλεγχο τύπων ούτε απαιτεί ρητή δήλωση μεταβλητών.

Και κάτι για το τέλος Στο matlab εσωτερικά οι μεταβλητές είναι μητρεία. Μια συνάρτηση δηλώνεται με την λέξη- κλειδί function. Το σύμβολο ! χρησιμοποιείται για σχόλια. Η pow(er) είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπολογιστεί η δύναμη ενός αριθμού.