Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασίλειος Παππάς - ΓΕΛ Καλαμπάκας
Advertisements

… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημαντικό!!! Στις διαφάνειες.
Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Το εργαστηριακό θέμα στην τραπεζα- ΠΑΝΕΚΦΕ- Α.ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ 1 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΘ. ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ – ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ.
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Διακοπή και βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό κύκλωμα
Παράλληλη σύνδεση αντιστατών
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Kίνηση.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Σύνδεση αντιστατών σε σειρά
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης.  Σωλήνας με νερό και φυσαλίδα  Μετροταινία  Χρονόμετρο  Στήριγμα για πλάγια θέση του σωλήνα ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ 2009.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται.
Xρήση ηλεκτρικού χρονομετρητή
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Για τη Φυσική Α ’ Λυκείου Εργαστηριακή Άσκηση 2 α Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλά Επιταχυνόμενης Κίνησης.
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Άσκηση 9 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.
1η εργαστηριακή άσκηση Φυσικής για την Α’ τάξη Λυκείου Σχολ. έτος
ΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ Εργαστηριακή Άσκηση 11 Γ′ Γυμνασίου
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Η έννοια της ταχύτητας.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Μέτρηση δύναμης (βάρους)
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Μέση και Στιγμιαία ταχύτητα κινούμενων σωμάτων   Μιλτιάδης Συμεωνίδης Φυσική Β’ Γυμνασίου Μ. Συμεωνίδης.
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
9. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ βαρίδιο m=150g 8/11/2018 Μιχαήλ Μ.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣ
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης Εργαστηριακή Άσκηση 4 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Β′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, Κ. Καμπούρη, Κ. Παπαμιχάλη, Λ. Παπατσίμπα ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Χρονομετρητής με ηλεκτροκινητήρα (ΓΕ.155.0) Χάρακας (ΓΕ.220.0) ή μετροταινία (ΓΕ.240.0) Υπολογιστής χειρός (κομπιουτεράκι) Χαρτοταινίες (μήκους έως 1m) ΕΚΦΕ Καρδίτσας Σφιγκτήρας τύπου G (ΓΕ.050.0)

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Στερεώνουμε με τον σφιγκτήρα τον χρονομετρητή στην άκρη του πάγκου. Περνάμε την χαρτοταινία στον χρονομετρητή (στις υποδοχές και κάτω από το καρμπόν). Κρατάμε το ένα άκρο της χαρτοταινίας με το χέρι μας, θέτουμε σε λειτουργία τον χρονομετρητή (50/s) και αρχίζουμε να τραβάμε την χαρτοταινία μετακινώντας το χέρι μας με σταθερή ταχύτητα παράλληλα με τον πάγκο. ________________________ Συνέχεια στο επόμενο φύλλο ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Συνέχεια από προηγούμενο φύλλο Όταν όλη η χαρτοταινία βγει από το χρονομετρητή, τον κλείνουμε και με αρχή την πρώτη καθαρή κουκίδα, που ονομάζουμε 0, σημειώνουμε με μολύβι πάνω στην χαρτοταινία ανά πέντε κουκίδες διαδοχικά σημεία, που ονομάζουμε 1, 2, 3, …, 9 και … με το χάρακα μετράμε τις αποστάσεις των σημείων 1, 2, … από το 0 και συμπληρώνουμε τη στήλη της θέσης x στον πίνακα. ________________________ Συνέχεια στο επόμενο φύλλο ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Αν ο χρονομετρητής είναι ρυθμισμένος στους 50 κτύπους ανά sec, η χρονική διαφορά μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων (ανά πέντε κουκίδες) θα είναι 0,1s (γιατί κουκίδα από κουκίδα απέχει χρονικά 1/50=2/100=0,02s, δηλ. οι πέντε κουκίδες 5·0,02=0,1s). t (s) x (cm) Δx (cm) Δt (s) υ=Δx/Δt (cm/s) t0=0,0 x0=00,0 - 1 t1=0,1 x1=0 Δx1=x2-x0=0 Δt1=t2-t0=0,2 υ1=Δx1/Δt1= 2 t2=0,2 x2=0 Δx2=x3-x1=0 Δt2=t3-t1=0,2 υ2=Δx2/Δt2= 3 t3=0,3 x3= Δx3=x4-x2= Δt3=t4-t2=0,2 υ3=Δx3/Δt3= 4 t4=0,4 x4= Δx4=x5-x3= Δt4=t5-t3=0,2 υ4=Δx4/Δt4= 5 t5=0,5 x5= Δx5=x6-x4=0 Δt5=t6-t4=0,2 υ5=Δx5/Δt5= 6 t6=0,6 x6= Δx6=x7-x5=0 Δt6=t7-t5=0,2 υ6=Δx6/Δt6= 7 t7=0,7 x7= Δx7=x8-x6=0 Δt7=t8-t6=0,2 υ7=Δx7/Δt7= 8 t8=0,8 x8= Δx8=x9-x7=0 Δt8=t9-t7=0,2 υ8=Δx8/Δt8= 9 t9=0,9 x9= ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Συνέχεια από προηγούμενο φύλλο Οι τιμές της ταχύτητας υ υπολογίζονται με βάση τις τιμές των Δt και Δx. Οι τιμές είναι μέσες τιμές για χρονικά διαστήματα 0,2s. Με βάση τις μετρήσεις του πίνακα σχεδιάζουμε τα διαγράμματα ταχύτητας-χρόνου [υ=f(t)] και θέσης-χρόνου [x=f(t)]. Για το διάγραμμα x=f(t) η κλίση της ευθείας μας δίνει την τιμή της ταχύτηταs. Στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση η μέση ταχύτητα με τη στιγμιαία ταχύτητα συμπίπτουν. ΕΚΦΕ Καρδίτσας