Θεωρία Υπολογισμού Ανεπίλυτα Προβλήματα από τη Θεωρία Γλωσσών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
Advertisements

Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ I
Απαντήσεις Προόδου II.
Απαντήσεις Προόδου I. Θέμα 1ο •Έστω Α = { , b}. Κατασκευάστε τα παρακάτω σύνολα: •(α) Α -  •(β) {  } – Α •(γ) Α  P(A) •(δ) Α  P(A)
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
1 Α. Βαφειάδης Αναβάθμισης Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Πληροφορικής Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης Μάθημα Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών Κεφαλαίο Πρώτο Αρχιτεκτονική.
Πιθανοκρατικοί Αλγόριθμοι
Διαδικασία ανάπτυξης Προσδιορισμός απαιτήσεων Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Λεπτομερής Σχεδιασμός Κωδικοποίηση Έλεγχος Παράδοση Συστήματος Λειτουργία - Συντήρηση.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
H διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Tι θα γνωρίσουμε •Τις φάσεις ανάπτυξης του λογισμικού. •Γιατί χρειάζεται να γίνει ανάλυση του προβλήματος. •Τι θα πρέπει.
Αλγόριθμος Tonelli-Shanks
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΤΗΤΑ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
Ενότητα Η Δομή Επανάληψης
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 5) 1 Τυχαία συνάρτηση Μία τυχαία συνάρτηση (ΤΣ) είναι ένας κανόνας με τον οποίο σε κάθε αποτέλεσμα ζ.
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου
Τυχαιοκρατικοί Αλγόριθμοι TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA Πιθανότητες και Αλγόριθμοι Ανάλυση μέσης.
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Ειδικά θέματα υπολογισμού και πολυπλοκότητας Θέμα : Προσεγγιστικοί αλγόριθμοι Γαζη Ιωαννα ΑΜ:3900.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7.4 – 7.6 NP ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.
Probabilistically Checkable Proofs Theorem (PCP THEOREM) Ομιλητής Ασημακόπουλος (Ευ)Άγγελος.
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 2 ο ) Πρακτική Θεωρία.
Μηχανές Turing και Υπολογισιμότητα
ΝΤΕΝΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΑ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ι
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 3 ο ). Χρειαζόμαστε Μοντέλα Εμπρός πατάκι Πίσω πατάκι Πόρτα ΚλειστόΑνοιχτό.
Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σχέδιο Μαθήματος – Ανάπτυξη Εφαρμογών Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ιωάννης Βλαχόπουλος – Μ1249 Αικατερίνη Δρόσου.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Φροντιστήριο – Συμπληρωματικές Ασκήσεις
Χρονική Πολυπλοκότητα και Μοντέλα
Θεωρία Υπολογισμού Αλγόριθμοι και Μηχανές Turing Υπολογισιμότητα.
Μέγιστη ροή TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA A AA A A Συνάρτηση χωρητικότητας Κατευθυνόμενο γράφημα.
Θεωρία Υπολογισμού Μηχανές Turing. w#w προσομοίωση.
ΕΠΛ 231 – Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι13-1 Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Ο αλγόριθμος Dijkstra για εύρεση βραχυτέρων μονοπατιών.
Θεωρία Υπολογισμού Κλάσεις P και NP.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Κανονικοποίηση Σχήματος.
Θεώρημα Διαγνωσιμότητας
Επιλυσιμότητα – Διαγωνοποίηση Καντόρ
Χρονική Πολυπλοκότητα
Διαγνώσιμες και μη-διαγνώσιμες ασυμφραστικές γραμματικές και γλώσσες
1 Α. Βαφειάδης Αναβάθμισης Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Πληροφορικής Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης Μάθημα Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών Κεφαλαίο Πρώτο Αρχιτεκτονική.
Βασικά στοιχεία της Java
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος Πέμπτη, 25 Ιουνίου η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ.
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Μετασχηματισμός Fourier
Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ ΥΤΙΚΗΣ Μ ΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013 Μάθημα 3 ο Δ. Γ. Τσαλικάκης.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Συνδετικότητα γραφήματος (graph connectivity). α β Υπάρχει μονοπάτι μεταξύ α και β; Παραδείγματα: υπολογιστές ενός δικτύου ιστοσελίδες ισοδύναμες μεταβλητές.
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 2: Αναδρομή στην ιστορία της τεχνολογίας Ιωάννης Σταματίου Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Ψηφιακή Σχεδίαση Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
Χειρισμός Χρόνου και Μεθοδολογίες Προσομοίωσης
Έλεγχος Υπόθεσης για το μέσο ενός πληθυσμού
Λήμμα άντλησης Πως αποφασίζουμε αποδεικνύουμε ότι μία γλώσσα δεν είναι κανονική; Δυσκολότερο από την απόδειξη ότι μια γλώσσα είναι κανονική. Γενικότερο.
Αξιολόγηση επενδύσεων
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Μέγιστη ροή Κατευθυνόμενο γράφημα 12 Συνάρτηση χωρητικότητας
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Προβλήματα Ικανοποίησης Περιορισμών (Επιπλέον Διαφάνειες) Μανόλης Κουμπαράκης Τεχνητή Νοημοσύνη.
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αναδρομή Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα:
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θεωρία Υπολογισμού Ανεπίλυτα Προβλήματα από τη Θεωρία Γλωσσών

Επανάληψη Η Καθολική Μηχανή Turing U παίρνει ως εισόδους ένα πρόγραμμα Μ και μια λέξη x και προσομοιώνει το Μ στο x. To πρόγραμμα M ορίζεται επίσης ως μια TM!

Επανάληψη

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ = { | η Μ είναι μια ΤΜ που τερματίζει στη λέξη w} Είναι μη διαγνώσιμη. Αν η γλώσσα ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ είναι διαγνώσιμη, τότε, η γλώσσα Α ΤΜ πρέπει επίσης να είναι διαγνώσιμη. Από το Θεώρημα του Turing γνωρίζουμε ότι το δεύτερο δεν ισχύει. Επομένως η γλώσσα ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ είναι μη διαγνώσιμη.

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ Έστω ότι είναι διαγνώσιμη Τότε, υπάρχει ΜΤ, R, η οποία την διαγιγνώσκει Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την R για να διαγνώσουμε την Α ΤΜ

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ = { | η Μ είναι μια ΤΜ που τερματίζει στη λέξη w} A ΤΜ = { | η Μ είναι μια ΤΜ που αποδέχεται τη λέξη w} Ας υποθέσουμε ότι η γλώσσα ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ είναι διαγνώσιμη και R μια ΤΜ που τη διαγιγνώσκει. Τότε, μπορούμε να κατασκευάσουμε την παρακάτω ΤΜ η οποία διαγιγνώσκει την A TM : S = ‘Με είσοδο, Τρέξε την R με είσοδο Αν η R απορρίψει, απόρριψε. Αν η R αποδεχτεί τρέξε τη U με είσοδο Αν η U αποδεχτεί, αποδέξου. Αν η U απορρίψει, απόρριψε.’ Αντίφαση! Η A TM είναι μη διαγνώσιμη, επομένως και η ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΜ είναι μη διαγνώσιμη

Μέθοδος της Αναγωγής Αν ένα πρόβλημα Α μπορεί να «αναχθεί» σε ένα πρόβλημα Β τότε: Αν το Β είναι επιλύσιμο τότε και το Α είναι επιλύσιμο Αν το Α είναι μη επιλύσιμο τότε και το Β είναι μη επιλύσιμο Σημείωση: Αν το Β δεν είναι επιλύσιμο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και το Α δεν είναι επιλύσιμο (δυνατόν να υπάρχει άλλη λύση για Α)

Μέθοδος της Αναγωγής Έστω γλώσσα Λ1. Για να δείξουμε ότι η Λ1 είναι μη διαγνώσιμη: 1.Εντοπίζουμε μη διαγνώσιμη γλώσσα Λ2 τ.ω. η Λ2 να μπορεί να αναχθεί στη Λ1. 2.Επιδεικνύουμε την αναγωγή: αν υπάρχει διαγνώστης για τη Λ1 τότε υπάρχει διαγνώστης για τη Λ2 3.Αφού η Λ2 είναι μη διαγνώσιμη καταλήγουμε σε αντίφαση. 4.Επομένως, και η Λ1 είναι μη διαγνώσιμη

ΑΠΟΔΟΧΗε TM = { | η M είναι μια TM η οποία αποδέχεται το ε} Βήμα 1: Εξοικείωση με τη γλώσσα και σύνδεση με γνωστά προβλήματα Για να αποφασίσουμε κατά πόσο η M αποδέχεται το ε, θα πρέπει να προσομοιώσουμε το ε στη Μ. Είναι όμως δυνατό στην πορεία να εγκλωβιστούμε! Βήμα 2: Αποδεικνύουμε με τη Μέθοδο της Αναγωγής. Αν δεν υπάρχει περίπτωση να εγκλωβιστούμε στο ε τότε δεν θα εγκλωβιστούμε σε καμιά λέξη.

Εντοπισμός της αναγωγής Έστω R διαγνώστης της ΑΠΟΔΟΧΗε TM : Η R με δεδομένο εισόδου μια οποιαδήποτε ΤΜ Μ ενημερώνει κατά πόσο η Μ αποδέχεται το ε. Τι να δώσουμε σαν είσοδο στο R για να διαγνώσουμε τη γλώσσα Α TM ;

Εντοπισμός της αναγωγής (συνέχεια) Για να διαγνώσουμε τη Α TM η μηχανή που θα φτιάξουμε πρέπει να λειτουργεί ως εξής: Τι να δώσουμε ως είσοδο στο R για να διαγνώσουμε τη γλώσσα Α TM ; Θα πρέπει η Μ’ να αποδέχεται το ε αν και μόνο αν η Μ αποδέχεται το w

Υλοποίηση της αναγωγής Η βοηθητική μας ΤΜ πρέπει για οποιαδήποτε είσοδο να κατασκευάσει μια καινούρια μηχανή Μ’ τ.ω. η Μ’ να αποδέχεται την ε αν και μόνο αν η Μ αποδέχεται την w.

Υλοποίηση της αναγωγής (συνέχεια) Τι θα κάνει η R με είσοδο την Μ’; Εξ’ ορισμού, θα αποδεχτεί αν η Μ’ αποδέχεται την ε, διαφορετικά θα απορρίψει. Πότε η Μ’ αποδέχεται την ε; Η Μ’ αποδέχεται την ε εφόσον η Μ αποδέχεται την w. Επομένως, για είσοδο Μ’ η R θα Αποδεχτεί αν η Μ’ αποδέχεται το ε, που θα συμβεί αν η Μ αποδέχεται το w. Απορρίψει αν η Μ’ δεν αποδέχεται το ε, που θα συμβεί αν η Μ δεν αποδέχεται το w.

ΚΑΠΟΙΑ TM = { | η M είναι μια TM η οποία αποδέχεται κάποια λέξη} Βήμα 1: Εντοπισμός αναγωγής Για να αποφασίσουμε κατά πόσο η M αποδέχεται κάποια λέξη, θα χρειαστεί να προσομοιώσουμε τη λειτουργία της Μ. Είναι όμως δυνατό στην πορεία να εγκλωβιστούμε! Βήμα 2: Αποδεικνύουμε με τη Μέθοδο της Αναγωγής

Εντοπισμός της αναγωγής Έστω R διαγνώστης της ΚΑΠΟΙΑ TM : Η R με δεδομένο εισόδου μια οποιαδήποτε ΤΜ Μ ενημερώνει κατά πόσο η Μ αποδέχεται κάποια λέξη