Κεφάλαιο 6 Έλεγχος στο Πεδίο της Συχνότητας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου
Συνδιαστικά Λογικά Κυκλώματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Laplace.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-Z.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Εισαγωγή στην Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Σχεδίαση με το Γεωμετρικό Τόπο Ριζών
Γιάννης Σταματίου Τεχνικές αντιστροφής γεννητριών συναρτήσεων Webcast 7.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
HY 120 ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ Ασυγχρονα ακολουθιακα κυκλωματα.
Ο Μετασχηματισμός Laplace και ο Μετασχηματισμός Ζ
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΕΡΡΕΣ, Ακαδημαϊκό έτος 2002 – 2007
Ευστάθεια Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Μορφές Αντισταθμιστών και Κλασικές Μέθοδοι Σχεδίασης
συγχρονων ακολουθιακων κυκλωματων
Κεφάλαιο 7: O Μετασχηματισμός Laplace
Σέρρες,Ιούνιος 2009 Τίτλος: Αυτόματος έλεγχος στο Scilab: Ανάπτυξη πακέτου για εύρωστο έλεγχο. Ονοματεπώνυμο Σπουδάστριας: Ευαγγελία Δάπκα Επιβλέπων Καθηγητής.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7.4 – 7.6 NP ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.
Κατηγορίες συστημάτων
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αναδρομικός.
ΚΕΣ 01: Αυτόματος Έλεγχος © 2006 Nicolas Tsapatsoulis Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου: Διαγράμματα Nyquist & Nichols ΚΕΣ 01 – Αυτόματος Έλεγχος.
Ανάλυση Σ.Α.Ε στο χώρο κατάστασης
Βασικά Στοιχεία Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (ΙΙI)
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ενότητα : Απόκριση Συχνότητας (Frequency Response)
Βασικά Στοιχεία Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (V).
Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ ΥΤΙΚΗΣ Μ ΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013 Μάθημα 3 ο Δ. Γ. Τσαλικάκης.
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Μετασχηματισμός αναλογικών φίλτρων σε ψηφιακά Η κλασική μέθοδος για το σχεδιασμό ψηφιακών φίλτρων βασίζεται στο μετασχηματισμό ενός αναλογικού φίλτρου.
ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 6η Φίλτρα.
Σήματα και Συστήματα Σήματα και Συστήματα Διακριτού Χρόνου Μετασχηματισμός Ζ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χρήστος Μιχαλακέλης,
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Μεταβατική απόκριση ενός συστήματος δεύτερης τάξης Σχήμα 5.7 σελίδα 370.
Χρονική απόκριση και θέση των ριζών στο μιγαδικό επίπεδο Γενική μορφή συνάρτησης μεταφοράς κλειστού βρόχου Όπου Δ(s)=0 είναι η χαρακτηριστική εξίσωση του.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΙΙ Ενότητα #4: Ευστάθεια Συστημάτων Κλειστού Βρόχου.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ
Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΕΡΡΕΣ, Ακαδημαϊκό έτος 2002 – 2007
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι
Τι είναι φίλτρο; Φίλτρο είναι είναι μια ηλεκτρονική διάταξη που αλλάζει το σχετικό πλάτος ή απαγορεύει τη διέλευση ορισμένων συνιστωσών ενός σήματος σε.
Ένατο μάθημα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά.
Όγδοο μάθημα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΙΙ
ΣΑΕ κλειστού βρόχου (feedback – closed loop systems)
ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θεωρία Σημάτων: ανάλυση στο χρονικό και στο φασματικό πεδίο Θεωρία Γραμμικών Συστημάτων Συνεχής συνέλιξη (Continuous convolution) Διακριτού.
Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ Θ. Κοσμάνης
Ψηφιακή Σχεδίαση Εργαστήριο Τετάρτη 9/12/2015.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ BODE ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΗΣ
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Ονοματεπώνυμο Σπουδάστριας: Ευαγγελία Δάπκα

Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Ρυθμιστής PID Ψηφιακός Έλεγχος.
ΑΣΥΜΠΤΩΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΠΡΟΣΘΕΣΗ
Διάλεξη 2: Συστήματα 1ης Τάξης
Εργασίες 9ου – 10ου Εργαστηρίου
Περιγραφή: Ενισχυτής audio με το LM358
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κεφάλαιο 6 Έλεγχος στο Πεδίο της Συχνότητας Τόπος Ριζών Διάγραμμα Bode Διάγραμμα Nyquist Ψηφιακός PID

Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές Τόπος Ριζών Για τον τόπο των ριζών δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη αλλαγή στην μεθοδολογία εφαρμογής του σε σχέση με αυτή που εφαρμόζεται στο συνεχές πεδίο. Ο Τόπος των ριζών απλά εξετάζει τον γεωμετρικό τόπο των ριζών ενός πολυωνύμου (του χαρακτηριστικού πολυωνύμου). Η μόνη διαφορά στην περίπτωση των ψηφιακών συστημάτων ελέγχου είναι ότι το ενδιαφέρον μας θα εστιασθεί στο εσωτερικό του μοναδιαίου κύκλου αντί για το αριστερό ημιεπίπεδο. Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές

Διαγράμματα Bode και Nyquist O σύμμορφος μετασχηματισμός - W : μετασχηματίζει το εσωτερικό, την περιφέρεια και το εξωτερικό του μοναδιαίου κύκλου από το επίπεδο - Ζ, στο αριστερό ημιεπίπεδο, στον φανταστικό άξονα και στο δεξί ημιεπίπεδο στο πεδίο – W, αντίστοιχα. Επομένως μπορούμε να εφαρμόσουμε στη συνάρτηση μεταφοράς του “ψευδοσυνεχούς” συστήματος τα ίδια ακριβώς εργαλεία σχεδίασης του συνεχούς πεδίου αναφορικά με τα διαγράμματα Bode και Nyquist. Πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο - W δεν είναι το ίδιο με το επίπεδο - S της συνεχούς διεργασίας που αντιστοιχεί στην φυσική διεργασία. Όταν, βάσει των εργαλείων του συνεχούς πεδίου, σχεδιασθεί ο κατευθυντής μπορούμε να πάρουμε τον ισοδύναμο κατευθυντή στο πεδίο – Ζ για να υλοποιηθεί σε μορφή εξίσωσης διαφορών. Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές

Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές Ο Ψηφιακός PID Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές

Κεφάλαιο 7 Σχεδίαση στο Χώρο Κατάστασης Έλεγχος με Ανάδραση Μεταβλητών Κατάστασης

Έλεγχος με Ανάδραση Μεταβλητών Κατάστασης Αν σε ένα σύστημα εφαρμοσθεί ένας νόμος ελέγχου της μορφής τότε και η χαρακτηριστική εξίσωση είναι του οποίου οι ρίζες θα πρέπει να είναι εν γένει εντός του μοναδιαίου κύκλου, για να εξασφαλίσουμε ασυμπτωτική ευστάθεια. Αν θέλουμε όμως να επιτύχουμε και συγκεκριμένη απόδοση στην απόκριση του συστήματος τότε πρέπει να τοποθετήσουμε τους πόλους του συστήματος κλειστού βρόχου στις θέσεις τότε το επιθυμητό χαρακτηριστικό πολυώνυμο γράφεται και προφανώς επιζητούμε την εύρεση ενός Κ τέτοιου ώστε Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές

Ανάδραση Μεταβλητών Κατάστασης Μία Είσοδος, Πολλές Καταστάσεις (Single Input, Multiple States - SIMS) Το ζητούμενο Κ δίδεται από την σχέση του Ackermann Πολλές Είσοδοι, Πολλές Καταστάσεις (Multiple Inputs, Multiple States - MIMS) Αν για το σύστημα θεωρήσουμε τότε παίρνουμε το σύστημα όπου αν το ζεύγος είναι ελέγξιμο, τότε με βάση τη προηγούμενη περίπτωση μπορεί να ευρεθεί ώστε Οπότε η κατάλληλη επιλογή του κέρδους για το MIMS σύστημα είναι Αυτό ισχύει γιατί πράγμα που σημαίνει ότι που είναι και το ζητούμενο από τον πίνακα κέρδους Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές

Ανάδραση Μεταβλητών Κατάστασης : Παράδειγμα Αν επιζητούμε την τοποθέτηση των πόλων του συστήματος στις θέσεις , τότε αν θεωρήσουμε Οπότε για εξασφαλίζεται η ελεγξιμότητα του ζεύγους και Το χαρακτηριστικό πολυώνυμο είναι οπότε χρησιμοποιώντας τον τύπο του Ackermann και κατά συνέπεια Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές