ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Advertisements

Απορρόφηση Φαρμάκων Η δράση των φαρμάκων δεν εξαρτάται μόνο από τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες, αλλά και από την ικανότητά τους να φθάνουν στη βιοφάση.
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ-ΚΑΤΑΝΟΜΗ-ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Το αναπνευστικό σύστημα Αναπνευστικές χωρητικότητες
Χαιρετισμός στον ήλιο.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι η τοξικότητα είναι δοσοεξαρτώμενη. Όμως, η τοξικότητα μιας ουσίας σχετίζεται πολύ καλύτερα με τη συγκέντρωση.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Δηλητηριασεισ Χρυσάνθη Ρηγοπούλου Α2’.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Β’.
Π Ε Π Τ Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α 3η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χρόνια θεραπεία ασθενούς με βαρβιτουρικά μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα εκτός από:  Αύξηση αντιδράσεων φάσης Ι  Αύξηση αντιδράσεων φάσης.
ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση των φαρμάκων
Ανθελμινθικά Φάρμακα.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ.
ΟΔΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα” χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο.
1 Διατροφή και Πρόληψη Ι Περιβαλλοντική Υγεία. 2 Η Επιστήμη της Διατροφής & Τοξικολογία Τοξικολογία περιβάλλοντος.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Bασικές αρχές επαγγελματικής τοξικολογίας. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργασιακό περιβάλλον είναι ο χώρος, στον οποίο διεξάγονται διάφορες.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
Ωσμωρύθμιση Τα ωσμωρυθμιστικά και απεκκριτικά συστήματα ελέγχουν και ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση, την ιονική σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 3: Βασικές αρχές τοξικολογίας Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Βιοχημική Τοξικολογία
ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ.
Φαρμακοκινητική Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με -Την απορρόφηση
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Zn Γνωστός 1500π.χ. Ορυκτά : σφαλερίτης (ΖnS) σμιθσονίτης (ΖnCΟ3)
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Ορισμοί Οξεία βλάβη πνεύμονα-Acute lung injury (ALI)
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
M. Στεφανίδου Καθηγήτρια Τοξικολογίας Μαρία Στεφανίδου Λουτσίδου
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ Τοξικολογία
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
Ωσμωρύθμιση Τα ωσμωρυθμιστικά και απεκκριτικά συστήματα ελέγχουν και ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση, την ιονική σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ

ΟΔΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ Πεπτική οδός Αναπνευστική οδός Δέρμα Η δυνατότητα απορρόφησης από κάθε μια από τις παραπάνω οδούς εξαρτάται από τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της τοξικής ουσίας και τους ειδικούς κάθε φορά συμπαρομαρτούντες παράγοντες

Μεγάλη σημασία έχει η διαπερατότητα και η δομή της κυτταρικής μεμβράνης. Η διαπερατότητα αποτελεί και την κύρια προϋπόθεση για την τύχη μιας τοξικής ουσίας στον οργανισμό. Ιδιαίτερη σημασία στην τοξικολογία έχει η εκλεκτική διαπερατότητα , σε σχέση με τους διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους τελικώς γίνεται η μεταφορά των τοξικών ουσιών μέσω των βιολογικών μεμβρανών, όπως η διήθηση, η παθητική μεταφορά, η ενεργός μεταφορά, η διευκολυνόμενη διάχυση και η φαγοκυττάρωση

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Απορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα Απορρόφηση από το αναπνευστικό σύστημα Απορρόφηση από το δέρμα

Απορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα Η σημαντικότερη από τοξικολογική άποψη οδός Υπάρχει προοδευτική αύξηση της απορρόφησης κατά την διέλευση από τον πεπτικό σωλήνα Το pH Η πληρότητα ή κενότητα του στομάχου Το είδος της τροφής Τα διάφορα πεπτικά ένζυμα

εντεροηπατική κυκλοφορία Μετά το φράγμα του εντερικού βλεννογόνου, η χημική ουσία μεταφέρεται απευθείας στο ήπαρ, υφίσταται σ’ αυτό τις συνήθεις βιομετατροπές και στη συνέχεια μπορεί να απεκκριθεί μέσω της χολής στο έντερο, όπου και να επαναρροφηθεί Η εγκατάσταση αυτού του κύκλου σε ενδεχόμενη δηλητηρίαση επιβαρύνει σημαντικά το ήπαρ

Απορρόφηση από το αναπνευστικό σύστημα Η ταχύτητα της απορρόφησης εξαρτάται από την συγκέντρωση της ουσίας στον εισπνεόμενο αέρα, την μερική πίεση, το βάθος και τον ρυθμό εισπνοής. Η επαφή μιας τοξικής ουσίας με τον πνευμονικό βλεννογόνο, ακόμα κι αν δεν απορροφηθεί, μπορεί να τον ερεθίσει τοπικά προκαλώντας χημική πνευμονίτιδα, επακολούθως δε πνευμονικό οίδημα όπως π.χ. στην περίπτωση εισπνοής χλωρίου.

Απορρόφηση από το δέρμα Το δέρμα έχει μεγάλη διαθέσιμη επιφάνεια, αλλά και μικρή απορροφητική ικανότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της μικρής αιμάτωσης, της ειδικής κατασκευής της επιδερμίδας, και του σμήγματος. Σημαντικός παράγοντας για την απορρόφηση μιας ουσίας από το δέρμα είναι η λιποδιαλυτότητά της αφενός, και η ακεραιότητα της επιδερμίδας αφετέρου. Η απορρόφηση γίνεται κατά φάσεις.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Σημαντικές παράμετροι που σχετίζονται με την κατανομή είναι: Ο φαινόμενος όγκος κατανομής που υποδηλώνει τον όγκο των βιολογικών υγρών στα οποία η τοξική ουσία κατανέμεται Η συγκέντρωση της ουσίας στο πλάσμα Ο χρόνος ημίσειας ζωής της ουσίας (t1/2). Αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο της τοξικότητας και μπορεί να αφορά μόνο το πλάσμα ή ολόκληρο τον οργανισμό

ΒΙΟΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Η βιομετατροπή μιας ουσίας έχει ως αποτέλεσμα: την μειωμένη κατανομή της στους ιστούς την ελαττωμένη επαναρρόφηση της την προαγωγή της απέκκρισής της

ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ Η πιο σημαντική οδός απέκκρισης είναι η νεφρική. Η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών μέσω της χολής αποτελεί σημαντική οδό απέκκρισης. Συνέπεια της απέκκρισης μιας ουσίας μέσω της χολής είναι και η ενδεχόμενη επαφή της με την χλωρίδα του εντέρου και καθίσταται φανερό ότι επαυξάνεται η πιθανότητα επαύξησης της αρχικής τοξικής δράσης

ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ Η απέκκριση από τους πνεύμονες θεωρείται μια πολύ ικανοποιητική απεκκριτική οδός για τις λιποδιαλυτές ενώσεις, επειδή τα τριχοειδή και οι μεμβράνες των κυψελίδων, που είναι λεπτές, βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, επιτρέποντας την κανονική ανταλλαγή των αερίων που επιτελείται με την αναπνοή. Υπάρχουν και άλλες απεκκριτικές οδοί τοξικών ουσιών, όπως αυτή του μητρικού γάλακτος, που έχει εξαιρετικό τοξικολογικό ενδιαφέρον και θεωρείται ως μια αξιόλογη απεκκριτική οδός ιδιαίτερα για τις λιποδιαλυτές ενώσεις. Τοξικές ουσίες μπορούν επίσης να απεκκριθούν σε άλλα βιολογικά υγρά όπως π.χ. στο σπέρμα, στο σίελο, στον ιδρώτα κ.α.

αύξηση του χρόνου ημίσειας ζωής παραγωγή τοξικών μεταβολιτών στον ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ   αύξηση του χρόνου ημίσειας ζωής παραγωγή τοξικών μεταβολιτών στον γαστρεντερικό σωλήνα αύξηση του χρόνου παραμονής της ουσίας στο ήπαρ ηπατική βλάβη

ΜΟΡΦΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

Οι δηλητηριάσεις από διαγνωστικής πλευράς μπορούν να διακριθούν σε περιπτώσεις που το άτομο: εξετέθη στην επίδραση γνωστού δηλητηρίου εξετέθη στην επίδραση άγνωστης ουσίας, ενδεχομένως δηλητηριώδους εμφανίζει νοσηρή κατάσταση, άγνωστης αιτιολογίας όπου το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διαφορική διάγνωση

Οι αιτίες των δηλητηριάσεων μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις ομάδες: Σκόπιμη-εκούσια (περιλαμβάνει τόσο τις γνωστές απόπειρες αυτοκτονίας που οφείλονται κυρίως σε ψυχολογικές διαταραχές, όσο και τις μη γνήσιες, «υποκρινόμενες αυτοκτονίες», οι οποίες στοχεύουν να μεταβάλλουν ατομικές καταστάσεις και συνθήκες) Τυχαία-ακούσια (συχνή στα παιδιά)(περιλαμβάνει υπερβολική δόση φαρμάκων, τροφικές δηλητηριάσεις, δηλητηριάσεις από ουσίες του επαγγελματικού περιβάλλοντος κ.α. ) Απόπειρα ανθρωποκτονίας (υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου σε μικρά παιδιά χορηγούνται σκόπιμα μεγάλες δόσεις φαρμάκων ως εκδήλωση παιδικής κακοποίησης)