ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ερειστικό & Μυϊκό Σύστημα
Advertisements

Think Safety Σχεδιασμός της λειτουργικής αποκατάστασης αρθρώσεων
1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Μετοκλοπραμίδη (primperan)
Από το κύτταρο στον οργανισμό
…I.Σ.ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ Κεφ. 14: ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Ground Ivy (Γλήχωμα).
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ.
Eyebright (Ευφρασία).
Aloes (Αλόη). Πρόκειται για το στερεό υπόλειμμα, το οποίο παραλαμβάνεται με εξάτμιση του υγρού, που προέρχεται από τα κομμένα φύλλα των φυτών του γένους.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
GINSENG. Το ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng. Υπάρχουν οχτώ είδη του γένους Panax που καλλιεργούνται στα κεντρικά Ιμαλάια, Κίνα,
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ginger (Πιπερόριζα).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Elder (σαμπούκος).
ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ. Είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, οι οποίες τους δίνουν το λαμπερό.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
Golden Seal (Υδράστις)
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ.
Hawthorn (Κράταιγος ο οξυάκανθος)
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
Fragula (Φράγκουλα).
ΧΙΤΟΣΑΝΗ.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
False Unicorn. Ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. Όσον αφορά την χημική σύσταση του φυτού οι πληροφορίες είναι περιορισμένες. Έχει αναφερθεί ότι περιέχει.
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ. Η Ν-ακετυλκυστεϊνη (NAC) είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος L-κυστεΐνη. Είναι πηγή σουλφυδρυλικών ομάδων και γι’αυτό μπορεί να διεγείρει.
Γ-ΟΡΥΖΑΝΟΛΗ.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
Gentian (Γεντιανή).
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ.
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ. Εναλλακτική ονομασία του πανγαμικού οξέος είναι η βιταμίνη Β 15, αλλά δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως βιταμίνη. Περιέχει D-γλυκονοδιμεθυλο-αμικοακετικό.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Παθητική Κίνηση 1/2 Η κίνηση που δεν γίνεται με την ευθύνη των μυϊκών συστημάτων του σώματος, δηλαδή δεν συμβαίνει ενεργητική σύσπαση (μειομετρική, ισομετρική,
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ

Η χονδροϊτίνη είναι μια φυσική ουσία που συντίθεται ενδογενώς και εκκρίνεται από τα χονδροκύτταρα. Ανευρίσκεται στον αρθρικό χόνδρο, στο συνδετικό ιστό καθώς και στα αγγειακά τοιχώματα. Είναι μίγμα μορίων μεγάλου μοριακού βάρους, γλυκοζαμινογλυκανών και πολυμερών δισακχαριτών. Οι γλυκοσαμινογλυκάνες είναι οι ουσίες πάνω στις οποίες εναποτίθεται το κολλαγόνο στo χόνδρο των αρθρώσεων

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ   Η χονδροϊτίνη διατίθεται σε κάψουλες που περιέχουν 250-750mg, συνήθως σε συνδυασμό με γλυκοζαμίνη. Δεν υπάρχει καθιερωμένη δοσολογία. Προτείνεται δόση 400-1200 mg ημερησίως.

ΔΡΑΣΗ αυξάνει την πυκνότητα και την ελαστικότητα του χόνδρου, καθώς και την ικανότητά του να απορροφά και να κατανέμει τις πιέσεις ελέγχει το σχηματισμό νέου χόνδρου, διεγείροντας το μεταβολισμό των χονδροκυττάρων και τη σύνθεση κολλαγόνου και πρωτεογλυκανών αναστέλλει τα ένζυμα ελαστάση και υαλουρονιδάση, τα οποία αποσυνθέτουν τον χόνδρο και το αρθρικό υγρό, συμβάλλοντας στην απώλεια της αρθρικής λειτουργίας

ΧΡΗΣΕΙΣ υποστηρίζεται ότι είναι χρήσιμο διαιτητικό συμπλήρωμα σε συνδυασμό με γλυκοζαμίνη για την ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και άλλων σχετικών παθήσεων οι, μικρής διάρκειας, μελέτες που έχουν διεξαχθεί ως τώρα περιελάμβαναν μικρό δείγμα ασθενών, και γι’ αυτό περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να κατοχυρωθεί ο ρόλος της ως συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Εγκυμοσύνη/Θηλασμός ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα   Εγκυμοσύνη/Θηλασμός Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, όμως δεν έχουν διεξαχθεί επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η λήψη χονδροϊτίνης κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό είναι απόλυτα ασφαλής. Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποφεύγεται.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Δεν είναι γνωστή κάποια σοβαρή παρενέργεια της χονδροϊτίνης Σπάνια αναφέρονται γαστρεντερικά προβλήματα και κεφαλαλγίες Παρόλα αυτά έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η χονδροϊτίνη μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων με συνέπεια να θεωρείται πιθανή η εμφάνιση εσωτερικής αιμορραγίας (κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί σε ανθρώπους μέχρι στιγμής)

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ   Αντιπηκτικά Φάρμακα: θεωρητικά η χονδροϊτίνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιπηκτικών.