2.6. ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Advertisements

Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Συνήθως, η συνισταμένη δύο δυνάμεων βρίσκεται υπολογιστικά
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Κεφάλαιο 3 TΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Τι είναι συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων;
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Test PEYSTA.
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
Στροφορμή.
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
Ροπή δύναμης.
Κεφάλαιο Η2 Ο νόμος του Gauss.
Κρίσιμη κλίση Διαπερατό έδαφος Αδιαπέρατο έδαφος.
Πίεση.
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
Πίεση.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
5.1 Παραμορφώσεις, Τροπές, Στροφές Το διάνυσμα της μετατόπισης: Θλίψη: Η τροπή ε -1, γιατί δε μπορούμε να κοντύνουμε ένα σώμα περισσότερο από το ίδιο του.
Πτυχιακή εργασία Σπουδαστής: ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΕΝΗ (1771) Επιβλέπων: Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ.
ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Γ. Γκοτζαμάνης.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΟΙΟΥ. E1E1 E2E2 E3E3 E4E4 E5E5.
ΒΑΡΟΣ – ΑΝΤΩΣΗ - ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ. Κάθε σώμα που βυθίζεται σε υγρό χάνει τόσο από το βάρος του, όσο είναι το βάρος του υγρού που εκτοπίζει. Αρχή του Αρχιμήδους.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Εισαγωγή στις γραμμές επιρροής. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Ο ΚΥΚΛΟΣ. Θυμάμαι ότι: Κύκλος είναι μια κλειστή καμπύλη γραμμή της οποίας όλα τα σημεία απέχουν εξίσου από το κέντρο Ο. Ο Ακτίνα (α) είναι ένα ευθύγραμμο.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 2 η : Ο ΔΙΚΤΥΩΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Διάλεξη: Η μέθοδος τομών Ritter – γενικοί τύποι και ειδικές περιπτώσεις δικτυωμάτων. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Περιστροφική κίνηση Κυκλική κίνηση Ροπή αδράνειας Ροπή δύναμης
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
Κύκλος.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Άνωση Αρχή του Αρχιμήδη
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΟΙΟΥ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ Γενικά περί δυνάμεων
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
(Προαπαιτούμενες γνώσεις)
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΒΑΡΟΣ Κατεύθυνση πάντα κατακόρυφη Προς τα κάτω w.
ΑΝΩΣΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2.6. ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ α) Οριζόντιες Επίπεδες Επιφάνειες Η δύναμη πιέσεως F που δέχεται η επιφάνεια Ε είναι dF=pdE και η ολική δύναμη είναι F h E Ελεύθερη επιφάνεια υγρού

Άρα (2.63) Δηλαδή η δύναμη της πιέσεως P είναι ίση με το βάρος στήλης υγρού η οποία έχει βάση τη θεωρούμενη οριζόντια επιφάνεια και ύψος την απόσταση της από την ελεύθερη επιφάνεια του υγρού. Η διεύθυνση της είναι κάθετη στην επιφάνεια και το σημείο εφαρμογής της συμπίπτει με το κέντρο βάρους Κ της επιφάνειας.

Σχ. 2.7. Υδροστατική πίεση σε κεκλιμένη επιφάνεια β) Κεκλιμένες Επίπεδες Επιφάνειες Έστω η επιφάνεια ΑΒΓΔ η οποία είναι κεκλιμένη κατά τη διεύθυνση ox. Η επιφάνεια αυτή προεκτεινόμενη τέμνει την ελεύθερη επιφάνεια του νερού ox’ κατά γωνία φ στο σημείο Ο. Δηλαδή x’ox=φ. Θεωρούμε μια τυχούσα επιφάνεια Ε της οποίας το κέντρο βάρους είναι άγνωστο και παίρνουμε μια στοιχειώδη λωρίδα αυτής την dE η οποία είναι παράλληλη στον άξονα y. Σχ. 2.7. Υδροστατική πίεση σε κεκλιμένη επιφάνεια

Η δύναμη της υδροστατικής πιέσεως επάνω στη λωρίδα dE είναι: dF= p dE= γ z dE= γ x ημφ dE (2.64) Η ολική δύναμη της πιέσεως επάνω στην επιφάνεια Ε είναι: (2.65) Και επειδή zκ = xκ ημφ η εξίσωση (2.65) γίνεται: F=γ zκ Ε (2.66) Στην εξίσωση (2.65) είναι η στατική ροπή της επιφάνειας Ε ως προς Ψ.

Άρα: Η ένταση της συνισταμένης δυνάμεως υδροστατικών πιέσεων επί κεκλιμένης επιπέδου επιφάνειας Ε ισούται με το γινόμενο του εμβαδού της επιφανείας επί την υδροστατική πίεση (γ zκ) επί του κ.β. αυτής ή αλλιώς ισούται με το βάρος στήλης του υγρού (F=γ zκ Ε =γ V=B) η οποία έχει βάση μεν την επιφάνεια Ε, ύψος δε την κατακόρυφη απόσταση του κ.β. της Ε από την ελεύθερη επιφάνεια του υγρού.

Κέντρο Πιέσεως καλείται το σημείο εφαρμογής της συνισταμένης δυνάμεως των υδροστατικών πιέσεων. Τούτο όταν η επιφάνεια είναι κεκλιμένη δεν συμπίπτει με το κέντρο βάρους.   Στο σχήμα 2.7. το κέντρο πιέσεως Π απέχει από τον άξονα oy απόσταση (2.67) Όπου iy2 είναι η ακτίνα αδρανείας της επιφάνειας Ε και δίδεται για τις διάφορες επιφάνειες στους πίνακες 2.7.1 έως 2.7.3.

γ) Καμπύλες Επιφάνειες Α’ Περίπτωση Ας θεωρήσουμε την κάθετη τομή μιας καμπύλης επιφάνειας που δίδεται από την καμπύλη ΑΒ. Εξετάζουμε την περίπτωση (α) όταν το υγρό ευρίσκεται μόνο από την επάνω κοίλη πλευρά της καμπύλης. F

Η κατακόρυφη συνιστώσα Fv της P ισούται με το βάρος w του νερού που περιέχεται στον όγκο ΑΒΓΔ ήτοι Η δύναμη Fh ισούται με την δύναμη που εξασκείται από την υδροστατική πίεση επί της κατακορύφου επιφανείας ΕΒ προβολής της ΑΒ. Η (2.69) Η γραμμή ενέργειας της P δίδεται ως προς το οριζόντιο επίπεδο εφθ=Fv/Fh (2.70) F

B’ Περίπτωση: Στην περίπτωση (β) ο όγκος ΑΒΓΔ είναι είτε κενός ή καταλαμβάνεται από στερεό υλικό. Ο υπολογισμός των δυνάμεων των υδροστατικών πιέσεων γίνεται με τις παραπάνω ίδιες εξισώσεις μόνο που οι διευθύνσεις των δυνάμεων είναι αντίθετες. F

Άρα: Η ένταση της κατακόρυφης συνιστώσας δυνάμεως πιέσεων επάνω σε μια πλευρά καμπύλης επιφάνειας ισούται με το γινόμενο του ειδικού βάρους του υγρού επί τον όγκο υπεράνω της καμπύλης επιφάνειας και μέχρι του επιπέδου της ελεύθερης επιφάνειας του υγρού. (ανεξάρτητα αν ο όγκος αυτός είναι κενός ή καταλαμβάνεται από στερεό υλικό). F

Αρχή του Αρχιμήδη. Συνθήκες Ισορροπίας Σωμάτων Μέσα σε Υγρό Η F1 = γ (όγκος ΑΒΓΖΕ) υδροστατική πίεση F2 = γ (όγκος ΑΔΓΖΕ) υδροστατική πίεση Η καθαρή κατακόρυφη δύναμη υδροστατικών πιέσεων είναι F2 – F1= γ (όγκος ΑΔΓΖΕ - όγκος ΑΒΓΖΕ). Άνωση FA = F2 – F1= γ (όγκος ΑΒΓΔ), όγκος ΑΒΓΔ = όγκος σώματος

Άρα: «κάθε σώμα ευρισκόμενο εντός υγρού δέχεται άνωση ίση με το βάρος του εκτοπισμένου υγρού» Το κέντρο ανώσεως ταυτίζεται με το κέντρο βάρους μόνον όταν το σώμα είναι ομογενές Όταν το σώμα αιωρείται FA=W Όταν το σώμα βυθίζεται FA<W Όταν το σώμα επιπλέει FA>W Στην περίπτωση που το σώμα επιπλέει ο όγκος του σώματος που βρίσκεται μέσα σε ένα υγρό επί το ειδικό βάρος του υγρού ισούται με την άνωση η οποία ισούται με το ολικό βάρος του σώματος. Σχ. 2.10 FA = W = γ (όγκος ΑΒΓΔ)

Να προσδιοριστούν το μέτρο και η κατεύθυνση της συνισταμένης δύναμης πιέσεως, η οποία ενεργεί πάνω σε κυλινδρικό φράγμα διαμέτρου 10 m και μήκους 30 m, όταν το βάθος του νερού ανάντη του φράγματος είναι 7,5 m. Δίνονται: ρνερού­ = 1000 kg/m3, g = 9,81 m/s2

Να προσδιοριστούν το μέγεθος και η διεύθυνση της συνισταμένης δυνάμεως των πιέσεων, η οποία ενεργεί πάνω σε κυλινδρικό φράγμα διαμέτρου 8 m και μήκους 10 m όταν το βάθος του νερού ανάντη του φράγματος είναι 8 m και κατάντη 4 m. Δίνονται: ρνερού­ = 1000 kg/m3, g = 9,81 m/s2