ΑΣΚΗΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Το Εθνικό Δίκτυο Βαρυτικών Βάσεων της Ελλάδας στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκε και μετρήθηκε για πρώτη φορά από τη Γεωγραφική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ιούλιος Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιούλιος 2012.
Advertisements

1 CMR Cypronetwork Marketing Research & Consulting Ιούλιος 2009 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών.
Keller: Stats for Mgmt & Econ, 7th Ed
Μάρτιος 2011 Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές. “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Ιούλιος Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιούλιος 2012.
Συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές ανά περιφέρεια Διάστημα: Ιαν-Ιούνιος 2012 •70% των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τις περιφέρειες.
Ιούλιος Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιούλιος 2012.
Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO MicroWorlds Pro
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ευάγγελος Μαρίνης Επίτιμος Διευθυντής Μικροβιολογικού.
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
Σφαλματα ή αβεβαιοτητα των μετρησεων
Σελίδα 1 ΕΚΠΑ. «Διαμόρφωση υπηρεσίας καταλόγου Active Directory σε Windows 2003» Τηλέμαχος Ράπτης Εθνικό και Καποδιστριακό.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
1 Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Λάουρα Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
-17 Προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη Σεπτέμβριος 2013 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 a +20 Δείκτης 0 a -20 Δείκτης < -20 Σύνολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Έρευνα για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα Αθήνα 9 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Ο.Φο.Μ. Ι.Ο.Φο.Μ. – Π.Μ.Σ. Φορολογία και Ελεγκτική.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημαντικό!!! Στις διαφάνειες.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΠΙΚΑΘΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Η έρευνα αυτή συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα.
Σχέση Απόδοσης- Κινδύνου στα Πλαίσια της Θεωρίας Χαρτοφυλακίου
Page 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Εμείς δεν βλέπουμε ένα απλό σχεδιάγραμμα. Βλέπουμε τον τρόπο.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ, ΚΩΔ. ΟΠΣ Π.2.3 «Έρευνα πεδίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ΜΜ.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού ΑΝΤ1 Οκτώβριος 2011 © ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΑ – ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ DATUM
Μέση τιμή από Νίκος Ψαρουδάκης Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : ΟΠΙΣΘΟΤΡΟΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ.ΜΕΛΑΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Περιγραφική Στατιστική
Γραφικές παραστάσεις. t(min)h(cm) 05,2 17,1 28,7 310,6 413,0 514,7 Κατ’ αρχάς γράφουμε τα πειραματικά δεδομένα σε πίνακα. Η πρώτη γραμμή περιέχει τα μεγέθη.
Διαδικασία τοποθέτησης υποστιβάδων κατά σειρά αυξανόμενης ενέργειας
Φύλλο εργασίας 1 Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή
Αριθμητική Ανάλυση Μεταπτυχιακού 6η Ε Β Δ Ο Μ Α Δ Α Ακαδημαϊκό Έτος Τετάρτη 26, Νοεμβρίου 2008 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Ηλεκτρονική Ενότητα 5: DC λειτουργία – Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ
Ε λληνικό Ι νστιτούτο Μ ετρολογίας Σύγκριση μεταξύ αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων υπολογισμού της αβεβαιότητας μέτρησης Χρήστος Μπαντής, Ph. D. Νοέμβριος,
Είδη δειγμάτων Τυχαίο/ μη τυχαίο
1 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Ιανουάριος 2015.
1 6.Εισαγωγή γραφικού 6.1 Εισαγωγή γραφικού Στο μενού «Εισαγωγή» τοποθετούμε τον κέρσορα στην επιλογή «Εικόνα»
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχεσιακό Μοντέλο.
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Κεφάλαιο 4: Συνδεσμικότητα Data Engineering Lab 1.
Οι λίμνες της Ελλάδας.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. - Ο.Λ.Μ.Ε. (Απρίλης – Μάης 2008)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
ΑΣΚΗΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ Αν οι ακόλουθες βαρυτικές μετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε μέρα το μεσημέρι (12:00) πάνω σε πλοίο που.
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΫΕΤΙΩΝ ΚΑΜΠΥΛΩΝ.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ»
Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική – Δείγμα –Κατανομές
1 Δήμητρα Φινδάνη Ανδριανή Συρίμη Στεριανή Στέτσικα Εύα Πασακοπούλου
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος.
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΣΚΗΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Το Εθνικό Δίκτυο Βαρυτικών Βάσεων της Ελλάδας στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκε και μετρήθηκε για πρώτη φορά από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 1967 – Μαρτίου Δύο νέοι σταθμοί εγκαταστάθηκαν το Το ίδιο δίκτυο επαναμετρήθηκε τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο 1981 και δεκαοκτώ νέοι σταθμοί εγκαταστάθηκαν. Στο σχήμα βλέπουμε με μαύρους κύκλους τους σταθμούς του 1968, με ανοιχτούς κύκλους τους σταθμούς του 1981 και με μαύρα τετράγωνα τους σταθμούς του Ανάμεσα στις μετρήσεις παρατηρήθηκαν διαφορές του βαρυτικού πεδίου ως και 130 μgals. Στον πίνακα βλέπουμε τα αποτελέσματα των δυο μετρήσεων του δικτύου. Στην πρώτη στήλη σημειώνεται ο κωδικός του σταθμού ενώ στη δεύτερη και τρίτη στήλη έχουμε τις μετρήσεις βαρύτητας στους διάφορους σταθμούς (διαφορές της έντασης του βαρυτικού πεδίου σε σχέση με το σταθμό των Αθηνών). Α) Να υπολογίσετε τις διαφορές βαρύτητας σε κάθε σταθμό καθώς και τις αντίστοιχες μεταβολές του υψομέτρου. Β) Να τοποθετήσετε τις τιμές αυτές στο χάρτη του σχήματος 2 και να χαράξετε τι ισοσταθμικές καμπύλές μεταβολής του υψομέτρου ανά 5cm. Γ) Για το δίκτυο του 1981 το τυπικό σφάλμα της κάθε μέτρησης δίνεται, μαζί με τη μέτρηση, στην τρίτη στήλη του πίνακα 1. Για τα δίκτυα του και 1975 το τυπικό σφάλμα της μέτρησης σε κάθε σταθμό εκτιμήθηκε ότι είναι της τάξης των ±20μgals. Να υπολογίσετε το τυπικό σφάλμα της μεταβολής του πεδίου βαρύτητας και του υψομέτρου σε κάθε σταθμό. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα να αξιολογήσετε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

g 81 -g 68 Δh=-Δg/k k=-2g/r= mgal/m = μgal/cm k: ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ

Θεωρόντας ότι τα τυπικά σφάλματα των μετρήσεων g 68 και g 81 εχουν κανονική κατανομή και οι μετρήσεις ειναι ανεξάρτητες, το τυπικό σφάλμα της μεταβολής του πεδίου βαρύτητας υπολογίζεται απο τον τύπο:

Οπως το Δh είναι συνάρτηση του Δg έτσι και το τυπικό σφάλμα σ h ειναι συνάρτηση του τυπικου σφάλματος σ g Δh=-Δg/kσ h =-σg/k

Απο τον πίνακα τιμών που δημιουργήθηκε τοποθετούμε τις τιμές του Δh κάθε σταθμού στο σημείο του συγκεκριμένου σταθμού με αποτέλεσμα τη δημιουργία κανάβου μετρήσεων. Δh AB2 =3.56

Κάναβος ΜετρήσεωνΙσανώμαλες καμπύλες

Χάρτης ισανώμαλων καμπύλων μεταβολής του Δh

Για την εκτίμηση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων συγκρίνουμε τις υπολογισμένες τιμές της τυπικής απόκλισης (στήλη 7 του πίνακα) με τις τιμές της κατακόρυφης μετατόπισης Δh (στήλη 5 του πίνακα). Αν παρατηρήσουμε πως σε όλες τις μετρήσεις οι τιμές του σ h είναι μικρότερες του Δh τότε τις θεωρουμε αξιόπιστες. Αν ειναι της ίδιας τάξης μεγέθους η μεγαλύτερες απο το Δh, τότε αυτό εισάγει ένα προβληματισμό όσον αφορά την αξιοπιστία των μετρήσεων. Εάν θεωρήσουμε όμως για τους σκοπούς της άσκησης πως τιμές του σ h μικρότερες των αντιστοίχων τιμών του Δh είναι ικανοποιητικές για μας, τότε οι μετρήσεις που θα μπορούσαν να κριθούν ως αναξιόπιστες μειώνονται σε πλήθος.

Όσον αφορά τη μορφή των καμπυλών μπορεί να παρατηρηθεί πως στο χώρο της Πελοποννήσου υπάρχουν δύο (2) κέντρα ανοδικών κινήσεων και ένα (1) καθοδικών. Τα πρώτα βρίσκονται στα ΒΔ και στα ΝΑ της νήσου, ενώ το δεύτερο τοποθετείται στα Κεντρικά – Ανατολικοκεντρικά της νήσου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κέντρου ίσως μπορούν να εξηγηθούν από τη γεωλογία του. Εντούτοις, καλό είναι να μην προβεί κανείς σε βιαστικά συμπεράσματα πριν τη διαπίστωση της αξιοπιστίας των μετρήσεων. Πιθανοί λόγοι μείωσης της αξιοπιστίας των δεδομένων είναι η καταλληλότητα της τοποθεσίας παρατήρησης, η γνώση του χειριστή του οργάνου για τη λήψη των δεδομένων, η μεθοδολογία λειτουργίας του οργάνου και οι αρχές τις οποίες χρησιμοποιεί, αλλά και η πολυπλοκότητα του φαινομένου.