Σχ. Έτος 2013-2014 Ξέρουμε ότι υπάρχουν 6 quarks. Στην ύλη που παρατηρούμε έχουν ανακαλυφθεί μόνο τα 2. Πώς ξέρουμε ότι υπάρχουν τα άλλα 4; Κι αν υπήρχαν.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ένα ταξίδι στη διάσταση των στοιχειωδών σωματιδίων
Advertisements

Ένα ταξίδι στη διάσταση των στοιχειωδών σωματιδίων
Lambda-Sat Διαστημικές αποστολές 12 Γυμνάσιο Αχαρνών Γραπτή εργασία:
Η αμηχανία των θεωρητικών είχε πάρει τον ανήφορο. Είχαν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο. Μα ήταν άραγε δυνατόν; Τόσο πολλά; Τόσο πολλά τα στοιχειώδη σωματίδια.
Ένα ταξίδι στο μικρόκοσμο
Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Υλικά Σώματα;
Μεταπτυχιακό μάθημα Κοσμικής Ακτινοβολίας
Εισαγωγή στη Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων
Η Μεγάλη Έκρηξη και η Δυνατότητα Δημιουργίας Αντιύλης !
2.8 Άτομα και μόρια.
Ποιο σωματίδιο είναι ο φορέας της Ισχυρής Αλληλεπίδρασης;
Ένα ταξίδι στη διάσταση των στοιχειωδών σωματιδίων
ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δομή της Ύλης που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις έννοιες των μαθημάτων που ακολουθούν. Δεν υπάρχει αντίστοιχο μάθημα.
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Από ΛΕΠΤΟΝΙΑ και ΚΟΥΑΡΚ κυρίως
QCD.
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΔΡΟΝΙΩΝ (όχι ακριβώς επιταχυντής) European Organization for Nuclear Research CERN.
Έρευνα για ανίχνευση δομής στα κουάρκ και τα λεπτόνια.
ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ
Νεότερες αντιλήψεις για τα πεδία – σωματίδια αλληλεπίδρασης
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Καγκλής Ιωάννης Υπ. Καθ. κ.Σ.Μαλτέζος.
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC
Κβαντική Μηχανική Η Εξίσωση Schrödinger Θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας
Η Ανακάλυψη του Top Quark στο Tevatron Ονοματεπώνυμο:Κατσιμπούρη Δέσποινα Επιτηρητής καθηγητής:κ.Κατσούφης Ηλίας.
Διημερίδα Αστροφυσικής
Ερευνητική Εργασία Ο Θάνατος(;) των άστρων
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Σκοτεινή Ύλη.
Ηλιοκεντρικό πρότυπο ατόμου με τα ηλεκτρόνια να κινούνται στις τροχιές τους υπό την επίδραση της έλξης του πυρήνα.
ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
Παραδόσεις φυσικής γενικής παιδείας Γ’ Λυκείου Σχολικό έτος
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 2β: Πειράματα-Ανιχνευτές (α' μέρος) Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 2 Ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ Θ έμα:«Από το σύμπαν στο μικρόκοσμο, κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs» ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
Η μάζα ενός φορτηγού μετριέται σε τόνους
Συγχρονεσ αντιληψεισ για τα πεδια δυναμεων – σωματιδια αλληλεπιδρασησ
Πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο
Διάλεξη 18 Πυρηνοσύνθεση ΙΙ Βοηθητικό Υλικό: Ryden κεφ. 10.3, 10.4, 10.5 Προβλήματα: Ryden, 10.2, 10.5.
ΤΟΞΟΤΗΣ Τοξότης είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο τοξότης συνδέετε με το μύθο του κενταύρου και σε άλλες πολλές περιοχές.
Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ. Μέρος πρώτο.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 10: Διαγράμματα Feynman Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στοιχειώδη.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΜΙΛΗ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑ Ε2. Ποια είναι τα σκουπίδια που πετάμε πιο συχνά και από τι υλικό είναι φτιαγμένα; ΧΑΡΤΙ ΜΕΤΑΛΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΓΥΑΛΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ.
Ενότητα 1 1 Πρότυπο κόστος. Τι είναι: –Πολύ σωστά και πολύ λεπτομερειακά υπολογισμένο προϋπολογιστικό κόστος Τι εκφράζει: –Στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν.
Ελλή παπίγγη Αλέξανδρος Κυρίτσης Θανάσης M οίρας Αντώνης Νταγιάκος.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 1
Σχολική εκδρομή της Α΄ και Β΄ τάξης του 4 ου Λυκείου Λάρισας Γενεύη - Cern 11 Φεβ – 16 Φεβ Lio.
ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
Η ατομική βόμβα από τη σκοπιά της φυσικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ»
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
Νικήτας Σγούρος Μεταγλωττιστές Νικήτας Σγούρος
ΦΥΣΙΚΗ Στοιχειώδη σωματίδια Από τι αποτελείται η ορατή ύλη
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.
ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΑΠΟ QUARK ΣΕ QUASAR.
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Οι προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Ασκήσεις #2 Μέγεθος και Μάζα.
Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν θα παντρευτούμε, θα αποκτήσουμε ένα μωρό, μετά ένα ακόμα. Μετά αγχωνόμαστε διότι τα παιδιά.
Κουάρκ Τα κουάρκ (quarks) θεωρούνται σήμερα βασικοί τύποι των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης από τα οποία αποτελούνται τα βαρυόνια (baryons) και τα μεσόνια.
Καταπληκτικό! Ήλεκτρον ή Κεχριμπάρι
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων Εργαστήριο Φυσικής-Μηχανικής Δρ. Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης.
Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν θα παντρευτούμε, θα αποκτήσουμε ένα μωρό, μετά ένα ακόμα. Μετά αγχωνόμαστε διότι τα παιδιά.
Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν θα παντρευτούμε, θα αποκτήσουμε ένα μωρό, μετά ένα ακόμα. Μετά αγχωνόμαστε διότι τα παιδιά.
Μια ματιά στα Στοιχειώδη Σωμάτια και τους κβαντικούς αριθμούς τους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σχ. Έτος Ξέρουμε ότι υπάρχουν 6 quarks. Στην ύλη που παρατηρούμε έχουν ανακαλυφθεί μόνο τα 2. Πώς ξέρουμε ότι υπάρχουν τα άλλα 4; Κι αν υπήρχαν κάποτε, γιατί έχουν εξαφανιστεί ;

 Το quark είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο και θεμελιώδες συστατικό της ύλης. Τα quarks συνδυάζονται για να σχηματίσουν σύνθετα σωματίδια, τα λεγόμενα αδρόνια, τα πιο σταθερά από τα οποία είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια, οι συνθέτες του ατομικού πυρήνα.

1995: Ανακάλυψη του quark top Ανακάλυψη των Quark: up, down & strange 1964: Διατύπωση της Θεωρίας των Quark 1967: Επιβεβαίωση της Θεωρίας 1977: Ανακάλυψη του quark bottom και του αντισωματιδίου του 1974: Ανακάλυψη του quark: charm

 Τα quark up και down έχουν τις χαμηλότερες μάζες από όλα τα quark.  Εξαιτίας αυτού, είναι γενικά σταθερά και πιο συνηθισμένα στο σύμπαν, ενώ τα : strange, charm, top και bottom μπορούν να παραχθούν μόνο σε συγκρούσεις υψηλής ενέργειας.

ΟΣΟ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΣΩΜΑΤΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ QUARK ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ;  TI ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΑΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ;

Σχ. Έτος Βρέθηκε η αντιύλη ; Αν όχι, πόσα χρόνια υπολογίζονται μέχρι την ανακάλυψή της ;

Η αντιύλη είναι η μορφή της ύλης που αποτελείται από τα αντισωματίδια των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. ύλης αντισωματίδια

Το πρώτο αντισωματίδιο ανακαλύφτηκε το 1933 και επρόκειτο για ένα αντιηλεκτρόνιο που δημιούργησε η συνάντηση κοσμικών ακτίνων με την ατμόσφαιρα

 Η αντιύλη υπάρχει σ ' ένα ξεχωριστό σύμπαν παράλληλο προς το δικό μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι είναι αδύνατον να αποδειχθεί η ορθότητα αυτής της υπόθεσης. σύμπαν

 Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η ύλη και η αντιύλη δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης. Αλλά μόλις μερικά κλάσματα του μικροδευτερολέπτου αργότερα, η ύλη και η αντιύλη συγκρούστηκαν κι εξαϋλώθηκαν. Μεγάλης Έκρηξης