Η περιληψη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Triglianoi.gr Δημιουργήσαμε αυτή την παρουσίαση, ώστε τα μέλη μας να πάρουν μία σύντομη ιδέα, σχετική με την λειτουργία του φόρουμ μας.
Advertisements

Βασικές πληροφορίες για την Α΄ τάξη
Ενότητα 1 Ο φίλος μας το περιβάλλον
Ελάτε να μάθουμε για τα δέντρα!!
Ποιο δελτίο καιρού ταιριάζει
Κειμενοκεντρικη προΣεγγιΣη
Θεμελιώδη Στοιχεία για Ατομική & Επαγγελματική Ανάπτυξη Τραγέα Γιώτα, Φυσικοθεραπεύτρια ΜSc (Pain Management)
Μετρήσεις στη γλώσσα και ανάλυση του λόγου Γ. Μικρός, Γ. Ταμπουρατζής, Σ. Μαρκαντωνάτου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ INSTITUTE FOR LANGUAGE & SPEECH.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Πώς να γράψετε μια έκθεση
ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ο ΒΗΜΑ  Διαβάζουμε ανάγνωση όλο το κείμενο, για να καταλάβουμε την άποψη του συγγραφέα.
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
Η πιο έξυπνη χελώνα στον κόσμο
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Τι είναι συνάρτηση Ορισμός
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Όταν θέλουμε να καταγράψουμε κάποια στοιχεία από το σύνολο ή τα επιμέρους στάδια μιας πράξης (επιστημονικό.
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Αντανάκλαση Συναισθήματος
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Ενότητα 6
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Οδηγίες για τη συγγραφή εργασιών
Συγγραφή και παρουσίαση άρθρων Περιεχόμενο Δομή Διαδικασία Πως γίνομαι καλύτερος Μέρος Α: Περιεχόμενο + Δομή + Διαδικασία Μέρος Β: Πως γίνομαι καλύτερος.
Διδάσκοντας με τη βοήθεια του επεξεργαστή κειμένου.
ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Απο τον ευθυ στον πλαγιο λογο
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η δημιουργία της περίληψης στηρίζεται στην τεχνική των «σημειώσεων», δηλαδή τη σύντομη καταγραφή των κύριων σημείων ενός κειμένου και την απόδοσή.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ1 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
Αρχές Αποτελεσματικής Επικοινωνίας
Επικοινωνία Ανθρώπου Μηχανής HTML CGI JAVASCRIPT Κουμπούλης Χρήστος Α.Μ. 921 Χαλαβαζής Βασίλης Α.Μ. 988.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;
Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. γρά φ Xρησιμοποιήστε την ίδια ευγένεια που θα δείχνατε αν είχατε µια προσωπική επικοινωνία. Ακολουθείστε τους.
Το κείμενο είναι από την υπ’ αριθμ. Φ.12/428/85241/Γ1/ εγκύκλιο με τον ίδιο τίτλοίδιο τίτλο.
Ας ελέγξω το γραπτό μου!.
Σχολικό site Το site του σχολείου μας είναι ανοικτό σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θέλουν να δημοσιεύσουν κάτι είτε ατομικά είτε σαν συλλογική.
1Κεφάλαιο 4 Κανόνες Σύνταξης HTML Όλες οι ετικέτες εσωκλείονται μεταξύ των χαρακτήρων “ “. Κάθε τι που βρίσκεται μεταξύ των χαρακτήρων “ ”, αποτελεί σχόλιο.
Η παράγραφος Είναι το βασικό δομικό στοιχείο ενός κειμένου.
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Παράγραφοι-σύνδεση-σχέση με το κείμενο 3 παράγραφοι στο κείμενο του Καποδίστρια: 1) η έλλειψη κρατικής οργάνωσης, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Καποδίστριας.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Σχεδίαση Διαφανειών Πρακτικός Οδηγός Μιχαηλίδη Αφροδίτη.
ΠερIληψη Α. Προετοιμασία
Η σύνδεση των παραγράφων (6ο μάθημα)
Ενισχυτική διδασκαλία
Οδηγίες για τη συγγραφή εργασιών
Δημοσιογραφική Γραφή & Στιλ γραφής.
Δομή ερευνητικής εργασίας
Παραγωγή Γραπτού Λόγου
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Θεωρούμε σχεδόν ιδανική TDR μορφή για είσοδο και γραμμή μεταφοράς με συγκεντρωτικές ασυνέχειες στο κέντρο της που εμφανίζονται ως παράλληλη χωρητικότητα.
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ Ανάπτυξη Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αιτιολογικές προτάσεις
Κωδικοποίηση και Αποκωδικοποίηση Συλλαβών
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

η περιληψη

Αρκετές φορές χρειάζεται να αποδώσουμε σύντομα το περιεχόμενο ενός λόγου ή ενός κειμένου. Και στις δύο περιπτώσεις ( προφορικός και γραπτός λόγος ) ακολουθούμε την ίδια διαδικασία:

κρατάμε τα βασικά, τα ουσιώδη και παραλείπουμε τα λιγότερο σημαντικά, τα δευτερεύοντα

Οδηγιεσ για τη συνθεση περιληψησ 1. Υπογραμμίζουμε με προσοχή τα ουσιώδη και κύρια στοιχεία που θα κρατήσουμε, για να τα αξιοποιήσουμε στην περίληψη. 2. Η περίληψη αποτελεί δική μας δημιουργία και έχει την προσωπική μας σφραγίδα. Έχει το δικό μας ύφος και όχι εκείνο του αρχικού κειμένου. 3. Στην περίληψη δε διατυπώνουμε προσωπικές μας απόψεις, κρίσεις και ιδέες, έστω κι αν δε συμφωνούμε με το συγγραφέα του κειμένου.

4. Χρησιμοποιούμε συνήθως γ΄ πρόσωπο και αποφεύγουμε εκφράσεις, όπως π 4. Χρησιμοποιούμε συνήθως γ΄ πρόσωπο και αποφεύγουμε εκφράσεις, όπως π.χ. «εδώ ο συγγραφέας μιλάει…». 5. Το κείμενο της περίληψης πρέπει να είναι πυκνό και προσεγμένο και τα νοήματα να έχουν συνέχεια, χωρίς να παρουσιάζουν κενά ή επαναλήψεις. 6. Αφού τελειώσουμε την περίληψη, τη διαβάζουμε όσες φορές χρειάζεται, ώστε να διορθώσουμε εκφραστικά, συντακτικά και ορθογραφικά σφάλματα.

Πωσ εργαζομαστε για να συνταξουμε την περιληψη Ακολουθούμε τα παρακάτω πέντε βήματα ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλό αποτέλεσμα

Διαβάζουμε προσεχτικά το κείμενο όσες φορές χρειάζεται, για να έχουμε μια γενική ιδέα για το περιεχόμενό του. Βρίσκουμε τις παραγράφους του κειμένου και δουλεύουμε σε κάθε παράγραφο χωριστά.

δηλαδή, εκείνα τα σημεία που δηλώνουν το θέμα της. Στη συνέχεια υπογραμμίζουμε τις βασικές λέξεις και φράσεις ( τις «λέξεις –κλειδιά» ) σε κάθε παράγραφο, δηλαδή, εκείνα τα σημεία που δηλώνουν το θέμα της. Γράφουμε δίπλα σε κάθε παράγραφο μια ανεξάρτητη σύντομη και πυκνή πρόταση ( ή περίοδο ), έναν πλαγιότιτλο «Ο πλαγιότιτλος μπορεί να έχει τη μορφή επικεφαλίδας ή πρότασης ή μιας μικρής περιόδου».

και τις συνδέουμε μεταξύ τους 5. Όλες τις παραπάνω προτάσεις ή περιόδους τις ενώνουμε, τις συνθέτουμε σε ένα ενιαίο, πυκνό και προσεγμένο κείμενο και τις συνδέουμε μεταξύ τους με κατάλληλες συνδετικές λέξεις ή φράσεις.

Οι πιο συνηθισμένες λέξεις και φράσεις με τις οποίες συνδέουμε προτάσεις και περιόδους μεταξύ τους, ώστε το πέρασμα από τη μια στην άλλη να γίνεται με ομαλό τρόπο, είναι:   και, ούτε, ή, είτε … δηλαδή, για παράδειγμα, με άλλα λόγια, για την ακρίβεια, γι’ αυτό το λόγο, σ’ αυτήν την περίπτωση… που, όπως, τόσο – όσο, σε σχέση με … έτσι, με αυτόν τον τρόπο, με τον ίδιο τρόπο, όμοια, παρόμοια…

 επειδή, διότι, εφόσον, αφού, για το λόγο ότι… για το σκοπό αυτό, με το σκοπό να, για να… πολύ περισσότερο, αλλά πιο σημαντικό είναι… πράγματι, πραγματικά, στ’ αλήθεια, βέβαια, μάλιστα, και μάλιστα, κυρίως, ακριβώς, οπωσδήποτε…   ακόμα, εκτός από αυτό, επιπλέον, επίσης, παρόμοια, εξάλλου, πέρα απ’ αυτό, παράλληλα με αυτό, σ’ αυτήν την περίπτωση, εκτός από τα παραπάνω… όταν, ενώ, μόλις, ώσπου να, ταυτόχρονα, παράλληλα, στη συνέχεια, στο μεταξύ, έπειτα, ύστερα, μετά από αυτό, αργότερα, προηγουμένως, μετά, μετά από… άρα, ώστε, λοιπόν, επομένως, τελικά, τέλος, συμπερασματικά, ανακεφα- λαιώνοντας, με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να…

παραδειγμα Στον κήπο μας έχουμε ένα λουλούδι που ανθίζει το χειμώνα, γι’ αυτό και το λένε χειμωνανθό 1. Ο χειμώνανθος ανθίζει το χειμώνα. Είναι παράξενο λουλούδι ο χειμώνανθος. Έχει σκληρά κλαδιά και γίνεται μεγάλος σαν δεντράκι. Τα φύλλα του είναι γερά με ένα βαθύ πράσινο χρώμα και στο σχήμα μοιάζουν με τα φύλλα της μουσμουλιάς. 2. Έχει σκληρά κλαδιά και γερά φύλλα.

Το καλοκαίρι κρατά παχύ ίσκιο στα σπουργίτια και τότε ούτε που υποπτεύεσαι ότι πρόκειται για λουλούδι. Το καλοκαίρι κρατά παχύ ίσκιο. Όταν τελειώνει το φθινόπωρο, μένει χωρίς φύλλα. Αν όμως προσέξεις τότε, θα δεις ότι στα γυμνά κλαδιά του αρχίζουν και φουσκώνουν κάτι μπουμπούκια. Στην αρχή μικρά και στρογγυλά σαν το κερί, ύστερα γίνονται πιο μεγάλα. Τα άλλα φυλλοβόλα του κήπου μας περιμένουν το χειμώνα. Τα ματάκια των κλαδιών τους είναι γερά κλεισμένα. 4. Το τέλος του φθινοπώρου μένει χωρίς φύλλα και εμφανίζονται μπουμπούκια στα κλαδιά του.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο σε όλο το κείμενο και μετά συνδέουμε τους πλαγιότιτλους με συνδέσμους ή φράσεις που ταιριάζουν και δεν αποκλίνουν από το προσωπικό μας ύφος

Σάββας Λαφτσίδης