ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ
Advertisements

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές  Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med  Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Γ΄ Γυμνασίου ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΕΡΟ.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Τα μέρη του μικροσκοπίου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη. 1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου.
γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση θερμοκρασίας και συγκέντρωσης.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.2.1– Μείγματα.
Παρατήρηση άνθους ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Διαχωρισμός μειγμάτων
Καλλιέργεια βακτηρίων
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτικών κυττάρων και χλωροπλαστών Άσκηση 4 εργαστηριακού οδηγού Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Βιολογία Γ.Παιδείας.
11η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Διαλυτότητα ουσιών στο νερό και την αιθανόλη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Παρατήρηση μυκήτων Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης 2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Όργανα και υλικά Μικροσκόπιο Αντκειμενοφόροι πλάκες και καλυπτρίδες Σταγονόμετρο Δοκιμαστικοί σωλήνες και στατό για δοκιμαστικούς σωλήνες Ποτήρι ζέσης των 100 ml  Μαχαιράκι με οξύληκτο άκρο Ανατομική βελόνα Μαγιά από αρτοποιείο Μουχλιασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ψωμί) Τυρί ροκφόρ Μανιτάρια

Αντκειμενοφόροι πλάκες, Μικροσκόπιο Όργανα και υλικά Ανατομική βελόνα Ποτήρι ζέσης των 100 ml Τυρί ροκφόρ Δοκιμαστικοί σωλήνες Μουχλιασμένα τρόφιμα Σταγονόμετρο Μαχαιράκι Αντκειμενοφόροι πλάκες, καλυπτρίδες Μανιτάρια Μαγιά

Πορεία του πειράματος Σε ποτήρι ζέσεως των 100 ml θερμαίνουμε στους 30-40 οC, περίπου 50 ml νερό Προσθέτουμε λιγότερο από τo 1/10 της μαγιάς και τη διαλύουμε καλά, ώστε να γίνει χυλός

Προσθέτουμε δυο κουταλιές ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς Αφήνουμε το μίγμα σε σχετικά ζεστό χώρο Στάζουμε δυο σταγόνες νερό στις άκρες μιας αντικειμενοφόρου

Όταν εμφανιστούν φυσαλίδες και φούσκωμα, με μια οδοντογλυφίδα ή το σταγονόμετρο παίρνουμε λίγο χυλό και τον τοποθετούμε στις δυο σταγόνες

Καλύπτουμε τη σταγόνα με την καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο, αρχίζοντας με τη μικρότερη μεγένθυση

Εικόνες που περιμένουμε να δούμε X100 X100 Εικόνα με πολύ μαγιά X400 X1000

Ζαχαρομύκητες Ψευδομυκητύλλιο Εκβλάστημα

Προσοχή!!! Μη χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα από το φακελάκι της μαγιάς γιατί, αφενός μεν, φουσκώνει και ξεχειλίζει, αφετέρου δε, δεν παίρνουμε καλή εικόνα στο μικροσκόπιο

Παρατήρηση Penicillium Με την άκρη του μαχαιριού ή μιας λαβίδας παίρνουμε μικρή ποσότητα τυριού ροκφόρ Σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε το ροκφόρ, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε

Μεταφέρουμε στις δυο άκρες μιας αντικειμενοφόρου από μια σταγόνα από το διάλυμμα Καλύπτουμε με την καλυπτρίδα παρατηρούμε στο μικροσκόπιο, αρχίζοντας με τη μικρότερη μεγένθυση

Εναλλακτικά Αφαιρούμε με τη βελόνα ανατομίας ένα πολύ μικρό τμήμα από τη μούχλα του τυριού και ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω στην: Παρατήρηση μυκήτων από μουχλιασμένες τροφές

Τι περιμένουμε να δούμε Penicillium sp. Μυκητύλλια (υφές που συμπλέκονται και διακλαδίζονται) Διάφραγμα (διαχωρίζει τις υφές) Υφές Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Αναπαραγωγικό Μυκητύλλιο Βλαστικό Μυκητύλλιο Τι περιμένουμε να δούμε

Εικόνες από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο Κονίδια (περιέχουν σπόρια)

Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο Χ40 Διακρίνονται τα μυκητύλλια (υφές που συμπλέκονται και διακλαδίζονται) Χ100 Χ400

Παρατήρηση μυκήτων από μουχλιασμένες τροφές Με την αιχμή της βελόνας ανατομίας αφαιρούμε επιφανειακά ελάχιστη μούχλα από ένα μουχλιασμένο τρόφιμο

Στάζουμε δυο σταγόνες νερό στις άκρες μιας αντικειμενοφόρου Τοποθετούμε τη μούχλα στις σταγόνες Καλύπτουμε με την καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο

Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο Χ100 Χ40 Υφές Σπόρια Χ400 Χ400

Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Υφές που δημιουργούν μυκητύλλια

Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο X100 X40 X400 X400

Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Aspergillus niger Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Η μαύρη μούχλα των τροφίμων συνήθως είναι ο Aspergillus niger

Υφές που δημιουργούν μυκητύλλια Με ένα καλό μεγεθυντικό φακό μπορούμε να διακρίνουμε τα κονίδια (περιέχουν τα σπόρια) ή και τις υφές των μυκήτων Υφές που δημιουργούν μυκητύλλια Κονίδια με σπόρια

Και ας μη ξεχνάμε τους μεγάλους μύκητες: τα μανιτάρια πίλος ελάσματα δακτύλιος βόλβα στύπος πόροι Amanita crocea Amanita muscaria Καλή επιτυχία