ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Παρατήρηση μυκήτων Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης 2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Όργανα και υλικά Μικροσκόπιο Αντκειμενοφόροι πλάκες και καλυπτρίδες Σταγονόμετρο Δοκιμαστικοί σωλήνες και στατό για δοκιμαστικούς σωλήνες Ποτήρι ζέσης των 100 ml Μαχαιράκι με οξύληκτο άκρο Ανατομική βελόνα Μαγιά από αρτοποιείο Μουχλιασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ψωμί) Τυρί ροκφόρ Μανιτάρια
Αντκειμενοφόροι πλάκες, Μικροσκόπιο Όργανα και υλικά Ανατομική βελόνα Ποτήρι ζέσης των 100 ml Τυρί ροκφόρ Δοκιμαστικοί σωλήνες Μουχλιασμένα τρόφιμα Σταγονόμετρο Μαχαιράκι Αντκειμενοφόροι πλάκες, καλυπτρίδες Μανιτάρια Μαγιά
Πορεία του πειράματος Σε ποτήρι ζέσεως των 100 ml θερμαίνουμε στους 30-40 οC, περίπου 50 ml νερό Προσθέτουμε λιγότερο από τo 1/10 της μαγιάς και τη διαλύουμε καλά, ώστε να γίνει χυλός
Προσθέτουμε δυο κουταλιές ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς Αφήνουμε το μίγμα σε σχετικά ζεστό χώρο Στάζουμε δυο σταγόνες νερό στις άκρες μιας αντικειμενοφόρου
Όταν εμφανιστούν φυσαλίδες και φούσκωμα, με μια οδοντογλυφίδα ή το σταγονόμετρο παίρνουμε λίγο χυλό και τον τοποθετούμε στις δυο σταγόνες
Καλύπτουμε τη σταγόνα με την καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο, αρχίζοντας με τη μικρότερη μεγένθυση
Εικόνες που περιμένουμε να δούμε X100 X100 Εικόνα με πολύ μαγιά X400 X1000
Ζαχαρομύκητες Ψευδομυκητύλλιο Εκβλάστημα
Προσοχή!!! Μη χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα από το φακελάκι της μαγιάς γιατί, αφενός μεν, φουσκώνει και ξεχειλίζει, αφετέρου δε, δεν παίρνουμε καλή εικόνα στο μικροσκόπιο
Παρατήρηση Penicillium Με την άκρη του μαχαιριού ή μιας λαβίδας παίρνουμε μικρή ποσότητα τυριού ροκφόρ Σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε το ροκφόρ, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε
Μεταφέρουμε στις δυο άκρες μιας αντικειμενοφόρου από μια σταγόνα από το διάλυμμα Καλύπτουμε με την καλυπτρίδα παρατηρούμε στο μικροσκόπιο, αρχίζοντας με τη μικρότερη μεγένθυση
Εναλλακτικά Αφαιρούμε με τη βελόνα ανατομίας ένα πολύ μικρό τμήμα από τη μούχλα του τυριού και ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω στην: Παρατήρηση μυκήτων από μουχλιασμένες τροφές
Τι περιμένουμε να δούμε Penicillium sp. Μυκητύλλια (υφές που συμπλέκονται και διακλαδίζονται) Διάφραγμα (διαχωρίζει τις υφές) Υφές Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Αναπαραγωγικό Μυκητύλλιο Βλαστικό Μυκητύλλιο Τι περιμένουμε να δούμε
Εικόνες από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο Κονίδια (περιέχουν σπόρια)
Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο Χ40 Διακρίνονται τα μυκητύλλια (υφές που συμπλέκονται και διακλαδίζονται) Χ100 Χ400
Παρατήρηση μυκήτων από μουχλιασμένες τροφές Με την αιχμή της βελόνας ανατομίας αφαιρούμε επιφανειακά ελάχιστη μούχλα από ένα μουχλιασμένο τρόφιμο
Στάζουμε δυο σταγόνες νερό στις άκρες μιας αντικειμενοφόρου Τοποθετούμε τη μούχλα στις σταγόνες Καλύπτουμε με την καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο
Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο Χ100 Χ40 Υφές Σπόρια Χ400 Χ400
Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Υφές που δημιουργούν μυκητύλλια
Εικόνες από το μαθητικό μικροσκόπιο X100 X40 X400 X400
Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Aspergillus niger Κονίδια (περιέχουν σπόρια) Η μαύρη μούχλα των τροφίμων συνήθως είναι ο Aspergillus niger
Υφές που δημιουργούν μυκητύλλια Με ένα καλό μεγεθυντικό φακό μπορούμε να διακρίνουμε τα κονίδια (περιέχουν τα σπόρια) ή και τις υφές των μυκήτων Υφές που δημιουργούν μυκητύλλια Κονίδια με σπόρια
Και ας μη ξεχνάμε τους μεγάλους μύκητες: τα μανιτάρια πίλος ελάσματα δακτύλιος βόλβα στύπος πόροι Amanita crocea Amanita muscaria Καλή επιτυχία