Μενέλαος Λουντέμης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κωνσταντίνος Καβάφης.
Advertisements

Κανόνες χρήσης του Διαδικτύου για μαθητές
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ,Η ελληνιδα που συγκίνησε το κόσμο
Κ.Π Καβάφης Ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής.
Γιώργος Κάκαρης Γ
Κωνσταντίνος Καβάφης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΑΡΡΑ ΝΙΚΟ
Μικρασιατική Καταστροφή
Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Νεαπόλεως
Έλληνες Λογοτέχνες: Γιώργος Σεφέρης
ΟΙ ΔΙΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Μενέλαος Λουντέμης Δημητρης
Μανόλης Αναγνωστάκης.
ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ.
Τα πρώτα βήματα μιας κριτικής ανάγνωσης
Γεννήθηκε το 1906 ή κατ' άλλους το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Μπαλάσογλου ή Βαλασιάδης. Μετά.
Μενέλαος Λουντέμης.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Φέρε με πάλι στους παλιούς καιρούς, καρδιά νοσταλγική, κι άσε με εκεί μονάχο σα ναυαγό που πρόφτασε την ώρα πόλαμψε η αστραπή κι' αρπάχτηκε στο βράχο.
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Λοΐζο: Γιώργος Νταλάρας Τμήμα: ΣΤ΄1 Βασίλης Βρ. Βασίλης Β.
Άλκη Ζέη.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Ένας μεγάλος συγγραφέας..  Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου ( που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης.
Έλληνες Λογοτέχνες: Πηνελόπη Δέλτα
Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ανδρέας Ψάλτης, Ανδρέας Καράτσης και Κυριάκος Ιωσήφ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Φώντας Λάδης Τμήμα : Στ’1 Έλενα Γ. Φρόσω Κ.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 1. Η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων
Ιστορικότητα της λογοτεχνίας
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ βαρελλα ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ.
Έλληνες Λογοτέχνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
Αγγελική Βαρελλά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος.
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
Η ζωή σε άλλους τόπους Αιολική γη Ηλίας Βενέζης. 2 Σμύρνη-Στίχοι τραγουδιού Σμύρνη Μουσική: Α. Καλδάρας Στίχοι Πυθαγόρας Τραγούδι: Γ. Νταλάρας Η Σμύρνη.
Ζάχος Χαράλαμπος Παπαγεωργίου Λάμπρος Εργασία για το Στρατή Μυριβήλη Γ΄ Γυμνασίου
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ Βιογραφικό
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ● ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ● ΚΑΠΡΑΝΗ ΜΑΡΙΑ.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης.
Έλα στη φάτνη μας, Χριστέ να γεννηθείς, στο λίκνο της καρδιάς μας Συ, γλυκά ν’ αναπαυθείς. Σε καρτερούν όλου του κόσμου τα παιδιά στην παγωμένη τούτη,
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ. ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ Λίγα λόγια για την συγγραφέα Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, από δεκαεπτά ετών, όμως, ζει στην Αθήνα. Έμαθε βιβλιοθηκονομία.
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Πρόσφυγες και ρεμπέτικο τραγούδι
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΔΕΣΣΑ Η πόλη ιδρύθηκε το 813 μ.Χ. από τον Ηρακλείδη Κάρανο με το όνομα Έδεσσα που σημαίνει “Πύργος μέσα στο νερό”. Όταν αργότερα βρέθηκε κάτω από σλαβική.
οι κυριοτερεσ φασεισ του πολεμου
H Πολυάννα μεγαλώνει!!! Λίγα λόγια για το βιβλίο!
Σταυρούλα Τσέλου! 17/10/2015 Στ΄2.
Θανοσ Βλεκασ του Παύλου Καλλιγά.
ΜΟΥΣΙΚΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μενέλαος Λουντέμης

Η ζωή του Ποιητής και πεζογράφος με μεγάλη απήχηση σ' ένα ευρύτατο κοινό, κυρίως στις δεκαετίες του '50, '60, '70, θεωρείται ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Ελληνες συγγραφείς, σύμφωνα με τον Β.Βασιλικό, έπειτα απο τον Ν.Καζαντζάκη. Ο Μενέλαος Λουντέμης, το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης, γεννήθηκε το 1906 στην Αγία Κυριακή της Ανατολικής Θράκης. Η μικρασιατική καταστροφή θα φέρει την οικογένεια του και τον ίδιο πρώτα στην Εδεσσα και τα χωριά της, όπου έζησε απο το 1923 μέχρι το 1932. Μαθητής ήδη στο γυμνάσιο της πόλης (1925-1929) έκανε το 1928 το συγγραφικό του ξεκίνημα απο τις στήλες της Αγροτικής Ιδέας. Κατόπιν στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1929 θα τους βρει στην Αθήνα, όπου ο νεαρός Λουντέμης ασκεί διάφορα προσωρινά επαγγέλματα για βιοποριστικούς λόγους

Οι οικονομικές δυσκολίες θα αμβλυνθούν κάπως μονάχα το 1938, όταν έπειτα από μεσολάβηση του Μαλακάση θα διοριστεί βιβλιοθηκάριος της "Αθηναϊκής Λέσχης" Εχοντας ήδη προσχωρήσει στην Αριστερά, λαμβάνει ενεργό μέρος στην Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ στον Εμφύλιο συλλαμβάνεται καί στέλνεται στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη. Το 1958 εκπατρίζεται στη Ρουμανία, ενώ το 1962 του αφαιρείται η ελληνική υπηκοότητα. Θα ζήσει στην Ρουμανία ως τα 1976, οπότε ξανααποκτά την υπηκοότητα του καί επιστρέφει στην Ελλάδα. Πεθαίνει την ίδια χρονιά, στην Αθήνα.

Τα έργα του Στη λογοτεχνία του Λουντέμη δεσπόζει η τάση του να στρέφεται εξ' ολοκλήρου γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο - αφηγητή, που ανήκει στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων και το οποίο μας δίνει την προσωπική του οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου του έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου. Μέρος της κριτικής (Ζήρας) του καταλογίζει τεχνικές και εκφραστικές ατέλειες, στρατευμένο ύφος που αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας της, αφήγησης, αλλά αναγνωρίζει τον λυρικό του οίστρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν το έργο του απολύτως ξεπερασμένο σήμερα, καθώς αναφέρεται σ' ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια. Ο Λουντέμης είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση λογοτέχνη. Πολυγραφότατος έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου. Η προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα είναι τεράστια, Είναι μια γλώσσα λογοτέχνη που έχει αναπνεύσει στην Ελληνική ύπαιθρο, έχει περπατήσει σε μισοσκότεινα δρομάκια στις πόλεις, έχει κυκλοφορήσει στα σαλόνια και τους λογοτεχνικούς κύκλους και χειρίζεται τη γλώσσα με μοναδική μαεστρία. Στα περισσότερα βιβλία του κυριαρχούν τα αυτοβιογραφικά στοιχεία δοσμένα με έναν ποιητικό ρεαλισμό (ας μου επιτραπεί ο όρος).

………..Μερικά από αυτά είναι Τα πλοία δεν άραξαν Περιμένοντας το ουράνιο τόξο Εκσταση Γλυκοχάραμα Ο Μεγάλος Δεκέμβρης Αυτοί που φέρανε την καταχνιά Καληνύχτα ζωή Συννεφιάζει Βουρκωμένες μέρες Ένα παιδί μετράει τ'άστρα Οι κερασιές θ'ανθίσουν φέτος Κραυγή στα πέρατα Τραγουδώ για την Κύπρο Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους Το τραγούδι των διψασμένων Οι κεραυνοί ξεσπούν Οδός αβύσσου αριθμός 0 Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα Θυμωμένα στάχυα