Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων
Advertisements

Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
Βιοτεχνολογία.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Pseudomonas aeruginosa
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Ζύμες και μύκητες.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Αναβολισμός Νουκλεοτίδιο (δομικό στοιχείο) Νουκλεινικά οξέα: DNA,RNA Βάσεις: γουανίνη- κυτοσίνη αδενίνη-θυμίνη (ουρακίλη)
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 8 η Βελτίωση φυτών Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Ντούγιας
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΚΥΤΤΑΡΟ.
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων Ανάπτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων

Κυτταρική διαίρεση 1 στο 2 στο 4 στο 8 στο ?

Καλλιέργεια

Aνάγνωση καλλιέργειας Θολερότητα Ποιοτική Ποσοτική, με σπεκτροφωτόμετρο

Φυσικοί παράγοντες ανάπτυξης pH Οξινο, ουδέτερο, αλκαλικό Θερμοκρασία Ψυχρόφιλα, θερμόφιλα, μεσόφιλα

Εύρος ανάπτυξης και η βέλτιστη θερμοκρασία

Προβλήματα Θερμόφιλα Ψυχρόφιλα 4-7 C ευνοικη θερμ 20C Δημόσια θερμά λουτρά Θερμοανθεκτικά ένζυμα στη PCR Ψυχρόφιλα 4-7 C ευνοικη θερμ 20C Φαγητό στο ψυγείο Ψυχρότροπα Listeria αναπτύσσεται 20-50 C Μεσοφιλα C τα περισσoτερα παθογόνα

Θρεπτικοί παράγοντες Πηγή ανθρακα Πηγή αζώτου θείο Φώσφορος Αυτότροφα- εττερότροφα CO2 ή οργανικές ουσίες Πηγή αζώτου NO3- ==> NO2 ==> NH3 to Amino Acids ==> Proteins θείο Φώσφορος Ιχνοστοιχεία Π.χ.Fe, (σε ορισμένα)

Κατηγορίες θρεπτικών υλικών Κοινά (γενικά) Σύνθετα Πεπτόνες ,Yeast Extract Συνθετικά διαφοροποιητικά

Ενζυμα Απελευθερώνονται στο περιβάλλον Καταβολίζουν τα τρόφιμα Protease, DNAase, Amylase, Lipase Χρησιμοποιούνται στην ταυτοποίηση

Ταυτοποίηση Τοποθέτηση σε ένα συγκεκριμένο είδος Καθορισμός κάποιου ήδη υπάρχοντος οργανισμού φυσιολογικά, βιοχημικά, οικολογικά κ. λ. π. Τυποποίηση Ανάλυση φαινοτυπικών ή/και γονοτυπικών χαρακτηριστικών Ανάλυση σε επίπεδο είδους-υποείδους φαινοτυπικά και γενετικά χαρακτηριστικά

Μορφολογία Παράγοντες ανάπτυξης Βιοχημικές ιδιότητες ένζυμα αντιγόνα

Απαίτηση σε οξυγόνο Κατάταξη Θεματα Αερόβια Αναερόβια Προαιρετικά αναερόβια μικροαερόφιλα Θεματα Θρεπτικά υποστρώματα καλλιέργεια Τοξικότητα του οξυγόνου

ΑΣΚΗΣΗ Ποιάς κατηγορίας υλικό θα χρησιμοποιήσω για την ανάγνωση της κινητικότητας Σε ποιάς κατηγορίας υλικό κανουμε απλή καταμέτρηση Τι σκεφτεσαι όταν μετά την επώαση έαν υλικό είναι θολό. Ποιάς κατηγορίας υλικό πιστέυεις ότι περιέχει αποικίες πολλών χρωμάτων Αν ενα δείγμα περιέχει Χ αριθμό αποικιών πόσα βακτήρια νομίζεις ότι περιέχει

ΑΣΚΗΣΗ Ποιάς κατηγορίας υλικό θα χρησιμοποιήσω γιατην μέτρηση του ολικού αριθμού μικροοργανισμών στον αέρα του εργαστηρίου. Ποιάς κατηγορίας υλικό θα χρησιμοποιήσω για να διαχωρίσω βακτήρια που ζυμώνουν την λακτόζη Ποιά καλλιέργεια νομίζεις ότι διαβάζεται ευκολώτερα η απλή ή η μεικτή Τι κατηγορίας υλικό θ αχρησιμοποιήσεις γαι να απομονώσεις ένα παθογόνο με πλούσια φυσική χλωρίδα.