1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος 2006. 2 Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Οικονομική Κρίση: Επιπτώσεις και Αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο Αποτελέσματα έρευνας Αθήνα, 14 Ιουλίου 2009.
Advertisements

Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Είχαμε πει…. Νοέμβριος 2007 (Πρακτικά ΔΣ ΕΒΕΑ) «Θέλω να προβληματίσω λίγο, να σκεφθούμε μήπως πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την οικονομία. Το 2007.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
1 Πιστωτική επέκταση προς τα ελληνικά νοικοκυριά Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αθήνα 13 Δεκεμβρίου 2006.
Όμιλος Εταιριών της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ Ημέρα Αναλυτών – 24η Μαΐου 2007.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών
Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής •Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. •Το δημοσιονομικό.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Η τιμή των προϊόντων καπνού ως εργαλείο της αντικαπνιστικής πολιτικής στην εποχή της κρίσης Τομέας Οικονομικών της Υγείας 1 Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH,
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
Υ π ουργός Οικονομικών Νοέμβριος 2012 Προϋ π ολογισμός 2013 και Μεσο π ρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ
Το Οικονομικό Κλίμα και οι Αγορές Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών το Νοεμβρίου 2009 Δρ. Έλλη Παγουρτζή Πρόεδρος Δ.Σ Παρατηρητήριο για την ΚτΠ 11.
GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2003 ΕΛΛΑΔΑ Ετοιμάστηκε για την Eυρωπαϊκή Ένωση Επιμελητηρίων από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
Διανεμητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
«Παράγω & Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ηπείρου» 03/03/12 Δημήτρης Λακασάς Πρόεδρος ΣΕΒΕ.
1 Έρευνα για την οικονομία Ελλάδα 2004 Ετοιμάστηκε ειδικά για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ημερομηνία: 5 Νοεμβρίου 2003 TNS ICAP 64, Vas. Sofias Ave.,
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Απρίλιος 2010.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΡΟΣ 1 Οι κατευθύνσεις της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ΜΕΡΟΣ.
1 Έρευνα και καινοτομία σήμερα: Πολυτέλεια ή ανάγκη; Άγγελος Τσακανίκας Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ (υπο διορισμό) Υπεύθυνος Έρευνας ΙΟΒΕ Ημερίδα: Η Έρευνα.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Ιανουάριος 2011.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Μάιος 2011.
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Μάιος 2012.
Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο
Όμιλος Ηρακλή Ημέρα Αναλυτών – 12η Απριλίου 2006.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Νοέμβριος 2010.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Κακατσάκη Μαρία Παπαμάρκου Γαρυφαλλιά Μυλωνοπούλου Ανθή
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Μετρώντας το εισόδημα ενός έθνους Κεφάλαιο 22 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
Δημοσιονομική Εξυγίανση, Προοπτικές και Προκλήσεις για την Ελληνική Οικονομία Ε ΘΝΙΚΗ Τ ΡΑΠΕΖΑ Γιατί θα πετύχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας Παύλος Μυλωνάς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Μάιος 2010 Νίκος Καραβίτης ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ.
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
Γιώργος Γραμματικάκης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος 2006

2 Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός, θα πρέπει να αξιολογείται και να κρίνεται με βάση:  την εφικτότητα των σεναρίων ανάπτυξης που ενσωματώνει.  τα βήματα που κάνει σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση.  την ρεαλιστικότητα των υποθέσεων καθώς και την εγκυρότητα των στοιχείων που περιλαμβάνει.  τις προτεραιότητες που θέτει ως προς την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της παραγωγικής δομής της χώρας.

3 Το σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας

4 Ανάλυση ρυθμού μεγέθυνσης ΑΕΠ Πηγή: ΕΣΥΕ / Σημείωση: * Προσωρινά στοιχεία ΕΣΥΕ / ** Εκτιμήσεις ρυθμών μεγέθυνσης, ΥΠΟΟ εισηγητική έκθεση Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού βασίζονται σε ένα σενάριο 7,1% αύξησης ονομαστικού ΑΕΠ, (3,8% αύξηση πραγματικού ΑΕΠ). Η εγχώρια ζήτηση (ιδιωτική και δημόσια) εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ανάπτυξη, ενώ η συμβολή του εξωτερικού τομέα είναι αρνητική.

5 Ιδιωτική κατανάλωση Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται το 2007 να αυξηθεί κατά 3,8% υποστηρίζοντας περαιτέρω την οικονομική μεγέθυνση. Το κύριο επιχείρημα πίσω από αυτή την πρόβλεψη είναι ότι το μέσο επίπεδο χρέους των Ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι χαμηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως η ευνοϊκή εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης μπορεί να μην πραγματοποιηθεί λόγω: του υψηλού δανεισμού των νοικοκυριών. του υψηλού δανεισμού των νοικοκυριών. του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης των πιστώσεων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης των πιστώσεων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της αναμενόμενης εισοδηματικής πολιτικής που θα επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες κατανάλωσης πολλών κατηγοριών εισοδημάτων, της αναμενόμενης εισοδηματικής πολιτικής που θα επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες κατανάλωσης πολλών κατηγοριών εισοδημάτων, του υψηλού πληθωρισμού (μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης) και την πραγματική μείωση των εισοδημάτων σε μερίδα του πληθυσμού. του υψηλού πληθωρισμού (μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης) και την πραγματική μείωση των εισοδημάτων σε μερίδα του πληθυσμού.

6 Επενδύσεις Η πραγματική αύξηση των επενδύσεων κατά 8,8% υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε απόλυτη αύξηση των επενδύσεων κατά 5 δις Ευρώ, λόγω της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Όμως, οι οικονομικές εξελίξεις μέσα στο 2006 αμφισβητούν την επαλήθευση αυτού του σεναρίου. Η μέχρι τώρα αύξηση των επενδύσεων φαίνεται να οφείλεται: Στην αύξηση του κόστους των κατοικιών και κατασκευών, που αντιστοιχούν στο 55% του λογαριασμού των επενδύσεων.Στην αύξηση του κόστους των κατοικιών και κατασκευών, που αντιστοιχούν στο 55% του λογαριασμού των επενδύσεων. Στην οριακή αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Στην οριακή αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

7 Εξωτερικός τομέας Οι προβλέψεις περί των εξαγωγών για το 2007, δείχνουν ετήσια αύξηση 6,5%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει την αύξηση αυτή στο 5,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση κατά 7% ενώ αντίστοιχα η αύξηση αυτή περιορίζεται μέσα από τις προβλέψεις της Επιτροπής στο 5,1%. Από τα στοιχεία του 2006, σημαντική ανάκαμψη εξαγωγών τόσο για το 2005 όσο και για το 2006 παρατηρείται σε κλάδους στους οποίους η Ελλάδα έχει παραδοσιακά σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, όπως είναι οι εξαγωγές τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά) και οι εξαγωγές πρώτων υλών (λάδι κλπ.). Συνεπώς, η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών δεν στηρίζεται σε μια δομική μεταλλαγή της Ελληνικής οικονομίας αλλά είναι μάλλον αποτέλεσμα των ευνοϊκών οικονομικών επιδόσεων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, όπως είναι τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

8 Γενική διάρθρωση προϋπολογισμού Τακτικός προϋπολογισμός  Έσοδα  Άμεσοι φόροι: εισοδήματος φυσικών & νομικών προσώπων, φόροι στην περιουσία  Έμμεσοι φόροι: φόροι συναλλαγών (ΦΠΑ), φόροι κατανάλωσης (π.χ. ΕΦΚ καπνού)  Δαπάνες  Αποδοχές και συντάξεις (κεντρική διοίκηση, ΝΠΔΔ,...)  Ασφάλιση και περίθαλψη (ΙΚΑ, ΟΓΑ,...)  Λειτουργικές δαπάνες Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων  Έσοδα (κυρίως εισροές ΕΕ)  Δαπάνες Έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης

9

10 Έσοδα 2006 Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2006 ανέρχονται σε εκ. Ευρώ, αυξημένα κατά 9,93% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

11 Δαπάνες 2006 Οι δαπάνες του ΤΠ για το 2006 ανέρχονται σε εκ. Ευρώ (25,86% του ΑΕΠ), αυξημένες κατά 4,29% σε σχέση με το 2005.

12 Κοινωνικό και αναπτυξιακό προφίλ του Π/Υ Διευρύνεται η συμμετοχή των φυσικών προσώπων στα φορολογικά έσοδα, ενώ μειώνεται για τα νομικά.Διευρύνεται η συμμετοχή των φυσικών προσώπων στα φορολογικά έσοδα, ενώ μειώνεται για τα νομικά. Αυξάνεται σημαντικά η συμβολή των έμμεσων φόρων στα έσοδα.Αυξάνεται σημαντικά η συμβολή των έμμεσων φόρων στα έσοδα. Πηγή: Εισηγητική Προϋπολογισμού 2007, ίδιοι υπολογισμοί

13 Δημόσιες επενδύσεις

14 Ανταποδοτικότητα και ανάπτυξη Οι δαπάνες για εκπαίδευση για το 2007 μειώνονται ως % του ΑΕΠ ακολουθώντας την τάση της τελευταίας 3-ετίας. Πιο συγκεκριμένα κατά την τελευταία τριετία, από 3,62% του ΑΕΠ το 2004 παρατηρείται μείωση σε 3,49% του ΑΕΠ το Δαπάνες για εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ Πηγή: Προϋπολογισμοί