Κεφάλαιο 4 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκατομμύρια εκατοντάδες μονάδες δεκαδικά
Advertisements

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Εισαγωγή στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών
Διαδικαστικά Ώρες γραφείου Υπενθύμιση
Λίγα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για τους υπολογιστές!
Μια παρουσίαση από την …
Το υλικό του Υπολογιστή
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ηλεκτρονικός υπολογιστής
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Η ιστορία των Η/Υ Σταθμοί στην εξέλιξη της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών Μάθημα: Τεχνολογία Επικοινωνιών Υπεύθυνη Μαθήματος: Μιχαήλ Σταυρούλα.
ΣΧΕΔΙΑΖΩ :ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΒΑΡΤΑΝΙΑΝ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, 80 μ.Χ. Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Η Ιστορία των υπολογιστών
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
Abraham Maslow (1908 – 1970) – Ψυχολόγος Του άρεσε να υποβάλλει στους μαθητές του την ερώτηση: «Ποιος από εσάς θα γίνει ο μεγάλος ζωγράφος, ο ποιητής,
Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ)
Πώς φθάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ.
Μάθημα 1.2 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Εφαρμογές Πληροφορικής
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ  Δεδομένα  Επεξεργασία  Πληροφορία  Πρόγραμμα  Υπολογιστής.
Πλωτάρχης(Μ) Α. Ρημικής ΠΝ 9 ο ΣΕΕΠΝ 2 η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ 1 Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.
Μικροεπεξεργαστές Λειτουργία - Εξέλιξη
Οι επεξεργαστές δεν σχετίζονται πλέον μόνο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς ενσωματώνονται σε κάθε είδους συσκευής στην οποία απαιτείται ύπαρξη.
Το Υλικό του Υπολογιστή
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»
La plus rapide conquête connue qui relie les peuples, les groupes et les individus, indépendamment de la race, de l'espèce de la religion et des coutumes.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΓΕΝΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μηχανές για να επεξεργάζονται πληροφορίες. Άβακας (2000π.Χ, Μηχανισμός Αντικυθήρων 80μ.Χ.)Μετά.
Μάθημα 1.2 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ α’ γυμνασίου.
LOGO Προγραμματισμός Η/Υ β’ εξάμηνο – εργαστήριο ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Α.Π.Θ. Msc Τηλεπικοινωνίες Πολυτεχνική.
Πληροφορική Ενότητα 1 (Μέρος A): Εισαγωγικά. Δήμητρα Αβραμούλη, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε., T.E.I. Θεσσαλίας.
1 Ιστορία των Υπολογιστών. 2 ΙΣΤΟΡΙΑ: Πολύ-πολύ Παλιά... Άβακας (5000π.Χ.) Κίνα, Μεσοποταμία Η ελληνική συμβολή: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (87π.Χ.)
Εισαγωγή στου Η/Υ Ενότητα 3: Η εξέλιξη των υπολογιστικών μηχανών του Η/Υ Ιωάννης Σταματίου Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ(μέχρι το 1956). ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ( ) Εφευρέθηκε η κρυσταλλοτρίοδος (γνωστή ως τρανζίστορ) που αντικατέστησε την λυχνία. Αποτέλεσμα:
Πληροφορική Α' Γυμνασίου 1 Κεφάλαιο 2 Το υλικό του Υπολογιστή.
Η ιστορία των υπολογιστών Η ιστορία των υπολογιστών ξεκινάει με το 400 π. Χ. που ήταν η πρώτη αριθμομηχανή. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 δημιουργούνται σύνθετες.
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 1: Επισκόπηση του πεδίου των ΤΠΕ. Σχέση με την εκπαίδευση Θαρρενός Μπράτιτσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.
Υπολογιστές Ιστορική Αναδρομή
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VON NEUMANN
Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά
Μάθημα 1.2 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;
Δεβρίκης Κωνσταντίνος ΠΕ19
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Ο πρώτος υπολογιστής ENIAC.
e-class 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου Η ανάγκη για την εκτέλεση υπολογισμών
Εισαγωγή στις νέες Τεχνολογίες της Επικοινωνίας
Ηλεκτρονικός Υπολογιστών
Ενότητα 1 (Γνωρίζω τον υπολογιστή) Κεφάλαιο 2 (Το υλικό του υπολογιστή) Υλικό (Hardware) Υλικό είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά μέρη του Η/Υ.
Υλικό Υπολογιστών (Hardware)
Υλικό Υπολογιστών (Hardware)
Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά
Πληροφορική Α' Γυμνασίου 1 Κεφάλαιο 2 Το υλικό του Υπολογιστή.
Εκατομμύρια εκατοντάδες μονάδες δεκαδικά
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Κατηγορίες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Υλικό/ Αρχιτεκτονική Η/Υ
Από την αρχαιότητα μέχρι την πρώτη γενιά
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κεφάλαιο 4 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α’ γυμνασίου Κεφάλαιο 4 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;

Οι πρώτες αυτόματες μηχανές Ξύλινο μοντέλο περιστεριού κατασκευασμένο από τον Έλληνα Αρχύτα τον Ταραντίνο (400 -350 π.Χ.) Μηχανική ορχήστρα για τον Κινέζο αυτοκράτορα της Δυναστείας Χαν τον 3ο αιώνα π.Χ. Το 79 μ.Χ. Οι Αρχαίοι Έλληνες κατασκευάζουν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Χρησιμοποιώντας γρανάζια καταφέρνουν να υπολογίσουν τη θέση των άστρων και των πλανητών Ο Ήρωνας ο Αλεξανδρέυς, Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός αναφέρει στα έργα του πολλές αυτόματες μηχανές (κινητές και σταθερές σκηνές θεάτρου, μηχανισμός με τον οποίο άνοιγαν αυτόματα οι πόρτες σε ναό, κ.λ.π.) Χρυσός θρόνος (835 μ.Χ.) του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεόφιλου με μηχανικά εξαρτήματα

Από τις υπολογιστικές μηχανές στο σύγχρονο υπολογιστή (1/3) Με την ανακάλυψη του άβακα (αριθμητήριο) το 3.000 π.Χ. εγκαταλείπεται η χρήση των δακτύλων του χεριού για την μέτρηση Μηχανικές υπολογιστικές μηχανές Η μηχανή του Νέπερ (ή Ναπιέ) εκτελούσε πολλαπλασιασμούς χρησιμοποιώντας μια σειρά από ράβδους (1617) Η μηχανή του Βίλχεμ Σίκαρντ χρησιμοποιούσε οδοντωτούς τροχούς, έκανε βασικές πράξεις και αποθήκευε δεδομένα (!) (1623) Ο Μπλαίζ Πασκάλ κατασκευάζει μια «προσθετική μηχανή», στηριζόμενη σε οδοντωτούς τροχούς, για να βοηθήσει τον πατέρα του, φοροεισπράκτορα στο επάγγελμα.

Από τις υπολογιστικές μηχανές στο σύγχρονο υπολογιστή (2/3) Μηχανικοί υπολογιστές Ο Ζόζεφ Ζακάρ, το 1801, κατασκευάζει έναν αργαλειό ο ο οποίος καθόριζε τη θέση των νημάτων από την παρουσία ή απουσία οπών σε μια σειρά καρτών Εφαρμογή του δυαδικού συστήματος για 1η φορά ! Το 1823 ο Τσάρλς Μπάμπατζ σχεδιάζει την μηχανή των διαφορών για την οποία προέβλεπε και εκτυπωτή ! Το 1890 ο Χέρμαν Χόλεριθ κατασκευάζει μια μηχανή που στηρίζονταν στη χρήση διάτρητων καρτών με σκοπό την επεξεργασία δεδομένων και την εξαγωγή αποτελεσμάτων από την απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ

Από τις υπολογιστικές μηχανές στο σύγχρονο υπολογιστή (3/3) Ηλεκτρομηχανικοί & Ηλεκτρονικοί υπολογιστές Το 1936 ο Κόνραντ Ζυζ κατασκεύασε τον 1ο δυαδικό ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή που ελέγχονταν από πρόγραμμα Το 1944 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο Χάουαρντ Άικεν κατασκευάζει τον ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή MARK I To 1946 κατασκευάζεται ο 1ος ηλεκτρονικός αριθμητικός υπολογιστής , ο ENIAC. Το μέγεθος του ήταν σχεδόν όσο ένα μεγάλο δωμάτιο

Οι γενιές των υπολογιστών 1η γενιά Υπολογιστές που κατασκευάστηκαν με την χρήση λυχνιών κενού – ENIAC 2η γενιά 5η γενιά Τέλη δεκαετίας 1950 – Αντικατάσταση των λυχνιών κενού από τα τρανζίστορ Τεχνητή Νοημοσύνη 3η γενιά Εμφάνιση του ολοκληρωμένου κυκλώματος (chip) 4η γενιά Εμφάνιση του μικροεπεξεργαστή (1971 από την INTEL) ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ Μικραίνει η κατανάλωση ενέργειας – Μεγαλώνει η αξιοπιστία

Βασικές κατηγορίες υπολογιστών Υπερυπολογιστές (supercomputers) Μεγάλοι υπολογιστές (main-frames) Προσωπικοί υπολογιστές ή Μικρο-υπολογιστές (Personal computers ή Microcomputers) Προσωπικός Υπολογιστής (MAC) Προσωπικός Υπολογιστής (PC) Υπερυπολογιστής CRAY Μεγάλος Υπολογιστής

Η ιστορία των Υπολογιστών Σύντομο Βίντεο