Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
Advertisements

Νέες καλλιέργειες για παραγωγή ζωοτροφών
Το νερό και η εξοικονόμησή του.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ
Αθανάσιος Πανώρας Ανδρέας Ηλίας
Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
Χωρικά διαφοροποιημένη διαχείριση νερού στη Μεσογειακή Γεωργία Ιωάννης Μανάκος και Χρήστος Καρυδάς Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Τμήμα Διαχείρισης.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.
Εκλογή έντασης τεχνητής βροχής
ΕΠΙΣΩΤΡΑ Ή ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΕΛΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΠΑΙΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Βασικές Έννοιες Ψηφιοποίηση Συνεχών Σημάτων
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΟΣ 29/01/2015
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ. Σ. Τσίτσος Σπουδάστρια : Μποζίνου Ζαφειρούλα, ΑΕΜ: 1909 Σέρρες, Ιούλιος 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ.
Διαχείριση Γεωργικού Εξοπλισμού. Ιδιαιτερότητες στην γεωργία Μεγάλη παραλλακτικότητα σε: Εδαφικούς και κλιματικούς παράγοντες Είδος και έκταση καλλιεργειών.
Σχήμα διεπιφάνειας γλυκού-αλμυρού νερού
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
5 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ ΞΑΝΘΗ, 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Β.Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Π.Κ. ΔΕΛΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Γ.Σ. ΞΕΙΔΑΚΗΣ.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Eγγειοβελτιωτικά έργα και επιπτώσεις στο περιβάλλον Ενότητα 2 : Υπολογισμός παροχών.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό.
1 Ναυπηγικό σχέδιο και αρχές casd Ενότητα 10: Γραμμή Φορτώσεως (Ύψος εξάλων) Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
Διάστημα εμπιστοσύνης για τη διακύμανση. Υπολογισμός Διακυμάνσεως και Τυπικής Αποκλίσεως Όταν τα δεδομένα αφορούν πληθυσμό – μ είναι ο μέσος του πληθυσμού.
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΕ-ΕΕΔΥΠ ΒΟΛΟΣ, ΜΑΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Β. ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ.
Καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Κρήτης Αρδεύσεις – Στραγγισεις ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ.
ΕΞΑΤΜΙΣΙΔΙΑΠΝΟΗ P= E +I+R. η θερμοκρασία του νερού.η θερμοκρασία του νερού. Η θερμοκρασία και η απόλυτη υγρασία του στρώματος του αέρα που είναι αμέσως.
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Μάθημα 9 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση
Πτυχιακή Εργασία: Γκεριτζής Σταύρος (2315) Τσακαλάκης Απόστολος (1416)
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Δρ. Γιώργος Μαρκάκης Καθηγητής Βιομετρίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
Υπερ – Υδρόφοβες Επιφάνειες
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΧΑΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στοχεύει στη συντομότερη διοχετευση του νερού από τη θέση των υδατ.πόρων στις υδροληψίες Συνήθης παροχή υδροληψίας qν = 6, 9, 12 lt/sec.
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
Φαινόμενα που επηρεάζουν:
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ (Spray drift)
Άρδευση κυριοτέρων καλλιεργειών – έργων πρασίνου
Διαχείριση υδατικών πόρων και ενεργειακών διαθεσίμων
Πρόβλημα 1. Η πίεση του δικτύου ύδρευσης σε οικία είναι 4,5 atm
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ) Η εξατμισοδιαπνοή στην περίπτωση της στάγδην άρδευσης, δίνεται από: Όπου f1 είναι ένας συντελεστής που αφορά την πλήρη ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας και f2 διορθωτικός συντελεστής φωτοσκίασης ή φυτοκάλυψης σε πλήρη ανάπτυξη. Και οι δύο συντελεστές δίνονται από πίνακες

Μέγιστη δυνατή κατανάλωση νερού κατά περιοχή Μέγιστη προσδοκώμενη φωτοσκίαση του εδάφους (GC): το ποσοστό της επιφάνειας του εδάφους που αναμένεται ότι θα καλύπτει η σκιά των φυτών κατά το μεσημέρι, όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη

Βαθμός απόδοσης στάγδην άρδευσης Πολύ μεγαλύτερος (0.95) λόγω λιγότερων απωλειών, με αποτέλεσμα η θεωρητική και η πρακτική δόση άρδευσης πρακτικά να είναι ίσες Η δόση άρδευσης εξασφαλίζει τη διαβροχή του επιθυμητού όγκου εδάφους

Συντελεστής f1 για φυτά σε πλήρη ανάπτυξη

Διορθωτικός συντελεστής f2, συνάρτηση της φωτοσκίασης

Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΙΟΥ) Η εξατμισοδιαπνοή στην περίπτωση της στάγδην άρδευσης, δίνεται από: Όπου ΕΤ είναι η εξατμισοδιαπνοή που υπολογίστηκε με διάφορες μεθόδους και PC το ποσοστό της επιφάνειας που καλύπτει η καλλιέργεια

Εδαφικά χαρακτηριστικά ανά κατηγορία

Πρακτική δόση άρδευσης F: ανώτερο όριο εξάντλησης εδαφικής υγρασίας FC: υδατοϊκανότητα PWP: σημείο μόνιμης μάρανσης ρb: φαινόμενη πυκνότητα εδάφους RD: βάθος ριζοστρώματος P: συντελεστής βρεχόμενου εδάφους ή επιθυμητή διαβροχή εδάφους Από m σε mm Όταν οι περιεχόμενες υγρασίες είναι εκφρασμένες σε ποσοστό και όχι σε δεκαδική μορφή

Συντελεστής F στάγδην άρδευσης

Επιθυμητή διαβροχή του εδάφους Το μέγεθος της επιθυμητής επιφάνειας διαβροχής του εδάφους εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης και την κατηγορία εδάφους Συμβολίζεται με το P, για τα λαχανικά είναι P=1, στα αμπέλια είναι P=0.4, στον αραβόσιτο, βαμβάκι τεύτλα είναι 0.5-0.7 ενώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες P=0,3 (30% της επιφάνειας – μιά συνεχής υγρή λωρίδα εδάφους εκατέρωθεν των φυτών). Είναι παράμετρος για την εκλογή του σταλακτήρα και για τον υπολογισμό της δόσης άρδευσης

Πίνακας προσδιορισμού του ποσοστού ύγρανσης του εδάφους P, σε συνάρτηση με την παροχή σταλακτήρα, την υφή του εδάφους, και τις αποστάσεις επάνω στη γραμμή εφαρμογής και μεταξύ των γραμμών εφαρμογής 30

Ο προσδιορισμός του ποσοστού ύγρανσης του εδάφους P, γίνεται απευθείας από τον πίνακα σε συνάρτηση με την παροχή σταλακτήρα, την υφή του εδάφους, και τις αποστάσεις επάνω στη γραμμή εφαρμογής και μεταξύ των γραμμών εφαρμογής

Παράδειγμα:Σε οπωρώνα που εφαρμόζονται διπλοί αγωγοί εφαρμογής νερού η απόσταση μεταξύ των δένδρων είναι Sr=5m η παροχή των σταλακτήρων q=4l/h και το εδαφος μέσης σύστασης. Να βρεθεί το ποσοστό ύγρανσης του εδάφους και οι αποστάσεις Se, S1,S2 Από τον πίνακα, για q = 4 l/h, και έδαφος μέσης σύστασης, η απόσταση μεταξύ των σταλακτήρων στη γραμμή εφαρμογής είναι 1m αλλά μέχρι και 1.2 μέτρα P=100% S2 = Sr-S1 = 5.0-1.2 =3.8m Για απόσταση 3.8m P= 32% Συνεπώς S2 =3.8m Se = 1.0m S1 =1.2 m

Sd =Se για δεδομένη παροχή σταλακτήρα και υφή εδάφους Sw= Sl ανάμεσα σε δυο αγωγούς που δίνουν ύγρανση 100%

Προσδιορισμός P στην περίπτωση οπωρώνων Με n: αριθμό σταλακτήρων ανά δένδρο Sd: απόσταση ανάμεσα στους σταλακτήρες Sw: μέσο πλάτος διαβρεχόμενης ζώνης, ίσο με το Se του πίνακα για 100% σε m Sr: απόσταση ανάμεσα στις σειρές των δένδρων Sc: απόσταση μεταξύ των δένδρων στις γραμμές, Το ποσοστό ύγρανσης του εδάφους δίνεται:

Το ποσοστό ύγρανσης παραμένει 100% μέχρι και Sl = 1.2m. Παράδειγμα: Να υπολογιστεί ο αριθμός σταλακτήρων παροχής 4l/h που πρέπει να τοποθετηθούν σε κάθε δένδρο ορθογωνικής διάταξης 5Χ5m σε έδαφος μέσης σύστασης, ώστε το ποσοστό ύγρανσης να είναι περίπου 25% Από τον πίνακα, για q = 4 l/h, και έδαφος μέσης σύστασης, η απόσταση μεταξύ των σταλακτήρων στη γραμμή εφαρμογής είναι 1.0m. Το ποσοστό ύγρανσης παραμένει 100% μέχρι και Sl = 1.2m. Λύνοντας την εξίσωση Ως προς τον αριθμό n:

Πραγματική δόση, εύρος και διάρκεια άρδευσης Πραγματική δόση: εύρος: (Βαθμός απόδοσης) Ωριαίο ύψος νερού: q: παροχή σταλακτήρα (lt/h) m: αριθμός σταλακτήρων ανα φυτό St: ισαποχή σταλακτήρων (m), Sr: ισαποχή σταλακτηφόρων αγωγών (m) Διάρκεια άρδευσης: (πραγματική δόση / ωριαίο ύψος νερού) Από τις ισαποχές δεντρων – σταλακτήρων, αποφασίζεται η παροχή του σταλακτήρα, έτσι ώστε να δίνει από τον πίνακα, το επιθυμητό ποσοστό ύγρανσης, και υπολογίζονται το ωριαίο ύψος και η διάρκεια.

Ειδική παροχή (lt/(sec.στρ.)) Άρδευση με καταιονισμό: Όπου: LR: συντελεστής έκπλυσης, ποσοστό της εξατμισοδιαπνοής td: ώρες χρησιμοποίησης του δικτύου, συνήθως 16 hr Ea: ο συντελεστής απόδοσης κατά την εφαρμογή Από mm=m3/(hr*στρ) σε lt/(sec*στρ)