ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΛΟΓΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δέσμευση των ψυχωτικών ασθενών στη θεραπεία
Advertisements

Π. ςταθης, μ. μπουκτςη, π.ζηκος, μ. δερμιτζακης, ε. αρβανιτοπουλου,
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Θέματα Ψυχολογίας για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας
ΑΡΜΟΝΙΑ.
2ο ΕΠΑ.Λ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχολ. Έτος 2013 – 2014
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πειράματα για τις διαταραχές μάθησης και μνήμης
ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τροχοί κ΄ υγεία Εργασία: Οικιακής Οικονομίας Από τον μαθητή: Παναγιώτη Κάρκουλα.
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
Διάλεξη 3η Ψυχοκινητική Ανάπτυξη
Ψυχιατρικές Διαταραχές και Υ π οστηριζόμενη Εργασία.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ B Τσάρα
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Άνδρας 38 ετών, έγγαμος. Προοδευτικά επιτεινόμενη κατάθλιψη τις τελευταίες.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑLZHEIMER
Επιληψία „Μία ιερή ασθένεια“ Έφη Λιακοπούλου ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 2013.
Διατροφή 6-12 ετών: τα χρόνια του Δημοτικού
Ιατρική του Ύπνου ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Παρουσίαση Εργασιών Υπεύθυνοι Καθηγητές Κακουλιδου Γεωργακοπουλος Δ.Παπαδημητρίου Μ.Κορκούτι.
Πιθανές επιπτώσεις του κινητού στον άνθρωπο  Διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης  Πονοκέφαλοι  Αλλοιώσεις στο DNA  Κίνδυνος ανάπτυξης κακοήθους όγκου στον.
Πανελλήνιες, Άγχος και Οικογένεια
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
5. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΟΩΝ
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Π ΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Πλυτά Μαρίνα ΑΜ Χειμερινό εξάμηνο
ΔΙΑΛΕΞΗ 12η ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΧΡΌΝΟΣ 1 Σλίκα Ραφαηλία Γ’ εξάμηνο Π.Τ.Δ.Ε Α.Ε.Μ 3879 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ A’ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Στελέχωση Υπηρεσίας: Μάρκος Ζαχαρής, ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Κοινωνικής.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο Χρόνος1 Η διδασκαλία του χρόνου 2η Εργαστηριακή Άσκηση Πληροφορικής Θέμα : Παρουσίαση Μαρία Τσεβρεντζίδου,3904.
Ψυχιατρική Ενότητα 17: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στην ψυχιατρική Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ – ΜΑΘΗΜΑ 9 Ο Ύπνος φυσιολογία: Διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με το στρες και την ποιότητα ζωής.
ΧΟΡΟΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΧΟΡΟΣ Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Πλαστικότητα του εγκεφάλου   Μορφογένεση του εγκεφάλου   Μάθηση και Μνήμη   Επανόρθωση βλαβών.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ; Μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Ντελίριο, άνοια και άλλες γνωστικές διαταραχές Αιτιολογία Αξιολόγηση Διαφορική διάγνωση μεταξύ ντελίριου και άνοιας Νοσηλευτικές διαγνώσεις.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗΥΠΝΟΣ  κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μειωμένη νοητική – πνευματική ή κινητική δραστηριότητα και έχει ως επακόλουθο το αίσθημα ανανέωσης.
Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 5: Κινητικός έλεγχος –Αισθητηριακές πληροφορίες
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Η επίδραση των ζώων στην υγεία του ανθρώπου
Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Οι νευρώνες Αποτελούν τα βασικά κύτταρα του νευρικού συστήματος Έχουν κυτταρικό σώμα που περιλαμβάνει τον πυρήνα Επικοινωνούν με τα άλλα κύτταρα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισμός υγείας: Στόχοι για την προώθηση της και την πρόληψη ασθένειας Mosby στοιχεία και των παραγώγων στοιχείων © 2010, 2006, 2002 από Mosby,
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
Γενικά χαρακτηριστικά
2Η ΕΡΓΑΣΤΙΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
3. Προσθεγκέφαλος.
Μυϊκή κράμπα (muscle cramp)
Βασική ανατομική οργάνωση
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Αποσυνδετικές διαταραχές
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 : ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΛΟΓΙΑ Κώστας Ρ.Σολδάτος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Διευθυντής Μονάδας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ηλεκτρο-εγκεφαλικά (ΗΕΓ) χαρακτηριστικά των σταδίων του ύπνου

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Αναγνωρίζονται πέντε διαφορετικά στάδια ύπνου, τα 1-4 και ο ύπνος REM Από το στάδιο 1 που είναι «κοντά» στην εγρήγορση, μέχρι το στάδιο 4 ο ύπνος όλο και βαθαίνει: Το ΗΕΓ δείχνει όλο και μεγαλύτερη αναστολή του εγκεφαλικού φλοιού Το μυογράφημα δείχνει μυϊκή χαλάρωση Η αφύπνιση είναι όλο και πιο δύσκολη Το στάδιο REM είναι «παράδοξος ύπνος»: Ο φλοιός του εγκεφάλου δραστηριοποιείται έντονα Ο μυϊκός τόνος καταργείται τελείως Τα μάτια κινούνται με ριπές κινήσεων Η αφύπνιση είναι δύσκολη Υπάρχει ανάμνηση ονείρων

Τυπικός ύπνος νεαρού ενήλικα ΥΠΝΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Ο νυκτερινός ύπνος έχει 4-5 «κύκλους» διαρκείας περίπου 90min ο καθένας. Οι κύκλοι στην αρχή της νύχτας φτάνουν σε βαθύτερο ύπνο, προς το τέλος της περιορίζεται σε εναλλαγή σταδίου 2 και ύπνου REM Συνήθως η αφύπνιση στο πρώτο μισό της νύχτας είναι δύσκολη και συσχετίζεται με σύγχυση και αποπροσανατολισμό για μερικά δευτερόλεπτα Στην αφύπνιση προς το τέλος της νύχτας συχνά υπάρχει ανάμνηση ονείρων

Θεωρίες για την ύπαρξη του ΜΗ-REM ύπνου Ανάπαυση – αποκατάσταση ενεργειακού ισοζυγίου Υποχρεωτική προστασία σε ώρες που η δραστηριότητα είναι επικίνδυνη Χρησιμότητα στην ανάπτυξη – ρύθμιση ενδοκρινικών λειτουργιών Επαναφορά των νευρομεταβιβαστικών συστημάτων στην κατάσταση της «μέσης γραμμής» Απαραίτητος για την δημιουργία περιβάλλοντος για να εκδηλωθεί ο ύπνος REM (ο ύπνος ως «φύλακας του ονείρου»)

Θεωρίες για τον ύπνο REM Απαραίτητος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την δημιουργία των νευρικών συνάψεων στη νεογνική (ίσως και νηπιακή) ηλικία Δραστηριοποίηση συνάψεων που είναι «γενετικά προγραμματισμένες» να λειτουργούν, εάν δεν λειτούργησαν κατά την ημέρα (διότι: use it or loose it) Επαναβίωση γεγονότων της ημέρας και λειτουργία αποθήκευσης στη μνήμη (ονειρεύομαι για να θυμάμαι) Επεξεργασία των γεγονότων της ημέρας, επιλογή της ουσίας, απόρριψη των άχρηστων πληροφοριών (ονειρεύομαι για να ξεχνάω) Συναισθηματική επεξεργασία γεγονότων της ημέρας και προσαρμογή στις νέες καταστάσεις Επεξεργασία συναισθηματικά φορτισμένων συμβάντων και διευθέτηση νεοαποκτηθεισών πληροφοριών με βάση μεθόδους που αποκτήθηκαν πρώιμα κατά την παιδική ηλικία, οι οποίες είναι διαφορετικές από τη «λογική» στην οποία υποχρεώνει η πραγματικότητα

Έρευνα του ύπνου:Κλινικές Εφαρμογές Διαταραχές Ύπνου-Εγρήγορσης Φυσιολογία Βιολογικών Ρυθμών 24ωρη Παθοφυσιολογία Σωματικών Παθήσεων 24ωρη Παθοφυσιολογία Ψυχικών Διαταραχών Μελέτη Επίδρασης στον Ύπνο: - Stress - Ποικίλων γεγονότων/συνθηκών ζωής - Ψυχοθεραπευτικών και άλλων παρεμβάσεων - Φαρμάκων και άλλων ουσιών - Μη φαρμακευτικών βιολογικών θεραπειών - Αποτελεσματικότητα/Α.Ε. Υπνωτικών

ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΛΟΓΙΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ASERINSKY & KLEITMAN (1953) DEMENT & KLEITMAN (1957) JOUVET, MICHEL, MOUNIER (1960) ROFFWARG, MUZIO, DEMENT (1966) FEINBERG, KORESKO, HELLER (1967) RECHTSCHAFFEN & KALES (1968) GASTAUT & LUGARESI (1968)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΛΟΓΙΑ: ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ BROUGHTON GILLIN HARTMAN KRAMER KUPFER OSWALD ROTH VOGEL WEBB WEITZMANN WYATT

Κλινική Υπνολογία:Πρώτοι Επίγονοι AKERSTEDT CARSKADON GUILLEMINAULT BILLIARD BIXLER BORBERLY BUYSSE GAILLIARD HINDMARCH HORNE MITLER MONTI REINOLDS ROEHRS ROTH(T) SHAPIRO SCHULZ THORPY TOBLER

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

docu0053.jpg