Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Advertisements

Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Η τιμή των προϊόντων καπνού ως εργαλείο της αντικαπνιστικής πολιτικής στην εποχή της κρίσης Τομέας Οικονομικών της Υγείας 1 Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH,
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Θεωρητικό υπόδειγμα για την μελέτη της οικονομικής δραστηριότητας (Κεφ
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
Βαγής Σαμαθρακής1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.
ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS1 Κεφάλαιο 9 Ασκήσεις. ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS2 Άσκηση 19 Τιμές Αγοράς = Τιμές Συντελεστών + Έμμεσοι Φόροι – Επιδοτήσεις Προϊόν Α: Τιμές.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 8 η Διανομή Εισοδήματος και Μέτρα Πολιτικής.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Η ακαθάριστη αξία της παραγωγής συγκροτείται από τρεις κατηγορίες εισροών: Τα αναλώσιμα ενδιάμεσα προϊόντα και τις αναλώσιμες ενδιάμεσες υπηρεσίες Την.
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Μετρώντας το εισόδημα ενός έθνους Κεφάλαιο 22 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part.
Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 10: Οικονομική της ευημερίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Βαγής Σαμαθρακής 2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ &
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 4: Ζήτηση Προσφορά και Αγορά. Διαλέξεις 6 έως 7. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης.
Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 2: Ελαστικότητες Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3)
1 Βασικές Έννοιες της Οικονομικής Επιστήμης (Επανάληψη ή Εισαγωγή) Τι είναι Οικονομικό Υπόδειγμα; Όφελος Κόστος Αγορές Ελαστικότητα Εξωτερικότητες Οικονομικά.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
1 To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κοινά χαρακτηριστικά υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: Προσφορά προϊόντος - σχετική προσφορά Ζήτηση προϊόντος – σχετική.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 3ο& 4ο
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Καταναλωτές , πωλητές και πλεονάσματα
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Η Τιµολογιακή Πολιτική των Δηµόσιων Επιχειρήσεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΕΣ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Φορολογία Pigou ορισμός Ο φόρος Pigou εξασφαλίζει το άριστο σημείο
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Γιώργος Γραμματικάκης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch

16 Δαπάνες και Έσοδα του Δημοσίου Τομέα

Δαπάνες του δημοσίου τομέα 10 20 30 40 50 60 % του εθνικού εισοδήματος 1880 1929 1960 2001 Η κλίμακα της κρατικής δραστηριότητας αυξάνεται σταθερά στις βιομηχανικές χώρες από το 1880. Ιαπωνία ΗΠΑ Γερμανία ΗΒ Γαλλία Σουηδία

Δαπάνες του δημοσίου τομέα στο ΗΒ Η κλίμακα των δημοσίων δαπανών έχει μεταβληθεί στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις κάτω του 40% ως ποσοστό του ΑΕΠ. 10 20 30 40 50 % του ΑΕΠ 1976 Δημόσιες δαπάνες Μεταβιβαστικές πληρωμές Αγαθά και υπηρεσίες

Δαπάνες του δημοσίου τομέα Οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να δικαιολογηθούν με δύο τρόπους. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ένα προοδευτικό σύστημα φορολογίας και μεταβιβαστικών πληρωμών αναδιανέμει το εισόδημα από τους πλούσιους στους φτωχούς. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - η διόρθωση των αποτυχιών της αγοράς μπορεί να βελτιώσει την κατανομή των πόρων.

Ιδιωτικά και δημόσια αγαθά Ένα ιδιωτικό αγαθό - αν καταναλωθεί από ένα άτομο δεν μπορεί να καταναλωθεί από κανέναν άλλον. - π.χ. η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ένα δημόσιο αγαθό - ακόμα και αν καταναλωθεί από κάποιο άτομο, μπορεί να καταναλωθεί και από άλλους. - π.χ. ο φωτισμός των δρόμων. Οι ισχυρές εξωτερικές επιδράσεις που σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά υποδηλώνουν ότι η κυβερνητική παρέμβαση για τη διασφάλιση ενός κατάλληλου επιπέδου παροχής μπορεί να είναι δικαιολογημένη.

Αξιόλογα και επιβλαβή αγαθά Αξιόλογα (επιβλαβή) - είναι τα αγαθά τα οποία η κοινωνία πιστεύει ότι πρέπει να έχουν (να μην έχουν) όλοι ανεξαρτήτως του αν τα αγαθά αυτά ζητούνται από τον καθένα. - π.χ. εκπαίδευση, υγεία, τσιγάρα. - η κυβέρνηση μπορεί να δαπανάει χρήματα για την υποχρεωτική εκπαίδευση ή για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς επειδή αναγνωρίζει ότι αν δεν το κάνει τα άτομα θα προβούν σε ενέργειες για τις οποίες στη συνέχεια θα μετανιώσουν.

Είδη φόρων Άμεσοι φόροι - φόροι στα εισοδήματα από εργασία, προσόδους, μερίσματα και τόκους. - π.χ. ο φόρος εισοδήματος, οι φόροι επί των κερδών... Έμμεσοι φόροι - φόροι που επιβάλλονται στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες. - π.χ. ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο αλκοόλ... Φόροι περιουσίας - φόρος μεταβίβασης κεφαλαίου, φόροι ιδιοκτησίας...

Φορολόγηση μισθών L' SS' L' SS' SS DD L Χωρίς φόρο, η αγορά εργασίας ισορροπεί σε επίπεδο μισθού W, με ώρες εργασίας L. Με την επιβολή του φόρου, η νέα προσφορά εργασίας είναι η SS’, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν W’’ και οι επιχειρήσεις πληρώνουν W’, ενώ η διαφορά ισούται με τον φόρο. Το κόστος των εργοδοτών δίνεται από την πράσινη περιοχή, ενώ το κόστος των εργαζομένων από τη γαλάζια. Η πορτοκαλί περιοχή είναι η απώλεια ευημερίας για την κοινωνία. L' SS' W' W'' L' SS' W' W'' Μισθός SS W DD L Ώρες εργασίας

Η φορολογική επιβάρυνση Το ποιος επιβαρύνεται τον φόρο εξαρτάται από τις ελαστικότητες ζήτησης και προσφοράς του εκάστοτε προϊόντος. Από τον ίδιο παράγοντα εξαρτάται και το μέγεθος της στρέβλωσης που προκαλεί η επιβολή του φόρου.

Φόρος για την αντιστάθμιση μιας εξωτερικής επίδρασης Με δεδομένη τη ζήτηση DD και την προσφορά SS, η ελεύθερη αγορά ισορροπεί στο Q. Αλλά αν υπάρχει μια αρνητική εξωτερική επίδραση στην κατανάλωση (π.χ. από το κάπνισμα), η κοινωνικά άριστη ποσότητα θα είναι Q*. Η επιβολή ενός φόρου ίσου με E*F διασφαλίζει την επίτευξη αυτής της ποσότητας. F SS' SS Τιμή DD' E* Q* DD Q Ποσότητα

Η καμπύλη Laffer ...δείχνει πόσο αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα σε κάθε πιθανό φορολογικό συντελεστή. Πέραν του t*, υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές μειώνουν τα έσοδα λόγω της δημιουργίας αντικινήτρων. Φορολογικά έσοδα t* 100% Φορολογικός συντελεστής

Οικονομική κυριαρχία Η εντεινόμενη αφομοίωση των χωρών στην παγκόσμια οικονομία μειώνει την οικονομική κυριαρχία των εθνικών κρατών. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των διεθνικών εξωτερικών επιδράσεων.