ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κεφάλαιο 12 Ραδιογενετική.
Advertisements

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΕΛΙΞΗ (σελ του σχολικού εγχειριδίου Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου) Θοδωρής Καλαϊτζής.
Εξελιξη βιολογια γ.π. γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (2ηδιάλεξη)
2. Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Α΄φάση Επιμόρφωσης Εκπ/κών κλάδου ΠΕ19 Διδακτική της Πληροφορικής Ρόδος, Νοέμβρης 2007.
Πειραματική Διδασκαλία στη Βιολογία της Γ΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3
ΜΕΘΟΔΟΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Α. Δρίβας 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
AΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΜΑΡΚ & ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
Δαρβίνος-ο δημιουργός της θεωρίας της Εξέλιξης
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
154 χρόνια Θεωρίας της Εξέλιξης: ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα
Μεταβολικές οδοί και ένζυμα
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Βασικές Αρχές Μέτρησης
Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Δομές Αναζήτησης TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA A A A Θέλουμε να υποστηρίξουμε δύο βασικές λειτουργίες:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΥΩΤΥΠΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Κεφάλαιο 1ο Ανάλυση προβλήματος.
6ο Κεφάλαιο: Αναπαραγωγή
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ. Συστήματα βοτανικής ταξινόμησης είναι μέθοδοι και αρχές κριτηρίων βάσει των οποίων τα είδη των φυτών κατατάσσονται σε διάφορες ταξινομικές.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., Ph.D.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
Κακαρά Στυλιανή A Η εξέταση των φυτικών δειγμάτων με βάση τα μορφολογικά τους γνωρίσματα, Η κατάταξή τους σε οικογένειες με την χρήση των κλειδων,
 Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι η εξοικείωση με τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αναζητήσουμε ένα τεκμήριο από τη συλλογή.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 4
Αξιολόγηση Εναλλακτικών Επιλογών.
Χειρισμός Χρόνου και Μεθοδολογίες Προσομοίωσης
Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Δειγματοληψία Ορισμοί Είδη δειγματοληψίας
Αργοί και Γρήγοροι Γάμμα Ρυθμοί Συντονίζουν Διαφορετικούς Τρόπους Χωρικής Ταξινόμησης στα Κύτταρα του Ιππόκαμπου (Slow and Fast Gamma Rhythms Coordinate.
Ανάπτυξη Μοντέλων Διακριτών Συστημάτων Μέρος Β
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών)
H εξέλιξη και οι «μαρτυρίες» της
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους. 1 Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους! 1. Ο πρώτος συνίσταται.
Πεπτικό σύστημα Εργασία από τους μαθητές της Στ΄2 τάξης:
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
Γονιδιακό “σαμποτάζ” RNAi και “αντικατασκοπεία” CRISPR!
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Ερωτήσεις Ποιες έννοιες αποτελούν τα ενοποιητικά στοιχεία των επιμέρους βιολογικών κλάδων τον 19ο αιώνα Τι είναι ο Γερμανικός ιδεαλισμός, τι ο Γερμανικός.
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Η οργάνωση των έμβιων όντων Τα οικοσυστήματα
Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΟΜΗ DNA. πειράματα πειράματα Βιοχημικά δεδομένα.
ΕΞΕΛΙΞΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος άργησε να γίνει αποδεκτή Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν μπορούν.
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΟΜΗ DNA. πειράματα πειράματα Βιοχημικά δεδομένα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, άργησε να γίνει αποδεκτή, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος της ζωής του ανθρώπου στο οποίο δε γίνονται αντιληπτές οι μεταβολές που υφίστανται τα είδη - Πολλοί στοχαστές υποστήριζαν τη θεωρία της εξέλιξης, ο Δαρβίνος όμως τη διατύπωσε με επιστημονικούς όρους υπέδειξε το μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει Θεμελιώδεις γενικεύσεις της βιολογίας Κυτταρική θεωρία Θεωρία της εξέλιξης όλα τα έμβια όντα αποτελούνται από κύτταρα και προϊόντα κυττάρων όλα τα έμβια όντα είναι προϊόν εξέλιξης που υπέστησαν προγενέστεροι οργανισμοί

3.1.1 Ταξινόμηση των Οργανισμών και Εξέλιξη Τα μόνα όμοια όντα στον πλανήτη Η μελέτη των οργανισμών επιτυγχάνεται με τη: Συλλογή τους Κατάταξή τους Σύγκρισή τους μονοζυγωτικά δίδυμα μικροοργανισμοί του ίδιου κλώνου αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί Πληθυσμός: δεν έχει πολύ αυστηρά όρια π.χ. γάτες από άλλη συνοικία, δηλαδή από άλλο πληθυσμό μπορούν να αναπαραχθούν με γάτες της δικής μας συνοικίας, όταν τις φέρουμε σε επαφή → ο πληθυσμός δεν αποτελεί τη θεμελιώδη μονάδα ταξινόμησης

Είδος: θεμελιώδης μονάδα ταξινόμησης Το είδος καθορίζεται από δύο κριτήρια: 1. Μειξιολογικό Ισχύει για αμφιγονικά αναπαραγόμενους οργανισμούς Είναι τα σύνολο όλων των οργανισμών που μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν γόνιμους απογόνους 2. Τυπολογικό Ισχύει για μονογονικά αναπαραγόμενους οργανισμούς (π.χ. αμοιβάδα) Είναι το κριτήριο της ομοιότητας μεταξύ των οργανισμών. Όταν δύο οργανισμοί έχουν κοινά μορφολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά, ομαδοποιούνται στο ίδιο είδος

Το τυπολογικό κριτήριο: Σειρά ταξινομικών βαθμίδων των οργανισμών (από μικρότερη προς μεγαλύτερη) Είδος → Γένος → Οικογένεια → Τάξη → Κλάση → Φύλο Γένος: είδη που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από ότι άλλα Οικογένεια: γένη που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από ότι άλλα Τάξη: οικογένειες που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από ότι άλλες επινοήθηκε από το Σουηδό φυσιοδίφη Λινναίο συνέβαλε στη συγκρότηση ευρύτερων ταξινομικών βαθμίδων πέρα από το είδος

Κλάση: τάξεις που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από ότι άλλες Φύλο: κλάσεις που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από ότι άλλες 3.1.4 Μερικές Χρήσιμες Αποσαφηνίσεις για τη Θεωρία της Φυσικής Επιλογής - Ο πληθυσμός αντιπροσωπεύει τη μικρότερη δυνατή μονάδα που μπορεί να εξελιχθεί - Το λογικότερο θα ήταν τα μεμονωμένα άτομα να αποτελούν τη μονάδα της εξέλιξης → όμως ένα μεμονωμένο άτομο μπορεί να εμφανίσει το πολύ ένα νέο χαρακτηριστικό είτε λόγω μεταβολής του γενετικού υλικού (μετάλλαξη) είτε λόγω επίδρασης του περιβάλλοντος (επίκτητο γνώρισμα)

Αντίθετα, η εξέλιξη απαιτεί συσσώρευση πολλών νέων κληρονομήσιμων χαρακτηριστικών που έχουν εδραιωθεί στους πληθυσμούς διαδοχικών γενεών με τη δράση της φυσικής επιλογής Η δράση της φυσικής επιλογής είναι προσδιορισμένη (τοπικά και χρονικά) → ένα χαρακτηριστικό που είναι προσαρμοστικό σε μια περιοχή μια καθορισμένη χρονική στιγμή μπορεί να είναι άχρηστο ή και δυσμενές σε μια άλλη περιοχή ή σε μια άλλη χρονική στιγμή

3.1.6 Σύγκριση της Θεωρίας του Λαμάρκ με τη Θεωρία του Δαρβίνου Η σύγκριση των δύο θεωριών για το χαρακτηριστικό "ύψος του λαιμού της καμηλοπάρδαλης" φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Ευχαριστώ για την προσοχή σας