Ραδιενέργεια.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κίνηση φορτίου σε μαγνητικό πεδίο
Κεντρικά σημεία της θεωρίας
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Από το έλλειμμα μάζας στη ραδιενέργεια
Πυρηνικά φαινόμενα.
ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Μεταπτυχιακό μάθημα Κοσμικής Ακτινοβολίας
Δημόκριτος ( π.Χ.) «Κατά σύμβαση υπάρχει γλυκό και πικρό, ζεστό και κρύο…. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο άτομα και το κενό».
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Το Φορτίο Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Το ηλεκτρικό φορτίο έχει δύο μορφές. Το θετικό και το αρνητικό. Τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικό.
ΑΤΟΜΟ-ΙΣΟΤΟΠΑ-ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ενέργεια του ατόμου του υδρογόνου
για το άτομο του υδρογόνου
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Το μπουφάν της δεσποινίδας Aimi
Ντόμαρη Ελένη Λάσκαρης Γιώργος Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα Βλαστού
Έλλειμμα μάζας Ενέργεια σύνδεσης
Ακτίνες Roentgen ή Ακτίνες Χ.
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Περιοδικός Πίνακας και Περιοδικές Ιδιότητες των Στοιχείων
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Σταθερότητα του πυρήνα
Ακτινοβολίες αλληλεπίδραση ακτινοβολίας γ με την ύλη
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
2.9 Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
Ατομικότητα στοιχείου Ε.Παπαευσταθίου-Μ.Σβορώνου
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
02. ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Παραδόσεις φυσικής γενικής παιδείας Γ’ Λυκείου Σχολικό έτος
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.  Μπορεί ένας πυρήνας να έχει οποιονδήποτε μαζικό αριθμό; C O U Fe 5626  Να συγκριθούν οι ατομικοί και μαζικοί αριθμοί.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Θεμελιώδης Κατασταση E1E1 E2E2 E3E3 E4E4 E5E5 Τα ενεργειακά επίπεδα συνεχίζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά μέχρις ότου τείνουν..... E  ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ.
Δομή ατόμου Κάθε άτομο αποτελείται από: Πυρήνα και ηλεκτρόνια.
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
► Μέγεθος ατόμου ~ 0.1nm ( m) ► Πυρήνας ~ 1fm ( m) ► m p = m n ~ 1800m e ► Aτομα: μικροί πυκνοί πυρήνες σε σχεδόν άδειο χώρο.
Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ. Μέρος πρώτο.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684 Π. Παπαγιάννης Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Γραφείο
Φυσική των Ακτινοβολιών Βασικές Αρχές Ευάγγελος Παππάς Επικ. Καθηγ. Ιατρικής Φυσικής ΤΕΙ Αθήνας.
ΜΕΡΟΣ Α ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ. Δομή του ατομικού πυρήνα Σύμφωνα με τον Δανό φυσικό Niels Bohr (αρχές 20 ου αιώνα) το άτομο έχει κάποιες αναλογίες με το πλανητικό.
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
Πυροχημική ανίχνευση μετάλλων
Γενική Χημεία Δομή του ατόμου Δρ. Αθ. Μανούρας.
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Η ατομική βόμβα από τη σκοπιά της φυσικής
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Υποατομικά σωματίδια Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Ασκήσεις #2 Μέγεθος και Μάζα.
Επαναληπτικές ερωτήσεις Φυσικής
ΔομΗ του ΑτΟμου.
Περιοδικός Πίνακας και Περιοδικές Ιδιότητες των Στοιχείων
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
ΔομΗ του ΑτΟμου.
Μια ματιά στα Στοιχειώδη Σωμάτια και τους κβαντικούς αριθμούς τους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ραδιενέργεια

Προαπαιτούμενα . Πυρηνικές δυνάμεις . Ατομικός, μαζικός αριθμός . Ισοδυναμία μάζας-ενέργειας . Λογάριθμοι, εκθετικές συναρτήσεις

Σταθεροί και ασταθείς πυρήνες Από τα 2500 γνωστά είδη πυρήνων μόνο περίπου 300 είναι σταθερά. Τα υπόλοιπα είναι ραδιενεργά. Γενικά πυρήνες με Ζ>83 ή Α>209 είναι ασταθείς. Η σταθερότητα των πυρήνων οφείλεται στην ύπαρξη των πυρηνικών δυνάμεων. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ πυρηνικών και ηλεκτρικών δυνάμεων.

Η σταθερότητα των πυρήνων μεγάλου ατομικού αριθμού Ζ εξασφαλίζεται με το ότι αυτοί έχουν περισσότερα νετρόνια παρά πρωτόνια. Γιατί; Π.χ. ο πυρήνας έχει 92 πρωτόνια και (238-92=) 146 νετρόνια.

Μεταστοιχείωση: το φαινόμενο στο οποίο ένας πυρήνας μετατρέπεται σε έναν άλλον διαφορετικού στοιχείου. Το όνειρο των αλχημιστών. Ραδιενέργεια: το φαινόμενο της αυθόρμητης εκπομπής ενέργειας και ακτινοβολίας από ένα πυρήνα. Οι ραδιενεργοί πυρήνες εκπέμπουν τρία είδη ακτινοβολίας: Ακτινοβολία α ή σωμάτια α Ακτινοβολία β ή ηλεκτρόνια και Ακτινοβολία γ ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πολύ μεγάλης συχνότητας.

Διάσπαση α Σωμάτιο α ονομάζεται ο πυρήνας Κατά τη διάσπαση α, ο ραδιενεργός (μητρικός) πυρήνας διασπάται εκπέμποντας ένα σωμάτιο α και μεταπίπτει σε έναν άλλο πυρήνα (θυγατρικό) π.χ.

Ισχύουν οι αρχές διατήρησης φορτίου και συνολικού αριθμού νουκλεονίων Α, οπότε ο θυγατρικός πυρήνας έχει ατομικό αριθμό Ζ΄ και μαζικό αριθμό Α΄ που: Ζ΄ = Ζ – 2 και Α΄ = Α – 4 όπου Ζ και Α ο ατομικός και μαζικός αριθμός αντίστοιχα του μητρικού πυρήνα. Γενικά: π.χ.

Κατά τη διάσπαση α η μάζα των προϊόντων είναι μικρότερη της μάζας των αντιδρώντων. Η διαφορά των μαζών είναι ανάλογη της ενέργειας Ε που εκπέμπεται με μορφή κινητικής ενέργειας (κυρίως του σωμάτιου α) και ισούται με Ε = (Μμ – Μθ – Μα) c2 όπου Μμ, Μθ και Μα η μάζα του μητρικού, του θυγατρικού και του σωμάτιου α αντίστοιχα. Οι προηγούμενες σχέσεις ισχύουν σε όλες τις πυρηνικές αντιδράσεις.

Διάσπαση β Σωμάτιο β ονομάζεται το ηλεκτρόνιο. Κατά τη διάσπαση β, ο μητρικός πυρήνας διασπάται εκπέμποντας ένα σωμάτιο β (e) και μεταπίπτει σε έναν άλλο πυρήνα (θυγατρικό). π.χ. Το ηλεκτρόνιο συμβολίζεται: Το ηλεκτρόνιο δεν προϋπάρχει στον πυρήνα, αλλά δημιουργείται από τη διάσπαση ενός νετρονίου σε πρωτόνιο, ηλεκτρόνιο και αντινετρίνο

Η ύπαρξη του νετρίνου προτάθηκε το 1930 από τον Pauli και επιβεβαιώθηκε πειραματικά το 1956. Ισχύουν οι αρχές διατήρησης φορτίου και συνολικού αριθμού νουκλεονίων, οπότε ο θυγατρικός πυρήνας έχει ατομικό αριθμό Ζ΄ και μαζικό αριθμό Α΄ που Ζ΄ = Ζ + 1 και Α΄ = Α όπου Ζ και Α ο ατομικός και μαζικός αριθμός αντίστοιχα του μητρικού πυρήνα. Γενικά: Κατά τη διάσπαση β επίσης εκπέμπεται ενέργεια Ε με μορφή κινητικής ενέργειας.

Διάσπαση γ Σωμάτια γ ή ακτίνες γ ονομάζονται φωτόνια με πολύ μεγάλες συχνότητες (μεγαλύτερες των ακτίνων Χ). Διάσπαση γ συμβαίνει όταν, μετά από διάσπαση α ή β, προκύπτει θυγατρικός πυρήνας που βρίσκεται συνήθως σε διεγερμένη ενεργειακή κατάσταση. Ο πυρήνας αυτός τότε μεταπίπτει σε χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση εκπέμποντας φωτόνια. π.χ. Κατά τη διάσπαση γ δεν αλλάζει ούτε ο ατομικός αριθμός Ζ, ούτε ο μαζικός αριθμός Α του πυρήνα.

Διάσπαση γ

Διεισδυτική ικανότητα των ακτίνων α, β και γ Τα σωμάτια α μόλις διαπερνούν ένα φύλλο χαρτιού. Τα σωμάτια β διαπερνούν ένα φύλλο αλουμινίου πάχους μερικών εκατοστών. Τα φωτόνια των ακτίνων γ διαπερνούν αρκετά εκατοστά μολύβδου.

Διαχωρισμός των ακτίνων α, β και γ Οι ακτίνες α, και β μπορούν να διαχωριστούν από μαγνητικό ή ηλεκτρικό πεδίο. Οι ακτίνες γ δεν επηρεάζονται από το μαγνητικό ή το ηλεκτρικό πεδίο. Γιατί;

Ρυθμοί διάσπασης – χρόνος ημιζωής Οι διασπάσεις των ραδιενεργών πυρήνων είναι στατιστικό φαινόμενο. Έστω ότι κάποια στιγμή υπάρχει ένα δείγμα Ν ραδιενεργών πυρήνων που είναι αδιάσπαστοι. Κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος Δt, θα έχουν διασπαστεί ΔΝ πυρήνες και θα είναι ΔΝ = -λ Ν Δt (1) ή ΔΝ / Δt = -λ Ν (1α) όπου λ σταθερή που ονομάζεται σταθερή διάσπασης και είναι χαρακτηριστική του είδους του πυρήνα. Η σταθερή διάσπασης λ δεν επηρεάζεται από καμιά εξωτερική συνθήκη, όσο ισχυρή και να είναι (π.χ. θερμοκρασία, πίεση). Το αρνητικό πρόσημο δείχνει ότι ο αριθμός των πυρήνων μειώνεται.

Το μέγεθος ονομάζεται ενεργότητα του δείγματος. Η ενεργότητα είναι ανάλογη της σταθερής διάσπασης λ και του αρχικού αριθμού των πυρήνων Ν που είναι αδιάσπαστοι. Η μονάδα ενεργότητας στο S.I. ονομάζεται 1 Becquerel. 1 Bq = 1 διάσπαση/s = s-1.

Η λύση της ΔΝ = -λ Ν Δt είναι: όπου: Ν ο αριθμός των πυρήνων που είναι αδιάσπαστοι τη στιγμή t και Ν0 ο αριθμός των πυρήνων που είναι αδιάσπαστοι τη στιγμή t = 0.

Χρόνος ημιζωής Τ1/2: ο χρόνος μετά τον οποίο θα έχουν μείνει αδιάσπαστοι οι μισοί πυρήνες από όσους είχαμε αρχικά.

Παράδειγμα Αν ένα ραδιενεργό δείγμα έχει χρόνο ημιζωής 1 μέρα, πόσοι πυρήνες θα είναι αδιάσπαστοι στο τέλος της α. 2ης μέρας; β. 3ης μέρας; Απάντηση: α. ¼ των αρχικών. β. 1/8 των αρχικών.

Ποιος είναι ο χρόνος ημιζωής του Bi;

Σχέση χρόνου ημιζωής Τ1/2 και σταθερής διάσπασης λ:

Απόδειξη: Για t =Τ1/2

Ερωτήσεις Οι ακτίνες Χ μοιάζουν περισσότερο με τις ακτίνες α, β ή γ; Ποιο είδος διάσπασης α, β ή γ προκαλεί τη μεγαλύτερη και ποιος τη μικρότερη μεταβολή του α. μαζικού αριθμού, β. ατομικού αριθμού;

Τι μάθαμε Οι πιο πολλοί πυρήνες είναι ασταθείς και μεταπίπτουν σε σταθερούς πυρήνες με διασπάσεις α, β και γ. Το φαινόμενο ονομάζεται ραδιενέργεια. Μεταστοιχείωση: το φαινόμενο στο οποίο ένας πυρήνας μετατρέπεται σε έναν άλλον διαφορετικού στοιχείου. Σωμάτιο α ονομάζεται ο πυρήνας ηλίου, σωμάτιο β ονομάζεται το ηλεκτρόνιο και οι ακτίνες γ είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σε κάθε πυρηνική αντίδραση ισχύουν οι αρχές διατήρησης φορτίου και συνολικού αριθμού νουκλεονίων, δηλ. Ζολ=ct και Αολ=ct.

Αν κάποια στιγμή υπάρχουν Ν ραδιενεργοί πυρήνες που είναι αδιάσπαστοι, κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος Δt, θα έχουν διασπαστεί ΔΝ πυρήνες: ΔΝ = -λ Ν Δt όπου λ η σταθερή διάσπασης, χαρακτηριστική του είδους του πυρήνα. Το μέγεθος ΔΝ/Δt ονομάζεται ενεργότητα ενός δείγματος και η μονάδα της στο S.I. είναι 1 Bq = 1 διάσπαση/s = s-1.

Ο αριθμός των πυρήνων Ν που είναι αδιάσπαστοι τη στιγμή t δίνεται από τη σχέση: Στην πυρηνική σχάση ένας βαρύς πυρήνας με απορρόφηση νετρονίων χωρίζεται σε δύο μεγάλα θραύσματα και ελευθερώνονται νέα νετρόνια. Χρόνος ημιζωής Τ1/2 είναι ο χρόνος μετά τον οποίο θα έχουν μείνει αδιάσπαστοι οι μισοί πυρήνες από όσους είχαμε αρχικά. Ισχύει: Τ1/2=ℓn2 / λ.

Για το σπίτι Μελέτη: σ. 84-89. Παραδείγματα: 3-5 ως και 3-9. Ερωτήσεις: 15-22 Προβλήματα: 3-6