Τα Ουράνια Σώματα Στη Λογοτεχνία και στη Λαϊκή Παράδοση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο ΟΛΟΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΑΡΟΣ Του Φρανσίσκο Κούνα Εάν έρθεις στο σπίτι μου, από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς μου θα δεις τη θάλασσα, την παραλία και πολλές.
Advertisements

Στη γειτονιά του ήλιου start Δημιουργία: Παύλος Κώτσης.
Αριάδνη Σαχίνογλου, Α’ Γυμνασίου
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Ευχούλα-Ελπίδα-Αγάπη-Αυγούλα
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας
Τα ουράνια σώματα στη λαϊκή παράδοση
Νερο και ποιηση 1)Θεόδωρος Τσούνης 2)Παναγιώτης Φιορέτος
Ο πραγματικός και ιδεατός κόσμος στην ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη
Απόσταγμα σκέψεων (26).
Ηθικά θέματα.
Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας
Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν
Ο Έρωτας στις Τέχνες Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος Καβούνη Σωσσάνα
27 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Το Απέραντο Γαλάζιο.
Δρόμος αρετής και δύναμης
Ο βασιλιάς των βατράχων
27ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Τσιρίκου Ρόζα- Σταυρούλα
Αν μ’αγαπάς κι ειν’ όνειρο
ωρα σκεφτομαι στιχο για να φιαξω…
Η γειτονιά που γέμισε ήχους
Τραγουδια απο την κατεχομενη γη μασ
Ας μιλήσουμε για τη φιλία!!!
ΦΩΣ - ΣΚΟΤΑΔΙ Μαρία Ιγγλέζου Β Λυκείου
Σ ΄ αγαπώ Είσαι για μένα το πιο τρελό μου όνειρο.
Ξυπνάς το πρωί. Μια μέρα ξεκινάει….
ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΩ ΧΑΧΑΧΑΑΧ Α!!! ΠΟΤΕ!!!!!!!!. ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ Σύμφωνα με την παράδοση εμφανιζόμαστε κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα.
Καλή διασκέδαση. Η πάπια που ψήθηκε Κάποτε, σε μία μακρινή λίμνη, υπήρχε μία πάπια που αποφάσισε να βρει την τύχη της μακριά από το σπίτι της και τους.
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΟΦΟΣ
Ο φτωχοσ και τα γροσια . ..
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Το πρωί, πολύ πριν φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω και πήγε σ΄ένα ερημικό μέρος, και εκεί προσευχόταν.
Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ)
ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ…
Ουράνιο τόξο.
Βασιλείου Χριστίνα (project) Β’1
Το τραγούδι αναφέρεται στα σφάλματα που έχει κάνει η Ελένη. Παρουσιάζεται ως μια μοιραία γυναίκα που προκάλεσε τον πόλεμο στην Τροία. Έχει παρασύρει.
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ Λαϊκα Παραμυθια Σοϊλεμεζιδης Ηλίας Β΄5.
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
Πανεπιστήμιο Πατρών ΤΕΕΑΠΗ «Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο» Διδάσκων: κ. Πολίτης Δημήτριος Παρουσίαση Δραστηριότητας με θέμα την Ποίηση Σκευοφύλαξ Βασιλική,
BONSAI Η ΑΡΜΟΝΙΑ Η καλη συμπεριφορα συνισταται στο να εισαι ειλικρινης σε ολα και να ενωσεις την ψυχη σου με την θεληση του συμπαντος δηλαδη να κανουμε.
1 BΑΡΚΑ ΓΙΑΛΟ. 2) Ω ΧΑΡΑ 5 TΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΚΑΜΠΟ.
Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη,
1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ « ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» ΤΑΞΗ : Γ3.
Έλα στη φάτνη μας, Χριστέ να γεννηθείς, στο λίκνο της καρδιάς μας Συ, γλυκά ν’ αναπαυθείς. Σε καρτερούν όλου του κόσμου τα παιδιά στην παγωμένη τούτη,
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
Ασπρογάλανο πανί ● Μιλούσανε δυο νεράιδες: ● - Τι σημαία να δώσουμε σ' αυτή τη χώρα; ● είπαν κι έδειξαν την Ελλάδα. ● - Ας ρωτήσουμε την ίδια, είπε η μια.
ΨΥΛΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ 4497 ΕΞΑΜΗΝΟ ΄Ζ ΜΑΘΗΜΑ: Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: κ. ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Το χρυσόψαρο ΛΑΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.
Γεια σου χαίρομαι που σε γνωρίζω το όνομα μου είναι υπολογιστούλης και έχω να πω ότι είσαι πάρα πολύ όμορφη. Γεια σου είμαι η υπολογιστούλα και είμαι.
σε Σένα πρέπει δόξα και τιμή.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Χρήστος Καραβάς Α1.
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ Στίχοι: Σπύρου Λάμπρου.
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ E’2 16/19/15.
(Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) «Κοιμήσου Αστρί»
Η Κοκκινοσκουφίτσα.
Managing lessons YΠAΡXOYN ΑΛΛΑΓΕΣ…
Ο Απόστολος Παύλος.
ΤΟ ΛΕΜΑΡΓΟ ΑΣΤΕΡΙ.
Ενότητα: Ουρανός και Γη Μάθημα 1: Το φαινόμενο της έκλειψης.
Το παραμύθι της Περσεφόνης
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Managing lessons YΠAΡXOYN ΑΛΛΑΓΕΣ…
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα Ουράνια Σώματα Στη Λογοτεχνία και στη Λαϊκή Παράδοση Τα Ουράνια Σώματα Στη Λογοτεχνία και στη Λαϊκή Παράδοση

Τα Ουράνια σώματα όπως παρουσιάζονται στη λογοτεχνία. Ήλιος (ανατολή – δύση) Φεγγάρι Αστέρια Ουρανός Γη

Ήλιος Στα δημοτικά τραγούδια ο ήλιος παρουσιάζεται προσωποποιημένος, συμμετέχει σε διαλόγους, είναι παντογνώστης, διότι τα βλέπει όλα από ψηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποίημα << Ήλιε μου και τρισήλιε μου >>. Ήλιε μου και τρισήλιε μου και κοσμογυριστή μου, Ψες έχασα μια λυγερή, μια ακριβοθυγατέρα Να μην την είδες πουθενά, να μην την απαντήσες; -Εψές προχτές την είδηκα στου Χάρου το σαράι. Ο Χάρος έτρωγε ψωμί, κι η κόρη τον κερνούσε, Κι έτρεχαν τα ματάκια της σα μήλο μαραμένο. Κι από το συχνοκέρασμα της πέφτει το ποτήρι, Μήτε σε πέτρα βάρεσε, μήτε σε καλντιρίμι, Μέσα στου Χάρου την ποδιά έπεσε κι εραϊστη…

Φεγγάρι Το φεγγάρι εμφανίζεται προσωποποιημένο και πολλές φορές μας βγάζει μελαγχολία για παράδειγμα το ποίημα << Ο Αιχμάλωτον>> και το «Νυχτερινό» . «Αστρίτσια μ’ χαμηλώσετεν, φεγγάρι μ’ κάθα έλα για δείξετε με τη στρατήν ντο πάει ση Ρωμανίαν. Οι άστροι εχαμέλεναν ,οι φέγγοι κάθα έρθαν. Εδείξαν ατόν τη στρατήν ντο πάει ση Ρωμανίαν.» «Ένα φεγγάρι πράσινο, μεγάλο, που λάμπει μες στη νύχτα, - τίποτα άλλο.»

Αστέρια Στην παραδοσιακή ποίηση ο ποιητής παρομοιάζει το παιδί με άστρο, νανουρίζοντας το: «Κοιμήσου αστρί, κοιμήσου αυγή, κοιμήσου νιο φεγγάρι…» Χαρακτηριστικό ποίημα είναι η « Μάγια » του Οδυσσέα Ελύτη. Η Πούλια πόχει εφτά παιδιά μέσ' απ' τους ουρανούς περνά. Κάποτε λίγο σταματά στο φτωχικό μου και κοιτά. -Γεια σας τι κάνετε; Καλά; -Καλά. Πώς είναι τα παιδιά; -Τι να σας πω εκεί ψηλά τα τρώει τ' αγιάζι κι η ερημιά. -Γι αυτό πικραίνεσαι κυρά, δε μου τα φέρνεις εδωνά; -Ευχαριστώ μα 'ναι πολλά θα σου τη φάνε τη σοδειά. -Δώσε μου καν την πιο μικρή τη Μάγια την αστραφτερή. -Πάρ' την κι έχε λοιπόν στο νου πως θά 'σαι ο άντρας τ' ουρανού.

Τόσο στην σύγχρονη λογοτεχνία όσο και στην παλαιά λογοτεχνία τα ποιήματα έχουν ομοιότητες . Και τα δύο ποιήματα έχουν ως σκοπό τους το νανούρισμα ενός παιδιού. Εφόσον ο ποιητής θεωρεί το φεγγάρι και τα αστέρια όμορφα και μαγευτικά ουράνια σώματα θα ήθελε και το παιδί να είναι όμορφο και μυστηριώδες.

Ουρανός Ο ουρανός σε αντίθεση με δύο προηγούμενα εμφανίζεται κάθε φορά που πραγματοποιείται ένα συμβάν είτε αυτό είναι καλό είτε κακό αλλά και όταν οι άνθρωποι απευθύνονται σε αυτόν δίνει τα σημάδια του Στον ουρανό η γνώση κυριεύει και κυβερνά το φως: «τση` όλη τη κτήση . τούτο το φως πάς` αγαθόν ερμηνέυει . Φως άξον , απού ποτέ δεν κάμνει δύση, φως, απού κάμνει αθάνατη τη ζήση κι απού κι ο ίδιος ήλιος του ζηλεύει . Τούτο δόξες άψεφτες χαρίζει κι απ` όλους που τσι ακτήνες του ακλοθούσην»

Γη Ο συγγραφέας Κλείττος Κύρου σ’ ένα από τα ποιήματα του “Κραυγή δέκατη Πέμπτη” χρησιμοποιεί τη Γη ως μέρος στο οποίο δύσκολα μπορεί να βρει κανείς θέση. «Ζητώντας ευλαβικά μια θέση σ’ αυτήν τη γη»