ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΤΥΧΟΥΣΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ DUHAMEL

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελεύθερος Αρμονικός Ταλαντωτής με απόσβεση F΄= −bυ
Advertisements

Αριθμητική Ανάλυση ΙΙ Ακαδημαϊκό Έτος η Εβδομάδα
Ταλαντωσεις – Συνθεση Ταλαντωσεων – Εξαναγκασμενες Ταλαντωσεις
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Slide 1 Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών ENOTHTA 7 η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) 1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  Εκτός από τις τερματικές.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ
Εκπαιδευτής: Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Μηχανικές Ταλαντώσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Με δεδομένο ότι συνήθη επαγγελματικά προγράμματα ανάλυσης και διαστασιολόγησης κατασκευών δεν παρέχουν την δυνατότητα εν-χρόνω ολοκλήρωσης, στην Δυναμική.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΚΟΜΒΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ
3:11:52 PM Α. Λαχανάς.
Εισαγωγή στην Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ
ΧΡΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
ΑΠΟΣΒΕΣΜΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Θεμελιώδεις Αρχές της Μηχανικής
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ »
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
INTERACTIVE PHYSICS Χρήση για την υποστήριξη «δύσκολων σημείων» της Φυσικής του Λυκείου Καλφαγιάννης Θανάσης.
Παρουσίαση Νο. 6 Αποκατάσταση εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας.
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Σύστημα Επι-τόπου Μετρήσεων για την Επίδραση του Εδάφους Θεμελίωσης Αθανασόπουλος, Γ.Α., Πολιτικός Μηχανικός,
(The Primitive Equations)
ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ ΙI Eνότητα: Λυγισμός πρισματικών φορέων
Ενότητα: Ελεγκτές - Controllers
Ενότητα 6η: ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Σχήμα διεπιφάνειας γλυκού-αλμυρού νερού
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Δειγματοληψία
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Εισαγωγή στις γραμμές επιρροής. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Διαγράμματα δοκού με τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μεταλλικές Κατασκευές Ι Διδάσκων Δημ. Σοφιανόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαρία Ντίνα, Πολ. Μηχ. MSc,
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων Είναι η διαδικασία κατά την οποία πρέπει να κάνουμε: ✗ τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων που παρέχει το πρόβλημα ✗ την.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 7: Η αρχή των δυνατών έργων. Η αρχή του D’ Alembert Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες-Ορισμοί Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
1 Σύνθεση Ταλαντώσεων. 2 Αρχή της Ανεξαρτησίας ή Αρχή της Επαλληλίας των κινήσεων Όταν ένα κινητό εκτελεί ταυτόχρονα 2 ή περισσότερες κινήσεις, κάθε μία.
Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Προσομοίωση και Μοντέλα Συστημάτων (Μέρος B)
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Μηχανική Ρευστών Ι Ενότητα 7: Θεμελιώδεις αρχές διατήρησης – Μάζα
2) Οι Θεμελιώδεις Εξισώσεις (The Primitive Equations)
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Σεραφείμ Καραμπογιάς Τι είναι σήμα;
ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΤΥΧΟΥΣΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ DUHAMEL Πέρα από την αρμονική διέγερση υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις διεγέρσεων οι οποίες έχουν σχετικά απλή μορφή και οι ταλαντώσεις που προκαλούν μπορούν να περιγραφούν με συγκεκριμένες μαθηματικές εκφράσεις. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες η διέγερση εμφανίζει εξαιρετικά πολύπλοκη μορφή ανεμο-φορτία, κυματο-φορτία σεισμικά φορτία η οποία δεν μπορεί να περιγραφεί με αναλυτική μαθηματική σχέση.

Η περιγραφή τους μπορεί να γίνει μόνο σε ψηφιακή μορφή κάνοντας χρήση καταγραφών προηγούμενων συμβάντων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είναι αναγκαίο να διατυπωθεί μια μεθοδολογία επίλυσης της δυναμικής απόκρισης φορέων, η οποία να έχει ΓΕΝΙΚΗ εφαρμογή (ανεξάρτητα από τη μορφή διέγερσης). Αυτή η μεθοδολογία στηρίζεται στην απόκριση μονοβάθμιου ταλαντωτή σε μοναδιαίο ορθογωνικό πλήγμα, η οποία προσδιορίζεται από το ολοκλήρωμα του Duhamel.

Καταναγκασμένη ταλάντωση μοναδιαίου πλήγματος Έστω ότι ο φορέας του σχήματος υπόκειται την χρονική στιγμή t = τ, στη δράση πλήγματος απειροστής διάρκειας ε και μοναδιαίου εμβαδού. m Ι u(t)) c f(t) f t 1/ε τ ε Λόγω της ακαριαίας δράσης του πλήγματος δεν προλαβαίνουν να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις επαναφοράς και απόσβεσης κατά την δράση του πλήγματος. Αυτό σημαίνει ότι η απόκριση περιλαμβάνει μία φάση ελεύθερης ταλάντωσης με αρχικές συνθήκες u(τ) = 0, u’(τ) = 1/m, (αρχή της διατήρησης της ορμής).

u(t) = h(t-τ) = e--ξω(t-τ) sin[ωd(t-τ)] 1/m τ Προφανώς κάθε πλήγμα με χρόνο εμφάνισης τ, διαμορφώνει την απόκριση σε μεταγενέστερο χρόνο (t  τ). Λόγω της απόσβεσης, η επίδραση του πλήγματος εξασθενεί όσο απομακρυνόμαστε από την δράση του.

Καταναγκασμένη ταλάντωση σε διέγερση τυχούσας μορφής Σε περιπτώσεις μη μοναδιαίου πλήγματος, η απόκριση του συστήματος είναι αυτή που προκύπτει από την εφαρμογή της προηγούμενης σχέσης, πολλαπλασιασμένης επί το εμβαδόν του υπόψη πλήγματος. Συνεπώς, η δράση μοναδιαίου πλήγματος μπορεί να αποτελέσει την βάση μελέτης πιο σύνθετων μορφών διέγερσης εάν θεωρηθούν ότι συντίθενται από διαδοχικά (μη-μοναδιαία) πλήγματα. Το άθροισμα της επίδρασης όλων των πληγμάτων, συνθέτει την συνολική απόκριση του συστήματος στην τυχούσα φόρτιση.

Στο όριο, για απειροστή διάρκεια δράσης κάθε πλήγματος, το άθροισμα μετατρέπεται σε ολοκλήρωμα και η απόκριση προκύπτει ως: u(t) = = f(τ) e-ξωο(t-τ) sin[ωd(t-τ)]dτ Η σχέση αυτή είναι γνωστή ως ολοκλήρωμα του Duhamel και παρέχει την δυνατότητα υπολογισμού της απόκρισης μονοβάθμιου ταλαντωτή σε τυχούσα διέγερση (προσδιορισμένης είτε αναλυτικά είτε ψηφιακά).

ΦΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ Σε πολλές εφαρμογές της δυναμικής των κατασκευών – ιδιαίτερα σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών διεγέρσεων – η διέγερση είναι πολύπλοκη, ραγδαία μεταβαλλόμενη και διαθέσιμη μόνο σε ψηφιακή μορφή. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της απόκρισης των φορέων με την εφαρμογή αναλυτικών λύσεων και καλείται να καταφύγει σε αριθμητικές μεθόδους υπολογισμού Επιπλέον, για να αντιμετωπισθεί η τυχαιότητα και το απρόβλεπτο του συμβάντος, ο μελετητής μηχανικός καλείται να εξασφαλίσει έναν αριθμό ‘αντιπροσωπευτικών’ ψηφιακών καταγραφών της υπό μελέτη διέγερσης και να προχωρήσει σε επαναληπτική εφαρμογή της μεθοδολογίας.

Είναι προφανές ότι για εφαρμογές ρουτίνας, η όλη διαδικασία αποτελεί ένα σύνθετο εγχείρημα με υψηλό υπολογιστικό κόστος, ιδιαίτερα στη φάση προκαταρκτικών μελετών όπου απαιτείται συχνή επανάληψη της ανάλυσης για διάφορα σενάρια διέγερσης ή/και φορέα. Έστω, για παράδειγμα, ότι μας ενδιαφέρει η εκτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς κατασκευής η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή των Σεπολίων της Αθήνας. Προς τον σκοπό αυτό επιλέγουμε, ως αντιπροσωπευτική, την χρήση της καταγραφής της εδαφικής επιτάχυνσης στην περιοχή αυτή κατά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Ενδεικτικά, μία οριζόντια της καταγραφής παρουσιάζεται στο σχήμα που ακολουθεί.

Οριζόντια συνιστώσα εδαφικής επιτάχυνσης του σεισμού της 7/9/1999 (ΙΤΣΑΚ, καταγραφικός σταθμός Σεπολίων).

m u’’(t) + c u’(t) + k u(t) = - m ag(t) = fg(t) Με την προϋπόθεση ότι ο φορέας μπορεί να θεωρηθεί ως μονοβάθμιος ταλαντωτής, η εξίσωση δυναμικής ισορροπίας δίνεται από την εξίσωση (2.15), ως m u’’(t) + c u’(t) + k u(t) = - m ag(t) = fg(t) Εφαρμόζοντας το ολοκλήρωμα του Duhamel για το σεισμικό φορτίο fg προκύπτει: y(t) = = ag(τ) e-ξωο(t-τ) sin[ωd(t-τ)]dτ Με δεδομένη την εδαφική επιτάχυνση ag(t), η λύση εξαρτάται από το ποσοστό κρίσιμης απόσβεσης ξ και την ιδιοσυχνότητα ωο (ή την ιδιοπερίοδο Το = 2π/ωο) του ταλαντωτή.

Έτσι, για έναν μονοβάθμιο ταλαντωτή με ξ = 5% και ιδιοπερίοδο Το = 0 Έτσι, για έναν μονοβάθμιο ταλαντωτή με ξ = 5% και ιδιοπερίοδο Το = 0.5 s (ωο = 12.57 rad/s) η απόκριση υπολογίσθηκε αριθμητικά και παρουσιάζεται στο Σχήμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επιταχυνσιογράμματα υπόκεινται σε πυκνή ψηφιοποίηση (συνήθως ανά 0.01 s), τα αρχεία αποτελεσμάτων που προκύπτουν περιέχουν δεκάδες χιλιάδες σημεία.

Η διαχείριση και επεξεργασία τους διευκολύνεται από το γεγονός ότι από άποψη απαιτήσεων σχεδιασμού το ενδιαφέρον του μελετητή εστιάζεται στις μέγιστες τιμές (τιμές αιχμής), οι οποίες κυρίως προσδιορίζουν τις ροπές και τέμνουσες σχεδιασμού. Κατά συνέπεια, από κάθε επίλυση θα μπορούσαν να αποθηκευτούν μόνον οι τιμές αιχμής. και όχι στο σύνολο των τιμών της χρονοϊστορίας απόκρισης του φορέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των υπολογισμών, πέραν της μετατόπισης u(t), μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν και πρόσθετες παραμέτροι απόκρισης (όπως ταχύτητα u’(t) και επιτάχυνση u’’(t)).