ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Εισαγωγή στην Ανοσολογία-Αυτοανοσία
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΘΕΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ.
ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Χυμική ανοσία Πολυξένη Τσιαβή Λεμονιά Σκούρα
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Η φυσική άμυνα του σώματος
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
10.1.
Τ Κύτταρα και Ρύθμιση της Διάρκειας Ζωής τους
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
Αμυντικοί μηχανισμοί ανθρώπινου οργανισμού
Μονοκλωνικά αντισώματα
ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Εργασία του φοιτητή Ιατρικής Α.Π.Θ. Καραβασίλη Χρήστου
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΝΟΣΙΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Τι είναι; Τρόπος πρόληψης Τρόπος πρόληψης μιας ασθένειας Τι περιέχει Νεκρούς Νεκρούς μικροοργανισμούς Ανενεργούς Ανενεργούς μικροοργανισμούς.
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα. Φράγκου Μαρία Ον/μο φοιτητή: Ιωάννης Κωτούλας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ I,ΙΙ, ΙΙΙ ΙV
1 ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 13 Η.
1. Άνθρωπος & υγεία (1.3.4) Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί - Θερμοκρασία - Ph -
ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ Χ. Ζηλίδης. ΑΝΟΣΙΑ Ανοσία: Είναι η άμυνα έναντι των λοιμώξεων, με τη βοήθεια κάποιων μηχανισμών Το ανοσιακό σύστημα Παρέχει προστασία έναντι.
Σακελλάρη Γεωργία - Ιωάννα.  Βασικό πρωτεϊνικό συστατικό σε δημητριακά.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ. Ειδική ή επίκτητη ανοσία είναι ένα σύνολο μηχανισμών με τους οποίους επιτυγχάνεται σημαντική ελάττωση της ευαισθησίας του οργανισμού σε.
ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού- Βασικές αρχές ανοσίας
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ
ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ανοσολογία και Ανοσοθεραπεία του Καρκίνου
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ –
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
ΑΝΤΙΓΟΝA ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ Aντιγόνα-Ανοσογόνα-Ανοχογόνα
Αντιγονοπαρουσίαση και Δενδριτικά Κύτταρα
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Ανοσολογία 33/ Π.Παπαζαφείρη Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑΙDS)
Κεφάλαιο 5 Πίνακες.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ –
Μελέτη των οργάνων και κυττάρων του Α.Σ.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ! ΛΥΚΕΙΟΥ
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 2.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ: Μετά από κάθε μελλοντική επαφή του ΙΔΙΟΥ αντιγόνου με τον οργανισμό ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ: Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το αντιγόνο

ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑΔΙΟ 1Ο : Ενεργοποίηση των βοηθητικών Τ- Λεμφοκυττάρων. Εμφάνιση του αντιγόνου στον οργανισμό. Ενεργοποίηση μακροφάγων – φαγοκυττάρωση. Έκθεση τμήματος του μικροβίου ( αντιγόνο) στην επιφάνεια των μακροφάγων ( αντιγονοπαρου-σιαστικά κύτταρα). Ρόλος αντιγόνων ιστοσυμβατότητας. Ενεργοποίηση Τ- Βοηθητικών Λεμφοκυττάρων από το αντιγόνο.

Βοηθητικά Τ- Λεμφοκύτταρα. Ενεργοποιούνται από το εκτεθειμένο στην επιφάνεια των μακροφάγων αντιγόνο. Ενεργοποιούν τα Β-Λεμφοκύτταρα ή τα Τ-Κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα μέσω ουσιών που εκκρίνουν. Δημιουργούν κύτταρα μνήμης.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ (Συνέχεια) ΣΤΑΔΙΟ 2-α : Ενεργοποίηση των Β- Λεμφοκυτ-τάρων από τα Τ- Βοηθητικά (ΧΥΜΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ) Τα ενεργοποιημένα Β-Λεμφοκύτταρα πολλαπλασιά-ζονται. Τα κύτταρα που προκύπτουν διαφοροποιούνται σε: Πλασματοκύτταρα που παράγουν και εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων ειδικών για το αντιγόνο που ενεργοποίησε την διαδικασία Κύτταρα μνήμης που ΘΑ ενεργοποιηθούν σε μελλοντική έκθεση του οργανισμού στο ίδιο αντιγόνο.

Β-Λεμφοκύτταρα Διαφοροποιούνται και ωριμάζουν στον μυελό των οστών. Συνθέτουν και έχουν στην επιφάνειά τους αντι-σώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Αναγνωρίζουν το αντιγόνο αυτό και συνδέονται μαζί του. Η σύνδεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα διαδοχικές διαιρέσεις και τη δημιουργία: Πλασματοκυττάρων που παράγουν και εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων. Κυττάρων μνήμης που ενεργοποιούνται σε κάθε μελλοντική έκθεση στο ίδιο αντιγόνο.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ (Συνέχεια) ΣΤΑΔΙΟ 2-β: Ενεργοποίηση των Τ- Κυτταρο-τοξικών (Κυτταρική Ανοσία).

Κυτταροτοξικά Τ-Λεμφοκύτταρα Ενεργοποιούνται από τα Βοηθητικά και Καταστρέφουν… καρκινικά κύτταρα. κύτταρα μοσχευμένου ιστού. κύτταρα που μολύνθηκαν από ιό. Δημιουργούν κύτταρα μνήμης.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ (Συνέχεια) Επισημάνσεις Η δράση των βοηθητικών και των κυτταροτοξικών Τ- Λεμφοκυττάρων αποτελεί την κυτταρική ανοσία. Τα Βοηθητικά και τα κυτταροτοξικά κύτταρα σχηματίζουν και κύτταρα μνήμης.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ (Συνέχεια) ΣΤΑΔΙΟ 3ο : Τερματισμός ανοσοβιολογικής απόκρισης. Η ανοσοβιολογική απόκριση σταματά την κατάλληλη στιγμή με τη βοήθεια: Ειδικών Τ- Λεμφοκυττάρων των ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ. Των προϊόντων της ανοσοβιολογικής απόκρισης, δηλαδή Των Αντισωμάτων ( Ειδικά κυτταρικά παράγωγα). Των Κυτταρικών προϊόντων της αντίδρασης (ειδικά κύτταρα).

Κατασταλτικά Τ- Λεμφοκύτταρα Σταματούν την ανοσοβιολογική απόκριση μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του αντιγόνου.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ Ενεργοποιείται με την επαφή του οργανισμού με το ίδιο αντιγόνο κάθε φορά στο μέλλον. Ενεργοποιούνται τα κύτταρα μνήμης. Ξεκινά αμέσως η έκκριση των αντισωμάτων Δε προλαβαίνουν να εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου. Το άτομο πιθανότατα δεν αντιλαμβάνεται ότι μολύνθηκε

Τ- Λεμφοκύτταρα μνήμης Παράγονται μετά την έκθεση του οργανισμού σε ένα αντιγόνο. Ενεργοποιούνται αμέσως μετά από επόμενη μελλοντική επαφή του οργανισμού με το ίδιο αντιγόνο Μπορεί να είναι Βοηθητικά ή κυτταροτοξικά.