Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )
Advertisements

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Θρησκευτικη μεταρρυθμιση
6.7. Ο Τριακονταετής Πόλεμος ( )
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
Λατινοκρατία: κυρίως περιοχές υπό βενετική κυριαρχία, μετά την Τέταρτη Σταυροφορία
Ένταση στα Βαλκάνια..
Η κατάσταση πριν από τους βαλκανικούς πολέμους
Μικρασιατική εκστρατεία
25 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Η θρησκευτική και πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Σταυροφορίες.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Θε5: διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες
Ο διωγμός του 1914 (ο πρώτος διωγμός)
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Το Σχίσμα του 1054: Ένα γεγονός βαθιάς οδύνης
Η πτώση του Βυζαντίου.
25η Μαρτίου.
Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( )
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ( ).
ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ( )
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
Μάθημα 7ο H Μεσόγειος τον 20ο αιώνα
4. Οι Οθωμανοί, 17ος και 18ος αι..
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
3ο Μάθημα Οι Οθωμανοί, 14-15ος αι.
Οι Βούλγαροι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Η κρίση στα Βαλκάνια Ενότ. 4η κεφ. 6 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Ν ΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ Σ ΥΓΧΡΟΝΗ Ε ΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣ ΤΟΡΙΑ 18 ΟΣ – 20 ΟΣ ΑΙΩΝΑ Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τομέας Κοινωνικών.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Τα επαναστατικά κινήματα των ετών στην Ευρώπη Δημιουργία παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη
BENETIA KAI BYZANTIO Η Βενετία των Ελλήνων.
ΜΠΣ «Διακυβέρνηση, ανάπτυξη και ασφάλεια στην Μεσόγειο»
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Από την κρίση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην οθωμανική κυριαρχία
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ
Το συνέδριο της Βιέννης
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
Η ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας Pax Ottomana, 15oς.
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
3. Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
Μάθημα 5ο: Οθωμανικοί θεσμοί και οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
1. Τα ελληνικά σύνορα από την Επανάσταση μέχρι το 1947
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Εν.2 κεφ.2 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων. ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια

Η επέκταση των Οθωμανών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο Η οθωμανική στρατηγική στη Μεσόγειο Μετά το 1453 η Ευρώπη αναγνωρίζει το σουλτανικό καθεστώς Η Βενετία και άλλες ιταλικές πόλεις υπογράφουν συνθήκες ειρήνης 1522 κατάκτηση της Ρόδου Η επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής: 1529 φτάνει στη Βιέννη Αψβούργοι και οθωμανική αυτοκρατορία σε ανταγωνισμό μέχρι τον 18ο αι. Η Γαλλία αλλάζει πολιτική και προσεταιρίζεται τους Τούρκους (διομολογήσεις: εμπορικές συμφωνίες)

Μετατόπιση της ευρωπαϊκής και οθωμανικής αναμέτρησης στον μεσογειακό χώρο. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η Ισπανία αναμειγνύεται στην αντιτουρκική δραστηριότητα Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις κατακτήσεις τους (Χίος, Κύπρος) Ιερός Συνασπισμός: ευρωπαϊκές δυνάμεις (και ο πάπας) εναντίον Τούρκων Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571): νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων Η συμμαχία των Ευρωπαίων κράτησε μέχρι τον Τριακονταετή πόλεμο (1618-1648) Κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους (1645-1669)

Ελληνισμός και Δύση Η στάση των Ελλήνων κατά τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ευρωπαίων εναντίον των Τούρκων στον ελλαδικό χώρο δημιούργησαν ελπίδες στους Έλληνες για βοήθεια από τη Δύση Βενετία και ιδίως Γαλλία πρόσφεραν υποσχέσεις για εκστρατεία εναντίον των Τούρκων Από το 1535 η γαλλική πολιτική αλλάζει Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιερούς συνασπισμούς : διακηρύσσουν την άμυνα της χριστιανοσύνης εναντίον των «απίστων», αλλά αδιαφορούν για την ελληνική χερσόνησο

Η ήττα των Τούρκων έδωσε θάρρος στους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων Η ήττα των Τούρκων έδωσε θάρρος στους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων Οι εκκλήσεις των Ελλήνων για βοήθεια βρίσκουν ανταπόκριση μόνο στο παπικό κράτος και σε ηγεμόνες των ιταλικών κρατιδίων Κυριότερες επαναστατικές κινήσεις: Στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, τέλος 16ου αι. Εξεγέρσεις του Διονυσίου του Σκυλοσόφου, αρχές του 17ου αι. Κινήσεις των Μανιατών, αρχές 17ου αι. Κινήσεις των Κυπρίων, τέλη 16ου – αρχές 17ου αι. Επαναστατικές κινήσεις μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου

Οι απογοητεύσεις από τις δυτικές δυνάμεις στρέφουν τους Έλληνες από το πρώτο μισό του 17ου αι. προς την ομόδοξη Ρωσία Τα δεινά και οι φόροι καταδίκασαν του υπόδουλους σε οικονομικό μαρασμό και πολιτιστική υπανάπτυξη Η σταδιακή ανασύνδεση των Ελλήνων με την Ευρώπη οδήγησε στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό (1750-1821) Οι σχέσεις των υπόδουλων Ελλήνων με τη Δύση

Η εθνολογική σύνθεση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η κεντρική εξουσία Το καθεστώς των υποδούλων Οι λαοί της Βίβλου μέσω ειδικής συνθήκης είχαν δικαίωμα εξαγοράς της ζωής τους με τον κεφαλικό φόρο Οι υπόδουλοι αυτοί (τζιμμήδες) είχαν και άλλες ελευθερίες Όλος ο πληθυσμός αρχικά ονομάζονταν ραγιάδες Από τον 18ο αι. μόνο οι μη μουσουλμάνοι, κυρίως οι χριστιανοί, που είχαν βαρύτατη φορολογία και εξευτελισμούς Έγγειος φόρος το χαράτσι (η γη των χριστιανών ανήκε στον Αλλάχ, δηλ. στον Σουλτάνο)

Μιλλέτια ή κοινότητες των ραγιάδων με βάση τη θρησκεία ή το δόγμα Τα προνόμια και οι θεσμοί Μιλλέτια ή κοινότητες των ραγιάδων με βάση τη θρησκεία ή το δόγμα Η ορθόδοξη κοινότητα ήταν η πιο πολυάριθμη Ο πατριάρχης αναδείχθηκε σε εθνάρχη Η Εκκλησία ανέπτυξε ισχυρή διοικητική οργάνωση Όμως, οι Έλληνες, που κατέλαβαν αξιώματα, ήταν εκτός επίσημης κρατικής ιεραρχίας

Επικίνδυνοι για το γένος μας μουσουλμανικοί θεσμοί: Παιδομάζωμα Εξισλαμισμός Υποχρεωτική ναυτολόγηση Ο βυζαντινός θεσμός της κοινότητας, είδος τοπικής αυτοδιοίκησης, ίσχυσε στον ελλαδικό χώρο

Κατανομή και είσπραξη φόρων: ευθύνη της κοινότητας Κατανομή και είσπραξη φόρων: ευθύνη της κοινότητας Πρόκριτοι, κοτζαμπάσηδες, γέροντες, δημογέροντες, άρχοντες, προεστώτες: εκλέγονταν άμεσα ή έμμεσα Κριτήρια εκλογής: ηλικία, οικονομική δύναμη, ικανότητες, επιρροή στους Οθωμανούς Κληρονομικό αξίωμα Οι κοινότητες ενίσχυσαν το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικής ευθύνης Εστίες δημοκρατικού πνεύματος και δημιουργίας της εθνικής συνείδησης Η είσπραξη των φόρων και η τοπική αυτοδιοίκηση