ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συμβολισμός ομογενούς μαγνητικού πεδίου
Advertisements

Μηχανισμοί Ελευθέριος Αθηνοδώρου.
4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνισταμένη δυνάμεων όχι ίδιας διεύθυνσης
Συνήθως, η συνισταμένη δύο δυνάμεων βρίσκεται υπολογιστικά
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Έργο, ενέργεια. ΑΔΜΕ. Ισχύς
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Βάρος και βαρυτική δύναμη
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Ισορροπία υλικού σημείου
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
3.3 ΣΥΝΘΕΣΗ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
3.4 ΔΥΝΑΜΗ & ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Ροπή δύναμης.
ΔΥΝΑΜΗ μέτρο (πόσα Ν) κατεύθυνση (προς τα πού) διάνυσμα παραμόρφωσης
5.1 ΕΡΓΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Κεφάλαιο 1 ον Έργο - Ενέργεια.
ΕΝ ΕΡΓΟ Δηλαδή κάποιος έχει μέσα του την ικανότητα να παράγει έργο
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Μηχανισμοί 25/12/2017.
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Κεφάλαιο 2 Τριβή Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Η έννοια της ταχύτητας.
Όταν δύο μπάλες μπιλιάρδου συγκρούονται , έρχονται σε επαφή , δέχονται μεγάλες δυνάμεις (δράση – αντίδραση ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ταχύτητές.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Επανάληψη στις δυνάμεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Η έννοια του συστήματος σωμάτων
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Προαπαιτούμενες γνώσεις από Τριγωνομετρία.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΒΑΡΟΣ Κατεύθυνση πάντα κατακόρυφη Προς τα κάτω w.
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Θέση Αλέξης Μπρες. o Φέρνουμε την ευθεία πάνω στην οποία είναι το αντικείμενο, τη θέση του οποίου θέλουμε να περιγράψουμε. o Επιλέγουμε ένα σημείο αναφοράς.
1. Εισαγωγή Φυσικές επιστήμες Ιστορία των φυσικών επιστημών Μέθοδοι των Φυσικών Επιστημών Υπόθεση Θεωρία, νόμος, αρχή Γαλλιλαίος, 16 ος αίωνας, χρησιμοποίησε.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
Αδράνεια : μια ιδιότητα της ύλης
Η έννοια της δύναμης Οι δυνάμεις προκαλούν μεταβολή στην ταχύτητα
Έργο δύναμης (W) Στην εικόνα ο αθλητής ανυψώνει την μπάρα ασκώντας σ' αυτή δύναμη (F) F Όσο η μπάρα ανεβαίνει, λέμε ότι η δύναμη F παράγει έργο. Όταν ο.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σε ένα σώμα ασκούνται δύο οριζόντιες δυνάμεις F 1, και F 2, και δύο κατακόρυφες F 3 και F 4 όπως φαίνεται στο σχήμα. Αν τα μέτρα των δυνάμεων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Η έννοια του έργου στη Φυσική Έργο μιας σταθερής δύναμης που μετατοπίζει το σημείο εφαρμογής της κατά τη διεύθυνσή της λέμε το γινόμενο της δύναμης αυτής επί τη μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της. W=FΔx F Δx

Αν η δύναμη είναι πλάγια σε σχέση με τη μετατόπιση την αναλύουμε σε δύο συνιστώσες. WFy=0 WFx= Fx Δx= Fσυνφ Δx= FΔxσυνφ Fy F φ Fx Δx

WF=FΔx συνφ Συμπέρασμα: Αν η δύναμη είναι πλάγια σε σχέση με τη μετατόπιση WF=FΔx συνφ F φ Δx

Μονάδα του έργου στο S.I. 1Joule 1Nm=1J 1Newton 1meter

Τι εκφράζει το έργο μιας δύναμης; Ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο Ενέργεια που μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη

υ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Ο άνθρωπος ασκεί δύναμη στο σώμα (Σ) και το κινεί. Η δύναμη που ασκεί στο σώμα παράγει έργο. Μεταφέρεται ενέργεια από τον άνθρωπο στο σώμα (Σ). υ (Σ)

W=0 W≠0 Ο άνθρωπος ασκεί δύναμη στον τοίχο. Aν ο τοίχος παραμένει ακίνητος, η δύναμη του ανθρώπου δεν παράγει έργο. Aν ο τοίχος μετακινείται έστω και λίγο, η δύναμη του ανθρώπου παράγει έργο και μεταφέρεται ενέργεια από τον άνθρωπο στον τοίχο. W=0 W≠0

Για να ανυψώσουμε ένα σώμα από ένα οριζόντιο επίπεδο (Α) σε ένα άλλο οριζόντιο επίπεδο (Β) μεταφέρουμε ενέργεια στο σώμα ίση με το έργο της δύναμης που του ασκούμε. Η κατακόρυφη διαδρομή απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη, η απόσταση όμως που διανύει το σώμα είναι μικρότερη. Η διαδρομή στο λείο κεκλιμένο επίπεδο απαιτεί μικρότερη δύναμη, αλλά η απόσταση που διανύει το σώμα είναι μεγαλύτερη. (Β) (Α) W=FΔx W=FΔx

WF=FΔx WF>0 Περιπτώσεις έργου Η δύναμη προσφέρει ενέργεια στο σώμα. WF=FΔx WF>0 F Δx

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η δύναμη F=30N μετατοπίζει το σώμα κατά Δx=2m. Πόσο έργο παράγει; F Δx

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η δύναμη F=30N μετατοπίζει το σώμα κατά Δx=2m. Πόσο έργο παράγει; WF=FΔx WF= 30N2m WF=60J F Δx

Δύναμη F κάθετη στη μετατόπιση. WF=0 F Δx

WF=-FΔx WF<0 F Η δύναμη και η μετατόπιση έχουν αντίθετη κατεύθυνση. Η δύναμη και η μετατόπιση έχουν αντίθετη κατεύθυνση. Η δύναμη αφαιρεί ενέργεια από το σώμα. WF=-FΔx WF<0 F Δx

Πόσο έργο παράγει η δύναμη F; Α. 15J 10J Γ. 9J υ F=10N φ (συνφ=0,6) φ 1,5m

Πόσο έργο παράγει η δύναμη F; Α. 15J 10J Γ. 9J υ F=10N φ (συνφ=0,6) φ 1,5m

ΕΡΓΟ ΒΑΡΟΥΣ w h h w Όταν το σώμα κινείται προς τα κάτω: Ww= wh Ww= mgh

Το μήλο έχει μάζα 0,2kg και πέφτει ελεύθερα διανύοντας απόσταση h=2m Το μήλο έχει μάζα 0,2kg και πέφτει ελεύθερα διανύοντας απόσταση h=2m. Πόσο είναι το έργο του βάρους του; Δίνεται: g=10m/s2 w h w

Το μήλο έχει μάζα 0,2kg και πέφτει ελεύθερα διανύοντας απόσταση h=2m Το μήλο έχει μάζα 0,2kg και πέφτει ελεύθερα διανύοντας απόσταση h=2m. Πόσο είναι το έργο του βάρους του; Δίνεται: g=10m/s2 W=mgh=0,2•10•2J=4J w h w

Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; Το σώμα μεταβαίνει από το οριζόντιο επίπεδο (Α) στο οριζόντιο επίπεδο (Β) με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; (Α) h (Β)

Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; Το σώμα μεταβαίνει από το οριζόντιο επίπεδο (Α) στο οριζόντιο επίπεδο (Β) με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; Το έργο του βάρους και στις τρεις περιπτώσεις είναι Ww=wh (Α) h (Β)

Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; Το σώμα μεταβαίνει από το οριζόντιο επίπεδο (B) στο οριζόντιο επίπεδο (A) με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; (Α) h (Β)

Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; Το σώμα μεταβαίνει από το οριζόντιο επίπεδο (B) στο οριζόντιο επίπεδο (A) με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πόσο είναι το έργο του βάρους του σε κάθε περίπτωση; Το έργο του βάρους και στις τρεις περιπτώσεις είναι Ww=-wh (Α) h (Β)

Πόσο είναι το έργο του βάρους w όταν το σώμα μετατοπίζεται κατά Δx;

Ww=0 γιατί το βάρος είναι κάθετο στη Πόσο είναι το έργο του βάρους w όταν το σώμα μετατοπίζεται κατά Δx; Ww=0 γιατί το βάρος είναι κάθετο στη μετατόπιση. Δx w

Κ=WF+WT=FΔx-TΔx FN F T w Δx Στο αρχικά ακίνητο σώμα του σχήματος η τριβή Τ μέσω του έργου της αφαιρεί ενέργεια από το σώμα (η ενέργεια που αφαιρείται μετατρέπεται σε θερμότητα) όταν το σώμα μετατοπίζεται κατά Δx αποκτά κινητική ενέργεια Κ=WF+WT=FΔx-TΔx FN F T Δx w

Το έργο μιας δύναμης που μετακινεί το σημείο εφαρμογής της κατά τη διεύθυνσή της μπορούμε να το υπολογίσουμε από το εμβαδόν Ε όπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα. F F Ε=WF Ε=WF Δx Δx Έργο σταθερής δύναμης Έργο δύναμης μεταβλητού μέτρου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Κατερίνα Αρώνη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: Κατερίνα Αρώνη