Steven M. Bouchler, The Strange Career of Strain and Breakdown Theories of Collective Action, 2005.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
Θεσμοί και Αξίες Στην εποχή της κρίσης
Η ευρεία έννοια της μόδας στην ενδυμασία
Γεώργιος Κ. Ζαρίφης Επίκ. Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ 3 η Θεματική Ενότητα ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ- ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ.
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες… Ελίζα Παναγιωτάτου.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 3
Αποδόσεις αιτίων.
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6-7
Βαλκάνια: Οι προϋποθέσεις και τα όρια της χωρικής ολοκλήρωσης Π. Γετίμης και Λ. Δημητροπούλου
ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΣΕΜΙ ΤΖΕΝΗ.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΦΥΡΚ 295: ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ Παπαγεωργίου Γ. Εαρινό
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 Γκέκα Μαρία Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ματίνα Αλεξίου Ανθή Χαλού Βασίλης Ζαχόπουλος Θοδωρής Μορέλλας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Το θεωρητικό πλαίσιο των εννοιών της “Μακρο-Κουλτόυρας” (Macroculture) και της “Περιορισμένης Ορθολογικότητας” (Bounded Rationality) Μακρο-κουλτούρα: Σύστημα.
Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
Χορός: Μια πρώτη εννοιολογική προσέγγιση Φιλίππου Φίλιππος Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑ 10. Επιθετικότητα Συνηθισμένο φαινόμενο Μπορεί να αποτελεί από τη μαζική βία ενός πολέμου ως τα καθημερινά περιστατικά λεκτικής.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 15 ΙΣΧΥΣ – ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Οργανωσιακός Σχεδιασμός (2) Α. Κύρτσης1 Μάθημα: Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (Διδάσκοντες: Α. Κύρτσης, Π. Γεωργιάδης, Δ. Γκούσκος)
1 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ (Critical Discourse Analysis) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
9-1 STEPHEN P. ROBBINS, DAVID A. DECENZO, MARY COULTER Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές.
Υποδείγματα Συμπεριφοράς n Η ερμηνεία της χωροθέτησης πρέπει να στηρίζεται στην συμπεριφορά: –των ατόμων (decision makers) –των επιχειρήσεων (decision.
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017
Αγροτική Κοινωνιολογία
Ερμηνευτική προσέγγιση
Δομική προσέγγιση και δομο-λειτουργισμός.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
5/2017 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 8 Φιλίππα Χατζησταύρου Συμπεριφορισμός.
Alain Touraine (Γαλλία)
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κοινωνιολογία του Χώρου 3. 15/10/2015
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Η έννοια της επιχείρησης
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΟΕΠ&ΤΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Steven M. Bouchler, The Strange Career of Strain and Breakdown Theories of Collective Action, 2005

Οι αλλαγές παραδείγματος στις επιστήμες: Τα παραδείγματα αλλάζουν παρακολουθώντας τις κοινωνικές αλλαγές ή λόγω του συσχετισμού δύναμης στα επιστημονικά πεδία;

Οι θεωρίες της συλλογικής συμπεριφοράς ως το κυρίαρχο παράδειγμα στην κοινωνιολογία των κοινωνικών κινημάτων έως τη δεκαετία του ’60.

Οι επιμέρους εκδηλώσεις της συλλογικής συμπεριφοράς αποδίδονται σε καταστάσεις κρίσης ή κοινωνικής κατάρρευσης, όταν ο κοινωνικός έλεγχος υποχωρεί και εξασθενούν οι ηθικοί κανόνες.

Η κλασσική θεωρία Οι έννοιες της κρίσης και της κατάρρευσης προϋποθέτουν μια κοινωνική τάξη πραγμάτων, η οποία λειτουργεί ομαλά, στο μέτρο που επιτυγχάνεται η κοινωνική ενσωμάτωση (ολοκλήρωση) των μερών που απαρτίζουν το κοινωνικό όλο. Η επιρροή του Durkheim και οι απαρχές της συλλογικής συμπεριφοράς στον Le Bon.

Η συλλογική συμπεριφορά ως πεδίο της κοινωνιολογίας Ο Robert Park θα υποστηρίξει ότι η συλλογική συμπεριφορά προκαλείται όταν υποχωρεί ο κοινωνικός έλεγχος και αδυνατίζουν οι διαδικασίες κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ταυτόχρονα θα υποστηρίξει ότι η συλλογική συμπεριφορά συνεισφέρει στην κοινωνική αλλαγή.

Ο Herbert Blumer (1951) θα υποστηρίξει ότι τα φαινόμενα της συλλογικής συμπεριφοράς σημαίνουν μια μορφή ομαδικής δράσης, η οποία είναι αυθόρμητη, αδόμητη και δίχως κανόνες. Προκαλείται από κάποια διαταραχή στις κατεστημένες ρουτίνες της καθημερινής ζωής και παράγει μια κυκλική αντίδραση ή αλληλο-παρακίνηση, που εμπεριέχει φαινόμενα ερεθισμού, υποβολής και μετάδοσης.

Η συμβολή των Ralph Turner και Lewis Killian. Ο αναδυόμενος κανόνας – η συγκυρία και η ετοιμότητα για δράση – οι μορφές της ενδο-ομαδικής αλληλεγγύης. Η λειτουργιστική προσέγγιση της συλλογικής συμπεριφοράς από τον Neil Smelser. Δομική συμβολή-δομική πίεση- γενικευμένες πεποιθήσεις-παράγοντες επιτάχυνσης-κινητοποίηση-κοινωνικός έλεγχος Οι θεωρίες της σχετικής αποστέρησης.

Συμπερασματικά Οι μετέχοντες στα κοινωνικά κινήματα και σε άλλες μορφές συλλογικής συμπεριφοράς χρωματίζονται αρνητικά. Η συλλογική συμπεριφορά αναλύεται ως ανορθολογική, υπερβολική, επικίνδυνη, ως συμπεριφορά που διαταράσσει την κοινωνική ευταξία.

Η υποχώρηση των θεωριών κρίσης και κοινωνικής κατάρρευσης Οι θεωρίες αυτές αγνοούν το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον της δράσης των κοινωνικών κινημάτων και υιοθετούν μια μηχανιστική αντίληψη που συνδέει της μακρο-δομικές κρίσεις με τις συμπεριφορές που εμφανίζονται στο μικρο-επίπεδο.

Ο εντοπισμός της απαρχής της συλλογικής συμπεριφοράς στη δυσαρέσκεια που βιώνουν τα άτομα προϋποθέτει ένα μη φυσιολογικό ψυχολογικό προφίλ που διακρίνει ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στους μη συμμετέχοντες στη συλλογική συμπεριφορά. Επιπλέον δεν δίδεται η πρέπουσα σημασία στο πώς η ατομική κατάσταση μετασχηματίζεται σε συλλογικό φαινόμενο. Η εστίαση στα άτομα παραγνωρίζει την πολιτική διάσταση των κοινωνικών κινημάτων. Υπό αυτήν την έννοια, η συλλογική συμπεριφορά αναλύεται περισσότερο ως μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά παρά ως πολιτική δράση.

Η θεωρία κινητοποίησης πόρων Τα κοινωνικά κινήματα αναλύονται αυτοτελώς και διαχωρίζονται πλήρως από τις άλλες εκδηλώσεις της συλλογικής συμπεριφοράς. Τα κ.κ χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, κανόνες και θεσμικά στοιχεία. Οι μετέχοντες στα κ.κ είναι το ίδιο ορθολογικοί όσο και εκείνοι που τους μελετούν.

Η έμφαση δίδεται στην πολιτική διάσταση της δράσης, η οποία απορρέει από συλλογικές επεξεργασίες ομάδων με διακριτά συλλογικά συμφέροντα. Τα κ.κ. είναι φυσιολογικά, ορθολογικά, συνιστούν πολιτικές προκλήσεις που απευθύνουν προς τις αρχές ομάδες κυριαρχούμενων, αποκλεισμένων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με τον Charles Tilly, οι δεσμοί αλληλεγγύης αλλά και ο βαθμός οργάνωσης συνιστούν τους κατάλληλους εξηγητικούς παράγοντες τόσο της θεσμικής όσο και της εξω- θεσμικής πολιτικής δράσης.

Η επιβίωση των θεωριών κρίσης και κοινωνικής κατάρρευσης Κριτική: η θεωρία κινητοποίησης πόρων εισάγει ένα περιοριστικό τρόπο θέασης των κ.κ., αναδεικνύοντας προνομιακά τα μετριοπαθή μεταρρυθμιστικά κινήματα και τις τυπικές τους οργανώσεις. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της, δεν αναλύονται τα επαναστατικά κινήματα. Ως προς τη μελέτη των επαναστάσεων το παράδειγμα των θεωριών κρίσης /κατάρρευσης παραμένει απρόσβλητο.

Οι έρευνες του Johnson (1966) για τις εξεγέρσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ και του Huntington για τις επαναστάσεις στον Τρίτο Κόσμο (1968). Η συμβολή του Jack Goldstone (1986, 1991). Οι επαναστάσεις προκαλούνται εξαιτίας της κατάρρευσης της κρατικής ισχύος και της επαναστατικής δυναμικής των λαϊκών μαζών, στο πλαίσιο έντονων δημογραφικών αλλαγών που συνεπάγονται την ένταση πληθυσμιακών μετακινήσεων.

Κατάρρευση της κρατικής ισχύος Αδυναμία κρατικών μηχανισμών ως προς την συγκέντρωση φόρων ή/και την κατασταλτική ικανότητα. Τριβές και συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελίτ

Δυναμικό κινητοποίησης και επαναστατικές ιδεολογίες Υψηλή ικανότητα κινητοποίησης των λαϊκών μαζών. Υφιστάμενες ιδεολογίες επανερμηνεύονται και ριζοσπαστικοποιούνται, αναπλαισιώντας τη νέα τάξη που προκύπτει από τη θεσμική έκβαση του επαναστατικού εγχειρήματος.