Βιοτεχνολογία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Βιολογικός Καθαρισμός
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Μονοκλωνικά αντισώματα
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην άβια ύλη και στη ζωή Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τεχνολογία Μικροβιακών Προϊόντων Θεματικές περιοχές Κύρια μικροβιακά προϊόντα Συστήματα καλλιέργειας μικροοργανισμών Κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας βιοαντιδραστήρων.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Νερό Είναι ζωτικός πόρος για τη γεωργία, τη βιοτεχνία, τις µεταφορές και άλλες αµέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το συνολικό διαθέσιµο νερό στη.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
H ελευθέρωση της ενέργειας
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

βιοτεχνολογία

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΗ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Βιοτεχνολογία: χρησιμοποίηση ζωντανών οργανισμών προς όφελος του ανθρώπου. Παρελθόν: Παραγωγή ψωμιού, μπίρας, κρασιού Σήμερα : Τρόφιμα, εμβόλια,αντιβιοτικά (Πενικιλίνη -Φλέμιγκ 1928), ινσουλίνη (1982),αυξητική ορμόνη (1985),ερυθροποιητίνη (1989), μονοκλωνικά αντισώματα (διάγνωση, θεραπεία καρκίνου, μεταμοσχεύσεις), κλπ. ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΗ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Η βιοτεχνολογία στηρίζεται κυρίως σε: τεχνικές καλλιέργειας και ανάπτυξης μικροοργανισμών τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA

Χρόνος διπλασιασμού μικροοργανισμών Χρόνος διπλασιασμού μικροοργανισμών είδος Χρόνος διπλασιασμού σε ιδανικές συνθήκες Escherichia coli 20min Mycobacterium tuberculosis 18h Amoeba proteus 24h Saccharomykes cerevisae 2h Παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο διπλασιασμού: διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών. pH. οξυγόνο. θερμοκρασία.

Διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών Διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών αυτότροφοι ετερότροφοι νερό Μεταλλικά ιόντα Πηγή άνθρακα το CO2 της ατμόσφαιρας Πηγή άνθρακα διάφορες οργανικές ενώσεις (υδατάνθρακες) Αμμωνιακά ή νιτρικά άλατα

pH οξυγόνο Οι περισσότεροι αναπτύσσονται σε pH 6-9. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις, όπως πχ ο Lactobacillus που αναπτύσσεται σε pH 4-5 οξυγόνο υποχρεωτικά αερόβιοι: χρειάζονται υψηλή συγκέντρωση Ο2, πχ. βακτήρια του γένους Mycobacterium υποχρεωτικά αναερόβιοι: το Ο2 γι’ αυτούς είναι τοξικό , πχ. βακτήρια του γένους Clostridium προαιρετικά αερόβιοι: αναπτύσσονται ταχύτερα παρουσία Ο2, παρά απουσία του, πχ. οι μύκητες που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία

θερμοκρασία Οι περισσότεροι αναπτύσσονται άριστα σε θερμοκρασία 20-45οC. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις….

Καλλιέργεια μικροοργανισμών στο εργαστήριο Καλλιέργεια μικροοργανισμών στο εργαστήριο Γίνονται κύρια για ερευνητικούς σκοπούς Τα θρεπτικά υλικά μπορεί να είναι υγρά ή στερεά Η κατασκευή στερεών καλλιεργειών απαιτεί την χρησιμοποίηση ενός πολυσακχαρίτη που προέρχεται από φύκη (άγαρ) και ο οποίος διαλύεται στο νερό σε θερμοκρασίες πάνω από 45ο C, αλλά στερεοποιείται σε μικρότερες θερμοκρασίες. Εμβολιασμός: προσθήκη μικρής ποσότητας κυττάρων στο θρεπτικό υλικό. Με διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας σε ειδικούς κλιβάνους σε 12-76 ώρες παράγεται μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών. Οι καλλιέργειες αυτές μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη (-80οC) Θρεπτικά υλικά, σκεύη και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια πρέπει να αποστειρώνονται.

Καλλιέργεια μικροοργανισμών στη βιομηχανία Καλλιέργεια μικροοργανισμών στη βιομηχανία παραγωγή κυττάρων ή προϊόντων μεταβολισμού των κυττάρων σε μεγάλη κλίμακα γίνονται σε κατάλληλες τους βιοαντιδραστήρες (ή ζυμωτήρες), όπου ρυθμίζονται αυτόματα οι συνθήκες της καλλιέργειας. το θρεπτικό υλικό είναι σε υγρή μορφή. χρησιμοποιούνται φθηνές πηγές άνθρακα. αποστείρωση του βιοαντιδραστήρα και του θρεπτικού υλικού-στείρες συνθήκες. Ζύμωση ονομάζεται η διαδικασία ανάπτυξης μικροοργανισμών σε υγρό θρεπτικό υλικό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αναερόβιες ή αερόβιες. Τα προϊόντα της ζύμωσης είναι είτε κύτταρα (βιομάζα) είτε προϊόντα κυττάρων ( πρωτεΐνες, αντιβιοτικά)

Είδη καλλιέργειας μικροοργανισμών σε βιομηχανική κλίμακα Είδη καλλιέργειας μικροοργανισμών σε βιομηχανική κλίμακα Στην κλειστή μετά την τοποθέτηση του αποστειρωμένου θρεπτικού υλικού στον βιοαντιδραστήρα, τον εμβολιασμό με μια μικρά ποσότητα μικροοργανισμών και την ρύθμιση των απαραίτητων συνθηκών, δεν επεμβαίνουμε ξανά στην διαδικασία. Στην συνεχή καλλιέργεια προσθέτουμε συνεχώς θρεπτικό υλικό και απομακρύνουμε τα τοξικά προϊόντα μεταβολισμού των αναπτυσσόμενων μικροοργανισμών. (Την κλειστή καλλιέργεια προτιμούμε για την παραλαβή προϊόντων μεταβολισμού, ενώ την συνεχή για την παραλαβή βιομάζας) .

Η κλειστή καλλιέργεια έχει 4 φάσεις, λανθάνουσα, εκθετική, στατική και φάση θανάτου, ενώ η συνεχής έχει 2 φάσεις την λανθάνουσα και την εκθετική. Στην κλειστή καλλιέργεια οι μικροοργανισμοί παράγουν χρήσιμα προϊόντα συνήθως κατά την εκθετική και την στατική φάση. Στην συνεχή καλλιέργεια οι μικροοργανισμοί βρίσκονται συνέχεια στην εκθετική φάση ανάπτυξης…

Παραλαβή προϊόντων ζύμωσης Παραλαβή προϊόντων ζύμωσης Με διήθηση ή φυγοκέντρηση διαχωρίζονται τα υγρά από τα στερεά συστατικά ( κύτταρα). Το επιθυμητό προϊόν μπορεί να βρίσκεται στα στερεά ή στα υγρά συστατικά. Το τελικό προϊόν πρέπει να καθαρισθεί.