στο Κλινικό Εργαστήριο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μέθοδος διάχυσης δίσκων αντιβιοτικών σε άγαρ
Advertisements

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Βιοτεχνολογία.
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Όργανα-Συσκευές Όργανα-Συσκευές ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Αντιδραστήρια Υλικά Αντιδραστήρια Υλικά 200 ml νερό αποσταγμένο.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος
Ελένη Πρίφτη Βιοπαθολόγος-κλινική μικροβιολόγος
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΕΙΔΗ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Δερματόφυτα Παθογόνοι μύκητες που μολύνουν τον άνθρωπο.
Pseudomonas aeruginosa
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Χρώση ενδοσπορίων Dr ΣτΕλιοΣ ΛογοθΕτηΣ.
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ανθρώπινη φυσική μικροχλωρίδα
3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος. Ουροποιητικό σύστημα Φυσιολογικά αποικίζεται από μικρό αριθμό μικροβίων Υπόκειται σε ευκαιριακές, δυνητικά σοβαρές.
10ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λοιμώξεις Ουροποιητικού Συστήματος - Ουρολοιμώξεις -
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕPΓΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ PSEUDOMONAS SAVASTANOI subsp.SAVASTANOI.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ GRAM ΘΕΤΙΚΩΝ
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
Ανίχνευση Βιολογικού σήματος με ενίσχυση: Καλλιέργεια, εμβολιασμός σε θρεπτικά υλικά, αντιβιόγραμμα Εισαγωγή στις Ασκήσεις 2 & 3 Copyright© 2007 (Ν. 2121/93),
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Καλλιέργειες.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

στο Κλινικό Εργαστήριο. Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Τρόπος εμβολιασμού κλινικών δειγμάτων – Ανάγνωση καλλιεργειών Δρ. Ε.Τρίκκα-Γραφάκου Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος Διευθύντρια Μικροβιολογικού & Βιοχημικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Ελευσίνας <<Θριάσιο>>

Καλλιεργητικά (θρεπτικά) υλικά Καλλιεργητικά (θρεπτικά) υλικά Τεχνητά υλικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και παράγοντες κατάλληλους για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων Η σπορά στα θρεπτικά υλικά επιτρέπει: την απομόνωση του πιθανού αιτίου της λοίμωξης ταυτοποίηση του απομονωθέντος μικροβίου τον έλεγχο ευαισθησίας στα αντιμικροβιακά

Παρασκευή Θρεπτικών υλικών Παρασκευή στο Εργαστήριο από πρώτες ύλες Παρασκευή στο Εργαστήριο από αφυδατωμένη σκόνη έτοιμου θρεπτικού υλικού Έτοιμα θρεπτικά υλικά εμπορίου

Πρώτες ύλες θρεπτικών υλικών πεπτόνες (τρυπτόζη, τρυπτόνη, πρωτεόζη) εκχύλισμα κρέατος (Bacto-Beef-Extract) εκχύλισμα μυκήτων (Yeast Extract) σάκχαρα(τροφή ή μελέτη βιολογικών ιδιοτήτων) άγαρ (στερεωτικό ζωμού, όχι τροφή για μικρόβια) αναγωγικές ουσίες (αναερόβιο περιβάλλον) Θειογλυκολικό ή θειοθειϊκό Na, κυστεΐνη, ασκορβικό οξύ εκλεκτικές ουσίες ή εκλεκτικά μίγματα (χρωστικές, άλατα, pH, αντιβιοτικά, εμπλουτιστικές ουσίες) χρωματομετρικοί δείκτες (ερυθρό της φαινόλης, ιώδες της βρωμοκρεσόλης, ουδέτερο ερυθρό)

Παρασκευή θρεπτικών υλικών Ζύγισμα και διάλυση ουσίας/ουσιών Ρύθμιση pH Αποστείρωση Θερμότης (αυτόκαυστο, 1210C, 1 atm για 15’) αιματούχο: προσθήκη αίματος όταν θ= 500C σοκολατόχρωμο: μετά προσθήκη αίματος, στους 80-1000C για 10 min υπό ανακίνηση Διήθηση (υλικά που δεν αντέχουν στον κλιβανισμό) Διαμοίραση Συντήρηση (διάρκεια ζωής:1-4 εβδομάδες) Υλικά εμπορίου: ημερομηνία λήξεως Τα θρεπτικά υλικά πρέπει να είναι στείρα μικροβίων

Αυτοματοποιημένο Σύστημα Παρασκευής Υλικών Αυτοματοποιημένο Σύστημα Παρασκευής Υλικών

Διάκριση θρεπτικών υλικών Ρευστότητα Υγρά (χωρίς άγαρ) θρεπτικός ζωμός θειογλυκολικός ζωμός αλκαλικό πεπτονούχο νερό Ημίρρευστα (άγαρ 0.3-0.5%) motility άγαρ, Stuart Στερεά (άγαρ 1.5-2%) αιματούχο σοκολατόχρωμο MacConkey άγαρ Mueller-Hinton άγαρ

Διάκριση θρεπτικών υλικών Σύσταση ΜΗ ΕΚΛΕΚΤΙΚΑ: Δεν περιέχουν αναστολείς. Eπιτρέπουν την ανάπτυξη των περισσοτέρων μικροοργανισμών (αιματούχο & σοκολατόχρωμο άγαρ) ΕΚΛΕΚΤΙΚΑ: Περιέχουν ανασταλτικές ουσίες. Eπιτρέπουν την ανάπτυξη των βακτηρίων εκλεκτικά (MacConkey άγαρ, KVLB άγαρ) ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΤΙΚΑ: Περιέχουν ουσίες που καταδεικνύουν ιδιότητες των βακτηρίων (MacConkey άγαρ, Chapman) ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΙΚΑ: Περιέχουν ουσίες που καταστέλλουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων και προάγουν την ανάπτυξη άλλων (ζωμός σεληνίτη) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ: Περιέχουν συστατικά για επιβίωση μικροβίων για μεγάλο χρονικό διάστημα (Stuart, Amies, Cary-Blair,Skim milk, Brucella broth, Γλυκερόλη)

Έλεγχος ποιότητας θρεπτικών υλικών Έλεγχος ποιότητας θρεπτικών υλικών Είναι απαραίτητος γιατί διασφαλίζει την ακρίβεια και την επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων. Η ποιότητα ελέγχεται από τους εξής χαρακτήρες: 1) Στειρότητα 2) pH 3) Θρεπτική ικανότητα 4) Εκλεκτική ικανότητα 5) Διαφοροποιητική ικανότητα

Έλεγχος Στειρότητας Ι. Στερεά θρεπτικά υλικά ΙΙ. Υγρά θρεπτικά υλικά Ελέγχεται το 5% της ποσότητας κάθε παρτίδας. Επώαση στους 35°-37°C επί 48h. Εμφάνιση >2 αποικίες σε κάθε τρυβλίο → απόρριψη παρτίδας ΙΙ. Υγρά θρεπτικά υλικά Ελέγχεται όλη η ποσότητα Επώαση στους 35°-37°C επί 18h Θόλωση του ζωμού → απόρριψη όλης της ποσότητας

Διαφορά >0,2‹ από την επιθυμητή τιμή αναζήτηση λάθους και διόρθωση Έλεγχος pH Ι. Στερεά θρεπτικά υλικά Χρησιμοποιείται ηλεκτρόδιο επιφάνειας. ΙΙ. Υγρά θρεπτικά υλικά Χρησιμοποιείται πεχάμετρο Διαφορά >0,2‹ από την επιθυμητή τιμή αναζήτηση λάθους και διόρθωση

Θρεπτικά υλικά εργαστηρίου Έλεγχος της Θρεπτικής, Εκλεκτικής και Διαφοροποιητικής ικανότητας του θρεπτικού υλικού Θρεπτικά υλικά εργαστηρίου Ελέγχεται κάθε νέα παρτίδα που παρασκευάζεται με δύο τουλάχιστον πρότυπα στελέχη μικροβίων Θρεπτική ικανότητα: ικανοποιητική ανάπτυξη με την τυπική μορφολογία των αποικιών Εκλεκτική ικανότητα: αναστολή της ανάπτυξης συγκεκριμένων μικροβίων Διαφοροποιητική ικανότητα: παρουσία ή απουσία αναμενόμενων βιοχημικών αντιδράσεων Εμβολιασμός στα υπό έλεγχο θρεπτικά υλικά → επώαση αερόβια/μικροαερόφιλα/ αναερόβια → 18/24/48h

Θρεπτικά υλικά εμπορίου Έλεγχος της Θρεπτικής, Εκλεκτικής και Διαφοροποιητικής ικανότητας του θρεπτικού υλικού Θρεπτικά υλικά εμπορίου Συνοδεύονται από πιστοποιητικό ποιότητας και έχουν ελεγχθεί για τη θρεπτική, διαφοροποιητική και εκλεκτική ικανότητά τους Εξαιρούνται υλικά με υψηλό ποσοστό ακαταλληλότητας → έλεγχος ποιότητας σε κάθε παρτίδα: Σοκολατόχρωμο άγαρ Mueller Hinton άγαρ Εκλεκτικά υλικά για την απομόνωση παθογόνων ναϊσσεριών Campylobacter agar

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Blood agar Streptococcus group A S. pneumoniae Καλή ανάπτυξη, β-αιμόλυση Καλή ανάπτυξη, α-αιμόλυση Ζωμοί αιμοκαλλιεργειών Bacteroides fragilis Streptococcus pneumoniae Ανάπτυξη 24h Brain heart infusion agar Staphylococcus aureus Campylobacter medium Campylobacter jejuni Escherichia coli Καλή ανάπτυξη 24h Αναστολή 48h Σοκολατόχρωμο Haemophilus influenzae MacConkey agar Proteus mirabilis Ροζ αποικίες Άχροες αποικίες Salmonella-Shigella agar Salmonella typhimurium Άχροες αποικίες / μαύρο κέντρο Μικρή ή καθόλου ανάπτυξη Urea broth Proteus vulgaris Θετικό Αρνητικό Bile-esculin agar Enterococcus spp a-Hemolytic Streptococcus,not D Καλή ανάπτυξη,μαύρες αποικίες Όχι ανάπτυξη Indole (Kovac’s) Klebsiella pneumoniae Κόκκινο χρώμα (θετικό) Όχι χρώμα (αρνητικό)

Η ανάπτυξη της βακτηριακής καλλιέργειας Επιλογή κατάλληλων θρεπτικών υλικών Τρόπος ενοφθαλμισμού κλινικών δειγμάτων Επιλογή συνθηκών επώασης Άμεσο παρασκεύασμα Ερμηνεία πρωτοκαλλιέργειας Προκαταρκτική ταυτοποίηση Η σημασία του καθαρού καλλιεργήματος

Επιλογή κατάλληλων θρεπτικών υλικών Επιλογή κατάλληλων θρεπτικών υλικών ΠΟΤΕ εκλεκτικά υλικά μόνα τους, ΠΑΝΤΑ σε συνδυασμό με μη εκλεκτικά. Στερεό θρεπτικό υλικό πάντα Επιπρόσθετα: Υγρό θρεπτικό υλικό στείρα βιολογικά υγρά (πλην ούρων) Τεμάχια ιστού από χειρουργείο Επιλογή υλικών βάσει ειδικών πρωτοκόλλων

Θρεπτικά υλικά για Αερόβια Καλλιέργεια ρουτίνας Μη εκλεκτικά θρεπτικά υλικά αιματούχο (σε όλα τα δείγματα) (αίμα προβάτου,ίππου,ανθρώπου) σοκολατόχρωμο (δείγματα από στείρες περιοχές, γεννητικό, αναπνευστικό σύστημα) (C02, 5-10%) g(+), g(-)βακτήρια α,β,γ αιμόλυση g(+), g(-)βακτήρια H.influenzae, N.gonorrhoeae

Αερόβια καλλιέργεια ρουτίνας Εκλεκτικά-Διαφοροποιητικά MacConkey άγαρ : με χολικά άλατα : με crystal violet gram (-) βακτηρίδια λακτόζη(+): ροζ αποικίες λακτόζη(-): άχροες αποικίες MacConkey άγαρ :xωρίς άλατα, :χωρίς crystal violet gram(-) βακτηρίδια, gram (+) κόκκοι

SS άγαρ Εκλεκτικό και διαφοροποιητικό Salmonella άχροες αποικίες Αναπτύσσονται: Salmonella άχροες αποικίες με μαύρο κέντρο Shigella άχροες αποικίες Αναστέλλονται: τα περισσότερα εντεροβακτηριακά Θειοθειικό Na:πηγή S βακτήρια που παράγουν H2S μαύρες αποικίες

XLD agar SS agar Salmonella spp. MacConkey agar

Χρωμογόνα θρεπτικά υλικά Διαφοροποιητικά υλικά. Περιέχουν ειδικά χρωμογόνα υποστρώματα που όταν έρθουν σε επαφή με τα ένζυμα του μικροβίου ή μύκητα παράγουν χρώμα. Συμβάλλουν στην προκαταρκτική ταυτοποίηση. Chromoagar E.coli 0157:H7 E.coli MacConkey

Εκλεκτικό και διαφοροποιητικό Sabouraud άγαρ Κλασσικό μυκητολογικό υλικό Κατάλληλο για δείγματα ρουτίνας Όχι πολύ καλό για απαιτητικούς και βραδείας αναπτύξεως μύκητες Τροποποιήσεις:με αντιβιοτικά με ακτιδιόνη με δεξτρόζη 2% με λάδι → Malassezia Chapman (Mannitol άγαρ) Εκλεκτικό και διαφοροποιητικό Αναπτύσσονται:όλοι οι σταφυλόκοκκοι και αλατόφιλα βακτήρια S.aureus: ζύμωση μαννιτόλης κίτρινες αποικίες

Αερόβια καλλιέργεια ρουτίνας Εμπλουτιστικά Θρεπτικοί ζωμοί Brain heart infusion (BHI) Tryptic soy broth (TSB) Thioglycolate (THIO) Chopped meat broth (CMB)

Αναερόβια καλλιέργεια ρουτίνας Θρεπτικά υλικά αναεροβίων Παρουσία αιμίνης (5 μg/ml) και βιταμίνης Κ (1μg/ml) Ιδανικά υλικά τα λιγότερο εκτεθειμένα στο Ο2, φρέσκα, προανηγμένα

Αιματούχο αναερόβιο Μη εκλεκτικό, εμπλουτιστικό Αίμα προβάτου 5% Αναπτύσσονται: όλα τα κλινικώς σημαντικά αναερόβια BHI blood agar Brucella blood agar CDC anaerobe agar Columbia blood agar TSA blood agar Schaedler blood agar

KVLB ή LKV (Kanamycin-Vancomycin-Laked-Blood agar) Εκλεκτικό υλικό καναμυκίνη 75mg, βανκομυκίνη 7,5mg, αιμολυμένο αίμα προβάτου Αναπτύσσονται: βακτήρια ανθεκτικά στην καναμυκίνη και την βανκομυκίνη Bacteroides group Prevotella spp (εμφάνιση χρωστικής) Αναστέλλονται: τα περισσότερα αερόβια και αναερόβια ευαίσθητα στην καναμυκίνη και τη βανκομυκίνη Porphyromonas spp

BBE (Bacteroides bile esculin agar) Εκλεκτικό και διαφοροποιητικό Χολή βοός 20%, εσκουλίνη, εναμμώνιο κιτρικούχο σίδηρο, γενταμικίνη 100μg/ml Aναπτύσσονται: Bacteroides fragilis group (μαύρες αποικίες), μερικά Fusobacterium, Bilophila wadsworthia Εντεροβακτηριακά ανθεκτικά στη γενταμυκίνη, Εντερόκοκκοι, μύκητες Aναστέλλονται: τα περισσότερα αερόβια και αναερόβια

PEA (Phenylethyl alcohol agar) Εκλεκτικό υλικό με αίμα προβάτου L-κυστεϊνη, άγαρ, αίμα προβάτου, phenylethyl alcohol Aναπτύσσονται: τα περισσότερα Gram-θετικά και Gram-αρνητικά αναερόβια βακτήρια Aναστέλλονται: - δυνητικά αναερόβια Gram(-) βακτηρίδια - ερπυσμός του Proteus spp. και του Clostridium septicum

Ενοφθαλμισμός κλινικών δειγμάτων Απαραίτητος εξοπλισμός Κατάλληλα θρεπτικά υλικά Αντιδραστήρια χρώσεων Αναλώσιμα όπως: κρίκοι ενοφθαλμισμού αντικειμενοφόρες πλάκες αποστειρωμένα: ψαλίδι, λαβίδα, νυστέρι, στυλεός, σωληνάρια Τεχνολογικός εξοπλισμός: Θάλαμος νηματικής ροής Επωαστικοί κλίβανοι Λύχνος Bunsen

Προετοιμασία τρυβλίου για ενοφθαλμισμό Προετοιμασία τρυβλίου για ενοφθαλμισμό Στεγνώνουμε πάντα τα τρυβλία !! (κλίβανος O2, 10-30 min) Τρυβλίο με άγαρ Καπάκι τρυβλίου

Τεχνικές ενοφθαλμισμού Σε στερεό θρεπτικό υλικό (τρυβλίο) -για απομόνωση μικροβίων -ποσοτική/ημιποσοτική καλλιέργεια Σε θρεπτικό υλικό σε σωληνάριο (υγρό, στερεό, ημίρρευστο)

Τεχνική για απομόνωση αποικιών σε ολόκληρο τρυβλίο

Τεχνική για απομόνωση αποικιών σε μισό τρυβλίο Βιολογικό δείγμα

Προσδιορισμός των μονάδων παραγωγής αποικιών (colony forming units, cfu) Καλλιέργεια ούρων Βαθμονομημένος κρίκος 1μl x 1000 cfu/ml 10μl x 100 cfu/ml

Προσδιορισμός των μονάδων παραγωγής αποικιών (colony forming units, cfu) Καλλιέργεια ούρων 1ml ΟΥΡΑ 4 ml Φ.Ο. Μετά από αραίωση

Δείγμα με προστατευμένη βούρτσα (PSB) Βρογχοκυψελιδικό Έκπλυμα (BAL) 1:10 1:100 1:100 1:1000 1:100,000 Isenberg, Clin Microbiol Procedures Handbook 2004

Μέθοδος Maki >15 cfu: πιθανή λοίμωξη σχετιζόμενη με τον καθετήρα Ενοφθαλμισμός άκρου καθετήρα στο άγαρ >15 cfu: πιθανή λοίμωξη σχετιζόμενη με τον καθετήρα

Ενοφθαλμισμός σε σωληνάριο με υγρό και στερεό θρεπτικό υλικό Υγρό θρεπτικό υλικό Άγαρ με κεκλιμένη επιφάνεια

Άμεσο παρασκεύασμα

Άμεσο παρασκεύασμα κατά Gram Γίνεται σε δείγματα: στείρων βιολογικών υγρών, πύου, κατώτερου αναπνευστικού, γεννητικού συστήματος, ούρων. Δε γίνεται σε δείγματα: ρινικού, φαρυγγικού, κοπράνων, άκρων ενδαγγειακών καθετήρων. Σε ανεπαρκή ποσότητα δείγματος παραλείπεται η Gram χρώση και όχι η καλλιέργεια

Μετά τον εμβολιασμό θα φυλάξουμε τα βιολογικά δείγματα; κόπρανα, ούρα δείγματα από στείρες περιοχές δείγματα από μη στείρες περιοχές ΕΝΥ (PCR) ΟΧΙ 7ημ., 4oC 1-2ημ., 4oC -20 oC

Ερμηνεία πρωτοκαλλιέργειας Αρίθμηση αποικιών Μακροσκοπική εξέταση μορφολογίας αποικιών Μικροσκοπική εξέταση μορφολογίας μικροβίου (Gram χρώση) Προκαταρκτική ταυτοποίηση παθογόνου μικροβίου - Αναφορά αποτελέσματος Η σημασία της καθαρής καλλιέργειας

Προσπίπτων–Διελαύνων φωτισμός Αριστερά: προσπίπτων φωτισμός Δεξιά: διελαύνων φωτισμός

1.Αρίθμηση αποικιών Σπάνια ανάπτυξη 1+ ή μικρή 2+ ή μέτρια 3+ ή μεγάλη 4+ ή μεγάλη 1-5 αποικίες 2ο τεταρτ 1ο τεταρτημόριο 3ο τεταρτ 4ο τεταρτ Αριθμός + cfu/ml ποσοτικές καλλιέργειες Αριθμός + cfu άκρα ενδαγγειακών καθετήρων

2. Μακροσκοπική εξέταση μορφολογίας αποικιών Περιγραφή μορφολογίας αποικιών Μέγεθος Σχήμα Ύψος Περιφέρεια Χρώμα Εμφάνιση επιφανείας Πυκνότητα Σύσταση

Περιγραφή μορφολογίας αποικιών Σχήμα Ύψος Περιφέρεια

Μορφολογία αποικίας S.pneumoniae Pasterella multocida Μορφολογία αποικίας S.pneumoniae Pasterella multocida Serratia marcescens

Συσχέτιση μορφολογίας αποικιών στα διάφορα υλικά Blood agar MacConkey agar E.coli

Blood agar MacConkey agar Proteus mirabilis

Mannitol salt agar (Chapman) Blood agar St.aureus Mannitol salt agar (Chapman)

Pseudomonas aeruginosa Χρώμα αποικίας Serratia marcescens

Klebsiella pneumoniae Σύσταση αποικίας Candida albicans Klebsiella pneumoniae Nocardia asteroides

Μεταβολές στο θρεπτικό υλικό Αιμόλυση (α, β, γ ) Ξάσπρισμα υλικού Διαύγαση θολού υλικού Παραγωγή χρωστικής Θόλωση διαυγούς υλικού P.aeruginosa

Χαρακτηριστική οσμή P.aeruginosa: «γιασεμί» Proteus mirabilis:«καμένη σοκολάτα» Streptococcus milleri group:«καραμέλα» Eikenella corrodens:«χλωρίνη»

3.Μικροσκοπική εξέταση μορφολογίας μικροβίου (Gram χρώση) Gram (+) , Gram(-) Βακτηριακό κύτταρο: σχήμα, μέγεθος, διάταξη, παρουσία ειδικών σχηματισμών Ανάλογα συνθηκών επώασης, ηλικίας καλλιέργειας και είδος θρεπτικού υλικού

Οξυγονοάντοχο C.tertium Αερόβιες συνθήκες Αναερόβια επώαση

Μορφολογία αποικίας στο θρεπτικό υλικό Μικροσκοπική εξέταση μορφολογίας μικροβίου (Gram χρώση) Προκαταρκτική ταυτοποίηση

B.cereus C.perfringens

S.aureus S.epidermidis

Προκαταρκτική ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού Μεμονωμένες αποικίες Προκαταρκτική ταυτοποίηση με άμεσες, ταχείες ταυτοποιητικές δοκιμές και αναφορά αποτελέσματος. Ανακαλλιέργεια για μεμονωμένες αποικίες.

Η σημασία της καθαρής καλλιέργειας Τελική Ταυτοποίηση μικροοργανισμού Χρώσεις Βιοχημικές δοκιμές Ορολογικές δοκιμές Μοριακή τυποποίηση Προσδιορισμός ευαισθησίας στα αντιμικροβιακά