1 7 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11α

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Advertisements

20 Ερωτήσεις ΦΤΩΧΙΑ.
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Ο Dalai Lama είπε «Διαβάστε το για να δείτε αν όντως ισχύει για εσάς!»
Τα παραμυθεια.
1. 2 Ο καιρός τρελάθηκε! Η υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία συχνά γίνεται λόγος, σημαίνει ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται και η μέση θερμοκρασία.
ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το μέλλον έρχεται προς το παρόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Μιχάλης Δερτούζος Διακεκριμένος καθηγητής στο.
Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου Βόλου Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Προσφοράς του Δ.Ο.Υ.Κ “ Volo”
Ο Dalai Lama είπε «Διαβάστε το για να δείτε αν όντως ισχύει για εσάς!»
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΕΜΠΑ Το παραμύθι του 2 ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της δράσης «όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους». ( Τα παιδιά.
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
ΠΡΩΤΟΖΩΑ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1.Η σημασία των επιτόπιων μελετών - έρευνες με αποτελέσματα 2.Η κατάσταση σήμερα 3.Εφαρμογή της έρευνας πεδίου από μαθητές στην αλυκή της Λάρνακας Οι επιτόπιες.
Γεωγραφικοί όροι: ευνοϊκό κλίμα, εύφορο έδαφος / οικονομικοί: εκμετάλλευση υπεδάφους, ανάπτυξη βιομηχανίας, τουρισμός/ ιστορικοί: ανάπτυξη σημαντικών.
ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Φαινόμενο του ευτροφισμού Πρόκληση του φαινομένου:
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ…
Ποιο φόβο αγάπησες πάλι;
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επίδραση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα
Κλιματικές Αλλαγές – Μετρήσεις του Μικροκλίματος της Αγ. Παρασκευής
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από.
Μοντέλα Διδασκαλίας Models of teaching Bruce Joyce & Marsha Weil USA,
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Το περιαστικό πράσινο πηγή ζωής για την πόλη Ε΄ Δασκάλα : Κουλομιδιώτη Μαρία Ο άνθρωπος από την στιγμή που εγκατέλειψε.
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Click to add Text ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΤΑ Μαρία Νικολέτα Αρετή.
Σαν παραμύθι Νίκη Π. Ποιος είναι ο τίτλος του παραμυθιού; Νίκη Π.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
 Τα σκυλιά λένε πως είναι η καλύτερη φίλοι του ανθρώπου και ζουν πολλά χρόνια και υπάρχουν διάφορα σκυλιά όπως τα Δαλματίας.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Για κάποιο λόγο οι χελώνες έχουν εξαφανιστεί. Τι θα συμβεί στα γεράκια;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΟΡΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.
Βιολογία Γυμνασίου.
2. Άνθρωπος και περιβάλλον
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση
ΠΟΣΟΣΤΑ.
Σεμιναριακό μάθημα: Σύγχρονα Περιβαλλοντικά Ζητήματα
Ο Dalai Lama είπε «Διαβάστε το για να δείτε αν όντως ισχύει για εσάς!»
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
Αναπαράσταση τροφικών σχέσεων
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
Βιοσυσσώρευση Με τον όρο βιοσυσσώρευση εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο αυξάνεται στους ιστούς των οργανισμών η συγκέντρωση μη μεταβολιζόμενων χημικών.
ΕΛΟΝΟΣΙΑ.
Η οργάνωση των έμβιων όντων Τα οικοσυστήματα
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Βρες έναν κομμένο κορμό …
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ηλίας Μπουναρτζής/
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 7 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11α ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από κάποιους μηχανισμούς, αναδραστικούς παράγοντες. Όταν οι μηχανισμοί αυτοί απουσιάζουν, η διαταραχή που προκαλείται στο οικοσύστημα γίνεται άμεσα αντιληπτή... Εργάζεσαι ως δημοσιογράφος σε μια εφημερίδα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σου στο Μπρουνέι έστειλε το παρακάτω άρθρο. Πριν το δημοσιεύσεις πρέπει να βάλεις τις προτάσεις στη σωστή σειρά... Κάποτε η ελονοσία ήταν πολύ εξαπλωμένη στο Β. Βόρνεο που τώρα είναι γνωστό σαν Μπρουνέι. Το 1955 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε να ψεκάζει το νησί με Dieldrin (DDT) για να σκοτώσει τα κουνούπια που μετέδιδαν την ελονοσία. Το πρόγραμμα είχε επιτυχία και η ασθένεια περιορίστηκε σημαντικά. Άρχισαν όμως να παρατηρούνται άλλα απρόβλεπτα γεγονότα. 1 Οι άνθρωποι απειλούνταν από την πανώλη που μετέδιδαν οι αρουραίοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να πετάξει με αλεξίπτωτα γάτες στο νησί για να βοηθήσει στον έλεγχο των αρουραίων! Στη συνέχεια οι γάτες άρχισαν να πεθαίνουν αφού τρέφονταν από τις δηλητηριασμένες σαύρες. Με την απουσία της γάτας άρχισε να «ανθίζει» ο πληθυσμός των αρουραίων. ... οι μικρές σαύρες που ζούσαν στα σπίτια πέθαναν επίσης καθώς έφαγαν τα δηλητηριασμένα έντομα. Υπήρχε ένα είδος κάμπιας το οποίο δεν επηρεάστηκε καθόλου από τα εντομοκτόνα ενώ οι περισσότεροι φυσικοί εχθροί της είχαν εξαλειφθεί. Ο πληθυσμός της άρχισε να αυξάνεται με έντονους ρυθμούς καθώς έτρωγε με την ησυχία της την αγαπημένη της τροφή: τα φύλλα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για να κατασκευάζουν τις αχυρένιες οροφές των σπιτιών τους. Οι οροφές των σπιτιών άρχισαν να πέφτουν. Αυτό το επεισόδιο είχε αίσιο τέλος: και η ελονοσία και οι απροσδόκητες επιδράσεις του προγράμματος ψεκασμού τέθηκαν υπό έλεγχο. 7 To DDT σκότωσε πολλά έντομα στα οποία περιλαμβάνονταν μύγες και κατσαρίδες που ζούσαν στα σπίτια. Στην αρχή οι κάτοικοι επικρότησαν τους ψεκασμούς. Όμως... Πηγή: G. Tyler Miller, JR: «Βιώνοντας στο Περιβάλλον Ι», Εκδ. ΙΩΝ, 1999, σελ. 122 - Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Για μαθητές γυμνασίου &λυκείου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11β ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Κάποτε η ελονοσία ήταν πολύ εξαπλωμένη στο Β. Βόρνεο που τώρα είναι γνωστό σαν Μπρουνέι. Το 1955 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε να ψεκάζει το νησί με Dieldrin (DDT) για να σκοτώσει τα κουνούπια που μετέδιδαν την ελονοσία. Το πρόγραμμα είχε επιτυχία και η ασθένεια περιορίστηκε σημαντικά. Άρχισαν όμως να παρατηρούνται άλλα απρόβλεπτα γεγονότα. 1 Οι άνθρωποι απειλούνταν από την πανώλη που μετέδιδαν οι αρουραίοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να πετάξει με αλεξίπτωτα γάτες στο νησί για να βοηθήσει στον έλεγχο των αρουραίων! 6 Στη συνέχεια οι γάτες άρχισαν να πεθαίνουν αφού τρέφονταν από τις δηλητηριασμένες σαύρες. Με την απουσία της γάτας άρχισε να «ανθίζει» ο πληθυσμός των αρουραίων. 5 ... οι μικρές σαύρες που ζούσαν στα σπίτια πέθαναν επίσης καθώς έφαγαν τα δηλητηριασμένα έντομα. 3 Υπήρχε ένα είδος κάμπιας το οποίο δεν επηρεάστηκε καθόλου από τα εντομοκτόνα ενώ οι περισσότεροι φυσικοί εχθροί της είχαν εξαλειφθεί. Ο πληθυσμός της άρχισε να αυξάνεται με έντονους ρυθμούς καθώς έτρωγε με την ησυχία της την αγαπημένη της τροφή: τα φύλλα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για να κατασκευάζουν τις αχυρένιες οροφές των σπιτιών τους. Οι οροφές των σπιτιών άρχισαν να πέφτουν. 4 Αυτό το επεισόδιο είχε αίσιο τέλος: και η ελονοσία και οι απροσδόκητες επιδράσεις του προγράμματος ψεκασμού τέθηκαν υπό έλεγχο. 7 To DDT σκότωσε πολλά έντομα στα οποία περιλαμβάνονταν μύγες και κατσαρίδες που ζούσαν στα σπίτια. Στην αρχή οι κάτοικοι επικρότησαν τους ψεκασμούς. Όμως... 2 Πηγή: G. Tyler Miller, JR: «Βιώνοντας στο Περιβάλλον Ι», Εκδ. ΙΩΝ, 1999, σελ. 122 - Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Για μαθητές γυμνασίου &λυκείου