Κύκνος Χ-1, η πρώτη μαύρη τρύπα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

Lambda-Sat Διαστημικές αποστολές 12 Γυμνάσιο Αχαρνών Γραπτή εργασία:
Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Συμμετρία & Σχετικότητα στον κόσμο μας Κατερίνα Ζαχαριάδου.
Γιάννης Σειραδάκης Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus
ΔΙΠΛΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ (BINARY STARS)
Με τα μάτια του Hubble.
Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Μέρος 2ο
Αστρονομία Ακτίνων-Χ Γιάννης Σειραδάκης Τμήμα Φυσικής ΣΘΕ/ΑΠΘ.
ΑΣΤΡΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ.
ΒΑΡΥΤΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
Παρατηρήσεις Ιονισμένου Υδρογόνου
Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Το πλανητικό σύστημα.
Τελικές καταστάσεις αστέρων
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Ήλιος o Πρώτος «…κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΠΛΑΝΩΝ
Χειρισμος αντικειμενου απο δυο ανθρωπομορφα ρομποτικα δαχτυλα
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Φάσματα Διπλών Αστέρων
Το διάγραμμα H-R της εργασίας μας…
Μελανές οπές Σεμινάριο φυσικής 2007 Μπεθάνη Αγνή.
Κεφάλαιο 23 Ηλεκτρικό Δυναμικό
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Παλλόμενοι Μεταβλητοί Αστέρες
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Ελληνογερμανική Αγωγή Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
μέθοδοι προσδιορισμού
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής
ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ 9η παρουσίαση Βασίλης Δ. Ανδριτσάνος 4ο εξάμηνο
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Παρατηρησιακή Αστροφυσική – Μέρος Α΄
Εισαγωγικά στοιχεία Ο Γαλαξίας μας. Ο γαλαξιακός δίσκος σε διαφορετικά μήκη κύματος.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Ο Γαλαξίας μας - ι Συστήματα συντεταγμένων Μέτρηση αποστάσεων
Μεθοδολογία αποστολής δεδομένων στην A.A.V.S.O ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ Θανάσης Παπαδημητρίου.
Καμπύλη Περιστροφής του Γαλαξία Καμπύλη Περιστροφής του Γαλαξία Ο Γαλαξίας μας - V Τρίτη 27/11/2012.
ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ Μέθοδος υπολογισμού ακτινικής ταχύτητας (radial velocity) ή μέθοδος φασματοσκόπησης Doppler ή μέθοδος “τρεμουλιάσματος”
Ενότητα 3: Διπλά Συστήματα Ελευθερία-Παναγιώτα Χριστοπούλου Επιμέλεα Μαθήματος: Ζωή-Τζόγια Σπετσιέρη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κ. Χατζηδημητρίου
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
H καμπύλη περιστροφής του γαλαξία μας
Υπεύθυνος καθηγητής – Κ . Βαλανίδης
Ο Γαλαξίας μας.
Παρατηρήσεις Ουδέτερου Υδρογόνου
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
ΑΥΤΟΣΥΝΕΠΗ ΜΟΝΤΕΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΟΡΟ ΠΥΚΝΗΣ ΥΛΗΣ
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ 9η παρουσίαση Βασίλης Δ. Ανδριτσάνος 4ο εξάμηνο
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κύκνος Χ-1, η πρώτη μαύρη τρύπα Μέτρηση της μάζας του και της παραμέτρου περιστροφής Γιώργος Παππάς 5/11/2011 arXiv:1106.3688v2 [astro-ph.HE] arXiv:1106.3689v2 [astro-ph.HE] arXiv:1106.3690v2 [astro-ph.HE]

Δομή της παρουσίασης: Μερικά ιστορικά στοιχεία (και όχι μόνο), Λίγα λόγια για τις Μαύρες Τρύπες και τις περιστρεφόμενες Μαύρες Τρύπες, Μέτρηση της απόστασης του Κύκνου Χ-1, Μέτρηση της Μάζας του Κύκνου Χ-1, Μέτρηση του σπιν του Κύκνου Χ-1.

Μερικά ιστορικά στοιχεία... Ανακαλύφθηκε το 1964, Πρώτες συστηματικές παρατηρήσεις από το 1970 με τον δορυφόρο Uhuru και το 1971 με την αποστολή Apollo 15, High Mass X-Ray Binary (HMXRB), Συνοδός αστέρας HDE 226868 άστρο μεγάλης μάζας, φασματικού τύπου Ο που τροφοδοτεί με τον άνεμό του τον δίσκο του Κύκνου, Το 1974 Hawking και Thorne βάζουν στοίχημα για την φύση του Κύκνου Χ-1. Ο Thorne κέρδισε μια ετήσια συνδρομή στο Penthouse. Οι εικόνες δείχνουν τον Κύκνο Χ-1 στα ραδιοκύματα (όπου διακρίνουμε και ένα jet), στις ακτίνες Χ και στις σκληρές ακτίνες Χ.

Οι εκτιμήσεις μέχρι πρόσφατα... Απόσταση εκτιμήσεις από 1.8 μέχρι 2.4 kpc η ακριβέστερη εκτίμηση είναι αλλά βασίζεται σε φωτομετρία και φασματοσκοπία του NGC 6871 Μάζα Τροχιακές παράμετροι του συστήματος: Περίοδος ~5.6 μέρες, Απόσταση του Κύκνου Χ-1 από το CM ~0.128AU κλίση του τροχιακού επιπέδου i ~ 36º Εκτίμηση μαζών: Σπιν Μετρήσεις με την βοήθεια των γραμμών του σιδήρου από το δίσκο: Miller et al. (2005): Duro et al. (2011): “the black hole is close to rotating maximally”.

Λίγα λόγια για τις Μαύρες Τρύπες... Λίγα λόγια για την βαρυτική ευστάθεια... Αστρικά Μοντέλα σε ισορροπία Υδροστατική Ισορροπία Διαταραχές από την Ισορροπία Η αστάθεια προκύπτει από την μορφή της καταστατικής εξίσωσης (Γ<4/3) όταν το αντικείμενο γίνει πολύ συμπαγές αλλά και από την συνεισφορά της βαρύτητας (σχετικιστικές διορθώσεις ανεβάζουν το 4/3) όταν το άστρο γίνει πολύ σχετικιστικό. Νευτώνεια: Σχετικιστικά:

Επιστροφή στις Μαύρες Τρύπες Μαύρη τρύπα τύπου Schwarzschild (μη περιστρεφόμενη με σφαιρική συμμετρία) για τα φωτόνια έχουμε m=0 γεωδαισιακή κίνηση: Κυκλικές τροχιές Περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα Kerr Παράμετρος περιστροφής:

Journey into a Schwarzschild black hole from Andrew Hamilton arXiv:0903.4717v1 [gr-qc]

Μέτρηση της απόστασης του Κύκνου Χ-1 p Τριγωνομετρική Παράλλαξη 1AU Ο Κύκνος Χ-1 και τα δύο αντικείμενα αναφοράς jet

Παρατηρήσεις της ραδιοεκπομπής του Κύκνου Χ-1 με τη βοήθεια του VLBA στα 8.4 GHz, Έλεγχος και για τις επιπτώσεις της τροχιακής κίνησης της πηγής,

Μέτρηση της Μάζας του Κύκνου Χ-1 Προσδιορισμός των απαραίτητων στοιχείων με τη βοήθεια φασματοσκοπίας και φωτομετρίας. 3ος νόμος του Κέπλερ: 2 Εξ. κέντρου μάζας: 1 Συνάρτηση μάζας: Ακτινική ταχύτητα ορατού συνοδού:

Μέτρηση της Μάζας του Κύκνου Χ-1 Προσδιορισμός των απαραίτητων στοιχείων με τη βοήθεια φασματοσκοπίας και φωτομετρίας. Περιορισμοί στις παραμέτρους του ορατού συνοδού: - Από την απόσταση και το φαινόμενο μέγεθος - Από το απόλυτο μέγεθος Από τα φάσματα (πλάτυνση γραμμών, λόγος εντάσεων γραμμών) εξ. Saha: πλάτυνση Doppler: Οι παράμετροι αυτοί θα παίξουν τον ρόλο περιορισμών για την εκτίμηση των παραμέτρων του ορατού συνοδού από τις καμπύλες φωτός.

Μέτρηση της Μάζας του Κύκνου Χ-1 Προσδιορισμός των απαραίτητων στοιχείων με τη βοήθεια φασματοσκοπίας και φωτομετρίας. Κατασκευάζουμε ένα μοντέλο για τον ορατό συνοδό, που περιέχει ως παραμέτρους τα φυσικά και τα τροχιακά του στοιχεία. Από το Ψ υπολογίζουμε την επιφανειακή βαρύτητα από την οποία εξαρτάται η θερμοκρασία σε κάθε σημείο. Η επιφάνεια του άστρου είναι μια ισοδυναμική του Ψ. von Zeipel’s theorem β: gravity darkening Από την θερμοκρασία σε κάθε σημείο υπολογίζεται η ακτινοβολία του άστρου. Η ακτινοβολία από την επιφάνεια ολοκληρώνεται και φτιάχνουμε τις θεωρητικές καμπύλες φωτός.

Μέτρηση της Μάζας του Κύκνου Χ-1 Προσδιορισμός των απαραίτητων στοιχείων με τη βοήθεια φασματοσκοπίας και φωτομετρίας. Οι σημαντικές παράμετροι για τη συνέχεια είναι η κλίση του τροχιακού επιπέδου και η μάζα του Κύκνου Χ-1.

Μέτρηση του σπιν του Κύκνου Χ-1 Μέτρηση της παραμέτρου περιστροφής με την βοήθεια της εκπομπής από τον δίσκο προσαύξησης.

Μέτρηση του σπιν του Κύκνου Χ-1 Νευτώνειος λεπτός δίσκος: Σχετικιστικός λεπτός δίσκος: (Novikov-Thorne) Η εσωτερική ακτίνα ορίζεται από το Risco

Μέτρηση του σπιν του Κύκνου Χ-1

Μέτρηση του σπιν του Κύκνου Χ-1

ΤΕΛΟΣ