Εισαγωγή στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Φωτογραφία μέσω Οπτικού Μικροσκοπίου Α. Αραβαντινός
Advertisements

Έκθεση (μάθημα 3ο).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ
Ζωγραφική με Φως Ναταλία – Ελένη Πίτλιγερ Οκτώβριος 2012
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Superior Visualization. Ποια χαρακτηριστικά έχουν σημασία? •Ανάλυση –Ανάλυση είναι η δυνατότητα της απεικόνισης μικρών αντικειμένων και καθορίζεται από.
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ-ΠΑΥΛΟΣ
ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Διάθλαση σε 2 διαστάσεις
Pinhole Camera ή Κάμερα Μικροσκοπικής Οπής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση.
Τα υλικά και οι τεχνικές της Φωτογραφίας
Αλήθεια, πως διαλέγω μια φωτογραφική μηχανή;
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
« Ερευνώ και ανακαλύπτω Ε΄ δημοτικού» Κουκούλης Παράσχος 1 ο δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου
Πώς μετράμε με το παχύμετρο;
Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογία
Τεχνικές Προδιαγραφές
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Ο ΟΘΟΝΕΣ Η οθόνη  (monitor ) του υπολογιστή, περιλαμβάνει ένα καθοδικό σωλήνα, όπως η τηλεόραση, και κατάλληλα κυκλώματα σάρωσης. Μπορεί να είναι έγχρωμη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ερευνητική εργασία 1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Δύο καθρέπτες τοποθετούνται όπως δείχνει το σχήμα
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Σεπτέμβριος, 2002Ευστάθιος Κ. Στεφανίδης Π Ε Ι Ρ Α Μ Α EUSO E xtreme U niverse S pace O bservatory Ροή Παρουσίασης: Εισαγωγή – Φάσμα ροής Τρόπος Λειτουργίας.
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ
Ψηφιακή Φωτογραφία & Πολυμέσα
7.2 ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ: ΕΙΔΩΛΑ
Εισαγωγή στο σταδιο της παραγωγής-γυρίσματα Προετοιμαστείτε! Όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για να αποτύχει!. Επιλογή κάμερας- Μη.
Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας.
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
! Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ!☺☻.
Η ιστορία και η εξέλιξη της
ΗΑRDWARE OΘΟΝΗ - ΠΟΝΤΙΚΙ ΟΘΟΝΗ ΟΘΟΝΗ.
ΨΗΦΙΑΚΗ & ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Πώς βλέπουμε.
Βασικά στοιχεία Τηλεσκοπίου Ενίσχυση Φωτός Μεγέθυνση Γ. Νικολιδάκης.
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας. Σχολικό Έτος Υπεύθυνη Καθηγήτρια Στ. Μαυρομματάκη.
Βασικές αρχές έκθεσης Στα πλαίσια του μαθήματος Φωτογραφίας στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, στα Δ.ΙΕΚ Σπάρτης Ρήγου Θάλεια.
Φυσική Εικόνας & Ήχου ΙΙ (Θ) Ενότητα 2: Φωτοφράκτης (Κλείστρο) Διάφραγμα (Άνοιγμα) Αθανάσιος Αραβαντινός Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Ο φωτογραφικός φακός Στα πλαίσια του μαθήματος Φωτογραφίας στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, στα Δ.ΙΕΚ Σπάρτης Ρήγου Θάλεια.
Σωστή έκθεση, Φωτομέτρηση, γκρίζα καρτα, κλίμακες, Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (Συνάντηση 2) Τεχνικές Φωτογράφισης (Θ) Τμημα Τεχνολόγων περιβάλλοντος Συντήρηση.
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη.
Photography Εισαγωγή στην Φωτογραφία
Μια εισαγωγή του φαινόμενου της διάθλασης για το γυμνάσιο
Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών.
«Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο»
ΕλληνογαλλικΗ σχολΗ ΠειραιΑ « ΑγιοΣ ΠαΥλοΣ "
ΣΥΝΕΣΤΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
Ερευνητική εργασία των μαθητών του Α1 του 3ου ΓΕΛ. Γλυφάδας
Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Στα πλαίσια του μαθήματος Φωτογραφίας στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, στα Δ.ΙΕΚ Σπάρτης Ρήγου Θάλεια.
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Σημείωση: οι ερωτήσεις του φύλλου εργασίας είναι εκτός ύλης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την εργαστηριακή άσκηση.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Σύνθεση ηλιακού φωτός Το λευκό φως, η πιο σωστά το σχεδόν λευκό φως, περιέχει μια συνεχή κατανομή από διάφορα μήκη κύματος. Αντιστοιχεί όπως λέμε σε ακτινοβολία.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο μαθητής να μπορεί να τοποθετεί ορθά τις διαστάσεις και κάμνει σωστή χρήση της κλίμακας.
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Η φωτογραφική μηχανή.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Βασικές Συμβουλές Φωτογραφίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής

26/5/2011 – 06:30

Ερασιτέχνης Φωτογραφίζω

Τι είναι φωτογραφική μηχανή; Από ποια μέρη αποτελείται: Φακός Σώμα μηχανής

Φως Το φως για να ζωγραφίσει σωστά και καθαρά την εικόνα μας πάνω στον αισθητήρα της μηχανής περνά μέσα από το φακό ο οποίος το καθοδηγεί στον αισθητήρα (εστίαση) και ελέγχει την ποσότητα του ( διάφραγμα).

Φακός Ο φακός δημιουργεί το είδωλο του αντικειμένου που θέλουμε να φωτογραφίσουμε πάνω στον αισθητήρα της μηχανής. Όσο πιο καλή η ποιότητα του φακού τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητα της φωτογραφίας.

Φακός 18-55mm

Από τι αποτελείται ένας φακός Από ένα εξωτερικό περίβλημα Από τα οπτικά μέρη Από το Διάφραγμα Ηλεκτρονικά μέρη- μοτέρ εστίασης Δακτυλίδια για τον χειροκίνητο έλεγχο της εστίασης και της Εστιακής απόστασης (σε φακούς zoom)

Χαρακτηριστικά των φακών Εστιακή απόσταση του φακού σε mm Το μέγιστο άνοιγμα διαφράγματος Σε φακούς zoom το εύρος που εκτίνεται η εστιακή απόσταση σε mm

Είδη φακών Σταθερής εστιακής απόστασης. Κανονικός (normal) Ευρυγώνιος (wide angle) Τηλεφακός (Telephoto lens) Μεταβλητής εστιακής απόστασης zoom.

Εστιακή απόσταση φακού Η απόσταση ανάμεσα στο οπτικό κέντρο τού φακού και στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια (εστιακό επίπεδο). Όσο μεγαλύτερη η εστιακή απόσταση, τόσο μικρότερη η οπτική γωνία (τηλεφακός) Όσο μικρότερη η εστιακή απόσταση, τόσο μεγαλύτερη η γωνία (ευρυγώνιος).

Εστίαση του φακού Σχεδιάγραμμα εστίασης, εστιακής απόστασης, εστιακό επίπεδο, οπτικό κέντρο

Διάφραγμα φακών Διάφραγμα τού φακού (aperture): Σειρά λεπίδων σε ακτινωτή διάταξη μέσα στον φακό, που επιτρέπουν να περνάει το φως μέσα από έναν κύκλο που δημιουργούν.

Φακός με κλίμακες, διαφραγμάτων, αποστάσεων και βάθη πεδίου

Βάθος πεδίου Βάθος πεδίου είναι η περιοχή μπρος και πίσω από το σημείο εστίασης που φαίνεται (χωρίς να είναι) καθαρά εστιασμένη. Επηρεάζεται από τρεις παράγοντες Άνοιγμα διαφράγματος Απόσταση του σημείου εστίασης από τον φακό και Από την εστιακή απόσταση του φακού

Ανοικτό διάφραγμα 5.6 – Μικρό βάθος πεδίου

Μεσαίο διάφραγμα 11-Πιο μεγάλο βάθος πεδίου

Κλειστό διάφραγμα 22- Το Μεγαλύτερο βάθος πεδίου

Μικρή εστιακή απόσταση 30mm-Μεγάλο βάθος πεδίου

Μεγαλύτερη εστιακή απόσταση 80mm- Μικρότερο βάθος πεδίου

Ακόμη μεγαλύτερη εστιακή απόσταση 135mm-Πολύ μικρό βάθος πεδίου

Σώμα φωτογραφικής μηχανής Αισθητήρας Κλείστρο Φωτόμετρο Επιλογέας προγραμμάτων Ηλεκτρονικά κυκλώματα Κουμπιά που ελέγχουν τις λειτουργίες της μηχανής Καθρέφτης κτλ κτλ

Αισθητήρας της μηχανής Είναι η φωτοευαίσθητη επιφάνεια πάνω στην οποία πέφτει το φως για να σχηματίσει την εικόνα μας. Ο αισθητήρας αποτελείται από εκατομμύρια μικρούς αισθητήρες (pixel) Τα 2 κύρια χαρακτηριστικά ενός sensor είναι ο αριθμός των pixel και το φυσικό του μέγεθος

Κλείστρο (shutter) Το κλείστρο βρίσκετε μπροστά από το sensor και εμποδίζει το φως που έχει περάσει μέσα από το διάφραγμα του φακού να φτάσει στο sensor και να σχηματίσει την εικόνα μας. Θα ανοίξει μόνο όταν πατήσουμε το κουμπί του κλείστρου και μόνο για όσο χρόνο, χρειάζεται το φως για να γράψει σωστά στον αισθητήρα το είδωλο του αντικειμένου και αμέσως θα κλείσει.

Σωστή ποσότητα φωτός Φωτόμετρο Τρόποι φωτομέτρησης 1.Σημείου, 2.Βάρος στο κέντρο της εικόνας, 3.Υπολογιζόμενη Έλεγχος της σωστής ποσότητας φωτός που μπαίνει στην μηχανή μας και φτάνει στον αισθητήρα επιτυγχάνεται με το κατάλληλο συνδυασμό του ανοίγματος διαφράγματος και της ταχύτητας του κλείστρου.

Φωτομέτρηση «σημείου»

Επιλογέας προγραμμάτων Μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε το άνοιγμα διαφράγματος και την ταχύτητα κλείστρου με διαφορετικούς τρόπους ώστε να πετύχουμε γρήγορα το καλύτερο συνδυασμό αυτών των δύο σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε και στο αποτέλεσμα που θέλουμε να φτάσουμε.

Αργή ταχύτητα 1.6s κλειστό διάφραγμα f/29

Γρήγορη ταχύτητα 1/800s-Shutter priority

Ανοικτό διάφραγμα f/4, μεγάλη εστιακή απόσταση 159mm…

Επιλογές Program Shutter priority Aperture priority Manual

Αυτόματη εστίαση Είναι ένα καλό εργαλείο που υπάρχει σε όλες τις μηχανές και που μας βοηθά να εστιάζουμε με ακρίβεια ακόμη και αν το αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε κινείται.

Χειροκίνητη Εστίαση

Ισορροπία Λευκού (white balance) Ευαισθησία του sensor (ISO) Μνήμη

Επιλογή white balance Shade Auto

Επιλογή ψηλού Kelvin