Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στάσιμα κύματα.
Advertisements

Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός
Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Κυματική Κίνηση Κύω= φουσκώνω Θαλάσσια κύματα (όχι πολύ καλή πρώτη προσέγγιση) η LA OLA (25-30 θεατές/sec, ~13m/sec). Τι παρατηρούμε; Κύμα: διάδοση.
Ελαστικά Κύματα Γη = υλικό με απόλυτα ελαστικές ιδιότητες =>
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΔΙΧΡΩΙΣΜΟΣ
κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ
Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη.
Νεύτωνας (Isaac Newton ).
Ανάκλαση και Διάθλαση του φωτός (phet)
Το φως …όπως το εξήγησε ο Maxwell
Τεστ (χρήση διαφανειών- Αρχής Huygens)
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Δύο καθρέπτες τοποθετούνται όπως δείχνει το σχήμα
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου
Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυμάτων
ΣΥΝΟΨΗ (6) 49 Δείκτης διάθλασης
Άσκηση 5 Το τρίγωνο με πλευρές 3,4,5 είναι ορθογώνιο. Αν πολλαπλασιάσουμε τα μήκη των πλευρών του με έναν οποιοδήποτε φυσικό αριθμό λ ( ), το τρίγωνο που.
Ζαχαριάδου Αικατερίνη
6.2 ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο
ΣΥΝΟΨΗ (5) 42 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
8.2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά ?
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Συμβολή κυμάτων.
ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ. ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Είδη Πολώσεων: Γραμμική Πόλωση
ΣΥΝΟΨΗ (1) 1 Κύματα Μηχανικά κύματα Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ (3.8) Πραγματοποιήθηκε πείραμα σεισμικής ανάκλασης με τρία γεώφωνα σε αποστάσεις 0m, 200m και 400m και λήφθηκαν οι αναγραφές του σχήματος.
Κοζαλάκης Ευστάθιος ΠΕ03
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ)
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Φυσική Οπτική (Ε) Ενότητα 11: Laser (β΄μέρος) Γεώργιος Μήτσου Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του.
Τηλεπισκόπηση στο Θαλάσσιο Περιβάλλον Ενότητα 2β: Το Ταξίδι του Ήχου κάτω από το Νερό Γιώργος Παπαθεοδώρου Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Όταν το φως περνά από τον αέρα σε ένα άλλο διαφανές υλικό ή από ένα διαφανές υλικό στον αέρα, αλλάζει πορεία. Διάθλαση ονομάζουμε.
Φως Σωματίδια ή κύμα.
1ο & 2ο Εργαστήριο – Μετρήσεις Πάχους
MEASUREMENT TECHNIQUES
Μετασχηματισμοί 3Δ.
Το φάσμα του λευκού φωτός
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Συγχώνευση.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τα παιχνίδια του φωτός (2)
2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός.
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
ΑνΑκλαση και διAθλαση του φωτΟΣ
ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ
ΔΙΠΛΟΘΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Εφαρμοσμένη Οπτική Συμβολή του φωτός.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880 Χρησιμοποιώντας (a) τριγωνομετρικές ταυτότητες (b) χρησιμοποιώντας φάσορες. (c ) Βρείτε το πλάτος και την διαφορά φάσης του αθροίσματος των παρακάτω τριών κυμάτων

(a) Χρησιμοποιούμε την ταυτότητα /C (b) Χρησιμοποιούμε φάσορες

(c) Οι φάσορες φαίνονται στο σχήμα και είναι

Δύο σύμφωνα κύματα περιγράφονται από τις παρακάτω σχέσεις. Βρείτε την σχέση μεταξύ x1 και x2 βάσει της οποίας θα προκύψει ενισχυτική συμβολή όταν συμβάλουν τα δύο αυτά κύματα. Λύση. Ενισχυτική συμβολή παρατηρείται όταν ή

Υπολογίστε το ελάχιστο πάχος φυσαλίδας σαπουνιού που οδηγεί σε ενισχυτική συμβολή στο ανακλώμενο φως αν η φυσαλίδα φωτιστεί με φως μήκους κύματος 600 nm. Λύση.

Υπολογίστε το ελάχιστο πάχος φυσαλίδας σαπουνιού που οδηγεί σε ενισχυτική συμβολή στο ανακλώμενο φως αν η φυσαλίδα φωτιστεί με φως μήκους κύματος 600 nm. Λύση.

Υπολογίστε το ελάχιστο πάχος φυσαλίδας σαπουνιού που οδηγεί σε ενισχυτική συμβολή στο ανακλώμενο φως αν η φυσαλίδα φωτιστεί με φως μήκους κύματος 600 nm. Λύση. Κύμα που οδεύει από μέσο με δείκτη διάθλασης n1 σε μέσο με δείκτη διάθλασης n2 υφίσταται αλλαγή φάσης κατά την ανάκλαση όταν n2 > n1 και δεν υφίσταται αλλαγή φάσης όταν n2 < n1 .

Υπολογίστε το ελάχιστο πάχος φυσαλίδας σαπουνιού που οδηγεί σε ενισχυτική συμβολή στο ανακλώμενο φως αν η φυσαλίδα φωτιστεί με φως μήκους κύματος 600 nm. Λύση. Κύμα που οδεύει από μέσο με δείκτη διάθλασης n1 σε μέσο με δείκτη διάθλασης n2 υφίσταται αλλαγή φάσης κατά την ανάκλαση όταν n2 > n1 και δεν υφίσταται αλλαγή φάσης όταν n2 < n1 . Το μήκος κύματος φωτός λ σε μέσο με δείκτη διάθλασης n είναι όπου λ είναι το μήκος κύματος στο κενό.

Υπολογίστε το ελάχιστο πάχος φυσαλίδας σαπουνιού που οδηγεί σε ενισχυτική συμβολή στο ανακλώμενο φως αν η φυσαλίδα φωτιστεί με φως μήκους κύματος 600 nm. Λύση. Κύμα που οδεύει από μέσο με δείκτη διάθλασης n1 σε μέσο με δείκτη διάθλασης n2 υφίσταται αλλαγή φάσης κατά την ανάκλαση όταν n2 > n1 και δεν υφίσταται αλλαγή φάσης όταν n2 < n1 . Το μήκος κύματος φωτός λ σε μέσο με δείκτη διάθλασης n είναι όπου λ είναι το μήκος κύματος στο κενό. Η συνθήκη για ενισχυτική συμβολή είναι σε λεπτά υμένια είναι

Η συνθήκη αυτή λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες: (1) την διαφορά διαδρομής των ακτίνων που περιγράφεται από τον όρο mλn και (2) την μεταβολή της φάσης 180ο κατά την ανάκλαση που περιγράφεται από τον όρο λn /2. Επειδή λn =λ/n η προηγούμενη σχέση γράφεται ως εξής:

Η συνθήκη αυτή λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες: (1) την διαφορά διαδρομής των ακτίνων που περιγράφεται από τον όρο mλn και (2) την μεταβολή της φάσης 180ο κατά την ανάκλαση που περιγράφεται από τον όρο λn /2. Επειδή λn =λ/n η προηγούμενη σχέση γράφεται ως εξής: Αν η επιπλέον απόσταση 2t που διανύει η ακτίνα 2 αντιστοιχεί σε ακέραιο πολλαπλάσιο λn τότε τα δύο κύματα συμβάλλουν με διαφορά φάσης 180ο και το αποτέλεσμα είναι καταστροφική συμβολή. Η γενική σχέση που περιγράφει την καταστροφική συμβολή είναι

Η συνθήκη αυτή λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες: (1) την διαφορά διαδρομής των ακτίνων που περιγράφεται από τον όρο mλn και (2) την μεταβολή της φάσης 180ο κατά την ανάκλαση που περιγράφεται από τον όρο λn /2. Επειδή λn =λ/n η προηγούμενη σχέση γράφεται ως εξής: Αν η επιπλέον απόσταση 2t που διανύει η ακτίνα 2 αντιστοιχεί σε ακέραιο πολλαπλάσιο λn τότε τα δύο κύματα συμβάλλουν με διαφορά φάσης 180ο και το αποτέλεσμα είναι καταστροφική συμβολή. Η γενική σχέση που περιγράφει την καταστροφική συμβολή είναι Το ελάχιστο πάχος του λεπτού υμενίου για το οποίο παρατηρείται ενισχυτική συμβολή αντιστοιχεί για m=0. Επομένως προκύπτει ότι

Αν διπλασιαστεί το πάχος του λεπτού υμενίου θα παρατηρήσετε ενισχυτική ή καταστροφική συμβολή;

Αν διπλασιαστεί το πάχος του λεπτού υμενίου θα παρατηρήσετε ενισχυτική ή καταστροφική συμβολή; Αρχικά το πάχος είναι t και παρατηρείται ενισχυτική συμβολή σύμφωνα με την σχέση.

Αν διπλασιαστεί το πάχος του λεπτού υμενίου θα παρατηρήσετε ενισχυτική ή καταστροφική συμβολή; Αρχικά το πάχος είναι t και παρατηρείται ενισχυτική συμβολή σύμφωνα με την σχέση. Αν διπλασιαστεί το πάχος του υμενίου η παραπάνω σχέση θα γίνει που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι της μορφής   Επομένως θα παρατηρείται καταστροφική συμβολή.