Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Βροχόπτωση Χιονόπτωση Ομίχλη Δροσιά Πάχνη Χαλάζι
Advertisements

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Ερευνητική Ομάδα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Ε.Μ.Π.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ
ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 4 Κατείσδυση – Πορώδες - Υδροφόροι ορίζοντες – Πηγές Εμμ. Ανδρεαδάκης.
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 1 Υδρολογικός κύκλος – Μορφολογική ανάλυση Εμμ. Ανδρεαδάκης.
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Μετεωρολογια – Κλιματολογία
Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς,
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
5.8 Διαχείριση υδατικών πόρων
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
Υδροσύστημα Πλαστήρα Νοέμβριος 2010.
(The Primitive Equations)
Υδρολογία-Εισαγωγικές έννοιες
Στοιχεία γεωμορφολογίας
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Σύνοψη των Υδρολογικών Διεργασιών
5.8 Διαχείριση Υδάτινων Πόρων
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
5 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ ΞΑΝΘΗ, 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Β.Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Π.Κ. ΔΕΛΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Γ.Σ. ΞΕΙΔΑΚΗΣ.
Μέτρηση Υγρασίας Αέρα Εξάτμισης. Υγρασία Αέρα Τρόποι περιγραφής υγρού περιεχομένου της Ατμόσφαιρας  1. Απόλυτη Υγρασία ( )  2. Τάση των υδρατμών (e)
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΕ-ΕΕΔΥΠ ΒΟΛΟΣ, ΜΑΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Β. ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ.
ΕΞΑΤΜΙΣΙΔΙΑΠΝΟΗ P= E +I+R. η θερμοκρασία του νερού.η θερμοκρασία του νερού. Η θερμοκρασία και η απόλυτη υγρασία του στρώματος του αέρα που είναι αμέσως.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΫΕΤΙΩΝ ΚΑΜΠΥΛΩΝ.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1° Εργαστήριο. Μετεωρολογικός Κλωβός.
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Άτομο υδρογόνου Άτομο οξυγόνου Πυρήνας.
Τι είναι ο υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού; Yδρολογικός κύκλος είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της.
ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ Α1α
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
MΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ MΕΤΡΗΣΕΙΣ. 1. Τι μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 2. Γιατί μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 3.Που μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 4.Πότε μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε.
Εργασία στο μάθημα της Α.Α Ομάδα : Καψάλη Φωτεινή Μπαζούκη Βικτώρια Νούνη Ελισάβετ Γιανακάκης Χρήστος Ρουκάς Δημήτρης.
Μετεωρολογικά όργανα. Θερμοκρασία Άνεμος Υγρασία Ακτινοβολία Υετός (βροχή) Ατμοσφαιρική πίεση Θερμόμετρα Ανεμόμετρα Υγρόμετρα Ψυχρόμετρα Πυρηλιόμετρα/Πυρανό-
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
«Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
2) Οι Θεμελιώδεις Εξισώσεις (The Primitive Equations)
Ο κυκλος του νερου Φωτεινη ΖΕΡΒΑ Α.Μ:4210 Ο Κύκλος του νερού.
ΥΔΡΟΣΥΜΠΥΚΝΩΣΕΙΣ – ΝΕΦΗ - ΝΕΦΩΣΗ
Υδατώδη Κατακρημνίσματα Βροχή, Χιόνι, Χαλάζι,Δρόσος
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
Ο κύκλος του νερού. Μαλαματή Βελώνη Α.Μ:4190 Ο Κύκλος του νερού.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Ο Κύκλος του Νερού Κωτσοπούλου Ελένη ο κύκλος του νερού.
ΚΑΙΡΟΣ ΚΛΙΜΑ.
Η παρουσίαση του κύκλου του νερού
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΝΕΡΟΥ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Βαγγέλης Ρούλιας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Το νερό εξατμίζεται 1.
Ο κύκλος του νερού Φυσική
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28 Νοεμβρίου 2016 Παρουσίαση στη συζήτηση με θέμα «Η ποιότητα της.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Βροχόπτωση A4 A3 A2 A1 Όγκος απορροής Χρόνος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων Εργαστήριο 2ο Τα Ατμοσφαιρικά Κατακρημνίσματα

Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα Είναι η βασική συνιστώσα του υδρολογικού κύκλου. Τροφοδοτούν τους επιφανειακούς αποδέκτες, ανανεώνουν τα αποθέματα της εδαφικής υγρασίας και εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Μορφές: Η βροχή Το χιόνι Το χαλάζι Η ποιότητα και η ποσότητα των κατακρημνισμάτων εξαρτάται από κλιματικά στοιχεία, όπως: άνεμος, θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση και ατμοσφαιρική υγρασία. Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα μετρούνται σε ισοδύναμα χιλιοστά (mm)

Μέτρηση κατακρημνισμάτων Η μέτρηση των κατακρημνισμάτων γίνεται με διάφορα μέτρησης όπως τα βροχόμετρα, οι βροχογράφοι, τα μετεωρολογικά ραντάρ και οι δορυφόροι. Τα βροχόμετρα: είναι όργανα σημειακής μέτρησης της βροχόπτωσης. Είναι εγκατεστημένα σε κατάλληλες θέσεις και συλλέγουν τη βροχή και βοηθητικά τη χιονόπτωση. Δίνουν την ολική βροχόπτωση ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (8ώρο, 12ώρο ή 24ώρο). Αυτό γίνεται με την ανάγνωση της ένδειξης του βροχομέτρου από έναν παρατηρητή. Οι βροχογράφοι: καταγράφουν τη βροχόπτωση συναρτήση του χρόνου με τη βοήθεια ωρολογιακού μηχανισμού.

Βροχόμετρο – Βροχογράφος

Εγκατάσταση βροχομέτρων και βροχογράφων Η εγκατάσταση των βροχομέτρων και των βροχογράφων γίνεται μέσα σε μια λεκάνη απορροής. Συνήθως εγκαθιστούμε πολλά βροχόμετρα σε διαφορετικά υψόμετρα. Οι προδιαγραφές του παγκόσμιου οργανισμού μετεωρολογίας για την τοποθέτηση των βροχομέτρων, δίνονται στον ακόλουθο πίνακα: Έκταση λεκάνης Ελάχιστος αριθμός σταθμών 0 - 120 1 120 -140 2 400 - 800 3 800 - 2000 1/0,4 Km2 2000 - 10000 1/1 Km2 10000 - 20000 1/2,5 Km2 > 20000 1/2,75 Km2

Επιφανειακή ολοκλήρωση σημειακών βροχοπτώσεων (1) Μέθοδος ισοϋετών: Ισοϋέτια καμπύλη είναι η καμπύλη εκείνη που συνδέει ύψη βροχής με μια συγκεκριμένη τιμή. Αυτές μπορούν να χαραχθούν με δυο τρόπους. Α) Υπάρχει μέσα στη λεκάνη απορροής ένα πυκνό δίκτυο σταθμών που μας επιτρέπει να χαράξουμε ισοϋέτιες καμπύλες. Β) Γνωρίζουμε την εξίσωση της βροχοβαθμίδας, οπότε υπολογίζουμε για κάθε υψόμετρο (πχ ανά 100 μέτρα) την βροχόπτωση.

Επιφανειακή ολοκλήρωση σημειακών βροχοπτώσεων (2) Μέθοδος πολυγώνων Thiessen: Σύμφωνα με αυτή η λεκάνη απορροής χωρίζεται σε ζώνες επιρροής. Κάθε ζώνη επιρροής έχει έκταση Αi και ένα συντελεστή βαρύτητας Αi/A, όπου Α το συνολικό εμβαδό της λεκάνης απορροής. Στο κέντρο κάθε ζώνης επιρροής είναι εγκατεστημένος ένας βροχομετρικός σταθμός. Έτσι αν πάρουμε τα δεδομένα του βροχομετρικού σταθμού (έστω σε ετήσια βάση), που βρίσκεται μέσα σε μια ζώνη επιρροής. Τότε ο όγκος βροχής σε αυτή θα είναι vi= Ai*hi O συνολικός όγκος βροχής θα είναι vολ= A1*h1 + A2*h2 + … + Av*hv