Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ευάγγελος Μακράκης MD, PhD
Advertisements

Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών: Εστιάζοντας στην πρόληψη
Πληροφορική στην Προαγωγή και Αγωγή Οδοντικής Υγείας στα Παιδιά
Φώτης Δημητριάδης Ο ρόλος της δοκιμασίας κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων στην πρόγνωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος: Είναι μία σημαντική.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ IVF Σφακιανούδης Κ. Γυναικολόγος Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ “ΝΙΜΤΣ” Μικροχειρουργική αντιμετώπιση των αποφρακτικών αζωοσπερμιών.
ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ FEBU ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
Νέα Δεδομένα και Εξελίξεις στον Προγεννητικό Έλεγχο Χρήστος Α. Αρναούτογλου Κέντρο Προγεννητικής Διάγνωσης τ. Επιμελητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής, University.
Σκούρος Σωτήριος, Ειδ/νος Ουρολογίας Νικόλαος Σοφικίτης, MD, PhD, DMSci, Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Ιωαννίνων.
ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ «Προληπτική Κρυοσυντήρηση» Δημήτριος Μπαλτογιάννης Αναπλ. Καθηγητής Ουρολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων 1.
ΠΑΡΕΝΤEΡΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ
Τέλος 2 ου παγκοσμίου πολέμου Η διακυβέρνηση του κράτους παραδώθηκε στις 4 μεγάλες δυνάμεις Η Γερμανία χωρίστηκε σε ζώνες κατοχής Η Γερμανία χωρίστηκε.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Κεφάλαιο 4 Συστήματα Ανάφλεξης ΣΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ MSc in Management and Information Systems Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός 1 ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Τμήμα Α2 Έτος Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση; Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
 Παίρνουμε τα ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας, τα τοποθετούμε σε ειδικά θρεπτικά υλικά που μιμούνται το περιεχόμενο της σάλπιγγας και προσθέτουμε.
Συριστατίδης Χαράλαμπος Επίκουρος Καθηγητης Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική.
Ο ρόλος της δοκιμασίας κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων στην πρόγνωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος Μια εξέταση χωρίς αξία; Χαράλαμπος.
Νεότερα δεδομένα στη χρήση του σπερμοδιαγράμματος Ομιλήτρια: Σπανάκη Αθηνά Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση στην υπογονιμότητα.
ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Point System γιά άντρες...
Αρδευτική Μηχανική Ενότητα 3: Μικροάρδευση – Ορισμός και τύποι
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ-ΣΗΜΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ
Ο καταμήνιος κύκλος της γυναίκας
Φυσιολογία εντόμων.
به نام خدا.
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
Εισαγωγή στην Προσομοίωση
Διοικητικό Συμβούλιο & Διεύθυνση
Κάτω ο διαδικτυακός εκφοβισμός
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΔΏ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΑΣ
Αισθητικό – κινητικό ανθρωπάριο
Εφαρμογή Υλοποίηση βιβλιοθήκης για προσομοίωση Η/Μ διατάξεων με MAS
ΠΑΡΕΝΤEΡΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ
ENOTHTA 1 – Mεντελική γενετική Κεφ. 2, 3, 4, 5, (13)
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών
ΠΑΥΕΥΣ-Πληροφοριακό Σύστημα Παροχής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Βουτσινάς Β.,Καθηγητής Κατσαντά Δ.,Μανιατέλλης Α.,Παντελή Α.,Ραβασόπουλος.
Πληροφοριακά Συστήματα και επιχείρηση
Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα
Μέλλου Χριστίνα Μπέτσης Γιώργος Οικονόμου Ευαγγελία Χάμζα Κλέιτον
ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΔΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΤΑΚΟΣ
نيرومندترين شما كسي است كه بر خشم خود غلبه كند. حضرت محمد (ص):
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Χημείας Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΖΥΜΩΝ.
Hotel Neptun-Istra, Brijuni
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
HONDA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΒΡΑΔΙΝΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Προβλήματα του υπολογιστικού συστήματος και η αντιμετώπιση τους
Θεωρία Μέθοδοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Θεωρία Κλινικής Χημείας ΙΙ
Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
1Patrik Stanić, 1Višnja Hlavati, 2Sanda Koprivc Varga i 2Danko Dobec
Βάσεις Δεδομένων 16/2/2019 Ενότητα Γ6.3 (Δημιουργία και Αποθήκευση Βάσης Δεδομένων και Πίνακα. Καθορισμός Πεδίων του Πίνακα, Τύπων Δεδομένων και Ιδιότητες.
Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου Σχολικό έτος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Κατασκευή “προσομοιώσεων βαρών” ενός σώματος στην επιφάνεια των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου Σχολικό έτος.
ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΩΝ
Insulated Gate Field Effect Transistor (IGFT)
კულტურის კვლევების შესავალი
ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 5: Γνωριμία με το Λογισμικό
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Διαταραχή ελλειματικής προσοχής-Υπερκινητικότητας
Intrauterine insemination (IUI) pregnancy outcome is enhanced by shorter intervals from semen collection to sperm wash, from sperm wash to IUI time, and.
Fig. 1. Devices and components for the smartphone-based computer-assisted semen analysis (CASA) system. (A) Photo of the SEEM® kit with instructions for.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ενότητα 11: Η καλλιέργεια του γεννητικού υλικού, η γονιμοποίηση και ανάπτυξη του εμβρύου Πέτρος Καρκαλούσος

Η καλλιέργεια IVF

Εμπορικά υλικά καλλιέργειας για IVF Fertipro Origio Irvine scientific Zenith biotech

Η καλλιέργεια των ωαρίων/εμβρύων (1 από 2) Η καλλιέργεια γίνεται σε τρυβλίο σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην σάλπιγγα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν υλικά καλλιέργειας με διάφορα εταιρικά ονόματα που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τρυβλία που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια ωαρίων/εμβρύων (lifeglobalgroup)

Η καλλιέργεια ωαρίων/εμβρύων (2 από 2) Η καλλιέργεια ωαρίων/εμβρύων (2 από 2) http://www.origio.com/en/products/art-media/medicult-ivm-system

Η φυσική γονιμοποίηση σε τρυβλίο H φυσική γονιμοποίηση στην IVF είναι ελάχιστη επεμβατική ως προς την λειτουργία της φύσης και για αυτό αποδεκτή από ηθικής απόψεως παγκοσμίως. Το ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο όπως θα γίνονταν στην σάλπιγγα. Το ωάριο την ώρα που «βομβαρδίζεται» από σπερματοζωάρια μέσα σε τρυβλίο καλλιέργειας. http://www.eugonia.com.gr/to-biblio-mas/

Οι γαμέτες επωάζονται στους 37o C Ειδικοί επωαστήρες για έμβρυα (Cookmedical, ESCO)

H ενδοκυτταροπλασματική έγχυση (ICSI)

Η διαδικασία της ICSI Ο εμβρυολόγος με την χρήση ανάστροφου μικροσκοπίου και με την χρήση ειδικής βελόνας (βελόνα ICSI) τρυπά το ωάριο και εγχύνει στο κυτταρόπλασμα του το σπερματοζωάριο που έχει προηγουμένως αναρροφηθεί μέσα στην βελόνα. Η διαδικασία της ICSI

Πότε ενδείκνυται η ICSI (1 από 2) Συνιστάται όταν η φυσική γονιμοποίηση στο τρυβλίο δεν μπορεί να είναι επιτυχής, λόγω κακής ποιότητας του σπέρματος. Έχει μεγάλη επιτυχία σε ότι αφορά την γονιμοποίηση (75 – 85%) και επιλέγεται συνήθως μετά από αποτυχημένη IVF. Το ζευγάρι ρωτάται για το αν αποδέχεται την ICSI γιατί τίθενται θέματα βιοηθικής αλλά και επιπλέον κόστους.

Πότε ενδείκνυται η ICSI (2 από 2) Όταν υπάρχουν προβλήματα στύσης στον άνδρα και δεν μπορεί να ληφθεί εύκολα σπέρμα. Όταν το σπέρμα είναι ολιγοασθενοσπερμικό. Όταν υπάρχουν πολλές αποτυχημένες απόπειρες φυσικής γονιμοποίησης στο τρυβλίο. Όταν το σπέρμα έχει ληφθεί με μεθόδους TESA, MESA, PESA. Όταν τα ωάρια είναι λίγα ή και μοναδικά (λήψη από φυσικό κύκλο).

Η τεχνική ICSI (1 από 2) Πιπέττα συγκράτησης ωαρίων Πιπέττα ένεσης σπερματοζωαρίου Γονιμοποιημένο ωάριο όπου φαίνονται οι δύο πυρήνες ωαρίου και σπερματοζωαρίου. Ωάριο

Η τεχνική ICSI (2 από 2) http://www.layyous.com/en/assisted-reproduction/intracytoplasmic-sperm-injection-icsi/2-19

Η ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο

Πρώτα στάδια ωρίμανσης εμβρύων μετά την γονιμοποίηση

Εκτίμηση των ποιότητας των εμβρύων για εμβρυομεταφορά

H βλαστοκύστη (1 από 2) Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να καλλιεργηθούν τα έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης 5 – 6ης ημέρας. Η βλαστοκύστες αποτελούνται από 70 – 100 κύτταρα και δίνουν την δυνατότητα στους εμβρυολόγους να ξεχωρίσουν τα καλύτερα έμβρυα με μεγαλύτερη σιγουριά από τα έμβρυα 2 – 3 ημερών. Περίπου το 40% των εμβρύων φτάνει στο στάδιο της βλαστοκύστης. Για τον λόγο αυτό η μέθοδος προτιμάται όταν υπάρχουν παράγονται πολλά ωάρια κατά την ορμονική διέγερση.

Η εμβρυομεταφορά

H επιλογή των κατάλληλων και του αριθμού των εμβρύων Το ζευγάρι έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τον αριθμό των εμβρύων που θα χρησιμοποιήσει αλλά και ποια έμβρυα θα χρησιμοποιήσει. Για κάθε απόφαση υπάρχει έγγραφη συναίνεση. Το ζευγάρι ενημερώνεται από την Μ.Ι.Υ.Α. για: Τους κινδύνους της πολυδίδυμης κύησης. Ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό παιδιών του ζευγαριού συμβουλεύεται ανάλογα. Τι δυνατότητες χρήσης υπάρχουν για τα έμβρυα που δεν θα μεταφερθούν (π.χ. κατάψυξη για μελλοντική IVF, δωρεά).

Τι προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ 2589/2014) Σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, επιτρέπεται να μεταφέρονται ένα ή δύο έμβρυα από δικά τους ωάρια. Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών και κάτω των 40, επιτρέπεται να μεταφέρονται δύο έμβρυα από δικά τους ωάρια στον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο, και τρία στον τρίτο και κάθε επόμενο κύκλο. Σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται τρία έμβρυα από δικά τους ωάρια. Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται τέσσερα έμβρυα από τα δικά τους ωάρια. Στην περίπτωση που τα έμβρυα προέρχονται από δωρεά ωαρίων, επιτρέπεται να μεταφέρονται μέχρι δύο έμβρυα.

H εμβρυομεταφορά (1 από 2) Βελόνα εμβρυομεταφοράς http://www.cookartlab.com/products.html#emtrans_link Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς

H εμβρυομεταφορά (2 από 2) Εμβρυομεταφορά είναι η μεταφορά των εμβρύων στην μήτρα της γυναίκας. Είναισχετικά ανώδυνη (όσο μία γυναικολογική εξέταση) και διαρκεί ελάχιστα. Μετά την εμβρυομεταφορά συνεχίζει να λαμβάνει για μερικές ημέρες γοναδοτροπίνες και προγεστερόνη για την υποστήριξη της κύησης. Μετά από 14 ημέρες θα γίνει το τεστ κυήσεως (β-hCG).

Τέλος ενότητας